Danas na tržištu postoji velik izbor biljnih napitaka koje možete konzumirati umjesto kravljeg mlijeka. No, ponekad su ona pretjerano skupa, a ponekad nam se ne sviđa njihov sastav. Mnoga od njih sadrže velike količine nepotrebnog šećera, soli, konzervansa i aditiva. Zašto ne biste pokušali sami napraviti svoje biljno mlijeko?
Za izradu rižinog mlijeka će vam doslovno biti potrebna samo riža (bijela ili smeđa) i dobar blender. Rižin biljni napitak bez zaslađivača je slađi od kravljeg mlijeka jer se za vrijeme blendanja škrob raspada na šećere. Stoga, ako i inače ne konzumirate slatku hranu, vjerojatno će vam i rižino mlijeko biti ukusno bez dodatnih zaslađivača.
Nutritivna vrijednost rižinog mlijeka
Biljni napitak od riža sadrži nešto više ugljikohidrata od kravljeg mlijeka, ali ne sadrži kolesterol i masnoće. Isto tako ne sadrži ni vitamin D i kalcij koji se obično dodaju u mlijeka kupljena u trgovini. 2,5 decilitra rižinog mlijeka (bez dodataka) obično sadrži oko 113 kalorija.
Nutritivno je siromašno, s mineralima i vitaminima u tragovima, ali bogato ugljikohidratima pa se ne preporučuje onima na dijeti.
No, lako je probavljivo i odlična je alternativa za vegane ako vam treba napitak kojim ćete obogatiti doručak, slastice ili kavu. Riječ je o biljnom napitku koje ne izaziva alergije poput primjerice bademovog mlijeka (alergija na orašaste proizvode) ili sojinog mlijeka (česti alergen).
Kako napraviti rižino mlijeko
Mlijeko od riže se priprema lako, a osim toga puno je jeftinije od onog kupljenog u trgovini. Od svih vrsta mlijeka, rižino je najjednostavnije za pripremu, a mi vam nudimo dva recepta - onog s kuhanom rižom i onog s rižom koja se ne kuha. Odaberite onaj koji vam najviše odgovara.
Rižino mlijeko možete lako napraviti kod kuće od samo dva bazna sastojka - riže i vode. Naravno, trebat će vam i dobar blender. Po želji možete dodati i malo soli, sladila i vanilije kako bi vaše mlijeko bilo ukusno, slatko i kremasto.
Mlijeku od riže odgovarat će slatkoća datulja ili javorovog sirupa pa se kod pripreme preporučuju upravo ti zaslađivači.
Ako želite kremastije i gušće mlijeko, smanjite količinu vode, a ako više volite tekuće mlijeko, dodajte malo još vode.
Recept za rižino mlijeko bez kuhanja
Pripremajući biljni napitak od riže po ovom receptu dobit ćete četiri šalice mlijeka.
Sastojci:
- 3/4 šalice nekuhane dugozrnate bijele riže
- 4 šalice vode (koristite manje vode za gušće, kremastije mlijeko)
- prstohvat soli
Po želji (neobavezno):
- 1 cijela datulja bez koštica za slatkoću ili žlica (15 ml) javorovog sirupa
- 1/2 žlice ekstrakta vanilije
- 2 žlice kakaa ili kakaa u prahu za "čokoladno mlijeko"
- 1/4 šalice svježih bobica šumskog voća za "bobičasto mlijeko"
Priprema
Rižu namočite u dvije šalice jako vruće, ali ne i kipuće vode na dva sata. Riža bi trebala biti meka, ali još uvijek sirova - noktom biste trebali moći odvojiti komad na pola bez velikog napora.
Ocijedite i dodajte u blender te izblendajte na najjačoj brzini.
Dodajte preostalu vodu (dvije šalice ili po želji manje) malo soli i sve neobavezne dodatke po želji. Napravite obično mlijeko od riže, čokoladno rižino mlijeko ili mlijeko od riže i šumskog voća.
Smjesu miješajte otprilike jednu minutu, dok se zrna riže ne usitne i dok se smjesa dobro ne sjedini. Zrnca ne trebaju biti 100% izmiksana.
Prije nego što završite blendanje, isprobajte mlijeko kako biste testirali slatkoću. Ako je potrebno, dodajte još datulja.
Uzmite posudu preko koje postavite gazu pa smjesu izlijte kroz gazu u posudu. Ovaj korak ćete možda moći izbjeći ako imate dovoljno jak blender. U protivnom, ne preskačite ovaj korak ako želite da vaš biljni napitak ima istu konzistenciju poput onog kupljenog iz trgovine.
Rižino mlijeko pohranite u staklenku i spremite u hladnjak. Čuvajte u hladnjaku maksimalno pet dana, a u zamrzivaču 30 dana. Ponekad može izdržati i više. Izvrsno je za pripremu smoothieja, pahuljica, veganskih umaka i kruha i peciva.
Recept za rižino mlijeko s kuhanom rižom
Ovaj recept odličan je zbog toga što kuhanu rižu koja vam je možda preostala od ručka, možete iskoristiti za izradu mlijeka. Po želji dodajte zaslađivač ako volite slatka jela, ali riža je sama po sebi dosta slatka pa pokušajte pripremiti napitak bez sladila. Dodajte mu pola žličice cimeta i jednu žlicu vanilije. Ako ne možete bez sladila, uvijek odaberite one zdravije veganske alternative bijelom šećeru.
Sastojci:
- 1 šalica kuhane riže
- 4 šalice filtrirane vode
Po želji:
- zaslađivač
- pola žličice cimeta
- jedna žlica vanilije
Priprema
Dodajte rižu i vodu u blender pa blendajte dok smjesa ne postane glatka (1 minutu), što ovisi i o jačini blendera. Provjerite konzistenciju i po potrebi izblendajte jače, kako bi tekstura bila glatka.
Za dvije šalice rižinog mlijeka trebat će vam pola šalice riže i dvije šalice vode.
Kako čuvati rižino mlijeko
Rižino mlijeko pohranite u staklenke, zatvorite i čuvajte u hladnjaku tri do četiri dana. Prije upotrebe dobro protresite.
Kako koristiti rižino mlijeko
Domaće rižino mlijeko idealno je za pripremu zdravih smoothieja za doručak, a pomiješano s granolom i pahuljicama neodoljiv je obrok ili međuobrok za svaki dio dana!
Rižino mlijeko smatra se najhranjivijim biljnim mlijekom te napitkom koje najvjerodostojnije može zamijeniti kravlje mlijeko u receptima. Ono je slatko, ali ne sadrži nepotrebne masnoće pa je to jedna od njegovih najvećih prednosti.
Za pripremu rižinog mlijeka možete koristiti i integralnu rižu koja je nešto hranjivija od bijele riže, ali budite spremni na drukčiji okus.
Mlijeku od riže možete dodati začine po želji. Odlično će odgovarati uz cimet, kakao i rogač.
Foto: Pezibear/Pixabay
Odgovori