Želite li uživati u ukusnom koksovom vrhnju, kokosovoj kremi ili šlagu od kokosa, bit će vam potrebno svega nekoliko minuta da ga pripremite uz prethodnu pripremu. Iako ga možete kupiti u prodavaonicama zdrave hrane, kokosovo vrhnje, vrlo lako možete napraviti i sami kod kuće, a za pripremu vam je potreban samo jedan sastojak - kokosovo mlijeko.
Kokosovu kremu možete koristiti za pripremu sladoleda, slatkih namaza, zdravih kolača, raw torti i drugih slastica ili deserata, a možete je dodati i u kavu, smoothieje ili zobene pahuljice za doručak te tako uživati u ovoj ukusnoj i zdravoj egzotičnoj namirnici. Pripremite chia puding koji vas u trenu okusom odvodi na vrući pijesak i duge egzotične obale. U uobičajeni chia puding dodajte nekoliko žlica kokosovog šlaga i dobit ćete novi ukusni desert!
Priprema je laka i jednostavna, a da biste dobili kokosovu kremu nije potreban niti jedan dodatan učvršćivač niti bilo koji drugi dodatak. Isključivo čisto kokosovo mlijeko.
Recept za kokosovo vrhnje
Prije pripreme kokosovog vrhnja, potrebno je učiniti najvažniji korak, a to je dobro ohladiti kokosovo mlijeko. Položite mlijeko u posudu s velikim otvorom kako bi vam u konačnici bilo lakše odvojiti vrhnje s površine.
Ostavite mlijeko u hladnjaku najmanje pet sati, a najbolje preko noći, a nakon toga ga pažljivo iznesite na radnu površinu.
Prilikom podizanja kokosovog mlijeka bitno je da se tekućina ne mućka niti pokreće. Pokušajte ga izvaditi uz minimalan pokret kako se odvojeno vrhnje ne bi pomiješalo s izdvojenom tekućinom. Naime, prilikom stajanja kokosovog mlijeka, na dnu se odvoji voda, a na površinu ispliva čisto kokosovo vrhnje.
Nakon toga, uzmite rashlađenu žlicu i njome odvojite kokosovo vrhnje u zasebnu posudu te ga odmah iskoristite.
Budući da se radi o biljnom vrhnju velikog postotka biljne masnoće, ono bi moglo postati tekuće prilikom izlaganja visokim temperaturama. Stoga ga odmah iskoristite u također rashlađenu kremu, hladnu kavu ili chia puding te proizvod odmah konzumirajte ili vratite u hladnjak.
Recept za šlag od kokosa ili kokosovu kremu
Kokosov šlag radi se na gotovo isti način kao i kokosovo vrhnje, a jedina razlika je u tome što će nam za izradu šlaga od kokosa biti potreban i mikser kako bismo dobili čvršću smjesu.
Ohladite posudu u kojoj ćete pripremati šlag te metlice od miksera u hladnjaku. Kokosovo mlijeko položite u posudu i također ga stavite na hlađenje u hladnjak. Sve ostavite u hladnjaku preko noći kako bi se dobro rashladilo.
Sutradan pažljivo odvojite kruti sastojak kokosovog mlijeka koji se odvojio na površini posude, a ostatak tekućine sačuvajte za pripremu nekog drugog recepta ili je jednostavno popijte.
Odvojeno vrhnje kokosa miksajte na srednjoj brzini, a nakon nekoliko minuta miksanja, brzinu pojačajte na maksimum. Miksajte još sedam do osam minuta ili dok ne primijetite da je smjesa čvrsta.
Nakon toga, kokosovoj kremi možete dodati sastojke po želji, kao što su javorov sirup ili bilo koji drugi zdravi zaslađivač, ekstrakt vanilije, kakao prah, cimet, naribanu limunovu koricu, razne začine po želji i drugo.
Foto: mohamed_hassan/Pixabay
Odgovori