• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Vegetarijanstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Veganstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Sirova hrana
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Baza znanja
  • Superhrana

Vege.hr

bademovo-mlijeko

Objavljeno: 05.02.2019. Autor: Martina Lovaković

Veganska zamjena za mlijeko

  • Biljna mlijeka
    • Sojino mlijeko
    • Bademovo mlijeko
    • Rižino mlijeko
    • Zobeno mlijeko
    • Kokosovo mlijeko

Sve je više onih koji zbog zdravlja i/ili etike ne žele konzumirati kravlje mlijeko. A u toj skupini je i sve više onih koji se ne hrane isključivo veganskom prehranom, ali žele živjeti zdravije. Bilo da ste vegan ili se jednostavno želite hraniti zdravlje, preporuka je da izbacite kravlje mlijeko i zamijenite ga veganskim zamjenama za mlijeko, odnosno nekima od biljnih vrsta mlijeka. Iako se takvi napitci nazivaju biljnim mlijekom, odnose se na proizvode koji ustvari nisu mliječni proizvod, već su proizvedeni isključivo od biljaka.

Biljna mlijeka

Neka od najpoznatijih biljnih mlijeka su:

  • sojino mlijeko
  • bademovo mlijeko
  • rižino mlijeko
  • zobeno mlijeko
  • kokosovo mlijeko

No, sve je više i novih biljnih mlijeka na našem tržištu pa tako više nije neobično vidjeti niti: pirovo mlijeko, mlijeko od lješnjaka, mlijeko od indijskih oraščića ili mlijeko od kamuta.

Kada govorimo o biljnom mlijeku, obično većina želi konzumirati najbolje. Stoga se često pitamo - "Koje je najbolje biljno mlijeko?". Na to pitanje jako je teško dati odgovor jer on prije svega ovisi o ukusu, ali i prehrambenim potrebama pojedinca. Cijena i kvaliteta biljnih mlijeka varira s obzirom na količinu proteina, ugljikohidrata, masti, ali i vitamina i minerala te o količini šećera. Naravno, također je važno radi li se o biljnom mlijeku organskog podrijetla. Sve su popularnija biljna mlijeka sa što manje umjetnih dodataka kao što su razni zaslađivači i arome.

U nastavku vam donosimo značajke nekih od najpoznatijih biljnih mlijeka koja su dostupna u našim trgovinama.

Sojino mlijeko

Sojino mlijeko je odličan veganski proizvod koji predstavlja dobru zamjenu za kravlje mlijeko što se tiče nutritivnog sastava. Naime, sojino mlijeko sadrži gotovo istu količinu masnoća kao i kravlje mlijeko. Odličan je izvor biljnih proteina (obično oko 8 grama) što je jako važno u veganskoj prehrani. Lako se koristi za pripremu smoothieja, a može se i kuhati i peći. Dobra je zamjena i za kravlje mlijeko u kavi, a od njega se lako priprema i kremasta pjena. Danas se može nabaviti gotovo u svim prodavaonicama, a dolazi i u raznim okusima kao što vanilija i čokolada.

Bademovo mlijeko

Bademovo mlijeko je većini jedno od najukusnijih biljnih mlijeka. No, od kupnje vas može sputavati cijena, jer riječ je o najskupljim biljnim vrstama mlijeka. Riječ je o orašastoj mliječnoj alternativi koja je bogata vlaknima i nezasićenim masnim kiselinama. Obično se koristi za pripremu smoothieja i deserata. Odlično je to što, osim laktoze, ne sadrži niti gluten pa ga mogu konzumirati i oni na bezglutenskoj prehrani koji boluju od celijakije. Bademovo mlijeko dolazi ekstrahiranjem tekućine iz badema, a lako ga možete napraviti i sami kod kuće. Većina bademovih mlijeka se sastoji od 2,5 posto badema, a postoje i ona s većim udjelom koja u tom slučaju imaju i puno bogatiji okus. Dostupne su zaslađena i nezaslađena verzije, a važno je napomenuti da je u zaslađene dodano dosta šećera kako bi se poboljšao okus i sakrila gorčina badema.

Rižino mlijeko

Rižino mlijeko je veganski proizvod bez glutena i laktoze. Smatra se ako dobrim izvorom ugljikohidrata (oko 30 grama ugljikohidrata na 2,5 decilitra mlijeka što je jednako dvjema šnitama kruha), a to znači da je i dobar izvor energije. Odličan je izbor za obrok prije odlaska na vježbanje. Može se koristiti i za kuhanje i pečenje. Isprobajte rižu kuhanu na rižinom mlijeku. Kuhajte rižu s rižinim mlijekom, dodajte malo cimeta, smeđeg šećera i mahunu vanilije te servirajte s voćem po želji. Pošto se radi razbijanjem škroba u riži, ima visok glikemijski indeks pa se ne preporučuje dijabetičarima.

Zobeno mlijeko

Uz bademovo mlijeko, zobeno mlijeko se također može pohvaliti odličnom nutritivnom vrijednošću. Sadrži više proteina od bademovog mlijeka te manje ugljikohidrata od rižinog mlijeka. Osim toga sadrži i beta-glukan koji dokazano smanjuje razinu štetnog LDL kolesterola. Odlična vijest je i ta što je većina organskih zobenih napitaka obogaćena kalcijem.

Kokosovo mlijeko

Kokosovo mlijeko krasi bogat voćno-orašasti okus fine kremaste strukture. Iznimno ukusno, ali sadrži visoku koncentraciju masti. Stoga, iako se radi većinom o zdravim mastima, treba ga konzumirati u ograničenim količinama. Savršeno je za kuhanje, a posebice za pripremu jela iz azijske kuhinje.

Na kraju, zaista je teško reći koje je biljno mlijeko najbolje, ali vjerujemo da smo vam olakšali potragu za njime. Preporučuje se da s obzirom na sastav biljnog mlijeka koji vam odgovara, isprobate i do nekoliko vrsta, ali i različitih proizvođača, jer zaista, svaki proizvođač ima svoj recept pa na kraju i okus biljnog mlijeka ovisi o tome. Ako vam se ne svidi na prvu, dajte priliku nekom drugom proizvođaču, jer može se raditi o potpuno drukčijem okusu. Sva ova biljna mlijeka možete napraviti i sami, a u tom slučajnu, preporučuje se da ih držite u hladnjaku i potrošite u roku od nekoliko dana.

Foto: rawpixel/Pixabay

Autor Martina Lovaković

Moje ime je Martina i živim u Zagrebu. Aktivni sam tip osobe, stalno u pokretu. U djetinjstvu sam se bavila baletom, a danas volim provoditi vrijeme u prirodi i vježbati pilates. Često planinarim i putujem jer me to opušta i puni baterije. Obožavam životinje, imam koker španijela Milku koja me prati u šetnjama, na planinarenju i na većini putovanja. Već neko vrijeme bavim se proučavanjem zdrave hrane. Preferiram prehranu s puno voća i povrća, žitarica, mahunarki... Volim kuhati i peći kolače, a strast mi je isprobavanje novih i neobičnih recepata i namirnica.

Svakako isprobajte i ove recepte!

toplo hladna salata od šampinjona
veganski jogurt
salata od bulgura
špagete s pestom od tikvica
veganski Alfredo umak
vegetarijanske tortilje s povrćem

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

himalajska sol

Himalajska sol

Himalajska sok je kamena sol (halit) često ružičaste nijanse zbog minerala u tragovima, a koristi se kao ...

Više

kakao maslac

Kakao maslac

Kakao maslac je prirodna biljna mast koja se dobiva iz kakaovca ili zrna kakaovca i, unatoč nazivu, ne ...

Više

domaći seitan

Seitan

Seitan ili sejtan je visokoproteinsko vegansko jelo koje se koristi kao zamjena za meso. Priprema se od ...

Više

domaća granola

Granola

Domaća granola ili žitarice sve su popularniji izbor za doručak, a glavni razlozi su ti što se brzo ...

Više

aquafaba od graha

Aquafaba - zamjena za jaja

Aquafaba je naziv za tekućinu koja zamjenjuje jaja (cijelo jaje ili bjelanjak) u veganskoj kuhinji, a ...

Više

proizvodi od glutena

Što je gluten

Gluten ili u prijevodu "ljepilo" je protein koji se nalazi u pšenici, ječmu, piru, raži, a sadrži ga ...

Više

sojino mlijeko

Sojino mlijeko

Domaće sojino mlijeko sjajna je alternativa kravljem mlijeku i često korišten biljni napitak u veganskoj ...

Više

Footer

Vege.hr

Portal Vege.hr pokrenut je jer smo uočili nedostatak profesionalnih informacija iz kategorije vegetarijanstva i veganstva u Hrvatskoj. Više

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr
Copyright © 2019–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka