• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Vegetarijanstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Veganstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Sirova hrana
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Baza znanja
  • Superhrana

Vege.hr

veganski Alfredo umak

Objavljeno: 15.10.2019. Autor: Ivana Zajačko

Veganski Alfredo umak

Kada se odlučite za zdrav veganski način prehrane, najteže je odreći se okusa kojih volite. Tako je bilo i meni jer je vrhnje za kuhanje bio "baza" većini mojih umaka.

Na početku sam ga mijenjala sa sojinim, rižinim i bademovim vrhnjem za kuhanje, ali kako sam napomenula ZDRAVIM načinom prehrane (Whole Foods Plant Based), gledala sam da ne koristim previše ta kupovna vrhnja za kuhanje jer su puni stabilizatora i sličnih stvari koje ne želim u svojoj prehrani.

Pa sam se bacila u istraživanje i eksperimentiranje kako dobiti kvalitetnu, zdravu zamjenu.

Tako je nastao ovaj Alfredo umak.

Za njega ćete, ipak, trebati malo jači blender jer ne želite u njemu osjetiti komadiće indijskih orašćića (iako je meni i tako odličan - jedne prilike mi se nije dalo prljati blender pa sam ga napravila u sjeckalici 😁).

Recept za veganski Alfredo umak

tjestenina sa špinatom i veganskim Alfredo umakom

Sastojci za Alfredo umak

  • 1 velika konzerva bijelog graha (možete i sami skuhati grah)
  • 100 gr indijskih oraščića
  • 1 dl bademovog nezaslađenog mlijeka
  • 1 dl mlake vode
  • 1 žličica soli
  • 1/2 žličice papra
  • 1/2 žličice češnjaka u prahu
  • 2 žlice prehrambenog kvasca

Priprema

Grah procjediti i isprati pod mlazom hladne vode, sve sastojke staviti u blender i miksati do kremaste strukture.
Vodu dodavati postepeno. Po potrebi smanjiti ili povećati količinu vode, ovisno o tome koju gustoću umaka želite.
Ako želite umak za tjesteninu, slobodno neka bude i malo rijeđe (tjestenina će upiti umak), a ako je za salatu,samo smanjite količinu vode i dobit ćete savršen dressing.

Ovaj umak možete kombinirati sa šampinjonima, blitvom, špinatom, tikvicama, s bilo čim (ja sam ga koristila u kombinaciji s tjesteninom i špinatom, a recept možete pročitati na Gastronomija.hr). Možete ga koristiti kao dresing za salate, umak za tortilje, "bešamel" za lazanje, ma čak (malo gušćeg) i kao namaz za kruh!

Autor Ivana Zajačko

Ja sam Ivana. Vukovarka s trenutnom adresom u Rovinju. Slavonka koja je tradicionalnu slavonsku kuhinju odlučila zamijeniti zdravim načinom prehrane koji se bazira na cjelovitim namirnicama biljnog porijekla (Whole Foods Plant Based). Posvetila sam se proučavanju i izradi zdravih i sirovih slastica, a inspiraciju crpim iz tradicionalnih i modernih, te pokušavam dobiti zdrave inačice standardnih kolača kako bih ljudima dokazala da nešto fino i savršeno ne mora biti nezdravo! Posebno bih izdvojila svoju specijalnost u izradi pralina.

Svakako isprobajte i ove recepte!

toplo hladna salata od šampinjona
veganski jogurt
salata od bulgura
špagete s pestom od tikvica
vegetarijanske tortilje s povrćem
veganski popečci od krumpira punjeni povrćem

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

himalajska sol

Himalajska sol

Himalajska sok je kamena sol (halit) često ružičaste nijanse zbog minerala u tragovima, a koristi se kao ...

Više

kakao maslac

Kakao maslac

Kakao maslac je prirodna biljna mast koja se dobiva iz kakaovca ili zrna kakaovca i, unatoč nazivu, ne ...

Više

domaći seitan

Seitan

Seitan ili sejtan je visokoproteinsko vegansko jelo koje se koristi kao zamjena za meso. Priprema se od ...

Više

domaća granola

Granola

Domaća granola ili žitarice sve su popularniji izbor za doručak, a glavni razlozi su ti što se brzo ...

Više

aquafaba od graha

Aquafaba - zamjena za jaja

Aquafaba je naziv za tekućinu koja zamjenjuje jaja (cijelo jaje ili bjelanjak) u veganskoj kuhinji, a ...

Više

proizvodi od glutena

Što je gluten

Gluten ili u prijevodu "ljepilo" je protein koji se nalazi u pšenici, ječmu, piru, raži, a sadrži ga ...

Više

sojino mlijeko

Sojino mlijeko

Domaće sojino mlijeko sjajna je alternativa kravljem mlijeku i često korišten biljni napitak u veganskoj ...

Više

Footer

Vege.hr

Portal Vege.hr pokrenut je jer smo uočili nedostatak profesionalnih informacija iz kategorije vegetarijanstva i veganstva u Hrvatskoj. Više

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr
Copyright © 2019–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka