• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Vegetarijanstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Veganstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Sirova hrana
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Baza znanja
  • Superhrana

Vege.hr

chia-sjemenke

Objavljeno: 23.01.2019. Autor: Martina Lovaković

Veganska zamjena za jaja

  • Aquafaba
  • Chia jaja
  • Mljevene lanene sjemenke
  • Sok od jabuke
  • Banana
  • Pire od šljiva
  • Veganski jogurt
  • Tofu
  • Smjesa od praška za pecivo, ulja i vode

Osim za pripremu omleta i carbonare, jaja se u tradicionalnoj kuhinji najčešće koriste za pripremu slastica. Slasticama dodaju vlažnost i služe kao sredstvo za dizanje i vezanje. No, ako želite pripremiti veganske slastice, trebat ćete koristiti zamjenu za jaja. Zamjena za jaja ima nekoliko, ovisno o tome što točno pripremate.

U nastavku saznajte kako vrlo lako možete zamijeniti jaja bez vidljivog utjecaja na strukturu i na okus slastica.

Aquafaba

Aquafabu mnogi smatraju najpristupačnijom i najzdravijom zamjenom za jaja. Riječ je o tekućini koja nastaje kuhanjem graha, slanutka, graška i ostalih mahunarki. Možete je pronaći i u limenkama konzerviranih spomenutih mahunarki, a najbolji izbor je domaća priprema, odnosno tekućina koja će vam ostati nakon što skuhate mahunarke. Aquafaba može zamijeniti bjelanjak ili cijelo jaje. Možete je koristiti u svim jelima, pa i za pripremu slastica jer je i miris i okus Aquafabe potpuno neutralan. Jela pripremljena od ove tekućine nemaju okus mahunarki. Omjer za pripremu jela je jednostavan - jedno cijelo jaje zamijenit će tri velike žlice aquafabe dok će zamjena za jedan bjelanjak biti dvije velike žlice aquafabe.

Chia jaja

Sve popularniji način zamjene jaja su i chia sjemenke koje se sve češće koriste. Osim što se mogu dodati u žitarice za doručak, od njih se može napraviti i ukusan puding. Da biste zamijenili jedno jaje bit će vam potrebna jedna velika žlica mljevenih chia sjemenaka koju ćete pomiješati s tri žlice vode. Dobivenu smjesu ostavite u hladnjaku 15 minuta i koristite u klasičnim receptima kao zamjenu za jaje. Mogu se koristiti i cijele chia sjemenke, ali će učinak biti bolji ako ih sameljete.

Mljevene lanene sjemenke

Lan se najčešće koristi kao zamjena za jaja jer je prepun proteina i omega 3-masnih kiselina, a i jelu daje potrebnu vlažnost. Korištenjem lana, slastice će dobiti ukusan, orašast okus. Preporučuje se da koristite mljeveni lan koji možete kupiti mljeven u trgovinama. Želite li proći jeftinije, lan možete samljeti i sami kod kuće s mlincem za kavu. Kada meljete lan, pokušajte da to bude što sitnije kako bi njegova struktura bila što više kremasta. Višak lana možete pohraniti u staklenku i upotrijebiti u drugim jelima (smoothie, žitarice...).

Jedna velika žlica lana (15 grama) pomiješana s tri velike žlice vode, zamijenit će jedno jaje. lan i vodu dobro promiješajte kako biste dobili gustu smjesu. Vrsta lana nije bitna, možete koristiti zlatni ili smeđi lan, samo imajte na umu da će boja lanenih sjemenki odrediti i boju tijesta. Lan dobro odgovora uz čokoladu, zob i granolu.

Sok od jabuke

Sok od jabuke daje vlažnost pečenim slasticama, a osim kao zamjena za jaje, može se koristiti i ako želite smanjiti udio ulja ili maslaca. Kao zamjena jednog jajeta, koristi se jedna četvrtina soka od jabuke. No, budite oprezni jer sok od jabuke može zamijeniti samo jedno jaje iz recepta, odnosno ne može zamijeniti sva jaja ili svu masnoću iz izvornog recepta. Ova zamjena dobra je za pripremu biskvita, kruha, muffina i browniesa. Preporučuje se da odaberete organski sok od jabuka bez dodanog šećera kako slastice ne bi bile previše slatke.

Banana

Želite li iskoristiti banane kao zamjenu za jaje, neka to budu one jako zrele. Zgnječite ih vilicom ili dobro izblendajte. Pola banane, može zamijeniti jedno jaje. Banana kao zamjena za jaje u pripremi slastica najčešće se koristi ako želite da vam sama slastica ima okus banane. Dobro će se uklopiti u kruhu, palačinkama i muffinima.

Pire od šljiva

Pire od šljiva se najčešće koristi kod pripreme čokoladnih biskvita. Ostavite preko noći namočeno 2,5 šalice suhih šljiva te ih skuhajte u jednoj šalici vode. Nakon toga ih izmiksajte i dobili ste zamjenu za jaje. Pireu od šljiva dodajte malo ulja i dodajte ga u biskvit umjesto jaja.

Veganski jogurt

Jedna četvrtina šalice veganskog jogurta može zamijeniti jedno jaje, ali s tim da se njime ne mogu zamijeniti sva jaja. Veganski jogurt se izmiješa s mokrim sastojcima i doda onim suhim. Odličan je za pripremu browniesa.

Tofu

Tofu ili sir od soje koristi se često kao zamjena za jaja. Uzmite 50 grama tofua i usitnite ga štapnim mikserom ili u blenderu. Smjesa bi trebala biti kremasta, a ova količina tofua može zamijeniti jedno jaje.

Smjesa od praška za pecivo, ulja i vode

Ova smjesa se sastoji od dvije žličice praška za pecivo, jedne žlice ulja i dvije žlice vode, a koristi se kao zamjena za jedno jaje. Idealna je za pripremu slastica bez glutena.

Spomenuti načini idealni su za one koji ne vole jaja, alergični su ili intolerantni na njih ili ih ne jedu zbog svojih uvjerenja. Isprobajte ih u tradicionalnim receptima i uvjerite se i sami da vam za dobar kolač nisu potrebna jaja.

Foto: ValeriaJa/Pixabay

Autor Martina Lovaković

Moje ime je Martina i živim u Zagrebu. Aktivni sam tip osobe, stalno u pokretu. U djetinjstvu sam se bavila baletom, a danas volim provoditi vrijeme u prirodi i vježbati pilates. Često planinarim i putujem jer me to opušta i puni baterije. Obožavam životinje, imam koker španijela Milku koja me prati u šetnjama, na planinarenju i na većini putovanja. Već neko vrijeme bavim se proučavanjem zdrave hrane. Preferiram prehranu s puno voća i povrća, žitarica, mahunarki... Volim kuhati i peći kolače, a strast mi je isprobavanje novih i neobičnih recepata i namirnica.

Svakako isprobajte i ove recepte!

toplo hladna salata od šampinjona
veganski jogurt
salata od bulgura
špagete s pestom od tikvica
veganski Alfredo umak
vegetarijanske tortilje s povrćem

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primarni stupac

himalajska sol

Himalajska sol

Himalajska sok je kamena sol (halit) često ružičaste nijanse zbog minerala u tragovima, a koristi se kao ...

Više

kakao maslac

Kakao maslac

Kakao maslac je prirodna biljna mast koja se dobiva iz kakaovca ili zrna kakaovca i, unatoč nazivu, ne ...

Više

domaći seitan

Seitan

Seitan ili sejtan je visokoproteinsko vegansko jelo koje se koristi kao zamjena za meso. Priprema se od ...

Više

domaća granola

Granola

Domaća granola ili žitarice sve su popularniji izbor za doručak, a glavni razlozi su ti što se brzo ...

Više

aquafaba od graha

Aquafaba - zamjena za jaja

Aquafaba je naziv za tekućinu koja zamjenjuje jaja (cijelo jaje ili bjelanjak) u veganskoj kuhinji, a ...

Više

proizvodi od glutena

Što je gluten

Gluten ili u prijevodu "ljepilo" je protein koji se nalazi u pšenici, ječmu, piru, raži, a sadrži ga ...

Više

sojino mlijeko

Sojino mlijeko

Domaće sojino mlijeko sjajna je alternativa kravljem mlijeku i često korišten biljni napitak u veganskoj ...

Više

Footer

Vege.hr

Portal Vege.hr pokrenut je jer smo uočili nedostatak profesionalnih informacija iz kategorije vegetarijanstva i veganstva u Hrvatskoj. Više

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr
Copyright © 2019–2025. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka