• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Vegetarijanstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Veganstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Sirova hrana
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Baza znanja
  • Superhrana

Vege.hr

veganska pizza

Objavljeno: 26.02.2019. Autor: Martina Lovaković

Veganska pizza

Tko još ne voli uživati u sočnoj pizzi prepunoj okusa? Ako je vaša prehrana veganska, nema razloga da pizza koju ćete tako pripremiti ne bude jednako ukusna, posebna i kremasta. Okus i tekstura sira na pizzi, lako se mogu postići biljnim zamjenama za sir koje možete pronaći u svim većim trgovinama ili trgovinama zdrava hrane. Na ovoj veganskoj pizzi koristili smo biljnu mozzarellu i biljni parmezan (možete napraviti i domaći veganski parmezan) i moramo priznati da nas je okus potpuno - oduševio! Tekstura i kremoznost veganske mozzarelle još je bolja od one izrađene od kravljeg mlijeka.

Na vegansku pizzu možete staviti gotovo svaku vrstu povrća, a sve ovisi o vašim željama. Ovog puta, odlučili smo se za neke nove kombinacije. Prvi puta isprobali smo pizzu s artičokama i kaparima. Posebnu notu daje joj ljubičasti luk, bez kojeg je veganska pizza gotovo nezamisliva. Umjesto luka, dobar izbor će biti i poriluk izrezan na sitne kolutiće.

Kao izvor proteina koristili smo salamu od tofua i aromatičnu seitan kobasicu koja se odlično uklopila s povrćem. U isto je vrijeme blaga, a isto tako odlično se nadopunjuje s povrćem . Možete izostaviti veganske zamjene za meso i pizzu pripremiti samo s povrćem. Bit će jednako ukusna.

Recept za vegansku pizzu

Sastojci za tijesto:

  • 1 decilitar zobenog mlijeka
  • 1 velika žlica suhog kvasca
  • malo šećera
  • 40 dekagrama glatkog brašna
  • 2 decilitra vode
  • sol
  • 1 žlica maslinovog ulja

Sastojci za pizzu:

  • pasirana rajčica
  • veganska mozzarella
  • salama od tofua
  • kobasica od seitana
  • tikvica
  • kukuruz
  • paprika
  • šampinjoni
  • ljubičasti luk
  • artičoke
  • kapari
  • origano

Priprema

Toplom zobenom mlijeku dodajte malo šećera i suhi kvasac, sve dobro promiješajte i ostavite na toplom da se digne.

U posudu dodajte brašno, sol i aktivirani kvasac pa sve dobro izmijesite uz dodavanje vode. Na kraju dodajte maslinovo ulje. Mijesite dok se tijesto lijepo ne formira pa ga podijelite na dva dijela i oblikujte u kugle. Svaku kuglu premažite uljem i prekrijte prianjajućom folijom. Ostavite da se diže sat vremena.

Nakon što se tijesto udvostručilo, posipajte ga brašnom i izvaljajte rukama. Možete koristiti i valjak.

Premažite tijesto umakom od rajčice tako da ostavite rub od 2 centimetara prazan. Pazite da ne pretjerate s rajčicom jer bi se prilikom pečenja iz njega mogla odvojiti voda i previše vam navlažiti tijesto.

Sastojke na pizzu slažite prema sljedećem rasporedu: salamu od tofua, vegansku mozzarellu, narezane tikvice, papriku, kukuruz, narezane šampinjone, ljubičasti luk, kobasicu od seitana i veganski parmezan. Na kraju dobro posipajte origanom.

Pizzu pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na maksimalnoj temperaturi od 8 do 10 minuta.

pizza s povrćem

Pred kraj pečenja na pizzu dodajte artičoke, a na samom kraju, kada pizzu izvadite iz pećnice, dodajte i kapare po želji.

Želite li pizzu bez kolesterola, prepunu povrća i biljnih proteina te nešto malo ugljikohidrata, pripremite vegansku pizzu po ovom receptu. Oduševit će vas okusom, teksturom i šarenilom boja.

Autor Martina Lovaković

Moje ime je Martina i živim u Zagrebu. Aktivni sam tip osobe, stalno u pokretu. U djetinjstvu sam se bavila baletom, a danas volim provoditi vrijeme u prirodi i vježbati pilates. Često planinarim i putujem jer me to opušta i puni baterije. Obožavam životinje, imam koker španijela Milku koja me prati u šetnjama, na planinarenju i na većini putovanja. Već neko vrijeme bavim se proučavanjem zdrave hrane. Preferiram prehranu s puno voća i povrća, žitarica, mahunarki... Volim kuhati i peći kolače, a strast mi je isprobavanje novih i neobičnih recepata i namirnica.

Svakako isprobajte i ove recepte!

toplo hladna salata od šampinjona
veganski jogurt
salata od bulgura
špagete s pestom od tikvica
veganski Alfredo umak
vegetarijanske tortilje s povrćem

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

himalajska sol

Himalajska sol

Himalajska sok je kamena sol (halit) često ružičaste nijanse zbog minerala u tragovima, a koristi se kao ...

Više

kakao maslac

Kakao maslac

Kakao maslac je prirodna biljna mast koja se dobiva iz kakaovca ili zrna kakaovca i, unatoč nazivu, ne ...

Više

domaći seitan

Seitan

Seitan ili sejtan je visokoproteinsko vegansko jelo koje se koristi kao zamjena za meso. Priprema se od ...

Više

domaća granola

Granola

Domaća granola ili žitarice sve su popularniji izbor za doručak, a glavni razlozi su ti što se brzo ...

Više

aquafaba od graha

Aquafaba - zamjena za jaja

Aquafaba je naziv za tekućinu koja zamjenjuje jaja (cijelo jaje ili bjelanjak) u veganskoj kuhinji, a ...

Više

proizvodi od glutena

Što je gluten

Gluten ili u prijevodu "ljepilo" je protein koji se nalazi u pšenici, ječmu, piru, raži, a sadrži ga ...

Više

sojino mlijeko

Sojino mlijeko

Domaće sojino mlijeko sjajna je alternativa kravljem mlijeku i često korišten biljni napitak u veganskoj ...

Više

Footer

Vege.hr

Portal Vege.hr pokrenut je jer smo uočili nedostatak profesionalnih informacija iz kategorije vegetarijanstva i veganstva u Hrvatskoj. Više

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr
Copyright © 2019–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka