Kelp, kombu, dashima, kondu ili haidai alga jedna je od najkorištenijih namirnica azijske kuhinje, a zbog bogatstva hranjivih tvari i ljekovitosti sve se više koristi i na našim prostorima, posebice u veganskoj prehrani. Ova moćna smeđa alga s pravom se nalazi u skupini superhrane, a raste u plitkim oceanima te u vodama blizu šuma.
Kelp alga pripada porodici Laminariaceae u kojoj postoji više od 30 kelpa. Najčešće se koristi Saccharina japonica koja se uzgaja u morima Japana i Koreje. Naime, 90 posto kelp algi u Japanu dolazi s Hokaida jer se tamo nalaze najbolji uvjeti za njihov rast. Naime, morski led donosi sa Sibira minerale koji pogoduju rastu ovih velikih algi.
Uz klorelu i spirulinu, kelp je još jedna od algi koja ima nebrojene ljekovite utjecaje na zdravlje organizma te poboljšanje kvalitete života.
Upotreba kelp ili kombu alge
Kelp alge se najčešće uzimaju u obliku praha ili kapsula. Preporučena dnevna doza kelp alge je četvrtina čajne žličice jednom do tri puta na dan. Može se koristiti sirova, sušena, ukiseljena i kuhana. Najčešće se koristi kao dodatak prirodnim sokovima i smoothiejima, juhama, rižotima ili salatama. Odlična je za pripremu temeljaca, žitarica i mahunarki jer smanjuje nadutost i plinove.
Koristite li je u kuhanim jelima, smatra se da će 99 posto joda u njoj nestati. No, to nije zabrinjavajuće, budući da sadrži prevelike količine.
Koristite li cijelu algu, prije ju je potrebno omekšati u vodi i zarezati nožem.
Trudnice i dojilje bi se prije konzumacije kelp ili kombu alge trebale posavjetovati s liječnikom.
Ljekovita svojstva kelp ili kombu alge
Osim što sadrže bogatstvo vlakana, brojnih vitamina i minerala, ove alge poznate su zbog toga što sadrže velike količine joda. Samo jedna čajna žličica kelp alge u prahu sadrži između 20 i 24 miligrama joda što je čak 100 posto više od dnevne doze.
Jod je mineral koji često nedostaje u organizmu, a toga nismo svjesni. Konzumirate li ga redovito, osigurat ćete bolju funkciju štitnjače, brži metabolizam te bolju uspješnost u liječenju karcinoma.
Kelp aktivira rad žlijezda, osigurava normalan rad štitnjače i hipofize te potiče rad endokrinog sustava. No, najvažnije svojstvo ove alge je u tome što pomaže štitnjači u apsorpciji joda u krv.
Uz jod, kelp sadrži željezo, cink, magnezij i kalij te vitamine B, C, D i E.
Budući da 30 grama kelp alge na dan pruža čak 12 posto dnevne doze kalcija, preporučuje se veganima i svima onima koji izbjegavaju mliječne proizvode i laktozu. Ista količina može zadovoljiti i 13 posto dnevne doze za željezom.
Kelp sadrži glutaminsku kiselinu koja joj daje specifičan okus, a važna je za zdravlje prostate i mišića. To je još jedan razlog zašto bi je vegani trebali češće koristiti. Naime, velik izvor spomenute kiseline može se pronaći još i mliječnim proizvodima.
Kelp alga bogata je i vlaknima. U 30 grama kelpa nalazi se čak 7 grama vlakana te 80-ak kalorija što je čini niskokaloričnom namirnicom pogodnom za svaki tip prehrane.
Pomaže u apsorpciji vode u crijevima te tako u isto vrijeme djeluje laksativno i pruža osjećaj sitosti.
Još 80-ih godina otkriveno je djelovanje kelp algi na uništenje stanica raka. Osim kancerogenih svojstava, kelp ima antikoagulativno djelovanje kojim se sprječava pojava krvnih ugrušaka.
Istraživanja su pokazala da, osim navedenog, redovito konzumiranje kelpa pomaže u održavanju mentalnog zdravlja, smanjuje razinu kolesterola te tijelu daje energiju.
Foto: bluemorphos/Pixabay
Odgovori