Često me pitaju kako napraviti veganski bešamel i moram odmah spomenuti da je bešamel u veganskoj verziji zaista jednostavno napraviti. Kao zamjenu za mlijeko možete koristiti biljno vrhnje (zobeno ili sojino) jer su bez šećera, a bešamel s njima ispadne kremastiji. Ili možete staviti nezaslađeno biljno mlijeko. Zamjena za maslac može biti domaći veganski maslac koji se radi na bazi kokosovog ulja (bez mirisa) ili bio-margarin. Mnogi izbjegavaju margarin pa postoji opcija staviti samo ulje, po vašem izboru.
Postupak je isti kao za tradicionalan bešamel i može se koristiti u pripremanju veganskih lazanja ili cannellona.
Veganske lazanje ili cannelloni mogu se pripremiti u mnogo različitih kombinacija. Zamjena za meso mogu biti mljeveni seitan ili tofu, a odlična zamjena su gljive. Danas na našem tržištu postoje veganski sirevi s aromom mozzarelle ili parmezana (možete napraviti i domaći veganski parmezan) koji se lijepo rastope i daju izgled i aromu tradicionalnih lazanja ili cannellona.
Sastojci za veganski bešamel
- 35 g veganskog maslaca
- 35 g brašna
- 400 ml biljnog vrhnja (ili nezaslađenog biljnog mlijeka)
- Sol
- Muškatni oraščić (po želji)
Sastojci za veganske cannellone
- 10 cannellona bez jaja
- 1 tikvica
- 2 mrkve
- Maslinovo ulje
- 1 glavica luka
- 1 češanj češnjaka
- 200 g špinata 200 g seitana
- Umak od rajčice
- Sol i bosiljak
- Veganski sir
- Veganski parmezan
Priprema
- Zagrijati biljno mlijeko (ili vrhnje)
- U drugi lonac rastopiti veganski maslac (ili bio-margarin ili ulje).
- Dodati brašno i stalno miješati da ne zagori.
- Kad se brašno i maslac lijepo pomiješaju, dodamo toplo biljno mlijeko.
- Nastavimo miješati da se ne stvore grudvice. Najbolje koristiti pjenjaču koja će pomoći da se razbiju grudvice ako su nastale.
- Kuhamo bešamel dok se ne zgusne do željene gustoće. Pred kraj dodamo začine.
- Kad je bešamel gotov, pokrijemo ga plastičnom folijom da se na površini ne stvori kožica dok se hladi
- Za cannellone prodinstamo luk i češnjak.
- Dodamo sitno nasjeckanu mrkvu i tikvicu.
- Kad je mrkva skoro gotova dodamo špinat.
- Seitan usitnimo u multipraktiku i dodamo u povrće.
- Polijemo umakom od rajčice i dodamo začine (sol i bosiljak).
- Kuhamo još malo dok ne ispari višak tekućine.
- Dno protvana u kojem ćemo peći cannellone pokrijemo slojem bešamela.
- Cannellone napunimo smjesom, i složimo u protvan.
- Prelijemo bešamelom i na vrhu naribamo veganski sir i pospemo veganskim parmezanom.
- Cannellone pečemo na 180ºC oko pola sata.
Video recept za cannellone s bešamelom pogledajte u nastavku.
Dobar tek!
Odgovori