Kokosov maslac je sve popularniji u prehrani i pri izradi kozmetike, a njegova najveća prednost je dobar izbor zdravih masnoća, vitamina, minerala i važnih esencijalnih aminokiselina. Osim što ga možete dodati u slastice, odličan je za njegu suhe kože lica i tijela te kose. Iako se može nabaviti u svim bolje opskrbljenim prodavaonicama zdrave hrane, kokosov maslac vrlo lako možete napraviti i sami.
Maslac od kokosa može se dobiti na više načina, a svima je zajedničko to da je proces izrade jednostavan. Za pripremu vam je potrebno svega nekoliko namirnica, a glavnu ulogu igra upravo kokosov orah, odnosno kokosovo meso ili pulpa. Proces izrade maslaca nije kompliciran, ali je potrebno nešto više strpljenja i dobar multipraktik.
U nastavku donosimo kako možete pripremiti kokosov maslac na dva načina, bez dodataka, nezaslađen i neslan. Isto tako donosimo i recept za namaz od kokosovog maslaca kojeg možete jednostavno mazati na kruh ili koristiti kod pripreme kolača, palačinki i ostalih slastica.
Recept za kokosov maslac od kokosovog mesa
Da biste napravili dobar maslac, potrebno je nabaviti kvalitetan kokosov orah. Uvijek odaberite najteži kokosov orah od svih pouđenih, a kada ga protresete, trebali biste čuti zvuk tekućine, odnosno kokosove vode. Orah ne smije imati tragove plijesni niti bilo kakav drugi čudan miris.
Kada ste odabrali dobar orah, potrebno ga je otvoriti. Uzmite vadičep i položite ga u najtanju rupu. Izdubite rupu te kroz nju ispustite tekućinu iz kokosa. Kokosovu vodu možete upotrijebiti kao osvježavajući napitak ili dodatak za smoothie ili kremu.
Uzmite čekić i udarite kokosov kako biste ga otvorili. Nožićem ogulite tvrdu smeđu koru od kokosove bijele jezgre pa meso operite u mlakoj vodi.
Kokosovu pulpu dodajte u multipraktik ili sokovnik za hladno prešanje. Dodajte po potrebi malo mlake vode i blendajte na najjačoj brzini tako dugo dok ne dobijete gustu smjesu. Procijedite je u vrećici za cijeđenje biljnih mlijeka, a ono što ostane na vrećici možete također upotrijebiti za izradu kolača i slastica.
Procijeđeno kokosovo mlijeko stavite u posudu i ostavite u hladnjaku 24 sata. Nakon toga, maslac će se odvojiti od vode i vi ćete dobiti prirodni domaći maslac od kokosa.
Recept za kokosov maslac od kokosovog brašna
Kokosov maslac možete dobiti i na nešto jednostavniji način, a za izradu takvog maslaca bit će vam potreban samo jedan sastojak - kokosovo brašno.
Oboružajte se strpljenjem i dobrim blenderom jer proces je nešto duži. Da biste dobili kokosov maslac bit će vam potrebno 20-ak minuta do pola sata, ovisno o jačini multipraktika.
Uzmite 200 grama kokosovog brašna i miksajte ga na najjačoj brzini. U početku će smjesa biti tekuća, ali s vremenom će se stisnuti. Položite je u hladnjak do daljnjeg korištenja.
Recept za namaz od kokosa
Namaz od kokosa je slatka verzija kokosovog maslaca, a njime možete mazati palačinke ili ga tako zaslađenog koristiti pri izradi sladoleda, kolača, torti i ostalih slastica.
U 100 grama kokosovih ljuskica dodajte 2 žlice kokosovog vrhnja, 2 žlice agavinog sirupa te 3 žlice kokosovog ulja.
Ubacite sve sastojke u multipraktik i miješajte na najvećoj brzini 10-ak minuta, sve dok ne dobijete kokosovu kremu.
Domaći kokosov maslac čuvajte na temperaturama nižim od 25 stupnjeva te ga iskoristite u roku od šest mjeseci. Dobiveni proizvod je svjetlo žute boje, na niskim temperaturama se brzo stisne, a grijanjem se brzo topi.
Maslac od kokosa se razlikuje od kokosovog ulja. Riječ o dva potpuno različita proizvoda. Naime, kokosovo ulje dobiva se postupkom cijeđenja kokosovog mesa, a maslac miksanjem kokosovog mesa. Kokosov maslac sadrži više vlakana nego kokosovo ulje te se upravo zbog toga smatra i zdravijom varijantom.
Neutralan kokosov maslac možete koristiti u slanim i slatkim jelima. Namažite ga na šnitu kruha ili tosta, dodajte ga sirovu kremu za raw tortu ili njime premažite palačinke. Također, možete ga dodati u chia puding, zobenu kašu za doručak, u sladoled ili smoothie. Najčešće se koristi za izradu sirovih slastica jer se na niskim temperaturama može odlično stisnuti.
Kokosov maslac sadrži visoku koncentraciju zasićenih masnih kiselina pa se preporučuje umjereno ga konzumirati, maksimalno do 2,5 žlice dnevno. U protivnom može štetno djelovati na zdravlje srca i krvnih žila.
Foto: StockSnap/Pixabay
Odgovori