• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Vegetarijanstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Veganstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Sirova hrana
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Baza znanja
  • Superhrana

Vege.hr

Objavljeno: 30.05.2019. Autor: Ivana Surjan Mitrović

Veganski maslac

Ovaj veganski maslac ne sadrži palmino ulje koje mnogi vegani izbjegavaju zbog ugrožavanja staništa orangutana kao posljedica povećanja broja plantaža palmi. Glavni sastojak veganskog maslaca je kokosovo ulje jer kokosovo ulje na temperaturi ispod 24 stupnja prelazi u kruto stanje. Najbolje je koristiti kokosovo ulje bez mirisa i okusa kako maslac ne bi imao aromu kokosa.

Biljno mlijeko koje koristim u receptu može se zamijeniti za neko drugo mlijeko (sojino ili zobeno), ali je važno da bude nezaslađeno. Bademovo mlijeko je moj omiljeni izbor jer daje maslacu orašastu aromu.

Limunov sok u ovom receptu u mlijeku potiče proces zgrušnjavanja pa se može zamijeniti i za jabučni ocat koji ima isti učinak.

Neki recepti za domaći veganski maslac sadrže lecitin, no mnogima je problem nabaviti lecitin. U ovom receptu umjesto lecitina stavila sam suncokretove sjemenke jer prirodno sadrže lecitin.

Ovaj veganski maslac lako se maže na kruh ili tost, a može se koristiti i u kuhanju i pečenju kolača.

Recept za veganski maslac

Sastojci

  • 1 žličica limunovog soka (ili jabučnog octa)
  • 150 ml bademovog mlijeka (nezaslađenog)
  • 60 g indijskih oraščića
  • 1 žlica suncokretovih sjemenki
  • 2 žlice delikatesnog kvasca
  • 1 žličica soli
  • 250 ml kokosovog ulja (bez mirisa)
  • 3 žlice maslinovog ulja (ili suncokretovog ulja)

Priprema

  1. Sve sastojke (osim ulja) staviti u blender i dobro miksati dok se sjemenke i oraščići dobro ne usitne.
  2. Uliti kokosovo i maslinovo (ili suncokretovo) ulje i nastaviti miksati oko 1 minute.
  3. Maslac ulijemo u posudu i stavimo u hladnjak da se stisne.

U hladnjaku može trajati 3-5 dana, a u zamrzivaču mjesec dana. Video recept pogledajte u nastavku.

Dobar tek!

Ivana Surjan Mitrović

Autor Ivana Surjan Mitrović

Moje ime je Ivana. Veganka sam 15 godina, a prije toga sam bila vegetarijanka 6 godina. Mama sam male veganke koja mi je inspiracija za veganiziranje tradicionalnih recepata. Uživam za nju pripremati sva jela u kojima uživaju njezini prijatelji, samo u veganskoj verziji. Svoje recepte rado dijelim sa svima koje zanima veganska prehrana putem svog YouTube kanala MamaVeganka. Za svoju obitelj pripremam zdrave, nutritivno uravnotežene obroke, no u tome nisam stroga pa povremeno uživamo i u veganskom junk-foodu. :) Danas je ponuda veganske industrijski pripremljene hrane u porastu pa nastojim naći balans.

Svakako isprobajte i ove recepte!

toplo hladna salata od šampinjona
veganski jogurt
salata od bulgura
špagete s pestom od tikvica
veganski Alfredo umak
vegetarijanske tortilje s povrćem

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

Vodiči za početnike

zeleni smoothie

Sirova hrana – vodič za početnike

Sirova prehrana, sirovojedstvo ili raw food uključuje voće, povrće, orašaste plodove, sjemenke, samoniklo ...

Više

punjene gljive

Veganstvo – vodič za početnike

Veganstvo se temelji se isključivo na biljnoj prehrani. Radi se o prehrani iz koje su strogo isključene ...

Više

salata-od-matovilca

Vegetarijanstvo – vodič za početnike

Ako razmišljate o prelasku na vegetarijansku prehranu, ali ne znate otkuda krenuti i kako započeti s ...

Više

Baza znanja

sjemenke bundeve

Mlijeko od sjemenki bundeve

Jeste li znali da napitak sličan veganskim verzijama mlijeka možete pripremiti od sjemenki bundeve? ...

Više

zeleni smoothie

Najbolji veganski proteinski dodaci

Izbjegavanjem proizvoda životinjskog podrijetla i prakticiranjem veganstva, ne mora odmah za sobom ...

Više

lješnjaci

Mlijeko od lješnjaka

Mlijeko od lješnjaka bogate je i kremaste teksture, idealno je za vegane, a dodatan plus mu je što nema ...

Više

Footer

Vege.hr

Portal Vege.hr pokrenut je jer smo uočili nedostatak profesionalnih informacija iz kategorije vegetarijanstva i veganstva u Hrvatskoj. Više

Informacije

  • O nama
  • Impressum
  • Uvjeti korištenja

Vezano

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Gastro Media Copyright © 2021. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.