• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Vegetarijanstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Veganstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Sirova hrana
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Baza znanja
  • Superhrana

Vege.hr

plod-kakaa

Objavljeno: 06.09.2019. Autor: Martina Lovaković

Kakao

Od davnina kakao se koristi zbog svojih bogatih hranjivih vrijednosti, a danas s pravom ulazi u skupinu superhrane. Smatra se da je njegovo podrijetlo negdje iz tropa Južne Amerike, a plodovi biljke kakaa najčešće se koriste u pripremi toplih napitaka, čokolade i kakao praha.

Kakao pripada porodici Sterculiaceae, drvenasta je biljka i u prosjeku može narasti do osam metara. Plod kakaa ima jajolik oblik, može težiti do pola kilograma i biti dugačak 30-ak centimetara. Unutar ploda nalazi se bijelo meso te od 20 do 60 sjemenki.

Svaka sjemenka kakaa ima 50 posto masnoće zbog čega je pogodna za izradu maslaca. Kakao, između ostalog, sadrži i teobromin koji je po djelovanju sličan kofeinu.

U vrijeme vladavine kralja Montezume, kakao napitak smjeli su konzumirati samo najveći ratnici i ostala elita jer se smatralo da ima svečane i sakralne karakteristike.

Nadalje, botaničar Linne iz Švedske kakau je dao naziv Theobroma cacao L., što u prijevodu s latinskog jezika znači "hrana bogova".

U Europu je kakao stigao u obliku napitka prvi puta davne 1519. godine.

Danas se kakao u divljini može pronaći još jedino u Andama na visinama od 200 do 400 metara, oko rijeke Orinoco te u Amazoni.

Upotreba kakaa

Čitavi plod kakaa je jestiv. Od pulpe kakaa mogu se raditi sokovi, a od ploda kakao maslac, prah ili kakao zrna. Smatra se da je sirovi kakao u prahu, zrncima ili komadićima jedna od najzdravijih namirnica na svijetu. Iako će vam u prvu ruku djelovati ukusno jer izgledom podsjeća na čokoladu, važno je napomenuti da je poprilično gorak.

Od plodova kakaa izrađuje se čokolada, ali zagrijavanjem i ostalom preradom kakaa, on gubi svoja vrijedna svojstva. Stoga, konzumirate li čokoladu i mislite da je ona zdrava, moramo vas razuvjeriti, jer bez obzira birate li onu s većim postotkom kakaa, većina hranjivih sastojka se izgubi u procesu prerade. Upravo zbog toga, kakao se preporučuje konzumirati u sirovom obliku, pri izradi raw deserata, raw torti i kolača te ostali deserata.

Kakao maslac možete koristiti za pripremu zdravih sirovih kolača i torti, od praha možete pripremiti ukusni kakao napitak ili ga dodati u zobene pahuljice za doručak. Kakao zrnca, iako nešto tvrđa i pomalo gorka, odlično će se spojiti sa slatkim chia pudingom ili grizom, a možete ih konzumirati i samostalno za međuobrok. Od kakaa možete pripremiti i domaću ručno rađenu čokoladu koja bez prerade i zagrijavanja zadržati sva ljekovita svojstva kakaa.

Birajte uvijek organski kakao s certifikatom, a sve njegove proizvode možete nabaviti u prodavaonicama zdrave hrane.

Ljekovita svojstva kakaa

Kakao je bogat antioksidansima koji utječu na poboljšanje zdravlja, a prednjači velikom količinom željeza. Upravo radi toga preporučuje se i u veganskoj prehrani. 29 grama kakaa sadrži čak 315 posto preporučenih količina željeza.

Smatra se da kakao ima više antioksidansa od također ljekovitih acai bobica, šipka, goji bobica, borovnica i crnog vina zajedno.

Osim bogatstvom željeza, ističe se i velikom količinom magnezija koji pomaže oporavku mišića nakon tjelesne aktivnosti, ali i u stresnim situacijama.

Uz magnezij i željezo, u kakao se nalaze velike količine vitamina C te minerala cinka, mangana i kroma.

Konzumiranjem kakaa štitimo tijelo od slobodnih radikala, te čuvamo zdravlje srca i krvnih žila. Naime, više od 300 kemijskih spojeva koji se nalaze u kakau štite tijelo od srčanih bolesti, sprječavaju moždani i srčani udar te začepljenje krvnih žila. Također, mogu smanjiti visoki krvni tlak, razinu šećera i štetni kolesterol.

Kakao sadrži i kemijske spojeve, odnosno hormone sreće dopamin i serotonin, koji utječu na smanjenje stresa i depresije te povećanje pamćenja i koncentracije. Neki spojevi iz kakaa mogu utjecati i na prevenciju raka.

Foto: eliasfalla/Pixabay

Autor Martina Lovaković

Moje ime je Martina i živim u Zagrebu. Aktivni sam tip osobe, stalno u pokretu. U djetinjstvu sam se bavila baletom, a danas volim provoditi vrijeme u prirodi i vježbati pilates. Često planinarim i putujem jer me to opušta i puni baterije. Obožavam životinje, imam koker španijela Milku koja me prati u šetnjama, na planinarenju i na većini putovanja. Već neko vrijeme bavim se proučavanjem zdrave hrane. Preferiram prehranu s puno voća i povrća, žitarica, mahunarki... Volim kuhati i peći kolače, a strast mi je isprobavanje novih i neobičnih recepata i namirnica.

Svakako isprobajte i ove recepte!

toplo hladna salata od šampinjona
veganski jogurt
salata od bulgura
špagete s pestom od tikvica
veganski Alfredo umak
vegetarijanske tortilje s povrćem

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

himalajska sol

Himalajska sol

Himalajska sok je kamena sol (halit) često ružičaste nijanse zbog minerala u tragovima, a koristi se kao ...

Više

kakao maslac

Kakao maslac

Kakao maslac je prirodna biljna mast koja se dobiva iz kakaovca ili zrna kakaovca i, unatoč nazivu, ne ...

Više

domaći seitan

Seitan

Seitan ili sejtan je visokoproteinsko vegansko jelo koje se koristi kao zamjena za meso. Priprema se od ...

Više

domaća granola

Granola

Domaća granola ili žitarice sve su popularniji izbor za doručak, a glavni razlozi su ti što se brzo ...

Više

aquafaba od graha

Aquafaba - zamjena za jaja

Aquafaba je naziv za tekućinu koja zamjenjuje jaja (cijelo jaje ili bjelanjak) u veganskoj kuhinji, a ...

Više

proizvodi od glutena

Što je gluten

Gluten ili u prijevodu "ljepilo" je protein koji se nalazi u pšenici, ječmu, piru, raži, a sadrži ga ...

Više

sojino mlijeko

Sojino mlijeko

Domaće sojino mlijeko sjajna je alternativa kravljem mlijeku i često korišten biljni napitak u veganskoj ...

Više

Footer

Vege.hr

Portal Vege.hr pokrenut je jer smo uočili nedostatak profesionalnih informacija iz kategorije vegetarijanstva i veganstva u Hrvatskoj. Više

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr
Copyright © 2019–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka