• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Vegetarijanstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Veganstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Sirova hrana
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Baza znanja
  • Superhrana

Vege.hr

cannelloni s veganskim bešamelom

Objavljeno: 17.07.2019. Autor: Ivana Surjan Mitrović

Cannelloni s veganskim bešamelom

Često me pitaju kako napraviti veganski bešamel i moram odmah spomenuti da je bešamel u veganskoj verziji zaista jednostavno napraviti. Kao zamjenu za mlijeko možete koristiti biljno vrhnje (zobeno ili sojino) jer su bez šećera, a bešamel s njima ispadne kremastiji. Ili možete staviti nezaslađeno biljno mlijeko. Zamjena za maslac može biti domaći veganski maslac koji se radi na bazi kokosovog ulja (bez mirisa) ili bio-margarin. Mnogi izbjegavaju margarin pa postoji opcija staviti samo ulje, po vašem izboru.

Postupak je isti kao za tradicionalan bešamel i može se koristiti u pripremanju veganskih lazanja ili cannellona.

Veganske lazanje ili cannelloni mogu se pripremiti u mnogo različitih kombinacija. Zamjena za meso mogu biti  mljeveni seitan ili tofu, a odlična zamjena su gljive. Danas na našem tržištu postoje veganski sirevi s aromom mozzarelle ili parmezana (možete napraviti i domaći veganski parmezan) koji se lijepo rastope i daju izgled i aromu tradicionalnih lazanja ili cannellona.

Sastojci za veganski bešamel

  • 35 g veganskog maslaca
  • 35 g brašna
  • 400 ml biljnog vrhnja (ili nezaslađenog biljnog mlijeka)
  • Sol
  • Muškatni oraščić (po želji)

Sastojci za veganske cannellone

  • 10 cannellona bez jaja
  • 1 tikvica
  • 2 mrkve
  • Maslinovo ulje
  • 1 glavica luka
  • 1 češanj češnjaka
  • 200 g špinata 200 g seitana
  • Umak od rajčice
  • Sol i bosiljak
  • Veganski sir
  • Veganski parmezan

Priprema

  1. Zagrijati biljno mlijeko (ili vrhnje)
  2. U drugi lonac rastopiti veganski maslac (ili bio-margarin ili ulje).
  3. Dodati brašno i stalno miješati da ne zagori.
  4. Kad se brašno i maslac lijepo pomiješaju, dodamo toplo biljno mlijeko.
  5. Nastavimo miješati da se ne stvore grudvice. Najbolje koristiti pjenjaču koja će pomoći da se razbiju grudvice ako su nastale.
  6.  Kuhamo bešamel dok se ne zgusne do željene gustoće. Pred kraj dodamo začine.
  7. Kad je bešamel gotov, pokrijemo ga plastičnom folijom da se na površini ne stvori kožica dok se hladi
  8. Za cannellone prodinstamo luk i češnjak.
  9. Dodamo sitno nasjeckanu mrkvu i tikvicu.
  10. Kad je mrkva skoro gotova dodamo špinat.
  11. Seitan usitnimo u multipraktiku i dodamo u povrće.
  12. Polijemo umakom od rajčice i dodamo začine (sol i bosiljak).
  13. Kuhamo još malo dok ne ispari višak tekućine.
  14. Dno protvana u kojem ćemo peći cannellone pokrijemo slojem bešamela.
  15.  Cannellone napunimo smjesom, i složimo u protvan.
  16. Prelijemo bešamelom i na vrhu naribamo veganski sir i pospemo veganskim parmezanom.
  17. Cannellone pečemo na 180ºC oko pola sata.

Video recept za cannellone s bešamelom pogledajte u nastavku.

Dobar tek!

Autor Ivana Surjan Mitrović

Moje ime je Ivana. Veganka sam 15 godina, a prije toga sam bila vegetarijanka 6 godina. Mama sam male veganke koja mi je inspiracija za veganiziranje tradicionalnih recepata. Uživam za nju pripremati sva jela u kojima uživaju njezini prijatelji, samo u veganskoj verziji. Svoje recepte rado dijelim sa svima koje zanima veganska prehrana putem svog YouTube kanala MamaVeganka. Za svoju obitelj pripremam zdrave, nutritivno uravnotežene obroke, no u tome nisam stroga pa povremeno uživamo i u veganskom junk-foodu. :) Danas je ponuda veganske industrijski pripremljene hrane u porastu pa nastojim naći balans.

Svakako isprobajte i ove recepte!

toplo hladna salata od šampinjona
veganski jogurt
salata od bulgura
špagete s pestom od tikvica
veganski Alfredo umak
vegetarijanske tortilje s povrćem

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

himalajska sol

Himalajska sol

Himalajska sok je kamena sol (halit) često ružičaste nijanse zbog minerala u tragovima, a koristi se kao ...

Više

kakao maslac

Kakao maslac

Kakao maslac je prirodna biljna mast koja se dobiva iz kakaovca ili zrna kakaovca i, unatoč nazivu, ne ...

Više

domaći seitan

Seitan

Seitan ili sejtan je visokoproteinsko vegansko jelo koje se koristi kao zamjena za meso. Priprema se od ...

Više

domaća granola

Granola

Domaća granola ili žitarice sve su popularniji izbor za doručak, a glavni razlozi su ti što se brzo ...

Više

aquafaba od graha

Aquafaba - zamjena za jaja

Aquafaba je naziv za tekućinu koja zamjenjuje jaja (cijelo jaje ili bjelanjak) u veganskoj kuhinji, a ...

Više

proizvodi od glutena

Što je gluten

Gluten ili u prijevodu "ljepilo" je protein koji se nalazi u pšenici, ječmu, piru, raži, a sadrži ga ...

Više

sojino mlijeko

Sojino mlijeko

Domaće sojino mlijeko sjajna je alternativa kravljem mlijeku i često korišten biljni napitak u veganskoj ...

Više

Footer

Vege.hr

Portal Vege.hr pokrenut je jer smo uočili nedostatak profesionalnih informacija iz kategorije vegetarijanstva i veganstva u Hrvatskoj. Više

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr
Copyright © 2019–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka