SADRŽAJ
Himalajska sol dobiva se iz jednog od najvećih i najstarijih rudnika pod nazivom rudniku Khewra nastalog prije više od 800 milijuna godina u Pakistanu. Riječ je o netaknutom nalazištu u pakistanskoj regiji Punjab koje je nastalo pod utjecajem prirode, odnosno zbog tektonskih poremećaja koji su rezultirali time da je plitki dio mora ostao zarobljen duboko ispod površine. Kako su godine prolazile, tako je taj dio mora polako isparavao, a u tim uvjetima taložile su veće količine naslaga morske soli s visokim udjelom minerala.
Snijeg, led i vulkanska lava sačuvali su je od onečišćenja, a čistoća sastava podarila joj je naziv i “kraljevska sol”. Himalajska sol smatra se najčišćom na svijetu jer je riječ o nerafiniranoj soli koja se bere ručno i koristi se tako kako je i ubrana, u svom čistom, prirodnom obliku – bez dodataka koji sprječavaju njezino zgrudnjavanje. S druge strane, kamena ili kuhinjska sol najviše je obrađivana pa je slijedom toga i rafinirana, dok je morska sol nešto manje obrađena od kuhinjske soli pa je stoga i nešto bolji izbor.
Koja je razlika između himalajske i kuhinjske soli
Himalajska sol je po svojoj kemijskoj strukturi natrijev klorid, što znači da je identična običnoj kuhinjskoj soli. No, ono što ih razlikuju je postupak branja koji himalajskoj soli daje mogućnost da zadrži velik broj minerala i ostalih važnih elemenata kojih nema u kuhinjskoj soli.
Himalajska sol sastoji se od 98 posto natrijevog klorida i 2 posto minerala. Ova sol zanimljive bijele i ružičaste boje koju duguje nešto većem udjelu željeza, sastoji se od 84 minerala kao što su kalcij, kalij, magnezij, molibden i drugi. No, iako je himalajska sol zbog brojnih elemenata bogatija uspoređujemo li je s kuhinjskom solju, spomenuti elementi i minerali u njoj se nalaze samo u tragovima, a sol se unosi u premalim količinama da bi oni značajnije utjecali na organizam.
Blagotvorni učinak himalajske soli na organizam
Minerali iz himalajske soli mogu pomoći u boljem funkcioniranju mišićno koštanog i živčanog sustava te tako pomoći kod sprječavanja brojnih tegoba.
Smanjuje kiselost organizma, ubrzava njegovo čišćenje i izbacivanje štetnih tvari.
Jedna od njezinih najvećih prednosti je ta što hidratizira organizam u kombinaciji s potrebnom tekućinom. Tu se razlikuje od morske soli koja može čak i potaknuti dehidraciju. Stoga se preporučuje kod većih tjelesnih napora, posebice sportašima. Dovoljno ju je samo pomiješati s vodom i popiti. Tako ćete na brzi način nadoknaditi izgubljene elektrolite.
Budući da sadrži više minerala, a manje natrija od kuhinjske i morske soli, nema toliko velik utjecaj na povišenje krvnog tlaka, a ako imate problema sa sinusima i dišnim putevima, preporučuje se inhalacija s himalajskom soli koja će ublažiti tegobe i oteknuće sluznice.
Kako koristiti himalajsku sol
Budući da njezina boja varira od ružičaste do bijele, zanimljiv je izbor ako želite svoja jela dodatno dekorirati. Osim toga, poboljšat će okus jela jer njezin je okus nenametljiv i blag i kao takav odličan izbor za sva slana, ali i slatka jela kojima je potrebna mala količina soli.
Također, preporučuje se dodati u smoothieje i sve zdrave napitke pripremljene od kombinacije voća i povrća.
Osim u jelima, često se koristi i kod:
- inhalacija (tegobe s dišnim putevima poput bronhitisa, astme, bolova u sinusima)
- kupki za tijelo i noge
- pilinga tijela
- tretmana vlasišta
- himalajske lampe (negativni ioni koje otpušta čiste zrak i pridonose ugodnijem ugođaju)
Minerali iz himalajske soli preko kože ulaze u organizam i tako pridonose njegovom zdravlju.
Oprez kod konzumiranja himalajske soli
Ako u svojoj prehrani želite izbjegavati aditive i razne umjetne dodatke, himalajska sol je pravi izbor za vas. No, budite oprezni jer ona, za razliku od kuhinjske soli, ne sadrži jod. A većina ljudi nadomjesti jod u prehrani upravo kroz svakodnevno konzumiranje soli.
Jod je element posebno bitan za zdravlje štitnjače. Kod nedostatka joda štitnjača ne može proizvesti potrebne hormone pa njegov manjak može ozbiljno ugroziti zdravlje i uzrokovati gušavost. Iako se simptomi gušavosti poput oticanja vrata brzo povlače nakon što se jod ponovo uvede u prehranu, moguća su trajna oštećenja štitnjače.
Stoga, ako ste odlučili koristiti himalajsku sol, obvezno uzimajte dodatke joda ili svoju prehranu obogatite nekim drugim namirnicama koje sadrže jod. Odličan izvor joda u prehrani su, primjerice, morske alge.
U slučaju trudnoće budite dodatno oprezni jer se tada potrebe za jodom dodatno povećavaju. Isto vrijedi i za period tijekom dojenja kada su potrebe za majku i dalje povećane, ali sada se moraju namiriti i one djetetove jer ono dobiva jod kroz majčino mlijeko.
Koliko soli nam je potrebno
Iako ne možemo živjeti bez soli i prevelik unos može naštetiti zdravlju. Postoje podaci da se u Hrvatskoj troše velike količine soli koje ponekad i dvostruko premašaju preporučenu dnevnu granicu. Poznato je da prejako zasoljene namirnice mogu uzrokovati kardiovaskularne i ostale kronične bolesti. Stoga, bez obzira o kojoj vrsti soli se radi, njezin unos ne bi trebao biti veći od 5 grama na dan.
Gdje kupiti himalajsku sol
Himalajsku sol možete kupiti u svim trgovinama zdrave hrane, a sve češće se može naći i u velikim trgovačkim lancima.
Može se nabaviti u sitnom i krupnom obliku. Sitnija se preporučuje za jelo, dok se krupna može odlično iskoristiti za piling tijela i nogu te pripremu kupki.
Foto: pompi/Pixabay
Odgovori