• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Vegetarijanstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Veganstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Sirova hrana
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Baza znanja
  • Superhrana

Vege.hr

Objavljeno: 30.05.2019. Autor: Ivana Surjan Mitrović

Veganski maslac

Ovaj veganski maslac ne sadrži palmino ulje koje mnogi vegani izbjegavaju zbog ugrožavanja staništa orangutana kao posljedica povećanja broja plantaža palmi. Glavni sastojak veganskog maslaca je kokosovo ulje jer kokosovo ulje na temperaturi ispod 24 stupnja prelazi u kruto stanje. Najbolje je koristiti kokosovo ulje bez mirisa i okusa kako maslac ne bi imao aromu kokosa.

Biljno mlijeko koje koristim u receptu može se zamijeniti za neko drugo mlijeko (sojino ili zobeno), ali je važno da bude nezaslađeno. Bademovo mlijeko je moj omiljeni izbor jer daje maslacu orašastu aromu.

Limunov sok u ovom receptu u mlijeku potiče proces zgrušnjavanja pa se može zamijeniti i za jabučni ocat koji ima isti učinak.

Neki recepti za domaći veganski maslac sadrže lecitin, no mnogima je problem nabaviti lecitin. U ovom receptu umjesto lecitina stavila sam suncokretove sjemenke jer prirodno sadrže lecitin.

Ovaj veganski maslac lako se maže na kruh ili tost, a može se koristiti i u kuhanju i pečenju kolača.

Recept za veganski maslac

Sastojci

  • 1 žličica limunovog soka (ili jabučnog octa)
  • 150 ml bademovog mlijeka (nezaslađenog)
  • 60 g indijskih oraščića
  • 1 žlica suncokretovih sjemenki
  • 2 žlice delikatesnog kvasca
  • 1 žličica soli
  • 250 ml kokosovog ulja (bez mirisa)
  • 3 žlice maslinovog ulja (ili suncokretovog ulja)

Priprema

  1. Sve sastojke (osim ulja) staviti u blender i dobro miksati dok se sjemenke i oraščići dobro ne usitne.
  2. Uliti kokosovo i maslinovo (ili suncokretovo) ulje i nastaviti miksati oko 1 minute.
  3. Maslac ulijemo u posudu i stavimo u hladnjak da se stisne.

U hladnjaku može trajati 3-5 dana, a u zamrzivaču mjesec dana. Video recept pogledajte u nastavku.

Dobar tek!

Autor Ivana Surjan Mitrović

Moje ime je Ivana. Veganka sam 15 godina, a prije toga sam bila vegetarijanka 6 godina. Mama sam male veganke koja mi je inspiracija za veganiziranje tradicionalnih recepata. Uživam za nju pripremati sva jela u kojima uživaju njezini prijatelji, samo u veganskoj verziji. Svoje recepte rado dijelim sa svima koje zanima veganska prehrana putem svog YouTube kanala MamaVeganka. Za svoju obitelj pripremam zdrave, nutritivno uravnotežene obroke, no u tome nisam stroga pa povremeno uživamo i u veganskom junk-foodu. :) Danas je ponuda veganske industrijski pripremljene hrane u porastu pa nastojim naći balans.

Svakako isprobajte i ove recepte!

toplo hladna salata od šampinjona
veganski jogurt
salata od bulgura
špagete s pestom od tikvica
veganski Alfredo umak
vegetarijanske tortilje s povrćem

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primarni stupac

himalajska sol

Himalajska sol

Himalajska sok je kamena sol (halit) često ružičaste nijanse zbog minerala u tragovima, a koristi se kao ...

Više

kakao maslac

Kakao maslac

Kakao maslac je prirodna biljna mast koja se dobiva iz kakaovca ili zrna kakaovca i, unatoč nazivu, ne ...

Više

domaći seitan

Seitan

Seitan ili sejtan je visokoproteinsko vegansko jelo koje se koristi kao zamjena za meso. Priprema se od ...

Više

domaća granola

Granola

Domaća granola ili žitarice sve su popularniji izbor za doručak, a glavni razlozi su ti što se brzo ...

Više

aquafaba od graha

Aquafaba - zamjena za jaja

Aquafaba je naziv za tekućinu koja zamjenjuje jaja (cijelo jaje ili bjelanjak) u veganskoj kuhinji, a ...

Više

proizvodi od glutena

Što je gluten

Gluten ili u prijevodu "ljepilo" je protein koji se nalazi u pšenici, ječmu, piru, raži, a sadrži ga ...

Više

sojino mlijeko

Sojino mlijeko

Domaće sojino mlijeko sjajna je alternativa kravljem mlijeku i često korišten biljni napitak u veganskoj ...

Više

Footer

Vege.hr

Portal Vege.hr pokrenut je jer smo uočili nedostatak profesionalnih informacija iz kategorije vegetarijanstva i veganstva u Hrvatskoj. Više

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr
Copyright © 2019–2025. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka