Veganska prehrana često se ističe kao zdravija, a posebice kad je uspoređujemo s nekim neveganaskim zamjenama. Ovdje u prvom redu stavljamo naglasak na biljni maslac koji je zdrava veganska zamjena za maslac pripremljen od kravljeg mlijeka. Riječ je o biljnom maslacu koji ne sadrži kolesterol i zasićene masne kiseline te je odličan izbor za vegane i sve one intolerantne na mlijeko i mliječne proizvode.
Biljni maslac možete kupiti u trgovinama zdrave hrane, a možete ga pripremiti i kod kuće te koristiti kao namaz za kruh, za pripremu slastica, kolača i torti. Izbor biljnih maslaca ne nedostaje, a na vama je da odaberete koji želite, ovisno od toga za što ćete ga točno koristiti.
Za pripremu jela koja zahtijevaju prženje, najbolji se pokazao maslac od kokosa jer je dovoljno mastan, lako se zagrijava i podnosi visoke temperature. Želite li maslac koji ćete namazati na kruh, odaberite maslac od kikirikija, a za pripremu palačinka, kolača i ostalih slastica najbolje su maslaci od badema, indijskih oraščića, oraha i sličnih orašastih plodova.
Ako ne želite koristiti kupljene biljne maslace, uz malo truda i dobar i kvalitetan blender, vrlo lako ih možete izraditi i sami te tako dobiti zdrav obrok uz velike uštede. Naime, biljni maslaci orašastih plodova su često skupi ili nekima i dalje nedostupni.
Recepti za biljne maslace
U nastavku vam donosimo recepte za biljne maslace koji nakon pripreme mogu stajati pohranjeni u staklenke u hladnjaku do mjesec dana. Za izradu biljnih maslaca trebat će vam nešto više strpljenja jer potrebno je dugo miksanje dok se zrnasta smjesa ne pretvori u glatku.
Maslac od kokosa
Za izradu maslaca od kokosa bit će vam potrebno 500 grama kokosovog brašna. Dodajte ga u blender i po želji posolite. Blendajte ga jednu minutu pa isključite i promiješajte plastičnom žlicom. Nakon toga, blendajte još 30-ak sekundi i maslac je gotov. Upotrijebite ga za najviše dva tjedna, a držite ga u hladnjaku.
Maslac od badema
Pola kilograma sirovih badema dodajte u blender koji može blendati tvrde orašaste plodove pa blendajte dvije minute na najmanjoj brzini. Promiješajte sadržaj koji se uhvatio za posudu i ponovo blendajte dvije minute. Ponovo promiješajte pa uključite blender te ponovite još četiri puta po dvije minute. Ukupno vrijeme blendanje trebalo bi biti 12 minuta.
Dobivenom maslacu od badema možete dodati začine, sol ili bilo što drugo po vašoj želji, a ako dodajete dodatke, miješajte još dvije minute kako bi se sve dobro sjedinilo.
Maslac od badema iskoristite u roku od dva tjedna.
Po ovom receptu za maslac od badema možete raditi i bilo koji drugi maslac od orašastih plodova. Na isti način pripremite i maslac od kikirikija, lješnjaka, oraha, indijskih oraščića...
Biljni maslaci od orašastih plodova bit će još ukusniji ako ih prije blendanja zapečete u pećnici. Stavite papir za pečenje na pleh, a orašide prije pečenja poprskajte s malo vode kako ne bi izgorjeli. Bit će dovoljno 15-ak minuta na 200 stupnjeva. U tom slušaju pustit će prije masnoću koja je potrebna za formiranje maslaca.
Prednost izrade domaćeg maslaca je ta što ste sigurni da ne sadržavaju šećere, konzervanse i ostale nepotrebne sastojke. Po želji možete dodati i koju kapljicu maslinovog ili kokosovog ulja, vaniliju ili vodu, posebice ako želite dobiti glatku i ljepšu smjesu. A ako vam maslac nije dovoljno sladak i preferirate slađe namaze, dodajte malo javorovog sirupa. Dodajte žlicu kakaa i malo cimeta, dobit ćete namaz koji će obožavati i oni najmlađi. Možete ga jesti žlicom ili mazati na kruh, a bit ćete sigurni da nema nikakvih štetnih dodataka.
I na kraju, budite oprezni s njihovom konzumacijom jer biste vrlo lako mogli dobiti višak kilograma. Naime, iako jako hranjivi, zdravi i ukusni, orašasti plodovi su jako kalorični.
Osim spomenutih biljnih maslaca, u kolače možete dodati i pire od banana, jabuka ili avokada koji će teksturom i okusom dobro zamijeniti maslac pripremljen od kravljeg mlijeka.
Foto: natic_ua/Pixabay
Odgovori