Bademovo mlijeko je nutritivno bogata zamjena za kravlje mlijeko i vjerojatno najbolji izbor od svih biljnih napitaka. Ima ugodan, orašast okus i teksturu sličnu kravljem mlijeku. Popularno je među veganima i onima intolerantnima na mliječne proizvode. Najveća mana mu je ta što je u trgovinama dosta skupo.
No, bademovo mlijeko lako možemo napraviti i kod kuće, a bit će nam potrebna dva osnovna sastojka - badem i voda. Osim toga, trebat će vam dobar blender za blendanje orašastih plodova.
Bademovo mlijeko odličan je izbor za pripremu žitarica za doručak, a onaj tko jednom proba kavu pripremljenu s bademovim mlijekom, više ne može zamisliti kavu pripremljenu nekim drugim biljnim napitkom. Bademovo mlijeko ima poseban okus i, usudili bismo se reći, najbolje je među biljnim napitcima. A domaće bademovo mlijeko ima još bolji, puniji okus.
Sada je pravo vrijeme da ga probate pripremiti i sami, a na kraju ćete se morati složiti - bademovo mlijeko je najbolje domaće. Osvojit će vas njegov okus i jednostavnost pripreme! A kao dodatni plus, ostatak pulpe koji vam ostane nakon cijeđenja bademovog mlijeka, možete iskoristiti za izradu raznih kolača i namaza.
Nutritivna vrijednost
Provedene zdravstvene studije ističu povezanost badema s mnogim zdravstvenim koristima za organizam. Iako je bademovo mlijeko pripremljeno s bademima, treba naglasiti da se mnoge zdravstvene koristi ne odnose na njega. Razlog tomu je taj što je napitak razrijeđen vodom te procijeđen pa su tako iz njega izuzete i neke od najboljih sastojaka - koža badema koja se smatra najljekovitijom te velik dio bademovih antioksidansa i vlakana (izvor).
Koncentracija hranjivih sastojaka u bademovom mlijeku u prvom redu ovisit će o količini badema koju koristite za izradu mlijeka te u kojem su omjeru bademi pomiješani vodom.
Bademovo mlijeko bogato je vitaminom E, a iako su bademi prepuni zdravih masnoća, sam napitak spada u one niskokalorične te je s obzirom na masnoću slično kravljem mlijeku s 1% masnoće.
Jedna šalica bademovog mlijeka ima 40-ak kalorija, 2,9 grama masnoća, 1,5 grama ugljikohidrata, 1,5 grama bjelančevina i 1 gram vlakna. U bademovom mlijeku količina vlakana je ograničena i puno manja nego u bademu jer se procesom izrade mlijeka (dodavanjem vode) ona gube.
Bademovo mlijeko pripremljeno kod kuće sigurno je za konzumiranje među dijabetičarima jer se može prilagoditi pa tako i potpuno izostaviti zaslađivače i šećere (izvor).
Bademovo mlijeko bez aditiva
Jedna od najvećih prednosti izrade domaćeg bademovog mlijeka je ta što ga možete napraviti bez konzervansa i aditiva poput primjerice karagenana koji se nalazi u mnogim namirnicama kupljenima u trgovini.
Riječ je o prirodnom biljnom zgušnjivaču koje potječe od crvenih morskih algi, a koji se koristi za konzerviranje, zgušnjavanje, zaslađivanje, želiranje i pojačavanje okusa.
Sličan je želatini, a brojna znanstvena istraživanja, poput onog profesorice medicine u Chicagu na Sveučilištu Illinois School of Medicine, Joanne K. Tobacman, govore da je riječ o aditivu koji može uzrokovati upalu i probavne tegobe ako se unosi u organizam putem prerađene hrane.
Kako napraviti bademovo mlijeko
Kako biste napravili domaći biljni napitak od badema jednostavno bademima dodajte vodu i blendajte dok se potpuno ne usitne i sjedine u biljni napitak. Dobiveno "mlijeko" je kremasto i blago, a kao takvo može se uklopiti u bilo koji recept.
Jednom kada se bademi i voda izblendaju, sve što trebate učiniti je iscijediti ga, a nakon što odstranite bademovu pulpu, ostat će vam biljni napitak glatke konzistencije.
Da biste ga najbolje procijedili, koristite vrećicu za orašaste plodove. Tako ćete biti sigurni da će vam ostati svaki komadić pulpe kojeg ćete kasnije moći iskoristiti za pripremu slastica ili jednostavno dodati u žitarice za doručak. Ako ne težite savršeno svilenkastom bademovom mlijeku bez ostataka komadića badema, za cijeđenje možete iskoristiti obično mrežasto cjedilo.
Domaće bademovo mlijeko je ukusnije i kremastije od kupljenog u trgovinama, a s obzirom na to da je spremno za manje od 10 minuta i za njegovu pripremu će vam trebati samo dva sastojka, riječ je o jednostavnom receptu namijenjenom svima. Domaće bademovo mlijeko nema dodatnog nepotrebnog šećera i konzervansa.
Recept za bademovo mlijeko
U nastavku donosimo recept za domaće bademovo mlijeko. Od sastojaka navedenih u receptu dobit ćete četiri šalice.
Sastojci
- 1 šalica badema (namočenih u vodi 4 - 6 sati i pohranjenih u hladnjaku)
- 4 šalice filtrirane vode
Priprema
- Ocijedite namočene bademe i dobro ih isperite.
- Bacite vodu u kojoj su stajali.
- Dobro sterilizirajte sve uređaje i posuđe koje ćete koristiti u pripremi bademovog mlijeka kako se ono ne bi pokvarilo prije nego što ga potrošite.
- U blender dodajte bademe i svježu filtriranu vodu pa blendajte sve dok se bademi ne usitne i dok mlijeko ne zadobije potpuno kremasti izgled.
- Procijedite mlijeko kroz vrećicu za cijeđenje mlijeka od orašida.
Preostalu kašu (pulpu) od badema možete iskoristiti za pripremu slastica ili kolača ili jednostavno dodati u žitarice za doručak. Šteta bi je bilo baciti jer je pulpa čistog badema zdrava i hranjiva i može se iskoristiti na brojne načine.
Mlijeko od badema čuvajte u zatvorenoj staklenki u hladnjaku i potrošite za 3 - 4 dana. Možete ga i zalediti, a dobra ideja je da ga stavite u posudu za led te po potrebi iskoristite nekoliko kockica mlijeka.
Savjeti
Želite li ekstra kremasto, neodoljivo ukusno i slatko bademovo mlijeko nadogradite ga nekim dodacima. Za zaslađeno bademovo mlijeko prije blendanja dodajte četiri datulje.
Za dodatnu aromu dodajte jednu žlicu kokosovog ulja i jednu žlicu vanilije.
Za čokoladno bademovo mlijeko dodajte jednu do dvije žlice kakao praha te po potrebi zasladite s 2 žlice javorovog sirupa ili 2 datulje.
Želite li uživati u bademovom mlijeku od šumskog voća, prije blendanja dodajte još pola šalice šumskog voća ili bilo kojih drugih bobica (maline, borovnice, jagode) i sve izblendajte. Ne zaboravite i sladilo. U ovom slučaju možda će vam biti potrebno pa prema ukusu dodajte nekoliko datulja.
Za bademovo mlijeko od jagode, dodajte 3 šalice jagoda, 3 datulje i mahunu vanilije pa sve izblendajte.
Upotreba
Bademovo mlijeko se može koristiti na iste načine i u istim jelima kao i kravlje mlijeko. Zamijenite njime kravlje u receptima za kolače, u žitaricama za doručak, kod pripreme griza ili pudinga. Pripremite smoothieje, kremaste milkshakeove i razne druge slastice i deserte.
Kako iskoristiti bademovu pulpu
Iako je možete baciti, bademovu pulpu se preporučuje iskoristiti jer osim što je zdrava i hranjiva, odlično će se uklopiti u brojne recepte. Od nje možete pripremiti brze raw kuglice. Bademovoj pulpi dodajte malo kakao praha, zobenih pahuljica, datulja, orašida, kokosa ili bilo kojeg drugog dodatka i napravite zdrave slastice. Osim toga, možete je dodati u kolače ili u tijesto za krekere. Najjednostavniji način za iskorištavanje bademove pulpe je da je dodate u žitarice za doručak.
Bademovu pulpu možete staviti u posudu za pečenje i ispeći na 100°C, 2 - 3 sata. Procesom sušenja u pećnici dobit ćete posip kojeg možete iskoristiti za posipanje veganskog jogurta, chia pudinga, za pripremu kolača ili za izradu domaće hrskave granole.
Pulpu od badema možete po želji i zamrznuti te držati u zamrzivaču i do 3 mjeseca.
Izrada domaćeg bademovog mlijeka ima brojne prednosti. Nabavite organske bademe i dobar blender i svaki tjedan pripremite svježe bademovo mlijeko u kojem ćete zasigurno uživati kroz mnoga jela i slastice.
Foto: Kjokkenutstyr Net / CC
Odgovori