• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Vegetarijanstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Veganstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Sirova hrana
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Baza znanja
  • Superhrana

Vege.hr

spirulina

Objavljeno: 04.07.2019. Autor: Martina Lovaković

Spirulina

Spirulina je modrozelena alga slatkovodnih jezera i ribnjaka. Bogata je vrijednim mineralima i kao takva s pravom spada u kategoriju superhrane. Riječ je malenoj spiralnoj algi koja raste diljem svijeta, a budući da je stara preko 3 milijarde godina, jedna je od najstarijih stanovnika na Zemlji. Ime je dobila prema tome što oblikom liči na spiralu.

Spirulina živi u slatkovodnim toplim jezerima na temperaturama od 29 do 44 stupnjeva. Upravo su cijanobakterije (modrozelene alge) odgovorne za lijepu tamno zelenu boju voda u kojima stanuju.

Spirulina se od davnina koristi među narodima diljem svijeta. Još u 16. stoljeću koristili su je plemena sjeverne Amerike i Asteci, a kasnije je ponovo otkrivena od Francuza koji su 1969. godine otvorili tvornicu za preradu spiruline. Nakon toga otvorene su i tvornice u Kaliforniji, Japanu, Tajlandu i na Havajima.

Velika prednost ove modrozelene alge je širok spektar vitamina i minerala kojima je bogata, a posebice vitamina B12 koji je inače slabo zastupljen u biljnoj prehrani. Upravo zbog toga preporučuje se u veganskoj i vegetarijanskoj prehrani, a zbog velike količine željeza i svim anemičnim osobama.

Budući da je bogata biljnim proteinima, vitaminima, mineralima i ostalim hranjivim tvarima, znanstvenici tvrde da bi ova malena plavo zelena alga mogla riješiti svjetski problem gladi.

Najpopularnije vrste spiruline koje se koriste za prehranu ljudi su: spirulina platensis i spirulina maxima.

Upotreba spiruline

Nakon što spirulina naraste, skuplja se te oblikuje u gustu pastu koja se suši, a nakon toga se pakira za tržište u obliku tableta, granula ili praha.

Dnevna doza spiruline je 500 miligrama, ali može se prema potrebi povećati i do 3 grama dnevno. Preporučuje se da s njezinom upotrebom krenete postepeno. Prvi tjedan počnite s jednom malom žličicom dnevno, što je u prosjeku oko 3 grama, a nastavite do 5 grama na dan.

Zanimljivo je da spirulinu mogu konzumirati i životinje, a doziranje se vrši prema kilaži.

Spirulina ima sposobnost izdržati visoke temperature te pri tome zadržati i sve nutritivne vrijednosti pa je možete dodavati u razna jela i kolače.

Sadrži samo 3,9 kalorija po jednom gramu što je svrstava u niskokaloričnu prehranu.

Spirulina se najčešće dodaje u smoothieje i prirodne sokove, a možete je dodati i u razne umake, salate, juhe, rižota i sva ostala jela.

Kao i bilo koji drugi dodatak prehrani, tako se i kod konzumiranja spiruline mogu pojaviti nuspojave. Budući da sadrži velike količine proteina, može uzrokovati bolove u trbuhu, glavobolju, vrtoglavicu, mučninu te promjene u boji kože i stolice. Stoga, uvijek treba uzimati isključivo preporučene dnevne doze.

Isto tako, kupujete je isključivo u provjerenim trgovinama organske hrane. Naime, većina alga raste u zagađenom području i nečistim vodama pa mogu sadržavati toksine i teške metale. Obvezno provjerite njezino porijeklo prije korištenja i koristite je oprezno.

Trudnice i dojilje bi trebale biti oprezne s konzumiranjem spiruline te se prije upotrebe konzultirati s liječnikom.

Ne preporučuje se u slučaju bolesti imunološkog sustava kao što je lupus, multipla skleroza ili reumatoidni artritis. Naime, djeluje tako da pojačava aktivnost imunološkog sustava što može dovesti do pojačavanja simptoma bolesti. Trebali bi je izbjegavati i svi s fenilketonurijom (metabolički poremećaj kod kojeg tijelo ne može razgraditi fenilanin, aminokiselinu koju sadrži spirulina).

Ljekovita svojstva spiruline

Spirulina sadrži 60 do 70 posto proteina, što je veći udio nego kod soje ili crvenog mesa. Osim toga, sadrži sve esencijalne aminokiseline što je rijetko za biljnu prehranu.

Bogata je vitaminom B12 koji je rijetko zastupljen u biljnoj hrani te je upravo zbog toga sve češće zastupljena u veganskoj i vegetarijanskoj prehrani.

Osim toga, obiluje i velikim količinama željeza. Dnevna doza spiruline ima više željeza nego što ga sadrže dvije šalice špinata. Sadrži i velike količine magnezija i kalcija te vitamina A, C, B, E i D.

Ako imate problema s nedostatkom energije i umorom, preporučuje se uvrstiti spirulinu u prehranu koja će u kratkom vremenu podići razinu energije. Može pomoći i dijabetičarima jer ima svojstvo da obuzda apetit što donosi i smanjenu potrebu za inzulinom.

Spirulina se koristi i kao pomoć u mršavljenju, kod stresa, depresije i tjeskobe, poremećaja pažnje te alergijskog rinitisa. Pomaže i kod smanjenja simptoma predmenstrualnog sindroma, herpesa i raka.

Budući da sadrži mnogo željeza i vitamina B12, odličan je dodatak prehrani za sve koji se bore a anemijom.

Foto: Nouchkac/Pixabay

Autor Martina Lovaković

Moje ime je Martina i živim u Zagrebu. Aktivni sam tip osobe, stalno u pokretu. U djetinjstvu sam se bavila baletom, a danas volim provoditi vrijeme u prirodi i vježbati pilates. Često planinarim i putujem jer me to opušta i puni baterije. Obožavam životinje, imam koker španijela Milku koja me prati u šetnjama, na planinarenju i na većini putovanja. Već neko vrijeme bavim se proučavanjem zdrave hrane. Preferiram prehranu s puno voća i povrća, žitarica, mahunarki... Volim kuhati i peći kolače, a strast mi je isprobavanje novih i neobičnih recepata i namirnica.

Svakako isprobajte i ove recepte!

toplo hladna salata od šampinjona
veganski jogurt
salata od bulgura
špagete s pestom od tikvica
veganski Alfredo umak
vegetarijanske tortilje s povrćem

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primarni stupac

himalajska sol

Himalajska sol

Himalajska sok je kamena sol (halit) često ružičaste nijanse zbog minerala u tragovima, a koristi se kao ...

Više

kakao maslac

Kakao maslac

Kakao maslac je prirodna biljna mast koja se dobiva iz kakaovca ili zrna kakaovca i, unatoč nazivu, ne ...

Više

domaći seitan

Seitan

Seitan ili sejtan je visokoproteinsko vegansko jelo koje se koristi kao zamjena za meso. Priprema se od ...

Više

domaća granola

Granola

Domaća granola ili žitarice sve su popularniji izbor za doručak, a glavni razlozi su ti što se brzo ...

Više

aquafaba od graha

Aquafaba - zamjena za jaja

Aquafaba je naziv za tekućinu koja zamjenjuje jaja (cijelo jaje ili bjelanjak) u veganskoj kuhinji, a ...

Više

proizvodi od glutena

Što je gluten

Gluten ili u prijevodu "ljepilo" je protein koji se nalazi u pšenici, ječmu, piru, raži, a sadrži ga ...

Više

sojino mlijeko

Sojino mlijeko

Domaće sojino mlijeko sjajna je alternativa kravljem mlijeku i često korišten biljni napitak u veganskoj ...

Više

Footer

Vege.hr

Portal Vege.hr pokrenut je jer smo uočili nedostatak profesionalnih informacija iz kategorije vegetarijanstva i veganstva u Hrvatskoj. Više

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr
Copyright © 2019–2025. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka