• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Vegetarijanstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Veganstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Sirova hrana
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Baza znanja
  • Superhrana

Vege.hr

aquafaba od graha

Objavljeno: 31.07.2022. Autor: Martina Lovaković

Aquafaba - zamjena za jaja

  • Veganska zamjena za jaja
  • Kako napraviti aquafabu
  • Upotreba
  • Snijeg od aquafabe
  • Skladištenje

Aquafaba je naziv za tekućinu koja zamjenjuje jaja (cijelo jaje ili bjelanjak) u veganskoj kuhinji, a popularna je i među ostalim ljubiteljima zdrave prehrane. Nastaje kuhanjem graha, graška, slanutka i ostalih mahunarki, a može se pronaći i u limenkama kupljenih mahunarki. Želite li ipak domaću i svježu tekućinu koju ćete koristiti kao zamjenu za jaja, preporučuje se da mahunarke skuhate sami kod kuće.

Aquafaba je otkrivena 2014. godine od Francuza Joëla Roessela, a godinu dana nakon toga njezinu je primjenu usavršio veganski stručnjak Amerikanac Goose Wohlt.

Veganska zamjena za jaja

Dosadašnja provedena istraživanja govore da je aquafaba revolucionarno otkriće i najbolja, najjeftinija i najzdravija zamjena za jaja. Ima najbolje karakteristike žumanjka i bjelanjka, a u isto vrijeme ne sadrži masnoće niti kolesterol pa se smatra dobrom alternativom za sve koji se žele hraniti zdravo.

Stručnjaci s Norveškog instituta za istraživanje hrane došli su do zaključka da je aquafaba najvećim dijelom sastavljena od proteina i škroba koji tekućini daju velik broj odličnih kulinarskih svojstava (vezivna, zgušnjavajuća, želatinozna i emulgirajuća). Najveći dio proteina iz aquafabe sadrži visoko vrijedan protein albumin koji se nalazi i u bjelanjku jajeta.

Velik broj recepata u svom sastavu sadrži jaje, a vegani i oni alergični na jaja, prisiljeni su ih izbjegavati i tražiti alternativne recepte. Kao zamjena za jaje mogu se koristiti lanene sjemenke, chia sjemenke, razne voće kaše i pirei te kombinacije namirnica, ali sve to ne može poslužiti ako recept zahtijeva izmiksanu pjenu od bjelanjaka.

Aquafaba najviše oduševljava time što tekućina mahunarki ima svojstvo pjenjena pa se njezinim miksanjem lako može formirati snijeg, odnosno pjena koja je strukturom identična snijegu bjelanjaka od jajeta. Osim toga, tekućina Aquafabe ima potpuno neutralan miris i okus pa je popularna u pripremi gotovo svih vrsta jela. Od nje se mogu pripremiti slatka i slana jela bez bojazni da će promijeniti okus jela.

Ako i vi želite koristiti aquafabu u receptima i tako jaja zamijeniti ovim revolucionarnim otkrićem, u nastavku saznajte sve što trebate znati o njezinoj primjeni.

Kako napraviti aquafabu

Tekućina od bijelog graha ili slanutka ima najbolja svojstva koja mogu poslužiti za zamjenu za jaja. No, osim njih, možete koristiti i grašak, leću te crni i crveni grah.

S obzirom na to da se sve mahunarke ipak malo razlikuju, postoji mogućnost da ćete primijetiti razlike u boji, gustoći i teksturi. Ipak, okus i miris će u svim slučajevima ostati neutralni pa nema straha od promjena okusa originalnog jela.

U nedostatku vremena možete koristiti kupovnu aquafabu, ali se lako može napraviti i kod kuće od domaćih, organskih mahunarki tako da jednu ili više mahunarki kuhate na laganoj vatri. Spomenutu mješavinu kuhajte nekoliko sati, izvadite mahunarke pa po potrebi kuhajte dodatno samu tekućinu. Ako vam je tekućina rijetka, kuhajte je još dok ne postane poput one iz limenke. Ipak, budite oprezni da ne postane previše gusta.

Upotreba

Aquafaba je pogodna za pripremu svih jela koja u receptu sadrže cijela jaja ili bjelanjke. Osim u jelima koja se termički obrađuju, aquafabu možete koristiti i kod pripreme sirove hrane.

Najbolji omjer aquafabe je sljedeći:

  • 1 jaje mogu zamijeniti tri velike žlice aquafabe
  • 1 bjelanjak mogu zamijeniti 2 velike žlice aquafabe

Snijeg od aquafabe

Tekućinu ulijte u zdjelu i miskajte isto kao da miksate bjelanjak. Da biste dobili čvrstu smjesu, trebat ćete je miksati duže nego što biste miksali bjelanjak. Jedna šalica tekućine mahunarki miksa se otprilike 10-ak minuta.

S pjenom od aquafabe dalje radite kao što biste radili i sa snijegom od bjelanjaka. Oprezno i bez previše miješanja, umiješajte ju u ostale sastojke. Preporučuje se miješati kuhačom, a ne mikserom, kako bi se održala tekstura aquafabe.

Skladištenje

Pripremljenu tekućinu od aquafabe možete čuvati u hladnjaku do 5 dana. Ako pripremate mahunarke, odvojite tekućinu i spremite je u sterilnu posudu koju ćete prekriti folijom. U roku do 5 dana je iskoristite za pripremu slastica.

Ako je nećete moći iskoristiti u tom vremenu, možete je i zamrznuti. Budite sigurni da neće izgubiti svoja svojstva u zamrzivaču. Najbolji način zamrzavanja aquafabe je da je zaledite u posudicama za led. Izmjerite unaprijed tekućinu i spremajte je tako da vam je jedna posudica mjerilo za jedno jaje.

Foto: Mangostaniko / CC

Autor Martina Lovaković

Moje ime je Martina i živim u Zagrebu. Aktivni sam tip osobe, stalno u pokretu. U djetinjstvu sam se bavila baletom, a danas volim provoditi vrijeme u prirodi i vježbati pilates. Često planinarim i putujem jer me to opušta i puni baterije. Obožavam životinje, imam koker španijela Milku koja me prati u šetnjama, na planinarenju i na većini putovanja. Već neko vrijeme bavim se proučavanjem zdrave hrane. Preferiram prehranu s puno voća i povrća, žitarica, mahunarki... Volim kuhati i peći kolače, a strast mi je isprobavanje novih i neobičnih recepata i namirnica.

Svakako isprobajte i ove recepte!

toplo hladna salata od šampinjona
veganski jogurt
salata od bulgura
špagete s pestom od tikvica
veganski Alfredo umak
vegetarijanske tortilje s povrćem

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

himalajska sol

Himalajska sol

Himalajska sok je kamena sol (halit) često ružičaste nijanse zbog minerala u tragovima, a koristi se kao ...

Više

kakao maslac

Kakao maslac

Kakao maslac je prirodna biljna mast koja se dobiva iz kakaovca ili zrna kakaovca i, unatoč nazivu, ne ...

Više

domaći seitan

Seitan

Seitan ili sejtan je visokoproteinsko vegansko jelo koje se koristi kao zamjena za meso. Priprema se od ...

Više

domaća granola

Granola

Domaća granola ili žitarice sve su popularniji izbor za doručak, a glavni razlozi su ti što se brzo ...

Više

proizvodi od glutena

Što je gluten

Gluten ili u prijevodu "ljepilo" je protein koji se nalazi u pšenici, ječmu, piru, raži, a sadrži ga ...

Više

sojino mlijeko

Sojino mlijeko

Domaće sojino mlijeko sjajna je alternativa kravljem mlijeku i često korišten biljni napitak u veganskoj ...

Više

kokosovo mlijeko

Kokosovo mlijeko

Kokosovo mlijeko se pravi od bijelog mesnatog dijela zrelog smeđeg kokosa i koristi se u mnogim ...

Više

Footer

Vege.hr

Portal Vege.hr pokrenut je jer smo uočili nedostatak profesionalnih informacija iz kategorije vegetarijanstva i veganstva u Hrvatskoj. Više

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr
Copyright © 2019–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka