• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Vegetarijanstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Veganstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Sirova hrana
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Baza znanja
  • Superhrana

Vege.hr

mlijeko s keksima

Objavljeno: 29.04.2020. Autor: Martina Lovaković

Mlijeko od pira

  • Što je pir
  • Nutritivne vrijednosti pirovog mlijeka
  • Kako napraviti pirovo mlijeko
    • Recept za mlijeko od pira od zrnaca pira
    • Recept za mlijeko od pira od pirovih pahuljica
  • Kako čuvati pirovo mlijeko
  • Kako koristiti pirovo mlijeko
    • Kako iskoristiti pulpu od pirovih pahuljica

Mlijeko od pira jedno je od najkvalitetnijih biljnih mlijeka i zbog toga bi se trebalo što češće naći u veganskoj prehrani. Dobar je izvor vitamina E i kalcija, a budući da sadrži visokokvalitetni gluten, mogu ga koristiti i oni koji ne podnose dobro gluten.

Nutritivno je bogato, a gledajući prehrambene vrijednosti slično bademovom mlijeku i mlijeku od lješnjaka. Odlična je zamjena za kravlje mlijeko u veganskoj prehrani jer ne sadrži životinjske proizvode te svima onima alergičnima na laktozu.

Što je pir

Pir je žitarica poznata po svojim bogatim prehrambenim svojstvima. Sadrži odličnu kombinaciju proteina i ugljikohidrata te je jedan od rijetkih biljnih proteina koji sadrži svih osam aminokiselina bitnih za zdravu vegansku prehranu.

Pir potječe iz srednje Azije, a još se naziva i krupnik ili dinkel. Prethodio je pšenici, a i izgledom joj je sličan. U skupini je najstarijih uzgojenih žitarica na svijetu pa nosi naziv i "drevna žitarica".

Postoji spisi koji govore o tome da pir datira najmanje do 9000 godina prije Krista, a spominje se i u Bibliji. Ovu žitaricu poznavali su i uzgajali još u drevnom Egiptu.

Nadimak joj je "žitarica Gala" jer je u to vrijeme bila glavna u njihovoj prehrani. Naime, budući da je pšenica tada bila rijetkost, pir je zauzeo glavno mjesto u prehrani Gala.

Nakon toga, popularnost pira je pala s pojavom drugih kultura poput pšenice, kukuruza i riže. No, danas se sve više vraća, a glavni razlog povratka popularnosti pira su njegova nutritivna svojstva. Danas pir sve više zauzima mjesto i u organskoj proizvodnji.

U posljednjih nekoliko godina popularnost pira je porasla i proizvodi od pira sve su češći i na našem tržištu. Tako se osim pirovog mlijeka, često koristi griz od pira i brašno od pira od kojeg se izrađuju kruh i pekarski proizvodi.

Nutritivne vrijednosti pirovog mlijeka

Pirovo mlijeko sadrži obilje vitamina B, D i E te minerala poput željeza, kalcija i magnezija cinka i bakra, a 100 grama pira ima i dva puta više kalcija nego dvije šalice kravljeg mlijeka.

Visoko je probavljiva žitarica koja iako sadrži gluten, riječ je visokokvalitetnom glutenu koji omogućuje da ga i oni intolerantni i alergični na gluten u nekim slučajevima mogu koristiti.

Pirovo mlijeko sadrži 45 do 60 kalorija na 100 ml, što ovisi o konačnoj pripremi i upotrebi dodataka. S obzirom na kalorijsku vrijednost, slično je kravljem obranom mlijeku. Što se tiče masnoća, sadrži duplo manje masnoća nego kravlje obrano mlijeko, a razlika je i u tome što sadrži isključivo nezasićene masne kiseline, dakle nema kolesterola.

Pirovo mlijeko ne podiže šećer u krvi, jača kosti i smanjuje rizik od pojave srčanih bolesti.

Na tržištu postoji obično pirovo mlijeko ili aromatizirano i obogaćeno nekim dodacima poput čokolade, vanilije ili lješnjaka.

Kako napraviti pirovo mlijeko

Dobiva se na dva načina:

  • namakanjem i blendanjem zrnaca pira u vodi
  • blendanjem pirovih pahuljica

U konačnici, koji god način odaberete, dobit ćete kremasto mlijeko bogatog orašastog okusa i arome.

Recept za mlijeko od pira od zrnaca pira

Lako se priprema, a najteži dio posla je sjetiti se dan prije namočiti zrna pira u vodi.

Sastojci:

  • jedan šalica zrnaca pira
  • četiri šalice vode
  • sladilo po želji

Priprema

Namočite šalicu zrnaca pira i ostavite da tako odstoji preko noći. Sljedećeg dana ocijedite i isperite.

Dodajte u blender namočena zrna pira i četiri šalice vode. Po želji dodajte sladilo (javorov ili agavin sirup, sirup od breze ili bilo koji drugi koji koristite).

Dobivenu smjesu blendajte na najjače jednu minutu, a nakon toga izlijte u dobro sterilizirane staklene boce i pohranite u hladnjak.

Recept za mlijeko od pira od pirovih pahuljica

Jednostavno je za pripremu jer u ovom slučaju ne trebate namakati pir noć prije.

Sastojci:

  • 1 litra vode (prokuhane i ohlađene na 70 Celzijevih stupnjeva)
  • 100 grama pirovih pahuljica
  • 1 mala žličica vanilije
  • 1 mala žličica javorovog sirupa ili bilo kojeg drugog zaslađivača
  • prstohvat soli

Priprema

U blender stavite vodu i pirove pahuljice te sve ostale dodatke po želji pa blendajte najmanje dvije minute.

Nakon toga, dobiveni sadržaj procijedite kroz vrećicu za cijeđenje biljnog mlijeka.

Dobiveno pirovo mlijeko ulijte u čiste staklenke i ohladite prije konzumiranja. Čuvajte pohranjenu u hladnjaku.

Također, možete pomiješati zobene i pirove pahuljice kod pripreme mlijeka (50:50). Dobit ćete nešto kremastiji napitak gušće teksture.

Kako čuvati pirovo mlijeko

Domaće pirovo mlijeko možete čuvati u hladnjaku 7 do 10 dana.

Kako koristiti pirovo mlijeko

Koristite ga u bilo kojem receptu koji zahtijeva upotrebu mlijeka ili uživajte u njegovim blagodatima jednostavno ga ispijajući iz čaše. Dodajte ga u pahuljice za doručak, u pripremu kolača i ostalih slastica, smoothieja, shakeova, pudinga, chia pudinga i ostalih jela.

Ako ne želite dodavati sladila i ostale dodatke u pirovo mlijeko, možete ga pripremiti dodajući samo prstohvat soli. Ako volite okus žitarica, iznenadit ćete se koliko je pirovo mlijeko ukusno.

Zapamtite da je bilo koje biljno mlijeko puno ukusnije ako ga ostavite da odstoji dva sata prije upotrebe. Ako vam je nakon toga njegov okus i dalje blag i neutralan, uvijek ga možete obogatiti dodatkom sladila, cimeta ili vanilije.

Kako iskoristiti pulpu od pirovih pahuljica

Ostatak od pira nakon cijeđenja pirovog mlijeka možete iskoristiti dodajući ga u hummus ili guacamole, a pomiješanog s 50 grama cjelovitog brašna dobit ćete recept za pripremu kolača ili palačinki.

Foto: Daria-Yakovleva / Pixabay

Autor Martina Lovaković

Moje ime je Martina i živim u Zagrebu. Aktivni sam tip osobe, stalno u pokretu. U djetinjstvu sam se bavila baletom, a danas volim provoditi vrijeme u prirodi i vježbati pilates. Često planinarim i putujem jer me to opušta i puni baterije. Obožavam životinje, imam koker španijela Milku koja me prati u šetnjama, na planinarenju i na većini putovanja. Već neko vrijeme bavim se proučavanjem zdrave hrane. Preferiram prehranu s puno voća i povrća, žitarica, mahunarki... Volim kuhati i peći kolače, a strast mi je isprobavanje novih i neobičnih recepata i namirnica.

Svakako isprobajte i ove recepte!

toplo hladna salata od šampinjona
veganski jogurt
salata od bulgura
špagete s pestom od tikvica
veganski Alfredo umak
vegetarijanske tortilje s povrćem

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

himalajska sol

Himalajska sol

Himalajska sok je kamena sol (halit) često ružičaste nijanse zbog minerala u tragovima, a koristi se kao ...

Više

kakao maslac

Kakao maslac

Kakao maslac je prirodna biljna mast koja se dobiva iz kakaovca ili zrna kakaovca i, unatoč nazivu, ne ...

Više

domaći seitan

Seitan

Seitan ili sejtan je visokoproteinsko vegansko jelo koje se koristi kao zamjena za meso. Priprema se od ...

Više

domaća granola

Granola

Domaća granola ili žitarice sve su popularniji izbor za doručak, a glavni razlozi su ti što se brzo ...

Više

aquafaba od graha

Aquafaba - zamjena za jaja

Aquafaba je naziv za tekućinu koja zamjenjuje jaja (cijelo jaje ili bjelanjak) u veganskoj kuhinji, a ...

Više

proizvodi od glutena

Što je gluten

Gluten ili u prijevodu "ljepilo" je protein koji se nalazi u pšenici, ječmu, piru, raži, a sadrži ga ...

Više

sojino mlijeko

Sojino mlijeko

Domaće sojino mlijeko sjajna je alternativa kravljem mlijeku i često korišten biljni napitak u veganskoj ...

Više

Footer

Vege.hr

Portal Vege.hr pokrenut je jer smo uočili nedostatak profesionalnih informacija iz kategorije vegetarijanstva i veganstva u Hrvatskoj. Više

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr
Copyright © 2019–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka