• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Vegetarijanstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Veganstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Sirova hrana
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Baza znanja
  • Superhrana

Vege.hr

pir

Objavljeno: 07.04.2020. Autor: Martina Lovaković

Pir

  • Nutritivna vrijednost pira
  • Pir za ljepotu
  • Pir u kuhinji
    • Kako se kuha pir

Pir, dinkel, spelta ili krupnik sve je popularnija žitarica nalik pšenici. Iako su izgledom jako slične, pir je sve više cijenjen jer nije industrijski prerađen i dolazi u svojem prirodnom obliku.

Podrijetlom je iz Azije gdje je zabilježeno da se uzgajao 5000 godina prije nove ere. Kada se proširio u Europu, najviše su ga koristili stari Rimljani i Grci.

Ova superhrana se razlikuje od pšenice po tome što je lako probavljiva te sadrži puno više hranjivih tvari. Bitno je napomenuti da, iako sadrži gluten, on se u piru nalazi u malim količinama i ima gotovo potpuno drukčija svojstva od glutena u pšenici te tako u većini slučajeva nema negativne posljedice za zdravlje.

Nutritivna vrijednost pira

Zrno pira prepuno je vitamina, minerala, aminokiselina i ostalih bitnih spojeva koji pozitivno utječu na zdravlje. Od vitamina sadrži najviše vitamina skupine B (B1, B2, B3, B6 i B9, od kojih prednjači vitamin B3), dva puta više vitamina K nego pšenica te vitamin E u manjim količinama.

Od minerala bogat je željeznom, magnezijem, cinkom, manganom, a u manjim količinama sadrži i kalcij, kalij, selen i bakar.

Pir se sve češće koristi u veganskoj prehrani, a njime se može zadovoljiti i dio dnevnih potreba za proteinima. U 100 grama pira nalazi se čak 14,6 grama proteina sastavljenih od gotovo svih aminokiselina.

Zbog bogatstva hranjivih tvari, pir je namirnica koja se koristi za jačanje imuniteta, a budući da sadrži i znatnu količinu proteina, preporučuje se i u sportskoj prehrani.

Povoljno djeluje na probavu i poboljšava probavni sustav netopivim i topivim vlaknima. Time se sprječava proljev, zatvor i nadutost.

Budući da ima niži glikemijski indeks, sprječava oscilacije glukoze u krvi i tako pomaže u borbi protiv nastanka dijabetesa.

Ako želite u prehranu uključiti namirnice koje će vam pružiti dulju osjećaj sitosti i pomoći u reguliranju tjelesne težine, pir je idealno rješenje. Odličan je izbor ako iz prehrane želite izbaciti namirnice s višim glikemijskim indeksom poput krumpira, riže i proizvoda od bijelog brašna. Njime ćete spriječiti nagli porast apetita i konzumiranje namirnica s većom količinom šećera.

Pir potiče cirkulaciju tijela zbog svoje dobre topivosti uvodi. Brzo ulazi u krvotok i tijelo preplavljuje osjećajem topline koja dolazi iz želuca i crijeva.

Zbog visokog sadržaja zdravih masnih kiselina i aminokiselina potpora je cijelom organizmu posebice mišićno-koštanom. Smatra se da onaj tko često konzumira pir ima i jake mišiće.

Sadrži triptofan i fenilalanin koji utječu na dobro raspoloženje i općenito mentalno zdravlje.

Pir za ljepotu

Pir se od davnina koristi za ljepotu kose i kože. Njeguje problematičnu kožu sklonu aknama te može pomoći kod osipa, alergija i dermatitisa na koži. Maske od pira zatežu bore na koži i obnavljaju suhu i ispucanu kožu.

Kozmetičkim pripravcima od pira ojačat ćete korijen kose i nahraniti slabu i tanku kosu.

Pir u kuhinji

U prehrani se koristi oljušteno zrno pira, pahuljice od pira, brašno od pira, griz od pira i klice pira. Kao i kod svih drugih žitarica, i kod pira se nešto hranjivih tvari izgubi kuhanjem, iako je riječ o njihovoj manjoj količini.

Zrna pira mogu se koristiti isto kao i rižoto. Možete ga skuhati i poslužiti uz razna povrća, njime obogatiti variva ili ga koristiti kao bazu za razne salate.

Kako se kuha pir

Pir se prije kuhanja mora isprati i procijediti. U posudu dodajte tri šalice vode i jednu šalicu pira te posolite po želji. Posudu pokrijte i na umjerenoj vatri kuhajte sat i pol ili dok zrna ne omekšaju. Proces kuhanja možete i ubrzati tako što ćete pir ostaviti namočen u vodi dan prije.

Ako želite tvrdo kuhani pir (za salate), kuhajte ga 50-ak minuta i u posudu dodajte jednu šalicu vode manje.

Pahuljice od pira možete dodati biljnom napitku po želji te uz dodatak raznih sjemenki i voća dobiti nutritivno vrijedan i zasitan doručak. U trgovinama je dostupan i griz od pira koji se također može pripremiti na biljnom mlijeku te obogatiti cimetom, kakao zrnima, tamnom čokoladom ili kokosom.

Od pirovog brašna pripremite zdrav i ukusan kruh uz dodatak raznih sjemenki. Dobit ćete kruh bogat proteinima i drugim hranjivim tvarima koje pir sadrži. Od brašna od pira se može pripremiti i tjestenina od pira, njoki i svi ostali proizvodi kao i od pšenice.

Dostupan je i biljni napitak od pira, a ako ste osjetljivi na kofein, a volite ispijati kavu, prepržite pir i sameljite ga te ga koristite kao zamjenu za kavu.

Foto: gaetano28/Pixabay

Autor Martina Lovaković

Moje ime je Martina i živim u Zagrebu. Aktivni sam tip osobe, stalno u pokretu. U djetinjstvu sam se bavila baletom, a danas volim provoditi vrijeme u prirodi i vježbati pilates. Često planinarim i putujem jer me to opušta i puni baterije. Obožavam životinje, imam koker španijela Milku koja me prati u šetnjama, na planinarenju i na većini putovanja. Već neko vrijeme bavim se proučavanjem zdrave hrane. Preferiram prehranu s puno voća i povrća, žitarica, mahunarki... Volim kuhati i peći kolače, a strast mi je isprobavanje novih i neobičnih recepata i namirnica.

Svakako isprobajte i ove recepte!

toplo hladna salata od šampinjona
veganski jogurt
salata od bulgura
špagete s pestom od tikvica
veganski Alfredo umak
vegetarijanske tortilje s povrćem

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

himalajska sol

Himalajska sol

Himalajska sok je kamena sol (halit) često ružičaste nijanse zbog minerala u tragovima, a koristi se kao ...

Više

kakao maslac

Kakao maslac

Kakao maslac je prirodna biljna mast koja se dobiva iz kakaovca ili zrna kakaovca i, unatoč nazivu, ne ...

Više

domaći seitan

Seitan

Seitan ili sejtan je visokoproteinsko vegansko jelo koje se koristi kao zamjena za meso. Priprema se od ...

Više

domaća granola

Granola

Domaća granola ili žitarice sve su popularniji izbor za doručak, a glavni razlozi su ti što se brzo ...

Više

aquafaba od graha

Aquafaba - zamjena za jaja

Aquafaba je naziv za tekućinu koja zamjenjuje jaja (cijelo jaje ili bjelanjak) u veganskoj kuhinji, a ...

Više

proizvodi od glutena

Što je gluten

Gluten ili u prijevodu "ljepilo" je protein koji se nalazi u pšenici, ječmu, piru, raži, a sadrži ga ...

Više

sojino mlijeko

Sojino mlijeko

Domaće sojino mlijeko sjajna je alternativa kravljem mlijeku i često korišten biljni napitak u veganskoj ...

Više

Footer

Vege.hr

Portal Vege.hr pokrenut je jer smo uočili nedostatak profesionalnih informacija iz kategorije vegetarijanstva i veganstva u Hrvatskoj. Više

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr
Copyright © 2019–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka