• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Vegetarijanstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Veganstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Sirova hrana
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Baza znanja
  • Superhrana

Vege.hr

chia puding

Objavljeno: 13.04.2020. Autor: Martina Lovaković

Chia sjemenke

  • Nutritivna vrijednost chia sjemenaka
  • Upotreba chia sjemenki
    • Chia puding
    • Chia jaje

Chia sjemenke su zbog svojih nutritivnih vrijednosti i zdravstvenih dobrobiti jedna od najhranjivijih namirnica na svijetu te se zbog toga s razlogom nalaze na popisu superhrane. Njihova popularnost svakim danom sve više raste, a zbog svega navedenog i nutricionisti preporučuju njihovo redovito konzumiranje.

Chia sjemenke ili Salvia Hispanica biljka je koja se pripada u porodicu mente. Iako se najviše uzgaja u Južnoj Americi, točnije u Meksiku, danas je popularizirana gotovo u svim krajevima svijeta. Neki povijesni dokumenti ukazuju nam na to da su Chia sjemenke uzgajali još drevni Asteci, i to u 16. stoljeću.

Bogate su omega-3 masnim kiselinama zbog čega se danas najviše koriste, a osim što se mogu dodati u razna jela, od žitarica za doručak do zdravog kruha, od chia sjemenaka može se pripremiti i chia puding te mogu zamijeniti jaja u veganskoj prehrani.

U trgovini je moguće nabaviti crne i bijele chia sjemenke, a preporučuje se konzumacija bijelih jer one sadrže i 20 posto više vitamina i minerala.

Nutritivna vrijednost chia sjemenaka

Chia sjemenke su bogate vlaknima koje pomažu u održavanju zdrave probave. U 30-ak grama chia sjemenki nalazi se čak 11 grama vlakana, što je trećina preporučene dnevne doze. Zbog navedenog preporučuju se i za one koji imaju problema sa šećerom. Chia sprječava nagle skokove razine šećera tako što usporava apsorpciju ugljikohidrata.

U probavnom sustavu chia na sebe može vezati količine vode veće i do 10 puta od svoje veličine. Zbog toga pomažu u zadržavanju dužeg osjećaja sitosti pa time i regulaciji tjelesne težine.

Preporučena dnevna doza od 30-ak grama chia sjemenki može zadovoljiti čak 18 posto dnevne preporučene količine minerala. Posebno se ističe kalcij koji je dobar za zdravlje kostiju i zubi. Od ostalih minerala ističu se željezo, cink, kalij, fosfor i mangan. Od vitamina, chia sjemenke sadrže vitamine skupine B, a posebno su bogate biljnih proteinima što je od velike važnosti u veganskoj i sportskoj prehrani.

Sadrže i aminokiselinu triptofan koja je važna za regulaciju apetita pa se ove sjemenke preporučuju kod viška kilograma jer pružaju osjećaj sitosti i pomažu u gubitku kilograma. Osim navedenog, triptofan je poznat i kao prirodna pomoć kod nesanice i popravka raspoloženja.

Ove malene sjemenke bogate su omega-3 masnim kiselinama također izrazito važnima u veganskoj prehrani. Uvrstite ih svaki dan u prehranu i podarite zdravlje srcu i krvnim žilama.

Iako se puno priča o tome kako chia sjemenke gotovo nevjerojatno utječu na mršavljenje, istina je da vam nitko, pa ni chia sjemenke, neće garantirati da ćete konzumirajući ih, smršavjeti. Istina je da zbog velike količine vlakana utječu na poticanje probave što može dovesti do smanjenja kilograma.

Također, istraživanja su pokazala da proces mršavljenja potiče konzumiranje chie 20 minuta prije jela. Razlog je već spomenuti, a to da chia sjemenke mogu upiti i do 10 puta više vode i tako potaknuti brži osjećaj sitosti. Pokušajte s navedenim svakodnevno i uspjet ćete smanjiti unos kalorija za 200 do 300, što će rezultirati mršavljenjem.

Upotreba chia sjemenki

Budući da im je okus potpuno neutralan, možete ih dodati u koje god jelo poželite, a to su salate, deserti i slastice i kruh, a idealne su za pripremu popularnog sirovog chia pudinga ili kao veganska zamjena za jaje - chia jaje.

Mogu se jesti i sirove i termički obrađene. Ipak, preporučuje se da ih dodate u jelo pred kraj termičke obrade jer toplina utječe na gubitak nutritivnih vrijednosti. Prije konzumacije možete ih samljeti ili jesti cijele, a također jesti samostalno ili konzumirati s još nekim sjemenkama. Za razliku od lanenih sjemenki, lako su probavljive pa ih možete konzumirati i u njihovom prirodnom obliku.

Chia puding

Iako se uz pojam deserata najčešće vežu oni nezdravi i puni šećera, chia puding zasigurno nije jedan od njih. Riječ je o pravoj bombi što se tiče bogatstva hranjivih sastojaka. Chia puding možete pripremiti i večer prije pa ga konzumirati sljedeće jutro za doručak, a možete ga iskoristiti i kao međuobrok na poslu ili kao laganu večeru.

Uvijek koristite zdrave zaslađivače kako bi obrok bio potpuno hranjiv. Umjesto šećera odličan izbor je javorov sirup, stevija, brezin šećer, kokosov šećer ili bilo koji drugi zaslađivač.

Kod pripreme chia pudinga možete koristiti bilo koje voće po želji. Preporuka je da to bude ono sezonsko, ali ako ga nemate pri ruci poslužit će i ono smrznuto. Prije pripreme pudinga, ostavite voće da se odledi.

U 3 decilitra biljnog mlijeka po želji (kokosovo, bademovo, zobeno ili bilo koje drugo biljno mlijeko) dodajte tri velike žlice chia sjemenki te voće i sladilo po želji.

U chia puding možete dodavati i sve ostale sastojke, s obzirom na to kakav puding volite i želite u tom trenutku. Dodajte mu bilo koje orašaste plodove, suho voće, kakao zrna, kokosov čips, maslac od badema, kikirikija ili lješnjaka, začine poput cimeta, zobene pahuljice ili bilo koje druge pahuljice i kakao prah.

Sve sastojke chia pudinga dobro promiješajte, neke po potrebi i izblendajte te ostavite da odstoji minimalno dva sata, a najbolje preko noći.

Chia jaje

Chia jaje je odlična zamjena za jaja u receptima za kolače. Priprema je laka i jednostavna, a rezultati fantastični.

Sameljite chia sjemenke i jednu žlici dodajte tri žlice vode. Sastojke dobro promiješajte pa ostavite da odstoje na hladnom (u hladnjaku) najmanje 15 minuta.

Iako se chia jaje može pripremiti i s cijelim chia sjemenkama, bolji učinak će biti od onih mljevenih.

Nakon 15 minuta dobit ćete želatinastu smjesu koju možete koristiti u svim receptima kao zamjenu za jaja, a koja će odraditi odličan posao.

S obzirom na to da su već neko vrijeme popularne, chia sjemenke potražite u bilo kojoj trgovini, a sigurno ćete ih pronaći u onima zdrave hrane gdje ćete moći odabrati i one iz organskog uzgoja.

Foto: DagnyWalter/Pixabay

Autor Martina Lovaković

Moje ime je Martina i živim u Zagrebu. Aktivni sam tip osobe, stalno u pokretu. U djetinjstvu sam se bavila baletom, a danas volim provoditi vrijeme u prirodi i vježbati pilates. Često planinarim i putujem jer me to opušta i puni baterije. Obožavam životinje, imam koker španijela Milku koja me prati u šetnjama, na planinarenju i na većini putovanja. Već neko vrijeme bavim se proučavanjem zdrave hrane. Preferiram prehranu s puno voća i povrća, žitarica, mahunarki... Volim kuhati i peći kolače, a strast mi je isprobavanje novih i neobičnih recepata i namirnica.

Svakako isprobajte i ove recepte!

toplo hladna salata od šampinjona
veganski jogurt
salata od bulgura
špagete s pestom od tikvica
veganski Alfredo umak
vegetarijanske tortilje s povrćem

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primarni stupac

himalajska sol

Himalajska sol

Himalajska sok je kamena sol (halit) često ružičaste nijanse zbog minerala u tragovima, a koristi se kao ...

Više

kakao maslac

Kakao maslac

Kakao maslac je prirodna biljna mast koja se dobiva iz kakaovca ili zrna kakaovca i, unatoč nazivu, ne ...

Više

domaći seitan

Seitan

Seitan ili sejtan je visokoproteinsko vegansko jelo koje se koristi kao zamjena za meso. Priprema se od ...

Više

domaća granola

Granola

Domaća granola ili žitarice sve su popularniji izbor za doručak, a glavni razlozi su ti što se brzo ...

Više

aquafaba od graha

Aquafaba - zamjena za jaja

Aquafaba je naziv za tekućinu koja zamjenjuje jaja (cijelo jaje ili bjelanjak) u veganskoj kuhinji, a ...

Više

proizvodi od glutena

Što je gluten

Gluten ili u prijevodu "ljepilo" je protein koji se nalazi u pšenici, ječmu, piru, raži, a sadrži ga ...

Više

sojino mlijeko

Sojino mlijeko

Domaće sojino mlijeko sjajna je alternativa kravljem mlijeku i često korišten biljni napitak u veganskoj ...

Više

Footer

Vege.hr

Portal Vege.hr pokrenut je jer smo uočili nedostatak profesionalnih informacija iz kategorije vegetarijanstva i veganstva u Hrvatskoj. Više

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr
Copyright © 2019–2025. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka