Sve je više onih koji zbog zdravlja i/ili etike ne žele konzumirati kravlje mlijeko. A u toj skupini je i sve više onih koji se ne hrane isključivo veganskom prehranom, ali žele živjeti zdravije. Bilo da ste vegan ili se jednostavno želite hraniti zdravlje, preporuka je da izbacite kravlje mlijeko i zamijenite ga veganskim zamjenama za mlijeko, odnosno nekima od biljnih vrsta mlijeka. Iako se takvi napitci nazivaju biljnim mlijekom, odnose se na proizvode koji ustvari nisu mliječni proizvod, već su proizvedeni isključivo od biljaka.
Biljna mlijeka
Neka od najpoznatijih biljnih mlijeka su:
No, sve je više i novih biljnih mlijeka na našem tržištu pa tako više nije neobično vidjeti niti: pirovo mlijeko, mlijeko od lješnjaka, mlijeko od indijskih oraščića ili mlijeko od kamuta.
Kada govorimo o biljnom mlijeku, obično većina želi konzumirati najbolje. Stoga se često pitamo - "Koje je najbolje biljno mlijeko?". Na to pitanje jako je teško dati odgovor jer on prije svega ovisi o ukusu, ali i prehrambenim potrebama pojedinca. Cijena i kvaliteta biljnih mlijeka varira s obzirom na količinu proteina, ugljikohidrata, masti, ali i vitamina i minerala te o količini šećera. Naravno, također je važno radi li se o biljnom mlijeku organskog podrijetla. Sve su popularnija biljna mlijeka sa što manje umjetnih dodataka kao što su razni zaslađivači i arome.
U nastavku vam donosimo značajke nekih od najpoznatijih biljnih mlijeka koja su dostupna u našim trgovinama.
Sojino mlijeko
Sojino mlijeko je odličan veganski proizvod koji predstavlja dobru zamjenu za kravlje mlijeko što se tiče nutritivnog sastava. Naime, sojino mlijeko sadrži gotovo istu količinu masnoća kao i kravlje mlijeko. Odličan je izvor biljnih proteina (obično oko 8 grama) što je jako važno u veganskoj prehrani. Lako se koristi za pripremu smoothieja, a može se i kuhati i peći. Dobra je zamjena i za kravlje mlijeko u kavi, a od njega se lako priprema i kremasta pjena. Danas se može nabaviti gotovo u svim prodavaonicama, a dolazi i u raznim okusima kao što vanilija i čokolada.
Bademovo mlijeko
Bademovo mlijeko je većini jedno od najukusnijih biljnih mlijeka. No, od kupnje vas može sputavati cijena, jer riječ je o najskupljim biljnim vrstama mlijeka. Riječ je o orašastoj mliječnoj alternativi koja je bogata vlaknima i nezasićenim masnim kiselinama. Obično se koristi za pripremu smoothieja i deserata. Odlično je to što, osim laktoze, ne sadrži niti gluten pa ga mogu konzumirati i oni na bezglutenskoj prehrani koji boluju od celijakije. Bademovo mlijeko dolazi ekstrahiranjem tekućine iz badema, a lako ga možete napraviti i sami kod kuće. Većina bademovih mlijeka se sastoji od 2,5 posto badema, a postoje i ona s većim udjelom koja u tom slučaju imaju i puno bogatiji okus. Dostupne su zaslađena i nezaslađena verzije, a važno je napomenuti da je u zaslađene dodano dosta šećera kako bi se poboljšao okus i sakrila gorčina badema.
Rižino mlijeko
Rižino mlijeko je veganski proizvod bez glutena i laktoze. Smatra se ako dobrim izvorom ugljikohidrata (oko 30 grama ugljikohidrata na 2,5 decilitra mlijeka što je jednako dvjema šnitama kruha), a to znači da je i dobar izvor energije. Odličan je izbor za obrok prije odlaska na vježbanje. Može se koristiti i za kuhanje i pečenje. Isprobajte rižu kuhanu na rižinom mlijeku. Kuhajte rižu s rižinim mlijekom, dodajte malo cimeta, smeđeg šećera i mahunu vanilije te servirajte s voćem po želji. Pošto se radi razbijanjem škroba u riži, ima visok glikemijski indeks pa se ne preporučuje dijabetičarima.
Zobeno mlijeko
Uz bademovo mlijeko, zobeno mlijeko se također može pohvaliti odličnom nutritivnom vrijednošću. Sadrži više proteina od bademovog mlijeka te manje ugljikohidrata od rižinog mlijeka. Osim toga sadrži i beta-glukan koji dokazano smanjuje razinu štetnog LDL kolesterola. Odlična vijest je i ta što je većina organskih zobenih napitaka obogaćena kalcijem.
Kokosovo mlijeko
Kokosovo mlijeko krasi bogat voćno-orašasti okus fine kremaste strukture. Iznimno ukusno, ali sadrži visoku koncentraciju masti. Stoga, iako se radi većinom o zdravim mastima, treba ga konzumirati u ograničenim količinama. Savršeno je za kuhanje, a posebice za pripremu jela iz azijske kuhinje.
Na kraju, zaista je teško reći koje je biljno mlijeko najbolje, ali vjerujemo da smo vam olakšali potragu za njime. Preporučuje se da s obzirom na sastav biljnog mlijeka koji vam odgovara, isprobate i do nekoliko vrsta, ali i različitih proizvođača, jer zaista, svaki proizvođač ima svoj recept pa na kraju i okus biljnog mlijeka ovisi o tome. Ako vam se ne svidi na prvu, dajte priliku nekom drugom proizvođaču, jer može se raditi o potpuno drukčijem okusu. Sva ova biljna mlijeka možete napraviti i sami, a u tom slučajnu, preporučuje se da ih držite u hladnjaku i potrošite u roku od nekoliko dana.
Foto: rawpixel/Pixabay
Odgovori