Sirova prehrana, sirovojedstvo ili raw food uključuje voće, povrće, orašaste plodove, sjemenke, samoniklo bilje i alge, a najviše pobornika pronalazi među veganima kojima je upravo ona sljedeća stepenica. Glavno sredstvo za pripremu "raw fooda" je dehidrator uz pomoć kojeg se mogu pripremiti ukusni i hranjivi sirovi obroci.
Iz prehrane je važno isključiti: meso i sve mesne prerađevine, ribu, mlijeko i mliječne proizvode, jaja, proizvode od bijelog brašna, šećer i svu ostalo prerađenu hranu.
Iako mnogi smatraju da je sirova prehrana novi trend ili pomodarstvo, njezini začeci sežu u sredinu 19. stoljeća kada ju je počeo promovirati Sylvester Graham koji je smatrao da ljudi nikada ne bi bili bolesni ako bi se hranili isključivo sirovom, nekuhanom hranom.
Okosnica sirovojedstva je ta da termički obrađena hrana iznad 46 stupnjeva gubi svoje nutritivno bogate tvari, a neobrađena hrana je puno zdravija. Cilj je kroz sirovu hranu osigurati sve hranjive tvari uz minimalno opterećenje probave. Zagovornici ove prehrane smatraju da je kuhana hrana prazna jer se njezinim zagrijavanjem gubi struktura svih važnih vitamina, minerala, vlakana i enzima.
Sirovom prehranom u tijelo se unosi manje soli, a povećava se unos alkalnog kalija i biljnih vlakana što dovodi do prevencije od razvoja krvožilnih bolesti i nekih karcinoma.
Kako početi sa sirovom prehranom
Za doručak napravite veliku voćnu salatu ili smoothie s voćem. Dat će vam energije, ali i regulirati probavu. Osim toga, voće je najbolje konzumirati u jutarnjim satima. Za ručak možete pojesti svježu zelenu salatu s raznim sjemenkama i orašidima. Birajte baby špinat, matovilac, radič, kupus... Sve što je trenutno sezonski, domaće i što vam je dostupno. Za večernji obrok možete kombinirati pola kuhane hrane, kao što su na primjer varivo od povrća, riža ili krumpir i pola sirove hrane poput raznih salata.
Za međuobrok se preporučuje grickanje svježeg voća i povrća, koštuničavo voće poput badema, indijskih oraščića, oraha ili ispijanje svježe iscijeđenih prirodnih sokova.
Hranu možete i blendati i tako u tijelo unijeti kompletni hranjivi obrok. U blender dodajte zeleno povrće, orahe, bademe ili lan, bananu, jagode ili bilo koje drugo voće koje će smoothieju dati okus i slatkoću te po želji malo datulja ili nekog drugog sušenog voća bez šećera.
Bitno je jesti samo onda kada ste gladni. Ne trebate se držati pravilno raspoređenih obroka. Ako osjećate potrebu za nekom hranom, to nije glad nego ovisnost. Kada jedete, pokušajte ne pričati jer to dovodi do usporenja probave. Hranu dobro sažvačite prije gutanja, jer nesažvakana hrana se neće pravilno moći probaviti što može dovesti do simptoma kao što su jaka kiselina, žgaravice, nadutost i podrigivanje.
Jeste li i vi u onoj skupini ljudi koji trebaju biti tekućinu za vrijeme obroka? Prema načelima zdrave sirove prehrane, ne preporučuje se piti tijekom obroka jer to može isprati hranu što dovodi do njezine fermentacije u crijevima.
Organizam nema potrebe za obilnim i čestim obrocima. Jedite onoliko koliko vam je potrebno, a tijelo će iz hrane iskoristiti njezin maksimum, odnosno hranjive tvari. Nemojte se brinuti ako nekad pojedete i nešto nezdravo. Nastavite hrabro dalje.
U početku, kada pređete na sirovu prehranu, uočit ćete gubitak na težini. To je normalna pojava jer dolazi do oslobađanja tijela od toksina. Kada se tijelo očisti od otrova, dolazi do stabilizacije težine što može potrajati neko vrijeme i ovisi od čovjeka do čovjeka. U konačnici, u trećoj fazi dolazi do laganog dobitka kilograma iako u tijelo unosimo niskokaloričnu hranu. Razlog je taj što svi procesi u tijelu bolje funkcioniraju. Stoga ćete ubrzo doći i do svoje normalne tjelesne težine.
Nedostaci sirove prehrane
Ako se želite hraniti isključivo sirovom prehranom, trebat ćete pomno isplanirati i osmisliti obroke i pripremiti hranu cijeđenjem, miksanjem, klijanjem, mariniranjem, namakanjem ili fermentiranjem. Žitarice i mahunarke je potrebno prije namočiti jer su u protivnom neprobavljive.
Iako se kuhanjem uništavaju neki od važnih enzima, isto tako kuhanjem se poboljšava apsorpcija nekih drugih važnih enzima. Tako se, primjerice, kod kuhanja brokule na pari, poboljšava apsorpcija enzima mirozinaza koji štiti tijelo od raka. Apsorpcija željeza, magnezija i kalcija bolja je iz kuhanog špinata, a isto vrijedi i za apsorpciju likopena iz rajčica koji se bolje apsorbira iz kuhane rajčice. Stoga bi, mahunarke, žitarice i neke vrste povrća trebalo kuhati kako bi se iz njih oslobodilo više hranjivih tvari.
Sirova prehrane je bogata većinom vitamina, minerala, antioksidansa i vlakana, ali zato može biti siromašna željezom, cinkom, kalcijem, omega-3 masnim kiselinama i vitaminima B12 i D.
Potrebno je posegnuti za nekim dodacima prehrani, posebice, vitaminom B12 koji je neophodan za pravilno funkcioniranje tijela, a koji se nalazi isključivo u namirnicama životinjskog podrijetla. Preporučuju se i veganske kapsule omega-3 masnih kiselina te dodaci željeza i vitamina D.
Kalcija i željeza ima u zelenom lisnatom povrću pa se preporučuje da 50 posto vaše svakodnevne prehrane bude zadovoljeno upravo iz velikih količina zelenog povrća. Ako vam je teško pojesti odjednom velike količine zelenog lisnatog povrća, preporučuje se da ga miješajte s voćem i od njega radite zdrave kašaste sokove. Bit će vam puno lakše popiti takav sok nego pojesti veliki obrok salate. Osjećat ćete se bolje, energičnije i nećete osjećati nadutost ili žgaravicu.
Način prehrane izbor je svakog pojedinca. Nije potrebno miješati se u nečija uvjerenje, potrebe i životni stil. Možemo ga pokušati razumjeti i iz njega izvući prednosti, odnosno saznati na koji način zdrava prehrana može odlično funkcionirati i zadovoljiti sve potrebe organizma. Isto se tiče i sirove prehrane. Potrebno je unaprijed dobro proučiti sirovu prehranu kako bismo bili sigurni da ne radimo štetu organizmu, jer konzumiranje isključivo biljne prehrane za tijelo je pravi izazov kod zadovoljavanja svih potreba za proteinima.
Foto: silviarita / Pixabay
Odgovori