Aquafaba je naziv za tekućinu koja zamjenjuje jaja (cijelo jaje ili bjelanjak) u veganskoj kuhinji, a popularna je i među ostalim ljubiteljima zdrave prehrane. Nastaje kuhanjem graha, graška, slanutka i ostalih mahunarki, a može se pronaći i u limenkama kupljenih mahunarki. Želite li ipak domaću i svježu tekućinu koju ćete koristiti kao zamjenu za jaja, preporučuje se da mahunarke skuhate sami kod kuće.
Aquafaba je otkrivena 2014. godine od Francuza Joëla Roessela, a godinu dana nakon toga njezinu je primjenu usavršio veganski stručnjak Amerikanac Goose Wohlt.
Veganska zamjena za jaja
Dosadašnja provedena istraživanja govore da je aquafaba revolucionarno otkriće i najbolja, najjeftinija i najzdravija zamjena za jaja. Ima najbolje karakteristike žumanjka i bjelanjka, a u isto vrijeme ne sadrži masnoće niti kolesterol pa se smatra dobrom alternativom za sve koji se žele hraniti zdravo.
Stručnjaci s Norveškog instituta za istraživanje hrane došli su do zaključka da je aquafaba najvećim dijelom sastavljena od proteina i škroba koji tekućini daju velik broj odličnih kulinarskih svojstava (vezivna, zgušnjavajuća, želatinozna i emulgirajuća). Najveći dio proteina iz aquafabe sadrži visoko vrijedan protein albumin koji se nalazi i u bjelanjku jajeta.
Velik broj recepata u svom sastavu sadrži jaje, a vegani i oni alergični na jaja, prisiljeni su ih izbjegavati i tražiti alternativne recepte. Kao zamjena za jaje mogu se koristiti lanene sjemenke, chia sjemenke, razne voće kaše i pirei te kombinacije namirnica, ali sve to ne može poslužiti ako recept zahtijeva izmiksanu pjenu od bjelanjaka.
Aquafaba najviše oduševljava time što tekućina mahunarki ima svojstvo pjenjena pa se njezinim miksanjem lako može formirati snijeg, odnosno pjena koja je strukturom identična snijegu bjelanjaka od jajeta. Osim toga, tekućina Aquafabe ima potpuno neutralan miris i okus pa je popularna u pripremi gotovo svih vrsta jela. Od nje se mogu pripremiti slatka i slana jela bez bojazni da će promijeniti okus jela.
Ako i vi želite koristiti aquafabu u receptima i tako jaja zamijeniti ovim revolucionarnim otkrićem, u nastavku saznajte sve što trebate znati o njezinoj primjeni.
Kako napraviti aquafabu
Tekućina od bijelog graha ili slanutka ima najbolja svojstva koja mogu poslužiti za zamjenu za jaja. No, osim njih, možete koristiti i grašak, leću te crni i crveni grah.
S obzirom na to da se sve mahunarke ipak malo razlikuju, postoji mogućnost da ćete primijetiti razlike u boji, gustoći i teksturi. Ipak, okus i miris će u svim slučajevima ostati neutralni pa nema straha od promjena okusa originalnog jela.
U nedostatku vremena možete koristiti kupovnu aquafabu, ali se lako može napraviti i kod kuće od domaćih, organskih mahunarki tako da jednu ili više mahunarki kuhate na laganoj vatri. Spomenutu mješavinu kuhajte nekoliko sati, izvadite mahunarke pa po potrebi kuhajte dodatno samu tekućinu. Ako vam je tekućina rijetka, kuhajte je još dok ne postane poput one iz limenke. Ipak, budite oprezni da ne postane previše gusta.
Upotreba
Aquafaba je pogodna za pripremu svih jela koja u receptu sadrže cijela jaja ili bjelanjke. Osim u jelima koja se termički obrađuju, aquafabu možete koristiti i kod pripreme sirove hrane.
Najbolji omjer aquafabe je sljedeći:
- 1 jaje mogu zamijeniti tri velike žlice aquafabe
- 1 bjelanjak mogu zamijeniti 2 velike žlice aquafabe
Snijeg od aquafabe
Tekućinu ulijte u zdjelu i miskajte isto kao da miksate bjelanjak. Da biste dobili čvrstu smjesu, trebat ćete je miksati duže nego što biste miksali bjelanjak. Jedna šalica tekućine mahunarki miksa se otprilike 10-ak minuta.
S pjenom od aquafabe dalje radite kao što biste radili i sa snijegom od bjelanjaka. Oprezno i bez previše miješanja, umiješajte ju u ostale sastojke. Preporučuje se miješati kuhačom, a ne mikserom, kako bi se održala tekstura aquafabe.
Skladištenje
Pripremljenu tekućinu od aquafabe možete čuvati u hladnjaku do 5 dana. Ako pripremate mahunarke, odvojite tekućinu i spremite je u sterilnu posudu koju ćete prekriti folijom. U roku do 5 dana je iskoristite za pripremu slastica.
Ako je nećete moći iskoristiti u tom vremenu, možete je i zamrznuti. Budite sigurni da neće izgubiti svoja svojstva u zamrzivaču. Najbolji način zamrzavanja aquafabe je da je zaledite u posudicama za led. Izmjerite unaprijed tekućinu i spremajte je tako da vam je jedna posudica mjerilo za jedno jaje.
Foto: Mangostaniko / CC
Odgovori