Kokosovo mlijeko se pravi od bijelog mesnatog dijela zrelog smeđeg kokosa i koristi se u mnogim tradicionalnim kuhinjama diljem svijeta. Ima gustu konzistenciju i bogatu, kremastu teksturu i ne treba ga miješati s kokosovom vodom.
Za razliku od kokosove vode, mlijeko ne nastaje prirodno. Umjesto toga, čvrsto meso kokosa se miješa s vodom kako bi se dobilo kokosovo mlijeko koje se sastoji od oko 50% vode, dok se kokosova voda sastoji od oko 94% vode. Sadrži mnogo manje masnoće i daleko manje nutrijenata od kokosovog mlijeka.
Pitate se zašto biste sami izradili kokosovo mlijeko, a možete ga jednostavno kupiti u limenci? Postoji nekoliko razloga koji bi vas mogli motivirati da pripremite svoje domaće kokosovo mlijeko.
Ako želite preuzeti kontrolu nad onime što unosite u svoje tijelo - pripremite domaće kokosovo mlijeko. Osim toga, puno je jeftinije od onog kupljenog. Ako do sada niste imali priliku pripremati domaće kokosovo mlijeko, zašto ne biste pokušali sada?
Nutritivna vrijednost
Kada probate kokosovo mlijeko, odmah ćete primijetiti njegov okus koji je od svih biljnih napitaka okusom najsličniji kravljem mlijeku. Kokosovo mlijeko se može pohvaliti iznimnim hranjivim vrijednostima, a neki odlaze tako daleko da ga nazivaju čak i mini transfuzijom krvi. Naime, gledajući molekularnu strukturu kokosovog mlijeka možemo primijetiti da je slična ili gotovo identična onoj ljudske plazme.
Bogato je E, C i B vitaminom te mineralima željeza, natrija, selena, fosfora, magnezija i nešto manje kalcija. Sadrži 10% dnevne potrebe za željezom, a najvažniji spoj je laurinska kiselina koja se u tijeku pretvara u spoj monolaurin koji djeluje antibakterijsko i antivirusno.
Kokosovo mlijeko bogato je masnoćama, što mu ponekad donosi i lošu reputaciju. No, riječ je o jedinstvenim srednje lančanim masnim kiselinama koje jačaju imunitet, pomažu kod mršavljenja i za zdravlje kose i kože. Ubrzavaju rast kose te potiču obnavljanje kože i brisanje bora.
S obzirom na to da ima snažno antimikrobno djelovanje pomaže kod probavnih tegoba jer u crijevima potiče razvoj dobrih bakterija. Detoksicira organizam te održava bubrege zdravima.
No, iako zdravo i bogato vitaminima i mineralima, važno je znati da jedna šalica kokosovog mlijeka sadrži 300 - 400 kalorija. Stoga, ako ga želite ubaciti u svakodnevnu prehranu, važno je da na vrijeme napravite određene promjene i po potrebi izbacite neke druge kaloričnije namirnice.
Kako napraviti kokosovo mlijeko
Izrada kokosovog mlijeka bit će zabavna i izazovna, a osim toga saznat ćete čak 4 načina kako pripremiti kokosovo mlijeko kod kuće. Odaberite način koji vam najviše odgovara, ali i s obzirom na namirnice koje trenutno imate kod kuće. Svaki od njih ima svoje prednosti koje ćemo obrazložiti dalje u tekstu.
Četiri načina za pripremu domaćeg kokosovog mlijeka su:
- kokosovo mlijeko od svježeg kokosovog oraha
- kokosovo mlijeko od kokosovog brašna
- kokosovo mlijeko od kokosovog maslaca
- kokosovo mlijeko od kokosove kreme (vrhnja)
Da biste uspješno pripremili mlijeko na sva četiri način, bit će vam potrebno sljedeće:
- snažan blender
- vrećica za cijeđenje biljnih mlijeka
- sladilo po želji
- oštar kuhinjski nož i čekić (ako koristite svježi kokos)
Kako otvoriti kokos
Da biste kokos lako otvorili, birajte zrele orahe smeđe i dlakave, ne one mlade koji još trebaju vremena da dozre. Mladi kokos ima slatku i ukusnu kokosovu vodu, ali ima jako malu količinu kokosovog mesa koje vam u ovom slučaju treba za izradu mlijeka.
Ako želite biti sigurni da ste odabrali pravi kokos, nježno ga protresite pored uha. Trebali biste čuti šuštanje tekućine unutar kokosovog mesa. Uspoređujući ovaj kokos s mladim kokosom, mladi je gotovo cijeli prepun vode pa nećete čuti zvuk prilikom pomicanja kokosa. Naime, kako kokos sve više dozrijeva, tako se u njemu smanjuje količina tekućine.
Kokosov orah najlakše ćete otvoriti tako da oštriju stranu položite na čvrstu površinu, a na dnu meke strane napraviti tri udubljenja nožem iz kojih ćete laganim tapkanjem iscijediti vodu iz kokosa. Potom kokos postavite poprečno i nožem ili čekićem udarite par puta. Nakon nekog vremena kokos ćete prepoloviti i nožem odvojiti kokosovo meso od kore kokosa.
Kada odvojite kokosovo meso od kokosovog oraha, ono će s unutarnje strane biti smeđe boje.
Recepti
Kokosovo mlijeko od kokosovog oraha
Iako se kokosi razlikuju u veličini, standard za pripremu mlijeka od kokosovog oraha je meso jednog kokosa pomiješano s 4 šalice vode. Ovaj proces izrade kokosovog mlijeka je najkompliciraniji i najteži jer zahtijeva dosta vremena i snage, ali zauzvrat ćete dobiti kokosovo mlijeko okusa koji se ne može usporediti s mlijekom izrađenom bilo kojom drugom metodom. Stoga, preporučujemo da se jednom ohrabrite i svakako pokušate.
Sastojci
- meso jednog kokosa
- 4 šalice vode
Priprema
- Prije bilo kakve pripreme, potrebno je otvoriti tvrdi kokosov orah. Nakon što se orah otvori, izvadite meso kokosa i stavite u blender.
- Dodajte mu 4 šalice vode pa sve dobro izblendajte. Vrlo brzo dobit ćete svježe kokosovo mlijeko.
- Iako je najukusnije bez bilo kakvih dodataka, dodajte mu po želji sladilo, začine poput cimeta ili kakao za čokoladno kokosovo mlijeko.
- Na kraju mlijeko procijedite kroz vrećicu za finiju teksturu.
Kokosovo mlijeko od kokosovog brašna
Kokosovo mlijeko možete dobiti i od kokosovog brašna, a riječ je o mljevenom i sušenom kokosovom mesu, a ne o uobičajenom brašnu. Prije kupovine kokosovog brašna, svakako provjerite deklaraciju jer mu mnogi proizvođači dodaju razne druge dodatke. Za pripremu kokosovog mlijeka, osim brašna, jednako će poslužiti i kokosov čips ili pahuljice kokosa koje su obično manje prerađene od kokosovog brašna.
Sastojci
- 1 šalica kokosovog brašna
- 2 šalice vode
- prstohvat soli
Priprema
Dodajte kokosovo brašno, vodu i prstohvat soli u blender i blendajte 45 - 60 sekundi. Iako u većini slučajeva mlijeko dobiveno ovakvom metodom ne trebate cijediti kroz vrećicu za cijeđenje biljnih mlijeka, učinite to ako želite dobiti finiju teksturu mlijeka, bez ostataka kokosa.
Kokosovo mlijeko od kokosovog maslaca
Mlijeko od kokosa pripremljeno po ovom receptu dat će najukusnije i najkremastije mlijeko, a sve što vam treba je kokosov maslac i voda! Ako pripremate kokosov maslac kod kuće, izradite veću količinu pa ga koristite između ostalog i za pripremu svježeg kokosovog mlijeka. Mlijeko će biti kremasto i ukusno, a bez štetnih aditiva i drugih sastojaka.
Sastojci
- 1/3 šalice kokosovog maslaca
- 2 šalice vode
Priprema
- Pomiješajte kokosov maslac s vodom i dobro izblendajte.
- Na kraju po potrebi procijedite kroz vrećicu za cijeđenje biljnih mlijeka. Zaključite sami želite li mlijeko finije teksture ili uz dodatak vlaknaste pulpe (kao i kod izrade kokosovog mlijeka od kokosovog brašna).
- Po želji dodajte sladilo (datulje, javorov sirup) te bilo koji drugi dodatak u obliku voća ili začina.
Kokosovo mlijeko od kokosove kreme
Iako se ovaj recept ne smatra originalnim receptom za pripremu kokosovog mlijeka, odlično će poslužiti u trenucima kada vam je potrebno kokosovo mlijeko, a kod kuće imate samo kremu od kokosa (kokosovo vrhnje).
Sastojci
- 1 limenka kokosovog vrhnja (160 ml)
- 2 šalice vode
Priprema
- Za izradu će vam trebati blender, a mlijeko u konačnici ne trebate cijediti kroz vrećicu za cijeđenje biljnih mlijeka.
- Pomiješajte kokosovo vrhnje i mlijeko i nakon nekoliko sekundi blendanja dobit ćete ukusno kokosovo mlijeko.
Savjeti
U svim receptima za izradu kokosovog mlijeka možete povećati omjer vode i tako pripremiti po želji kokosovo mlijeko nešto rjeđe teksture. Naime, kokosovo mlijeko sadrži puno masnoća pa ako ih želite smanjiti, povećajte omjer vode ili smanjite količinu kokosa.
Ako želite aromatizirano kokosovo mlijeko po želji mu dodajte ½ čajne žličice vanilije, 1/2 šalice svježih ili smrznutih jagoda ili 2 žlice kakaa.
Skladištenje
Ako ćete ga čuvati u zatvorenoj staklenci na hladnom, u hladnjaku, kokosovo mlijeko može trajati od 3 - 6 dana. Ipak, kokosovo mlijeko od kokosovog oraha potrošite nešto brže. Preporučuje se čuvati ga u hladnjaku najviše 3 dana.
Kokosovo mlijeko možete pohraniti i u zamrzivaču do maksimalno mjesec dana.
Važno je znati da, s obzirom na to da domaće kokosovo mlijeko ne sadrži dodatne aditive i stabilizatore, njegova tekstura će se tijekom stajanja odvojiti. Na površini mlijeka može se stvoriti gusta krema koja u nekim slučajevima neće nestati niti miješanjem. Tada tekućinu ponovo izblendajte 30-ak sekundi.
Upotreba
Kokosovo mlijeko možete koristiti kao zamjenu za kravlje mlijeko ili kao zamjenu za bilo koje drugo biljno mlijeko. Okus kokosa dat će vašim jelima egzotičan okus.
Koristite ga sa žitaricama za doručak, uz granolu, u matcha latte ili za pripremu slastica. Domaće pripremljeno kokosovo mlijeko možete dodati i u curry ili bilo koja druga jela iz azijske kuhinje, u juhe, za pripremu umaka i pekarskih proizvoda.
A možete i jednostavno uživati u njegovom bogatom okusu pijuckanjem uz dodatak cimeta ili pripremiti egzotičnu kavu ili frape.
Kako iskoristiti pulpu od kokosa
Pulpu kokosa nakon cijeđenja kokosovog mlijeka možete iskoristiti za granolu, dodati smoothiejima, zobenoj kaši ili domaćim energetskim pločicama. Ako imate dehidrator, kokosovu pulpu možete osušiti i koristiti kao kokosovo brašno.
Nadamo se da će vam gore opisani recepti pomoći u eksperimentiranju u kuhinji. Isprobajte sva četiri načina za izradu kokosovog mlijeka i pronađite svog favorita.
Razlika između kokosovog mlijeka i vrhnja
Kokosovo vrhnje i kokosovo mlijeko nisu isti proizvod. Kokosovo vrhnje ili krema stvara se na površini kokosovog mlijeka i može se odvojiti po potrebi za korištenje.
Stoga se preporučuje da kokosovo mlijeko pohranite u nešto šire posude. U tom slučaju možete iz njega izdvojiti kokosovo vrhnje za korištenje u brojnim receptima.
Foto: Marco Verch / CC
Odgovori