• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Vegetarijanstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Veganstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Sirova hrana
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Baza znanja
  • Superhrana

Vege.hr

Vege bolonjez s veganskim parmezanom

Objavljeno: 02.08.2019. Autor: Ivana Surjan Mitrović

Domaći veganski parmezan

Iako na našem tržištu postoji veganski parmezan, nije uvijek svima lako dostupan. Kad smo proveli par dana na ljetovanju na jednom našem otoku, veganski parmezan nismo mogli lako kupiti u dućanu. Pa sam ga sama napravila!

Potreban je blender i nekoliko sastojaka. Ovom parmezanu bademi i češnjak daju umami okus.

Umami je peti okus (pored slatkog, slanog, kiselog i gorkog). On daje istančanu aromu jelima te pojačava druge okuse - stoga se njegov naziv često prevodi kao “slastan” ili “tečan”. Okus umamija često je najizraženiji u hrani koja ima mnogo bjelančevina. Pojavljuje se u algama (najviše kombu algama), zrelim i sušenim rajčicama, grašku, šparogama, krumpiru, kukuruzu, kiselom kupusu, češnjaku i luku, orasima, bademima, gljivama te fermentiranim pripravcima od soje (kao što je miso ili shoyu).

Recept za veganski parmezan

veganski parmezan

Sastojci

  • 90 g blanširanih bladema
  • 3 žlice delikatesnog kvasca
  • 1 žličica soli
  • 1/2 žličice češnjaka u prahu

Priprema

Priprema je zapravo jednostavna. Sve sastojke stavite u blender i blendajte (pulsirajte) nekoliko puta dok se bademi ne pretvore u prah.

To je to! Uživajte u veganskom parmezanu. Dobar tek!

Autor Ivana Surjan Mitrović

Moje ime je Ivana. Veganka sam 15 godina, a prije toga sam bila vegetarijanka 6 godina. Mama sam male veganke koja mi je inspiracija za veganiziranje tradicionalnih recepata. Uživam za nju pripremati sva jela u kojima uživaju njezini prijatelji, samo u veganskoj verziji. Svoje recepte rado dijelim sa svima koje zanima veganska prehrana putem svog YouTube kanala MamaVeganka. Za svoju obitelj pripremam zdrave, nutritivno uravnotežene obroke, no u tome nisam stroga pa povremeno uživamo i u veganskom junk-foodu. :) Danas je ponuda veganske industrijski pripremljene hrane u porastu pa nastojim naći balans.

Svakako isprobajte i ove recepte!

toplo hladna salata od šampinjona
veganski jogurt
salata od bulgura
špagete s pestom od tikvica
veganski Alfredo umak
vegetarijanske tortilje s povrćem

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primarni stupac

himalajska sol

Himalajska sol

Himalajska sok je kamena sol (halit) često ružičaste nijanse zbog minerala u tragovima, a koristi se kao ...

Više

kakao maslac

Kakao maslac

Kakao maslac je prirodna biljna mast koja se dobiva iz kakaovca ili zrna kakaovca i, unatoč nazivu, ne ...

Više

domaći seitan

Seitan

Seitan ili sejtan je visokoproteinsko vegansko jelo koje se koristi kao zamjena za meso. Priprema se od ...

Više

domaća granola

Granola

Domaća granola ili žitarice sve su popularniji izbor za doručak, a glavni razlozi su ti što se brzo ...

Više

aquafaba od graha

Aquafaba - zamjena za jaja

Aquafaba je naziv za tekućinu koja zamjenjuje jaja (cijelo jaje ili bjelanjak) u veganskoj kuhinji, a ...

Više

proizvodi od glutena

Što je gluten

Gluten ili u prijevodu "ljepilo" je protein koji se nalazi u pšenici, ječmu, piru, raži, a sadrži ga ...

Više

sojino mlijeko

Sojino mlijeko

Domaće sojino mlijeko sjajna je alternativa kravljem mlijeku i često korišten biljni napitak u veganskoj ...

Više

Footer

Vege.hr

Portal Vege.hr pokrenut je jer smo uočili nedostatak profesionalnih informacija iz kategorije vegetarijanstva i veganstva u Hrvatskoj. Više

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr
Copyright © 2019–2025. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka