SADRŽAJ
Domaće sojino mlijeko sjajna je alternativa kravljem mlijeku i često korišten biljni napitak u veganskoj kuhinji. Ukusno je, a i jeftino, lako se priprema i zahtijeva samo dva sastojka: zrna soje i vodu. Iako se može pronaći gotovo u bilo kojoj trgovini, domaće sojino mlijeko puno je bolje od onog kupljenog.
Sojino mlijeko ima mnogo snažniji okus od ostalih biljnih napitaka, poput primjerice zobenog mlijeka pa će ga neki možda malo teže piti. No, zato je idealno za pripremu jela kuhanjem. Ima nešto veći postotak masnoće od ostalih biljnih mlijeka, a i teksturom je slično kravljem mlijeku.
Soja je općenito namirnica koja izaziva mnoge kontroverze. Kroz stoljeća njezina korištenja neki su joj naklonjeni, dok je drugi zaobilaze i koriste jako rijetko ili nikako. No, proizvodi od soje se stoljećima koriste u Aziji, a Azijati se smatraju jednim od najzdravijih naroda na svijetu. Stoga, uživajte u sojinom mlijeku bez imalo straha. Uspoređujući ga s kravljim mlijekom, sojino mlijeko je bolje za vaše zdravlje i planetu.
Nutritivna vrijednost sojinog mlijeka
Sojino mlijeko bogato je ugljikohidratima, bjelančevinama, zdravim masnoćama te poput ostalih biljnih napitaka ne sadrži ni gram kolesterola. Od svih biljnih mlijeka, sojino mlijeko se može pohvaliti najvećim udjelom proteina. Od vitamina i minerala ističu se vitamini B12, A i D te od minerala kalij.
Lako je probavljivo te se zbog toga preporučuje onima s probavnim tegobama. Ne sadrži laktozu, ali ni gluten pa ga mogu koristiti i oni osjetljivi ili intolerantni na gluten.
Ako ga nutritivno usporedimo s kravljim mlijekom, sojino ima veću količinu željeza i vlakana. Sadrži i prirodne biljne hormone pod nazivom izoflavoni koji djeluju na organizam poput antioksidansa. Sadrži manje ugljikohidrata, masti i kalorija, a veće količine nezasićenih masnih kiselina. 100 grama sojinog mlijeka sadrži 44 kalorije.
Sojino mlijeko preporučuje se za zdravlje srca, kostiju i prostate. Naime, iako je količina kalcija u sojinom mlijeku manja nego u kravljem, bitno je spomenuti da je njegova iskoristivost čak 70 posto veća.
Sojino mlijeko dokazano olakšava simptome menopauze i smanjuje rizik obolijevanja od raka pa se preporučuje ženama koje ulaze ili koje su ušle u menopauzu. Razlog tomu su ponovo biljni hormoni – izoflavoni, koji nalikuju ženskom hormonu estrogenu. U tu svrhu potrebno je dnevno popiti dvije šalice mlijeka. Tako će se između ostalog i smanjiti učestalost i jačina navala vrućine.
Kako napraviti sojino mlijeko
Priprema sojinog mlijeka kod kuće je jednostavna. Bit će vam potrebna dva osnovna sastojka – zrnca žute soje i vode. No, važno je znati da ćete domaće sojino mlijeko prije upotrebe morate skuhati. Soja je mahunarka i kao takva ne može se konzumirati u sirovom obliku.
Osnovom receptu za sojin napitak možete dodati i ostale sastojke poput ekstrakta vanilije, kakaa ili rogača u prahu, zatim sladilo po želji (primjerice, datulje su izvanredne) ili bilo koji drugi dodatak koji želite.
Recept za sojino mlijeko
Sastojci:
- pola šalice suhe soje (80 g)
- 4 šalice vode (1 l)
Po želji:
- pola žličice ekstrakta vanilije ili komad zrna vanilije
- 4 datulje
Priprema
Potopite žuta zrna soje preko noći, a sutradan ih ocijedite i uklonite vanjsku opnu (kožicu). Zatim pomiješajte soju s 3 šalice vode (750 ml) i dobro izblendajte sve dok se sastojci dobro ne povežu i dok tekstura mlijeka ne postane glatka.
Dobivenu smjesu procijedite kroz vrećicu za cijeđenje biljnih mlijeka, gazu ili gustu tkaninu pa dobivenom mlijeku dodajte još jednu šalicu vode (250 ml).
Ulijte u posudu i dovedite mlijeko do vrenja, a pritom uklonite nastalu pjenu pri vrhu. Kuhajte na srednje jakoj vatri 20-ak minuta i povremeno promiješajte.
Dobiveni sojin napitak ostavite da se ohladi i uživajte u njemu. I sada možete po potrebi dodati sladilo (datulje) i sve još jednom izblendati.
Trikovi za pripremu sojinog mlijeka
Kod pripreme sojinog mlijeka koristite žutu soju koja je za tu svrhu najbolja.
Dodajte po potrebi više ili manje vode, ovisno o tome volite li gusto ili rijetko mlijeko.
Slobodno dodajte bilo koje sladilo po vašoj želji. Dodajte ga postupno u blender kako ne biste mlijeko previše zasladili.
U nekim receptima dodaje se i prstohvat soli pa ako želite dodajte i sol prije blendanja soje i vode.
Sojinom mlijeku možete dodati i kakao, cimet ili bilo koji drugi sastojak po želji. Tako ćete dobiti mlijeko s okusom kojeg možete konzumirati jednako kao i prirodno sojino mlijeko bez dodataka.
Kako čuvati sojino mlijeko
Sojino mlijeko u zatvorenoj staklenci na hladnom u hladnjaku može trajati 3 do 5 dana. Rok trajanja ovisit će o posudi ili staklenci u kojoj držite mlijeko pohranjeno.
Ako mlijeko ima ugodan miris i okus i izgledom izgleda dobro, možete ga konzumirati i nakon pet dana.
Može li se sojino mlijeko zamrznuti
Sojino mlijeko možete zamrznuti i kao takvo držati u zamrzivaču od tri do šest mjeseci. No, ono često tako gubi teksturu, ali i svoj okus. Što se tiče nutritivnih vrijednosti i sigurnosti korištenja, nema razloga da ne koristite zamrzivač za skladištenje sojinog napitka na duže vrijeme.
Ipak, budući da prilikom otapanja dolazi do promjena njegove teksture, u tom slučaju bolje ga je iskoristiti za kuhanje nego za pijenje.
Kako koristiti sojino mlijeko
Sojino mlijeko možete koristiti jednako kao i sve ostale biljne napitke ili kao kravlje mlijeko. Dodajte ga u doručak žitnim pahuljicama, pripremiti njime chia puding ili zobenu kašu i granolu. Budući da je sastavom slično kravljem mlijeku, njime možete zamijeniti mlijeko u receptima za pripremu slastica i torta. Od sojinog mlijeka možete napraviti i domaći tofu.
Budući da mu je okus neutralan možete ga dodati i kod pripreme slanih jela. Odlično će se uklopiti u razne umake, variva i složence.
Iako okusom nije najukusnije ako mu ne dodate zaslađivač i prirodne arome poput cimeta i ekstrakta vanilije, možete ga piti uz doručak ili večeru, ali i dodati u kavu umjesto kravljeg mlijeka.
Kako iskoristiti ostatak soje (okaru)
Ostaci soje koji ostaju nakon cijeđenja mlijeka ili pripreme domaćeg tofua zovu se okara. Okara sadrži visok postotak bjelančevina, kalcija, željeza i riboflavina.
Možete je osušiti prilikom čega ćete dobiti dehidriranu okaru koju možete dalje samljeti u brašno i koristiti pri pripremi kruha ili zamrznuti te koristiti kasnije za kuhanje. Od okare možete pripremiti i tempeh, veganske okara burgere ili veganske kobasice, Također, okara može poslužiti kao gnojivo.
Kod odabira soje uvijek birajte onu iz organskog uzgoja jer je soja uzgojena na konvencionalan način u 95 posto genetski modificirana.
Foto: bigfatcat / Pixabay
Odgovori