Od mladosti obožavam egzotiče recepte. Na žalost, u vrijeme moje mladosti nije bilo dostupno toliko raznih recepata, kao u današnje vrijeme. Nije bilo ni raznih začina potrebnih za ta jela. Srećom, danas nam je sve dostupno i mladim domaćicama je sve puno jednostavnije, samo je potrebno imati volju.
Tortilje radim često, gotovo uvijek u nekoj drugoj varijanti. Napisat ću vam recept koji je vrlo jednostavan i brz.
Sastojci za tortilje
- 200 g pšenicnog brašna
- 1/2 žličice soli
- 120 ml mlake vode
- Soda bikarbone na vrh žličice
Sastojci za punjenje
- 2 paprike
- Manja konzerva graha
- Manja konzerva kukuruza
- Manja konzerva graška
- Svježa rajčica
- Šampinjoni iz salamure
- Grčki jogurt
- Kurkuma
- Curry
- Papar
- Čili paprika
- Kopar
- Češnjak
Priprema tortilja
- Pomiješati suhe sastojke, zatim dodati vodu i umijesiti tijesto.
- Podijeliti ga na 10 kuglica te razvaljati tanke tortilje promjera 13-14 cm.
- Jednu po jednu peći na tavici za palačinke do zlatne boje (kao na palačinkama)
Priprema punjenja
- Na maslinovo ulje stavite isjeckanu papriku, zelenu i crvenu, pustite da malo omekša
- Dodajte manju konzervu graha, kukuruza i graška, te sitno izrezane svježe rajčice. Ja stavim i šampinjone iz salamure.
- Popržite ih na tavi, dodajte (po ukusu) kurkumu, curry, mljeveni papar i čili papriku.
- Dodajte soja umak i česnjak u prahu.
- U međuvremenu napravite umak od grčkog jogurta, kopra i češnjaka, s malo soli.
- Kada tortilje napunite smjesom, prije motanja dodajte i umak.
- Zamotajte tortilje po želji i još ih prelijte umakom.
Ako želite još recepata za drugačije verzije tortilja svakako preporučujem da pogledate recept za tortilje s lećom, gljivama i namazom od graha i sezama kolege kolumnista Nikše Gunjevića ili recept za sirove tortilje u listovima kelja kolumnistice Ivane Zajačko. Dobar tek!
Odgovori