• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Vegetarijanstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Veganstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Sirova hrana
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Baza znanja
  • Superhrana

Vege.hr

grah i slanutak u teglicama

Objavljeno: 05.03.2019. Autor: Martina Lovaković

Aquafaba – zamjena za jaja

SADRŽAJ

  • Najbolja veganska zamjena za jaja
  • Najbolje mahunarke za pripremu aquafabe
  • Priprema domaće aquafabe
  • Jela u kojima se koristi aquafaba
  • Snijeg od aquafabe
  • Čuvanje aquafabe u hladnjaku

Aquafaba je naziv za tekućinu koja zamjenjuje jaja (cijelo jaje ili bjelanjak) u veganskoj kuhinji, a popularna je i među ostalim ljubiteljima zdrave prehrane. Aquafaba nastaje kuhanjem graha, graška, slanutka i ostalih mahunarki, a možete je pronaći i u limenkama kupljenih mahunarki. Želite li ipak domaću i svježu tekućinu koju ćete koristiti kao zamjenu za jaja, preporučuje se da mahunarke skuhate sami kod kuće.

Aquafaba je otkrivena 2014. godine od Francuza Joëla Roessela, a godinu dana nakon toga njezinu je primjenu usavršio veganski stručnjak Amerikanac Goose Wohlt.

Najbolja veganska zamjena za jaja

Dosadašnja provedena istraživanja govore da je aquafaba revolucionarno otkriće i najbolja, najjeftinija i najzdravija zamjena za jaja. Ima najbolje karakteristike žumanjka i bjelanjka, a u isto vrijeme ne sadrži masnoće niti kolesterol pa se smatra dobrom alternativom za sve koji se žele hraniti zdravo.

Stručnjaci s Norveškog instituta za istraživanje hrane došli su do zaključka da je aquafaba najvećim dijelom sastavljena od proteina i škroba koji tekućini daju velik broj odličnih kulinarskih svojstava (vezivna, zgušnjavajuća, želatinozna i emulgirajuća). Najveći dio proteina iz aquafabe sadrži visoko vrijedan protein albumin koji se nalazi i u bjelanjku jajeta.

Velik broj recepata u svom sastavu sadrži jaje, a vegani i oni alergični na jaja, prisiljeni su ih izbjegavati i tražiti alternativne recepte. Kao zamjena za jaje mogu se koristiti lanene sjemenke, chia sjemenke, razne voće kaše i pirei te kombinacije namirnica, ali sve to ne može poslužiti ako recept zahtijeva izmiksanu pjenu od bjelanjaka.

Aquafaba najviše oduševljava time što tekućina mahunarki ima svojstvo pjenjena pa se njezinim miksanjem lako može formirati snijeg, odnosno pjena koja je strukturom identična snijegu bjelanjaka od jajeta. Osim toga, tekućina Aquafabe ima potpuno neutralan miris i okus pa je popularna u pripremi gotovo svih vrsta jela. Od nje se mogu pripremiti slatka i slana jela bez bojazni da će aquafaba promijeniti okus jela.

Ako i vi želite koristiti aquafabu u receptima i tako jaja zamijeniti ovim revolucionarnim otkrićem, u nastavku saznajte sve što trebate znati o njezinoj primjeni.

Najbolje mahunarke za pripremu aquafabe

Tekućina od bijelog graha ili slanutka ima najbolja svojstva koja mogu poslužiti za zamjenu za jaja. No, osim njih, možete koristiti i grašak, leću te crni i crveni grah.

Pošto se sve mahunarke ipak malo razlikuju, postoji mogućnost da ćete primijetiti razlike u boji, gustoći i teksturi. Ipak, okus i miris će u svim slučajevima ostati neutralni pa nema straha od promjena okusa originalnog jela.

Priprema domaće aquafabe

U nedostatku vremena možete koristiti kupovnu aquafabu, odnosno onu iz limenke, ali ipak, preporučuje se priprema one domaće jer je upravo takva i najzdravija.

Kuhajte aquafabu od domaćih, organskih mahunarki tako da jednu ili više mahunarki kuhate na laganoj vatri. Spomenutu mješavinu kuhajte nekoliko sati, izvadite mahunarke pa po potrebi kuhajte dodatno samu tekućinu. Ako vam je tekućinu rijetka, kuhajte je još dok ne postane poput one iz limenke. Ipak, budite oprezni da ne postane previše gusta.

Jela u kojima se koristi aquafaba

Aquafaba je pogodna za pripremu svih jela koja u receptu sadrže cijela jaja ili bjelanjke. Osim u jelima koja se termički obrađuju, aquafabu možete koristiti i kod pripreme sirove hrane.

Najbolji omjer aquafabe je sljedeći:

  • 1 jaje zamijenjuju tri velike žlice aquafabe
  • 1 bjelanjak zamijenjuju dvije velike žlice aquafabe

Snijeg od aquafabe

Tekućinu ulijte u zdjelu i miskajte isto kao da miksate bjelanjak. Da biste dobili čvrstu smjesu, trebat ćete je miksati nešto duže nego što biste miksali bjelanjak. Jedna šalica tekućine mahunarki miksa se otprilike 10-ak minuta.

S pjenom od aquafabe dalje radite kao što biste radili i sa snijegom od bjelanjaka. Oprezno i bez previše miješanja, umiješajte je u ostale sastojke. Preporučuje se umiješati kuhačom, a ne mikserom, kako bi se održala tekstura aquafabe.

Čuvanje aquafabe u hladnjaku

Pripremljenu tekućinu od aquafabe možete čuvati u hladnjaku do pet dana. Ako pripremate mahunarke, odvojite tekućinu i spremite je u sterilnu posudu koju ćete prekriti folijom. U roku do pet dana je iskoristite za pripremu slastica.

Ako je nećete moći iskoristiti u tom vremenu, možete je i zamrznuti. Budite sigurni da neće izgubiti svoja svojstva u zamrzivaču. Najbolji način zamrzavanja aquafabe je da je zaledite u posudicama za led. Izmjerite unaprijed tekućinu i spremajte je tako da vam je jedna posudica mjerilo za jedno jaje.

Foto: ulleo/Pixabay

Autor Martina Lovaković

Moje ime je Martina i živim u Zagrebu. Aktivni sam tip osobe, stalno u pokretu. U djetinjstvu sam se bavila baletom, a danas volim provoditi vrijeme u prirodi i vježbati pilates. Često planinarim i putujem jer me to opušta i puni baterije. Obožavam životinje, imam koker španijela Milku koja me prati u šetnjama, na planinarenju i na većini putovanja. Već neko vrijeme bavim se proučavanjem zdrave hrane. Preferiram prehranu s puno voća i povrća, žitarica, mahunarki... Volim kuhati i peći kolače, a strast mi je isprobavanje novih i neobičnih recepata i namirnica.

Svakako isprobajte i ove recepte!

toplo hladna salata od šampinjona
veganski jogurt
salata od bulgura
špagete s pestom od tikvica
veganski Alfredo umak
vegetarijanske tortilje s povrćem

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

sjemenke bundeve

Mlijeko od sjemenki bundeve

Jeste li znali da napitak sličan veganskim verzijama mlijeka možete pripremiti od sjemenki bundeve? ...

Više

zeleni smoothie

Najbolji veganski proteinski dodaci

Izbjegavanjem proizvoda životinjskog podrijetla i prakticiranjem veganstva, ne mora odmah za sobom ...

Više

lješnjaci

Mlijeko od lješnjaka

Mlijeko od lješnjaka bogate je i kremaste teksture, idealno je za vegane, a dodatan plus mu je što nema ...

Više

indijski oraščići u zdjeli

Mlijeko od indijskih oraščića

Domaće biljno mlijeko od indijskih oraščića nešto je neuobičajeniji izbor, ali jednom kada ga kušate, ...

Više

heljda

Mlijeko od heljde

Ako ste intolerantni na laktozu i gluten i ne želite koristiti proizvode životinjskog podrijetla, ...

Više

Footer

Vege.hr

Portal Vege.hr pokrenut je jer smo uočili nedostatak profesionalnih informacija iz kategorije vegetarijanstva i veganstva u Hrvatskoj. Više

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Vezano

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Copyright © 2019–2022. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.