Ovaj veganski maslac ne sadrži palmino ulje koje mnogi vegani izbjegavaju zbog ugrožavanja staništa orangutana kao posljedica povećanja broja plantaža palmi. Glavni sastojak veganskog maslaca je kokosovo ulje jer kokosovo ulje na temperaturi ispod 24 stupnja prelazi u kruto stanje. Najbolje je koristiti kokosovo ulje bez mirisa i okusa kako maslac ne bi imao aromu kokosa.
Biljno mlijeko koje koristim u receptu može se zamijeniti za neko drugo mlijeko (sojino ili zobeno), ali je važno da bude nezaslađeno. Bademovo mlijeko je moj omiljeni izbor jer daje maslacu orašastu aromu.
Limunov sok u ovom receptu u mlijeku potiče proces zgrušnjavanja pa se može zamijeniti i za jabučni ocat koji ima isti učinak.
Neki recepti za domaći veganski maslac sadrže lecitin, no mnogima je problem nabaviti lecitin. U ovom receptu umjesto lecitina stavila sam suncokretove sjemenke jer prirodno sadrže lecitin.
Ovaj veganski maslac lako se maže na kruh ili tost, a može se koristiti i u kuhanju i pečenju kolača.
Recept za veganski maslac
Sastojci
- 1 žličica limunovog soka (ili jabučnog octa)
- 150 ml bademovog mlijeka (nezaslađenog)
- 60 g indijskih oraščića
- 1 žlica suncokretovih sjemenki
- 2 žlice delikatesnog kvasca
- 1 žličica soli
- 250 ml kokosovog ulja (bez mirisa)
- 3 žlice maslinovog ulja (ili suncokretovog ulja)
Priprema
- Sve sastojke (osim ulja) staviti u blender i dobro miksati dok se sjemenke i oraščići dobro ne usitne.
- Uliti kokosovo i maslinovo (ili suncokretovo) ulje i nastaviti miksati oko 1 minute.
- Maslac ulijemo u posudu i stavimo u hladnjak da se stisne.
U hladnjaku može trajati 3-5 dana, a u zamrzivaču mjesec dana. Video recept pogledajte u nastavku.
Dobar tek!
Odgovori