Osim za pripremu omleta i carbonare, jaja se u tradicionalnoj kuhinji najčešće koriste za pripremu slastica. Slasticama dodaju vlažnost i služe kao sredstvo za dizanje i vezanje. No, ako želite pripremiti veganske slastice, trebat ćete koristiti zamjenu za jaja. Zamjena za jaja ima nekoliko, ovisno o tome što točno pripremate.
U nastavku saznajte kako vrlo lako možete zamijeniti jaja bez vidljivog utjecaja na strukturu i na okus slastica.
Aquafaba
Aquafabu mnogi smatraju najpristupačnijom i najzdravijom zamjenom za jaja. Riječ je o tekućini koja nastaje kuhanjem graha, slanutka, graška i ostalih mahunarki. Možete je pronaći i u limenkama konzerviranih spomenutih mahunarki, a najbolji izbor je domaća priprema, odnosno tekućina koja će vam ostati nakon što skuhate mahunarke. Aquafaba može zamijeniti bjelanjak ili cijelo jaje. Možete je koristiti u svim jelima, pa i za pripremu slastica jer je i miris i okus Aquafabe potpuno neutralan. Jela pripremljena od ove tekućine nemaju okus mahunarki. Omjer za pripremu jela je jednostavan - jedno cijelo jaje zamijenit će tri velike žlice aquafabe dok će zamjena za jedan bjelanjak biti dvije velike žlice aquafabe.
Chia jaja
Sve popularniji način zamjene jaja su i chia sjemenke koje se sve češće koriste. Osim što se mogu dodati u žitarice za doručak, od njih se može napraviti i ukusan puding. Da biste zamijenili jedno jaje bit će vam potrebna jedna velika žlica mljevenih chia sjemenaka koju ćete pomiješati s tri žlice vode. Dobivenu smjesu ostavite u hladnjaku 15 minuta i koristite u klasičnim receptima kao zamjenu za jaje. Mogu se koristiti i cijele chia sjemenke, ali će učinak biti bolji ako ih sameljete.
Mljevene lanene sjemenke
Lan se najčešće koristi kao zamjena za jaja jer je prepun proteina i omega 3-masnih kiselina, a i jelu daje potrebnu vlažnost. Korištenjem lana, slastice će dobiti ukusan, orašast okus. Preporučuje se da koristite mljeveni lan koji možete kupiti mljeven u trgovinama. Želite li proći jeftinije, lan možete samljeti i sami kod kuće s mlincem za kavu. Kada meljete lan, pokušajte da to bude što sitnije kako bi njegova struktura bila što više kremasta. Višak lana možete pohraniti u staklenku i upotrijebiti u drugim jelima (smoothie, žitarice...).
Jedna velika žlica lana (15 grama) pomiješana s tri velike žlice vode, zamijenit će jedno jaje. lan i vodu dobro promiješajte kako biste dobili gustu smjesu. Vrsta lana nije bitna, možete koristiti zlatni ili smeđi lan, samo imajte na umu da će boja lanenih sjemenki odrediti i boju tijesta. Lan dobro odgovora uz čokoladu, zob i granolu.
Sok od jabuke
Sok od jabuke daje vlažnost pečenim slasticama, a osim kao zamjena za jaje, može se koristiti i ako želite smanjiti udio ulja ili maslaca. Kao zamjena jednog jajeta, koristi se jedna četvrtina soka od jabuke. No, budite oprezni jer sok od jabuke može zamijeniti samo jedno jaje iz recepta, odnosno ne može zamijeniti sva jaja ili svu masnoću iz izvornog recepta. Ova zamjena dobra je za pripremu biskvita, kruha, muffina i browniesa. Preporučuje se da odaberete organski sok od jabuka bez dodanog šećera kako slastice ne bi bile previše slatke.
Banana
Želite li iskoristiti banane kao zamjenu za jaje, neka to budu one jako zrele. Zgnječite ih vilicom ili dobro izblendajte. Pola banane, može zamijeniti jedno jaje. Banana kao zamjena za jaje u pripremi slastica najčešće se koristi ako želite da vam sama slastica ima okus banane. Dobro će se uklopiti u kruhu, palačinkama i muffinima.
Pire od šljiva
Pire od šljiva se najčešće koristi kod pripreme čokoladnih biskvita. Ostavite preko noći namočeno 2,5 šalice suhih šljiva te ih skuhajte u jednoj šalici vode. Nakon toga ih izmiksajte i dobili ste zamjenu za jaje. Pireu od šljiva dodajte malo ulja i dodajte ga u biskvit umjesto jaja.
Veganski jogurt
Jedna četvrtina šalice veganskog jogurta može zamijeniti jedno jaje, ali s tim da se njime ne mogu zamijeniti sva jaja. Veganski jogurt se izmiješa s mokrim sastojcima i doda onim suhim. Odličan je za pripremu browniesa.
Tofu
Tofu ili sir od soje koristi se često kao zamjena za jaja. Uzmite 50 grama tofua i usitnite ga štapnim mikserom ili u blenderu. Smjesa bi trebala biti kremasta, a ova količina tofua može zamijeniti jedno jaje.
Smjesa od praška za pecivo, ulja i vode
Ova smjesa se sastoji od dvije žličice praška za pecivo, jedne žlice ulja i dvije žlice vode, a koristi se kao zamjena za jedno jaje. Idealna je za pripremu slastica bez glutena.
Spomenuti načini idealni su za one koji ne vole jaja, alergični su ili intolerantni na njih ili ih ne jedu zbog svojih uvjerenja. Isprobajte ih u tradicionalnim receptima i uvjerite se i sami da vam za dobar kolač nisu potrebna jaja.
Foto: ValeriaJa/Pixabay
Odgovori