Tko još ne voli uživati u sočnoj pizzi prepunoj okusa? Ako je vaša prehrana veganska, nema razloga da pizza koju ćete tako pripremiti ne bude jednako ukusna, posebna i kremasta. Okus i tekstura sira na pizzi, lako se mogu postići biljnim zamjenama za sir koje možete pronaći u svim većim trgovinama ili trgovinama zdrava hrane. Na ovoj veganskoj pizzi koristili smo biljnu mozzarellu i biljni parmezan (možete napraviti i domaći veganski parmezan) i moramo priznati da nas je okus potpuno - oduševio! Tekstura i kremoznost veganske mozzarelle još je bolja od one izrađene od kravljeg mlijeka.
Na vegansku pizzu možete staviti gotovo svaku vrstu povrća, a sve ovisi o vašim željama. Ovog puta, odlučili smo se za neke nove kombinacije. Prvi puta isprobali smo pizzu s artičokama i kaparima. Posebnu notu daje joj ljubičasti luk, bez kojeg je veganska pizza gotovo nezamisliva. Umjesto luka, dobar izbor će biti i poriluk izrezan na sitne kolutiće.
Kao izvor proteina koristili smo salamu od tofua i aromatičnu seitan kobasicu koja se odlično uklopila s povrćem. U isto je vrijeme blaga, a isto tako odlično se nadopunjuje s povrćem . Možete izostaviti veganske zamjene za meso i pizzu pripremiti samo s povrćem. Bit će jednako ukusna.
Recept za vegansku pizzu
Sastojci za tijesto:
- 1 decilitar zobenog mlijeka
- 1 velika žlica suhog kvasca
- malo šećera
- 40 dekagrama glatkog brašna
- 2 decilitra vode
- sol
- 1 žlica maslinovog ulja
Sastojci za pizzu:
- pasirana rajčica
- veganska mozzarella
- salama od tofua
- kobasica od seitana
- tikvica
- kukuruz
- paprika
- šampinjoni
- ljubičasti luk
- artičoke
- kapari
- origano
Priprema
Toplom zobenom mlijeku dodajte malo šećera i suhi kvasac, sve dobro promiješajte i ostavite na toplom da se digne.
U posudu dodajte brašno, sol i aktivirani kvasac pa sve dobro izmijesite uz dodavanje vode. Na kraju dodajte maslinovo ulje. Mijesite dok se tijesto lijepo ne formira pa ga podijelite na dva dijela i oblikujte u kugle. Svaku kuglu premažite uljem i prekrijte prianjajućom folijom. Ostavite da se diže sat vremena.
Nakon što se tijesto udvostručilo, posipajte ga brašnom i izvaljajte rukama. Možete koristiti i valjak.
Premažite tijesto umakom od rajčice tako da ostavite rub od 2 centimetara prazan. Pazite da ne pretjerate s rajčicom jer bi se prilikom pečenja iz njega mogla odvojiti voda i previše vam navlažiti tijesto.
Sastojke na pizzu slažite prema sljedećem rasporedu: salamu od tofua, vegansku mozzarellu, narezane tikvice, papriku, kukuruz, narezane šampinjone, ljubičasti luk, kobasicu od seitana i veganski parmezan. Na kraju dobro posipajte origanom.
Pizzu pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na maksimalnoj temperaturi od 8 do 10 minuta.
Pred kraj pečenja na pizzu dodajte artičoke, a na samom kraju, kada pizzu izvadite iz pećnice, dodajte i kapare po želji.
Želite li pizzu bez kolesterola, prepunu povrća i biljnih proteina te nešto malo ugljikohidrata, pripremite vegansku pizzu po ovom receptu. Oduševit će vas okusom, teksturom i šarenilom boja.
Odgovori