• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Vegetarijanstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Veganstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Sirova hrana
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Baza znanja
  • Superhrana

Vege.hr

veganski jogurt

Objavljeno: 04.12.2019. Autor: Ivana Surjan Mitrović

Video recept za veganski jogurt

Da bismo napravili veganski jogurt, u biljnom mlijeku treba biti preko 4% proteina. Na našem tržištu biljna mlijeka nemaju toliko proteina ili sadrže dodatke koji mogu ometati fermentaciju. Zbog toga radim veganski jogurt s  domaćim mlijekom.

Po ovom receptu možete napraviti jogurt od badema ili indijskih oraščića. Ako želite da vam jogurt ispadne gušći, dodajte 1 žlicu zobenih pahuljica. Zob se na visokim temperaturama zgusne, pa će i jogurt biti gušći.

Za starter sam uzela sojino mlijeko koje nema nikakvih dodataka (često kupovni jogurti imaju dodane zgušnjivače). Umjesto sojinog jogurta, kao starter možete koristiti kupljene probiotike. Važno je u starter staviti u mlijeko kad se mlijeko ohladi ispod 42ºC  kako bi probiotici u jogurtu ostali "živi".

Možete sačuvati 1 dcl ovog jogurta da napravite novi jogurt.

Sastojci za pripremu veganskog jogurta

  • 100 g indijskih oraščića (ili badema)
  • 9 dl vode
  • 2 žlice šećera
  • 1 žlica zobenih pahuljica (nije obavezno)
  • 1 dl kupovnog sojinog jogurta (kao starter)

Priprema

  1. Indijske oraščiće namočimo preko noći. Ako nemate vremena, možete iz preliti prokuhalom vodom i pustiti 30 minuta da odstoje.
  2. Indijske oraščiće ocijedimo i stavimo u blender s vodom i šećerom (i eventualno 1 žlicom zobenih pahuljica). Šećer u ovom receptu je hrana za dobre bakterije i zamijena za laktozu u životinjskom mlijeku.
  3. Nakon nekoliko minuta blendanja, procijedimo mlijeko.
  4. Mlijeko stavimo kuhati uz stalno miješanje.
  5. Kad proključa, ugasimo i pustimo da se ohladi.
  6. Uključimo pećnicu na 50ºC.
    Mlijeko mora biti ohlađeno do 42ºC prije nego dodamo starter.
  7. Kad je mlijeko dovoljno ohlađeno, dodamo starter i promiješamo.
  8. Ulijemo u zdjelice koje smo prethodno sterilizirali.
  9. Zdjelice zatvorimo poklopcem.
  10. Jogurt stavimo u pećnicu koju ugasimo i ostavimo svjetlo da gori.

U pećnici jogurt treba fermentirati 12 sati.  Nakon toga stavimo ga u hladnjak na 2 sata.

Video recept za veganski jogurt

Autor Ivana Surjan Mitrović

Moje ime je Ivana. Veganka sam 15 godina, a prije toga sam bila vegetarijanka 6 godina. Mama sam male veganke koja mi je inspiracija za veganiziranje tradicionalnih recepata. Uživam za nju pripremati sva jela u kojima uživaju njezini prijatelji, samo u veganskoj verziji. Svoje recepte rado dijelim sa svima koje zanima veganska prehrana putem svog YouTube kanala MamaVeganka. Za svoju obitelj pripremam zdrave, nutritivno uravnotežene obroke, no u tome nisam stroga pa povremeno uživamo i u veganskom junk-foodu. :) Danas je ponuda veganske industrijski pripremljene hrane u porastu pa nastojim naći balans.

Svakako isprobajte i ove recepte!

toplo hladna salata od šampinjona
salata od bulgura
špagete s pestom od tikvica
veganski Alfredo umak
vegetarijanske tortilje s povrćem
veganski popečci od krumpira punjeni povrćem

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primarni stupac

himalajska sol

Himalajska sol

Himalajska sok je kamena sol (halit) često ružičaste nijanse zbog minerala u tragovima, a koristi se kao ...

Više

kakao maslac

Kakao maslac

Kakao maslac je prirodna biljna mast koja se dobiva iz kakaovca ili zrna kakaovca i, unatoč nazivu, ne ...

Više

domaći seitan

Seitan

Seitan ili sejtan je visokoproteinsko vegansko jelo koje se koristi kao zamjena za meso. Priprema se od ...

Više

domaća granola

Granola

Domaća granola ili žitarice sve su popularniji izbor za doručak, a glavni razlozi su ti što se brzo ...

Više

aquafaba od graha

Aquafaba - zamjena za jaja

Aquafaba je naziv za tekućinu koja zamjenjuje jaja (cijelo jaje ili bjelanjak) u veganskoj kuhinji, a ...

Više

proizvodi od glutena

Što je gluten

Gluten ili u prijevodu "ljepilo" je protein koji se nalazi u pšenici, ječmu, piru, raži, a sadrži ga ...

Više

sojino mlijeko

Sojino mlijeko

Domaće sojino mlijeko sjajna je alternativa kravljem mlijeku i često korišten biljni napitak u veganskoj ...

Više

Footer

Vege.hr

Portal Vege.hr pokrenut je jer smo uočili nedostatak profesionalnih informacija iz kategorije vegetarijanstva i veganstva u Hrvatskoj. Više

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr
Copyright © 2019–2025. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka