• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Vegetarijanstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Veganstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Sirova hrana
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Baza znanja
  • Superhrana

Vege.hr

domaća granola

Objavljeno: 31.07.2022. Autor: Martina Lovaković

Granola

  • Kako napraviti granolu
  • Granola recept
  • Čokoladna granola recept
  • Granola od kokosa recept
  • Granola od sušenog voća recept
  • Savjeti
  • Upotreba

Domaća granola ili žitarice sve su popularniji izbor za doručak, a glavni razlozi su ti što se brzo priprema, odličnog je okusa, hrskava i na kraju ne manje važno, zdrava. Domaća granola ne sadrži nepotrebne količine bijelog šećera i nezdravih masnoća, a s obzirom na to da ju sami radite, možete kontrolirati sastojke. Velika prednost domaće granole je ta što je možete prilagoditi svom ukusu - možete dodati sastojke koje volite ili ih trenutno imate kod kuće.

Granolu možete konzumirati za doručak, ali i kao brzi međuobrok ili obrok na poslu. Dovoljno ju je samo pomiješati s malo biljnog mlijeka po vašoj želji, jogurta od soje, chia pudinga ili nekog drugog i dobit ćete nutritivno bogat i hranjiv obrok primjeren svim uzrastima i svakom dobu dana.

Nutritivna svojstva

Konkretna nutritivna svojstva granole ovise o sastojcima koje ćete dodati za njenu izradu.

Iako se priprema brzo i jednostavno, sastojci za pripremu domaće granole ne trebaju biti skupi i egzotični. Nema potrebe da u nju dodajete šećer. Postoje brojne zdravije zamjene za šećer, a prilagodite ih prema svom ukusu. Odličan izbor je javorov sirup, brezin sirup, agavin sirup ili neki drugi zaslađivač koji koristite i volite.

Granola sadrži velik broj dijetalnih vlakana koji će pomoći sporoj probavi, a samim time pomoći i u gubitku na težini ako se nalazite na dijeti. Uključite ju u svakodnevnu prehranu i bit ćete sigurni da ste za bar jedan obrok u danu pojeli zdrav i izbalansiran obrok.

Svakodnevnim konzumiranjem granole opskrbit ćete tijelo energijom, bez dodataka soli i nezdravih masnoća. Kroz nekoliko tjedana primijetit ćete gubitak na težini, ali i smanjenje štetnog kolesterola.

Iako se najčešće konzumira s mlijekom, možete odabrati neke od biljnih napitaka poput zobenog, bademovog ili bilo kojeg drugog mlijeka po vašim željama. Nerijetko se granola konzumira i samostalno, poput snacka.

Kako napraviti granolu

Uvijek koristite cjelozrnate žitarice bez dodatka šećera, a budite oprezni i pri kupnji maslaca od kikirikija. Naime, dostupni su i oni koji sadrže sol, šećer i druge dodatke. Preporučujemo da izbjegavate takav kikiriki maslac i kupite organski koji sadrži 100% kikirikija. Organski maslac se cjenovno ne razlikuje puno od običnog kikiriki maslaca.

Postoji velik broj recepata za domaću granolu. Bazni sastojci svake granole su žitarice, sladilo i zdrava masnoća. Naš prijedlog je da napravite osnovnu verziju pa je prilagodite sebi i svojim ukusima. Možda vam se jedan dan jede granola s bobičastim voćem, a sljedećeg dana čokoladna granola. Pripremite nekoliko vrsta, pohranite ih u staklenke i konzumirajte prema željama.

Granoli možete dodati sastojke ovisno o vašem ukusu:

  • orašasto voće
  • datulje
  • grožđice
  • smokve
  • kokosovo brašno
  • začini (cimet, đumbir, muškatni oraščić, klinčić...)
  • kakao zrna
  • marmelada

Granola recept

Sastojci navedeni u receptu su osnovni sastojci za granolu, a njima možete dodati i ostale sastojke, ovisno o tome koju vrstu granole želite konzumirati.

Sastojci

  • 3 šalice zobenih pahuljica (možete ih pomiješati s bilo kojim drugim pahuljicama poput pirovih, ječmenih, raženih, kukuruznih, pšeničnih)
  • 1 šalica maslaca od kikirikija ili kokosovog ulja
  • 1/2 šalice javorovog sirupa (ili nekog drugog zaslađivača)
  • 1/2 šalice sjemenki prema želji

Priprema

  1. Prije nego što krenete s pripremom domaće granole, zagrijte pećnicu na 160°C.
  2. Dok se pećnica zagrijava, pomiješajte sve sastojke u posudi i položite ih u pleh, na papir za pečenje.
  3. Ako želite krupnije komade granole, dobro je utisnite u pleh. U slučaju da više volite sitnije komadiće granole, tijekom pečenje je nekoliko puta dobro promiješajte.
  4. Granolu pecite 10 - 15 minuta, a nakon pečenja je ostavite da se dobro ohladi. Potom je pohranite u staklenke i potrošite za 10-ak dana.
  5. Ako ste pripremili veće količine, možete je zamrznuti te u tom slučaju potrošiti za šest mjeseci.

Čokoladna granola recept

Ovaj recept za zdravu čokoladnu granolu je savršeno bogat, dekadentan i čokoladan obrok koji nije previše sladak. U pećnici se lijepo rastopi tako da tekstura bude hrskava. Prirodno se zaslađuje medom ili javorovim sirupom, a može se prilagoditi da bude i bez glutena. Od sastojaka navedenih u receptu dobit ćete otprilike 6 šalica granole.

Sastojci

  • 4 šalice zobenih pahuljica
  • 1 šalica sitno sjeckanih oraha
  • 1/2 šalice kokosovih pahuljica
  • 1/2 žličice soli
  • 1/2 šalice kokosovog šećera
  • 1/2 šalice kakaa u prahu
  • 1/2 šalice javorovog sirupa
  • 1/2 šalice kokosovog ulja
  • 1 žličica vanilije
  • 1 šalica čokolade
  • po želji: morska soli na vrhu

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 160°C i obložite pleh papirom za pečenje
  2. U velikoj zdjeli pomiješajte zob, orahe, kokosove pahuljice i sol.
  3. U posudi zagrijte kokosov šećer, kakao prah, javorov sirup i kokosovo ulje na srednje jakoj vatri i pustite da kuha 3 - 4 minute ili dok se šećer ne otopi.
  4. Ugasite vatru i dodajte vaniliju.
  5. Ulijte smjesu u suhe sastojke i miješajte dok se ne sjedini.
  6. Izlijte na pleh i utisnite.
  7. Pecite ukupno 25 - 30 minuta.
  8. Nakon što je potpuno pečeno, odmah pospite komadićima čokolade. Vratite u pećnicu na 5 minuta dok se čokolada ne otopi.
  9. Promiješajte granolu, neka otopljena čokolada prekrije cijelu granolu.
  10. Pustite da se ohladi jedan sat prije nego što ju izvadite.
  11. Čuvajte u zatvorenoj staklenci do 2 tjedna.

Granola od kokosa recept

Ova granola ima trostruku dozu kokosa - kokosovo ulje, ekstrakt kokosa i naribani kokos, a zaslađena je čistim javorovim sirupom. Također možete dodati sjeckane bademe i druge orašaste plodove za malo hrskavosti.

Sastojci

  • 2 šalice zobi
  • 3/4 šalice sjeckanog zaslađenog kokosa
  • 1/2 šalice sjeckanih badema
  • 1 žličica cimeta
  • 1/4 žličice soli
  • 4 žlice kokosovog ulja, otopljenog
  • 1/2 šalice čistog javorovog sirupa
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1/4 žličice ekstrakta kokosa

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 160°C.
  2. Obložite veliki pleh za pečenje papirom za pečenje.
  3. U velikoj zdjeli pomiješajte zob, kokos, bademe, cimet i sol.
  4. U maloj posudi pomiješajte kokosovo ulje, javorov sirup, vaniliju i ekstrakt kokosa.
  5. Prelijte tekuću smjesu preko suhih sastojaka i miješajte dok se suhi sastojci dobro ne sjedine.
  6. Izlijte smjesu granole na pripremljeni lim za pečenje i rasporedite u ravnomjeran sloj.
  7. Pecite 30 minuta ili dok granola ne porumeni, miješajući svakih 10 minuta.
  8. Pustite da se granola potpuno ohladi prije spremanja, a možete ju čuvati u hermetički zatvorenoj posudi do mjesec dana.

Granola od sušenog voća recept

Baznoj smjesi može se dodati sušeno voće po želji (u omjeru od 85 g) te grubo sjeckani orašasti plodovi. Od sastojaka navedenih u receptu dobit ćete granole otprilike za 14 porcija.

  • 1 žlica biljnog ulja
  • 100 ml meda
  • 50 ml javorovog sirupa
  • 500 g zobenih pahuljica
  • 100 g badema u listićima
  • 50 g pinjola
  • 100 g rižinih pahuljica
  • 2 žlice sjemenki sezama
  • 50 g grožđica
  • 85 g suhih brusnica
  • 85 g suhih višanja
  • 85 g sjeckanih suhih datulja
  • 85 g sjeckanih suhih marelica

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 160°C.
  2. Zagrijte ulje, med i javorov sirup zajedno u tavi.
  3. Pomiješajte zob, bademe, pinjole, rižine pahuljice i sjemenke sezama u velikoj zdjeli.
  4. Prelijte mješavinom meda, dobro promiješajte, a zatim prelijte na veliki pleh za pečenje. Pecite 15 minuta dok sve ne postane zlatno i hrskavo.
  5. Izvadite pleh iz pećnice, ostavite da se ohladi, pa izlomite veće grudvice.
  6. Pomiješajte sa suhim voćem.
  7. Ostatak granole možete spremiti u staklenku i uživati ​​u njoj sljedeća 2 tjedna.

Savjeti

U slučaju da želite granoli dodati dodatne sastojke, postoji pravilo kada se sastojci dodaju prije pečenja, a kada nakon pečenja. Nakon pečenja granoli se dodaje sušeno voće, marmelada, čokoladu i sve vrste začina, a orašaste plodove i kokos prije pečenja.

Kod dodavanja sastojaka imajte na umu da u tom slučaju morate povećati količine baznih sastojaka. Nema potrebe da svi sastojci budu savršeno proporcionalno dodani. Jedino na što morate paziti je to da smjesa prije pečenja mora biti dosta ljepljiva.

Upotreba

Granola se može konzumirati sa svim vrstama biljnog mlijeka, jogurta ili pudinga. Možete ih čak i kombinirati odjednom. Također, na kraju možete dodati i svježe voće poput primjerice banana, jagoda ili borovnica, ovisno o sezoni.

Ako ste do sada mislili da je priprema granole komplicirana i da je proces dug, sada ste se mogli uvjeriti u suprotno. Bit će vam potrebno samo nekoliko minuta da pripremite zdrav i balansiran obrok za sebe i svoju obitelj. Pojedite zdrav doručak ili snack za međuobrok, a možete je pripremiti i za posao, školu ili fakultet. Uživajte u okusima koje volite i podarite tijelu energiju za nove radne zadatke.

Foto: Ovidiu Creanga / Pixabay

Autor Martina Lovaković

Moje ime je Martina i živim u Zagrebu. Aktivni sam tip osobe, stalno u pokretu. U djetinjstvu sam se bavila baletom, a danas volim provoditi vrijeme u prirodi i vježbati pilates. Često planinarim i putujem jer me to opušta i puni baterije. Obožavam životinje, imam koker španijela Milku koja me prati u šetnjama, na planinarenju i na većini putovanja. Već neko vrijeme bavim se proučavanjem zdrave hrane. Preferiram prehranu s puno voća i povrća, žitarica, mahunarki... Volim kuhati i peći kolače, a strast mi je isprobavanje novih i neobičnih recepata i namirnica.

Svakako isprobajte i ove recepte!

toplo hladna salata od šampinjona
veganski jogurt
salata od bulgura
špagete s pestom od tikvica
veganski Alfredo umak
vegetarijanske tortilje s povrćem

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

himalajska sol

Himalajska sol

Himalajska sok je kamena sol (halit) često ružičaste nijanse zbog minerala u tragovima, a koristi se kao ...

Više

kakao maslac

Kakao maslac

Kakao maslac je prirodna biljna mast koja se dobiva iz kakaovca ili zrna kakaovca i, unatoč nazivu, ne ...

Više

domaći seitan

Seitan

Seitan ili sejtan je visokoproteinsko vegansko jelo koje se koristi kao zamjena za meso. Priprema se od ...

Više

aquafaba od graha

Aquafaba - zamjena za jaja

Aquafaba je naziv za tekućinu koja zamjenjuje jaja (cijelo jaje ili bjelanjak) u veganskoj kuhinji, a ...

Više

proizvodi od glutena

Što je gluten

Gluten ili u prijevodu "ljepilo" je protein koji se nalazi u pšenici, ječmu, piru, raži, a sadrži ga ...

Više

sojino mlijeko

Sojino mlijeko

Domaće sojino mlijeko sjajna je alternativa kravljem mlijeku i često korišten biljni napitak u veganskoj ...

Više

kokosovo mlijeko

Kokosovo mlijeko

Kokosovo mlijeko se pravi od bijelog mesnatog dijela zrelog smeđeg kokosa i koristi se u mnogim ...

Više

Footer

Vege.hr

Portal Vege.hr pokrenut je jer smo uočili nedostatak profesionalnih informacija iz kategorije vegetarijanstva i veganstva u Hrvatskoj. Više

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr
Copyright © 2019–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka