• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Vegetarijanstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Veganstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Sirova hrana
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Baza znanja
  • Superhrana

Vege.hr

cimet

Objavljeno: 02.09.2019. Autor: Martina Lovaković

Cejlonski cimet

Cimet se od davnina koristi kao ljekoviti začin, a u posljednje je vrijeme ponovo postao popularan. Budući da se koristio i kao lijek i kao začin, u antičko doba se smatrao vrjednijim od zlata te je tako dobio titulu superhrane. Okus i miris su mu slatkasti, a dostupan je obično u obliku praha ili štapića. Poznato je više od sto vrsta cimeta, a ljekoviti sastojci dolaze iz njegove kore. Najčešće korišteni i najljekovitiji, nama je dostupan cejlonski cimet.

Povijesni zapisi govore da ga je egipatska kraljica Hathepsut koristila još davne 1500 godine prije Krista u parfemima koje je izrađivala. Spominje se i u Bibliji, kao jedan od začina od kojih je Mojsije morao napraviti ulje za pomazanje.

Cimet je zimzeleno stablo koje pripada u porodicu lovora Lauraceae. Svoje ljekovite dragocjene tvari krije u kori grana. S njegovih mladih grana guli se unutarnji sloj kore koji se suši i dalje koristi u proizvodnji.

Upotreba cejlonskog cimeta

Preporučena dnevna doza cejlonskog cimeta je 6 grama na dan. Istraživanja nisu provedena u slučaju konzumiranja većih doza pa se preporučuje da se iste izbjegavaju.

Iako postoje brojne vrste, na našem ih je tržištu prisutno svega nekoliko. No, valja biti oprezan jer nisu sve vrste cimeta pogodne za konzumaciju. Često se u trgovinama može pronaći kineski cimet koji se obično koristi kao začin za kolače. Takav cimet se ne preporučuje konzumirati često i u velikim količinama jer može oštetiti bubrege i jetru. Stoga se uvijek preporučuje cejlonski cimet čije se stanište nalazi na Šri Lanci.

Zahvaljujući njegovoj bogatoj aromi te brojnim ljekovitim svojstvima, cejlonski cimet se od davnina, kao i danas, koristi na mnogobrojne načine, a njegova primjena je sve češća i raširenija.

Najčešće se koristi pri pripremi slastica i deserata, a nezamjenjiv je u hrskavoj i sočnoj piti i štrudli od jabuka. Često se dodaje u zobene pahuljice za doručak, njime se može začiniti griz, a u kombinaciji s tamnom čokoladom, dobit ćete rapsodiju okusa. Osim toga koristi se u pripremi voćnih salata, palačinki i kompota.

Osim toga, dodaje se i u brojne napitke te im tako naglašava okus i aromu. Čest je sastojak likera, kakaa, čaja i kave. Može se piti i samostalno u obliku čaja ili dodati đumbiru i limunu.

U Meksiku se obvezno vruća čokolada obvezno priprema s cimetom, a Bliski istok je poznat po tome što se cimet koristi i u slanim jelima. U Americi se cimetom naglašavaju okusi kruha, žitarica, dvopeka i peciva.

Cejlonski cimet se najčešće konzumira u obliku praha ili štapića, a može se nabaviti u svim trgovinama zdrave hrane. Birajte obvezno onaj organski kako biste bili sigurni u ono što koristite.

Ljekovita svojstva cimeta

Cejlonski cimet prepuno je visoko vrijednih antioksidansa, vitamina i minerala te vlakana. Od minerala ističu se željezo, kalcij, cink i bakar te od vitamina, vitamin C, B2, B6 i K.

Zbog svih sastojaka koje sadrži, cimet ima velika antioksidativna i antiupalna djelovanja.

U drevnoj kineskoj medicini najčešće se koristi u slučaju glavobolje, prehlade, slabosti i mučnine, a Ayurveda smatra da je neizostavni pomagač kod slabe probave i dijabetesa.

I konvencionalna medicina priznaje njegovu ljekovitost, što potvrđuju brojna provedena istraživanja novijeg doba.

Istraživanja koja je provela organizacija za dijabetes iz Velike Britanije govori o tome da cejlonski cimet može smanjiti količinu šećera u krvi kod dijabetesa tipa 1 i 2.

Osim toga, konzumiranje preporučena dnevne doze cimeta do 6 grama, može pomoći i kod smanjenje štetnog kolesterola te triglicerida.

Istraživanja također pokazuju da cimet može spriječiti Alzheimerovu bolest te i spriječiti i ostala moždana oboljenja. Smatra se da i samo udisanje cimeta može potaknuti moždanu aktivnost.

Sve više mladih danas se bori s multiplom sklerozom, a teški simptomi onemogućuju im svakodnevno funkcioniranje. U provedenim studijama, dokazano je da upravo cimet može spriječiti daljnji napredak ove teške autoimune bolesti.

Cimet se također može boriti s gljivičnim i bakterijskim infekcijama, a u tu svrhu bitno ga je jedino redovito konzumirati.

Istraživanja provedena u SAD-u donose informacije da cimet može spriječiti, djelovati preventivno i zaustaviti širenje raka. Pomaže i kod teških i nesnosnih bolova u slučaju artritisa.

Cejlonski cimet još pomaže kod održavanja zdravlja srca i krvnih žila, čišćenja krvi, smanjuje simptome PMS-a, ublažava simptome prehlade i gripe te se često koristi i kao pomoćno sredstvo za mršavljenje jer potiče metabolizam i pomaže kod sagorijevanja masnoća.

Foto: TheoCrazzolara/Pixabay

Autor Martina Lovaković

Moje ime je Martina i živim u Zagrebu. Aktivni sam tip osobe, stalno u pokretu. U djetinjstvu sam se bavila baletom, a danas volim provoditi vrijeme u prirodi i vježbati pilates. Često planinarim i putujem jer me to opušta i puni baterije. Obožavam životinje, imam koker španijela Milku koja me prati u šetnjama, na planinarenju i na većini putovanja. Već neko vrijeme bavim se proučavanjem zdrave hrane. Preferiram prehranu s puno voća i povrća, žitarica, mahunarki... Volim kuhati i peći kolače, a strast mi je isprobavanje novih i neobičnih recepata i namirnica.

Svakako isprobajte i ove recepte!

toplo hladna salata od šampinjona
veganski jogurt
salata od bulgura
špagete s pestom od tikvica
veganski Alfredo umak
vegetarijanske tortilje s povrćem

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

himalajska sol

Himalajska sol

Himalajska sok je kamena sol (halit) često ružičaste nijanse zbog minerala u tragovima, a koristi se kao ...

Više

kakao maslac

Kakao maslac

Kakao maslac je prirodna biljna mast koja se dobiva iz kakaovca ili zrna kakaovca i, unatoč nazivu, ne ...

Više

domaći seitan

Seitan

Seitan ili sejtan je visokoproteinsko vegansko jelo koje se koristi kao zamjena za meso. Priprema se od ...

Više

domaća granola

Granola

Domaća granola ili žitarice sve su popularniji izbor za doručak, a glavni razlozi su ti što se brzo ...

Više

aquafaba od graha

Aquafaba - zamjena za jaja

Aquafaba je naziv za tekućinu koja zamjenjuje jaja (cijelo jaje ili bjelanjak) u veganskoj kuhinji, a ...

Više

proizvodi od glutena

Što je gluten

Gluten ili u prijevodu "ljepilo" je protein koji se nalazi u pšenici, ječmu, piru, raži, a sadrži ga ...

Više

sojino mlijeko

Sojino mlijeko

Domaće sojino mlijeko sjajna je alternativa kravljem mlijeku i često korišten biljni napitak u veganskoj ...

Više

Footer

Vege.hr

Portal Vege.hr pokrenut je jer smo uočili nedostatak profesionalnih informacija iz kategorije vegetarijanstva i veganstva u Hrvatskoj. Više

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr
Copyright © 2019–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka