Iako na našem tržištu postoji veganski parmezan, nije uvijek svima lako dostupan. Kad smo proveli par dana na ljetovanju na jednom našem otoku, veganski parmezan nismo mogli lako kupiti u dućanu. Pa sam ga sama napravila!
Potreban je blender i nekoliko sastojaka. Ovom parmezanu bademi i češnjak daju umami okus.
Umami je peti okus (pored slatkog, slanog, kiselog i gorkog). On daje istančanu aromu jelima te pojačava druge okuse - stoga se njegov naziv često prevodi kao “slastan” ili “tečan”. Okus umamija često je najizraženiji u hrani koja ima mnogo bjelančevina. Pojavljuje se u algama (najviše kombu algama), zrelim i sušenim rajčicama, grašku, šparogama, krumpiru, kukuruzu, kiselom kupusu, češnjaku i luku, orasima, bademima, gljivama te fermentiranim pripravcima od soje (kao što je miso ili shoyu).
Recept za veganski parmezan
Sastojci
- 90 g blanširanih bladema
- 3 žlice delikatesnog kvasca
- 1 žličica soli
- 1/2 žličice češnjaka u prahu
Priprema
Priprema je zapravo jednostavna. Sve sastojke stavite u blender i blendajte (pulsirajte) nekoliko puta dok se bademi ne pretvore u prah.
To je to! Uživajte u veganskom parmezanu. Dobar tek!
Odgovori