Da bismo napravili veganski jogurt, u biljnom mlijeku treba biti preko 4% proteina. Na našem tržištu biljna mlijeka nemaju toliko proteina ili sadrže dodatke koji mogu ometati fermentaciju. Zbog toga radim veganski jogurt s domaćim mlijekom.
Po ovom receptu možete napraviti jogurt od badema ili indijskih oraščića. Ako želite da vam jogurt ispadne gušći, dodajte 1 žlicu zobenih pahuljica. Zob se na visokim temperaturama zgusne, pa će i jogurt biti gušći.
Za starter sam uzela sojino mlijeko koje nema nikakvih dodataka (često kupovni jogurti imaju dodane zgušnjivače). Umjesto sojinog jogurta, kao starter možete koristiti kupljene probiotike. Važno je u starter staviti u mlijeko kad se mlijeko ohladi ispod 42ºC kako bi probiotici u jogurtu ostali "živi".
Možete sačuvati 1 dcl ovog jogurta da napravite novi jogurt.
Sastojci za pripremu veganskog jogurta
- 100 g indijskih oraščića (ili badema)
- 9 dl vode
- 2 žlice šećera
- 1 žlica zobenih pahuljica (nije obavezno)
- 1 dl kupovnog sojinog jogurta (kao starter)
Priprema
- Indijske oraščiće namočimo preko noći. Ako nemate vremena, možete iz preliti prokuhalom vodom i pustiti 30 minuta da odstoje.
- Indijske oraščiće ocijedimo i stavimo u blender s vodom i šećerom (i eventualno 1 žlicom zobenih pahuljica). Šećer u ovom receptu je hrana za dobre bakterije i zamijena za laktozu u životinjskom mlijeku.
- Nakon nekoliko minuta blendanja, procijedimo mlijeko.
- Mlijeko stavimo kuhati uz stalno miješanje.
- Kad proključa, ugasimo i pustimo da se ohladi.
- Uključimo pećnicu na 50ºC.
Mlijeko mora biti ohlađeno do 42ºC prije nego dodamo starter. - Kad je mlijeko dovoljno ohlađeno, dodamo starter i promiješamo.
- Ulijemo u zdjelice koje smo prethodno sterilizirali.
- Zdjelice zatvorimo poklopcem.
- Jogurt stavimo u pećnicu koju ugasimo i ostavimo svjetlo da gori.
U pećnici jogurt treba fermentirati 12 sati. Nakon toga stavimo ga u hladnjak na 2 sata.
Odgovori