Kada se odlučite za zdrav veganski način prehrane, najteže je odreći se okusa kojih volite. Tako je bilo i meni jer je vrhnje za kuhanje bio "baza" većini mojih umaka.
Na početku sam ga mijenjala sa sojinim, rižinim i bademovim vrhnjem za kuhanje, ali kako sam napomenula ZDRAVIM načinom prehrane (Whole Foods Plant Based), gledala sam da ne koristim previše ta kupovna vrhnja za kuhanje jer su puni stabilizatora i sličnih stvari koje ne želim u svojoj prehrani.
Pa sam se bacila u istraživanje i eksperimentiranje kako dobiti kvalitetnu, zdravu zamjenu.
Tako je nastao ovaj Alfredo umak.
Za njega ćete, ipak, trebati malo jači blender jer ne želite u njemu osjetiti komadiće indijskih orašćića (iako je meni i tako odličan - jedne prilike mi se nije dalo prljati blender pa sam ga napravila u sjeckalici 😁).
Recept za veganski Alfredo umak
Sastojci za Alfredo umak
- 1 velika konzerva bijelog graha (možete i sami skuhati grah)
- 100 gr indijskih oraščića
- 1 dl bademovog nezaslađenog mlijeka
- 1 dl mlake vode
- 1 žličica soli
- 1/2 žličice papra
- 1/2 žličice češnjaka u prahu
- 2 žlice prehrambenog kvasca
Priprema
Grah procjediti i isprati pod mlazom hladne vode, sve sastojke staviti u blender i miksati do kremaste strukture.
Vodu dodavati postepeno. Po potrebi smanjiti ili povećati količinu vode, ovisno o tome koju gustoću umaka želite.
Ako želite umak za tjesteninu, slobodno neka bude i malo rijeđe (tjestenina će upiti umak), a ako je za salatu,samo smanjite količinu vode i dobit ćete savršen dressing.
Ovaj umak možete kombinirati sa šampinjonima, blitvom, špinatom, tikvicama, s bilo čim (ja sam ga koristila u kombinaciji s tjesteninom i špinatom, a recept možete pročitati na Gastronomija.hr). Možete ga koristiti kao dresing za salate, umak za tortilje, "bešamel" za lazanje, ma čak (malo gušćeg) i kao namaz za kruh!
Odgovori