Tofu ili sojin sir nastao je u Kini prije više tisuća godina, a danas je sve češći i na tanjurima u našem području. Vjerojatno ne postoji osoba, bez obzira na to bila ona vegan ili ne, da nije čula za tofu. I iako je prirodni tofu poprilično bljutav, uz pravilnu pripremu tijekom kuhanja, odnosno uz dodatak začina i sojina umaka, sojin sir može postati prava veganska delicija.
Ne naziva se tofu slučajno sir. Poprilično mu nalikuje, a dobiva se na sličan način kao i sir od mlijeka - dodavanjem nigarija (magnezijeva klorida) sojinom mlijeku dolazi do koagulacije napitka i time nastaje tofu.
Iako postoje brojni recepti za izradu tofua, a razlikuju se prema dodanim začinima, za pripremu kuhanih jela najbolje će poslužiti prirodni ili sirovi tofu. Njegov pomalo bljutav okus, ustvari je njegova velika prednost jer se može prilagoditi brojnim jelima, okusima i začinima.
Izrada tofua je prilično jednostavna i isplativa. U nastavku saznajte najjednostavniji recept za ukusan domaći tofu.
Recept za domaći tofu
Da biste pripremiti sojin sir bit će vam potrebna svega dva sastojka, a to su:
- 1 litra sojinog mlijeka (možete ga pripremiti i sami ili kupiti u prodavaonicama zdrave hrane)
- 1 mala žličica nigarija (octa ili limunovog soka)
Priprema tofua
Nigari je čisti magnezijev klorid, a ova gorka morska sol odradit će glavni posao u proizvodnji veganskog sira.
Zagrijte sojino mlijeko, a u drugoj posudi razmutite nigari u vodi. Ako nemate nigari, poslužit će i ocat ili limunov sok. U tom slučaju koristite pola decilitra alkoholnog octa i pola decilitra vode na jednu litru sojinog mlijeka.
Prije nego što mlijeko zavri, maknite ga s vatre i dodajte mu nigari razmućen u malo vode. Ostavite da tako stoji 15 minuta.
Uzmite cjedilo i gazu koju ćete staviti preko cjedila pa zaimačom zagrabite sojin sir i stavljajte ga preko cjedila. Zamotajte tofu u gazu, stavite ga na tanjur te preko njega položite neki težak predmet. Ostavite tako da odstoji 4 sata kako bi se smjesa dobro ocijedila.
Nakon toga tofu je spreman za korištenje, a prije upotrebe izvadite ga iz gaze i stavite u hladnu vodu. Tako pripremljen tofu u hladnjaku može stajati i do desetak dana, ali pod uvjetom da svaka dva dana mijenjate vodu.
Ako već imate spremnu marinadu u kojoj ćete koristiti tofu, narežite ga po želji i ostavite u marinadi. Kao takav može ostati svjež sedam dana.
Upotreba tofua
Iako se može jesti sirov, nema nikakav okus, čak je pomalo i bljutav. Osim toga, sirovi tofu je teško probavljiv. U Japanu se sirovi tofu obično konzumira preliven tamarijem i sokom đumbira, dok se u našim krajevima obično priprema u raznim drugim jelima čije okuse dobro upije.
Pirjanje tofua
Tofu ima sposobnost upijanja raznih aroma i marinada, a često se koristi mariniran u sojinom sosu. Njegov neutralan okus daje mu mogućnost da se može pirjati u različitim umacima i dodati riži, tjestenini i žitaricama.
Tofu kajgana
Sirovi tofu glavni je sastojak tofu kajgane - veganske kajgane bez jaja, kojoj kurkuma i crna sol uz dodatak povrća daju jedan poseban okus. Izmrvite tofu, dodajte mu kurkumu, sol, papar i po želji crnu sol te sve dodajte pirjanom povrću. Od povrća odlično će mu odgovarati gljive, tikvice, paprika, luk. Kratko prodinstajte i veganska kajgana je spremna za konzumiranje. Poslužite je uz rajčicu, zelenu salatu ili mladi luk.
Pečenje tofua
Tofu možete pripremiti u pećnici kao meso, a dovoljno ga je prije pečenja kratko prokuhati u mješavini vode i tamarija. Nakon toga, ubacite ga u marinadu (mješavinu začina i ulja) u kojoj ga ostavite da odstoji nekoliko sati ili cijeli dan. Potom ga pecite na papiru na pečenje, narezanog na ploške, 15 do 20 minuta, na temperaturi od 180 stupnjeva.
Tofu na roštilju
Ako ga želite pripremiti na roštilju, prije ga zaledite. Tofu će smrzavanjem dobiti posebnu strukturu, bit će kompaktniji čime će bolje upiti marinade. Kao takav bit će odličan za prženje i pečenje na roštilju. Narežite ga na tanke ploške, posušite papirnatim ubrusom i zaledite odvojeno. Prije pripreme jela, tofu ubacite u kipuću vodu ili ga odledite u toploj vodi.
Tofu u slasticama
Isto kao što se koristi u slanim jelima, tofu možete iskoristiti i za pripremu slastica i deserata. Primjerice, smrvljeni tofu odlično će se uklopiti u razne pite i savijače. Osim u slatkim savijačama, bit će odličan i u onim slanima, u kombinaciji sa špinatom, blitvom ili zeljem.
Tofu je zdrav i preporučuje se u veganskoj kuhinji, ali pod uvjetom da budete umjereni. Ovaj biljni sir prepun je proteina, vitamina i minerala pa stoga nutritivno može odlično zamijeniti meso i ribu. Još jedna njegova prednost je ta što sadrži jako nizak postotak masnoće. No, budući da sadrži fitoestrogene koji u tijelu imaju slično djelovanje kao i hormon estrogen, nemojte ga konzumirati u prevelikim količinama.
Foto: Devanath/Pixabay
Odgovori