• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Vegetarijanstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Veganstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Sirova hrana
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Baza znanja
  • Superhrana

Vege.hr

kokosov-orah

Objavljeno: 18.09.2019. Autor: Martina Lovaković

Kako napraviti kokosov maslac

Kokosov maslac je sve popularniji u prehrani i pri izradi kozmetike, a njegova najveća prednost je dobar izbor zdravih masnoća, vitamina, minerala i važnih esencijalnih aminokiselina. Osim što ga možete dodati u slastice, odličan je za njegu suhe kože lica i tijela te kose. Iako se može nabaviti u svim bolje opskrbljenim prodavaonicama zdrave hrane, kokosov maslac vrlo lako možete napraviti i sami.

Maslac od kokosa može se dobiti na više načina, a svima je zajedničko to da je proces izrade jednostavan. Za pripremu vam je potrebno svega nekoliko namirnica, a glavnu ulogu igra upravo kokosov orah, odnosno kokosovo meso ili pulpa. Proces izrade maslaca nije kompliciran, ali je potrebno nešto više strpljenja i dobar multipraktik.

U nastavku donosimo kako možete pripremiti kokosov maslac na dva načina, bez dodataka, nezaslađen i neslan. Isto tako donosimo i recept za namaz od kokosovog maslaca kojeg možete jednostavno mazati na kruh ili koristiti kod pripreme kolača, palačinki i ostalih slastica.

Recept za kokosov maslac od kokosovog mesa

Da biste napravili dobar maslac, potrebno je nabaviti kvalitetan kokosov orah. Uvijek odaberite najteži kokosov orah od svih pouđenih, a kada ga protresete, trebali biste čuti zvuk tekućine, odnosno kokosove vode. Orah ne smije imati tragove plijesni niti bilo kakav drugi čudan miris.

Kada ste odabrali dobar orah, potrebno ga je otvoriti. Uzmite vadičep i položite ga u najtanju rupu. Izdubite rupu te kroz nju ispustite tekućinu iz kokosa. Kokosovu vodu možete upotrijebiti kao osvježavajući napitak ili dodatak za smoothie ili kremu.

Uzmite čekić i udarite kokosov kako biste ga otvorili. Nožićem ogulite tvrdu smeđu koru od kokosove bijele jezgre pa meso operite u mlakoj vodi.

Kokosovu pulpu dodajte u multipraktik ili sokovnik za hladno prešanje. Dodajte po potrebi malo mlake vode i blendajte na najjačoj brzini tako dugo dok ne dobijete gustu smjesu. Procijedite je u vrećici za cijeđenje biljnih mlijeka, a ono što ostane na vrećici možete također upotrijebiti za izradu kolača i slastica.

Procijeđeno kokosovo mlijeko stavite u posudu i ostavite u hladnjaku 24 sata. Nakon toga, maslac će se odvojiti od vode i vi ćete dobiti prirodni domaći maslac od kokosa.

Recept za kokosov maslac od kokosovog brašna

Kokosov maslac možete dobiti i na nešto jednostavniji način, a za izradu takvog maslaca bit će vam potreban samo jedan sastojak - kokosovo brašno.

Oboružajte se strpljenjem i dobrim blenderom jer proces je nešto duži. Da biste dobili kokosov maslac bit će vam potrebno 20-ak minuta do pola sata, ovisno o jačini multipraktika.

Uzmite 200 grama kokosovog brašna i miksajte ga na najjačoj brzini. U početku će smjesa biti tekuća, ali s vremenom će se stisnuti. Položite je u hladnjak do daljnjeg korištenja.

Recept za namaz od kokosa

Namaz od kokosa je slatka verzija kokosovog maslaca, a njime možete mazati palačinke ili ga tako zaslađenog koristiti pri izradi sladoleda, kolača, torti i ostalih slastica.

U 100 grama kokosovih ljuskica dodajte 2 žlice kokosovog vrhnja, 2 žlice agavinog sirupa te 3 žlice kokosovog ulja.

Ubacite sve sastojke u multipraktik i miješajte na najvećoj brzini 10-ak minuta, sve dok ne dobijete kokosovu kremu.

Domaći kokosov maslac čuvajte na temperaturama nižim od 25 stupnjeva te ga iskoristite u roku od šest mjeseci. Dobiveni proizvod je svjetlo žute boje, na niskim temperaturama se brzo stisne, a grijanjem se brzo topi.

Maslac od kokosa se razlikuje od kokosovog ulja. Riječ o dva potpuno različita proizvoda. Naime, kokosovo ulje dobiva se postupkom cijeđenja kokosovog mesa, a maslac miksanjem kokosovog mesa. Kokosov maslac sadrži više vlakana nego kokosovo ulje te se upravo zbog toga smatra i zdravijom varijantom.

Neutralan kokosov maslac možete koristiti u slanim i slatkim jelima. Namažite ga na šnitu kruha ili tosta, dodajte ga sirovu kremu za raw tortu ili njime premažite palačinke. Također, možete ga dodati u chia puding, zobenu kašu za doručak, u sladoled ili smoothie. Najčešće se koristi za izradu sirovih slastica jer se na niskim temperaturama može odlično stisnuti.

Kokosov maslac sadrži visoku koncentraciju zasićenih masnih kiselina pa se preporučuje umjereno ga konzumirati, maksimalno do 2,5 žlice dnevno. U protivnom može štetno djelovati na zdravlje srca i krvnih žila.

Foto: StockSnap/Pixabay

Autor Martina Lovaković

Moje ime je Martina i živim u Zagrebu. Aktivni sam tip osobe, stalno u pokretu. U djetinjstvu sam se bavila baletom, a danas volim provoditi vrijeme u prirodi i vježbati pilates. Često planinarim i putujem jer me to opušta i puni baterije. Obožavam životinje, imam koker španijela Milku koja me prati u šetnjama, na planinarenju i na većini putovanja. Već neko vrijeme bavim se proučavanjem zdrave hrane. Preferiram prehranu s puno voća i povrća, žitarica, mahunarki... Volim kuhati i peći kolače, a strast mi je isprobavanje novih i neobičnih recepata i namirnica.

Svakako isprobajte i ove recepte!

toplo hladna salata od šampinjona
veganski jogurt
salata od bulgura
špagete s pestom od tikvica
veganski Alfredo umak
vegetarijanske tortilje s povrćem

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primarni stupac

himalajska sol

Himalajska sol

Himalajska sok je kamena sol (halit) često ružičaste nijanse zbog minerala u tragovima, a koristi se kao ...

Više

kakao maslac

Kakao maslac

Kakao maslac je prirodna biljna mast koja se dobiva iz kakaovca ili zrna kakaovca i, unatoč nazivu, ne ...

Više

domaći seitan

Seitan

Seitan ili sejtan je visokoproteinsko vegansko jelo koje se koristi kao zamjena za meso. Priprema se od ...

Više

domaća granola

Granola

Domaća granola ili žitarice sve su popularniji izbor za doručak, a glavni razlozi su ti što se brzo ...

Više

aquafaba od graha

Aquafaba - zamjena za jaja

Aquafaba je naziv za tekućinu koja zamjenjuje jaja (cijelo jaje ili bjelanjak) u veganskoj kuhinji, a ...

Više

proizvodi od glutena

Što je gluten

Gluten ili u prijevodu "ljepilo" je protein koji se nalazi u pšenici, ječmu, piru, raži, a sadrži ga ...

Više

sojino mlijeko

Sojino mlijeko

Domaće sojino mlijeko sjajna je alternativa kravljem mlijeku i često korišten biljni napitak u veganskoj ...

Više

Footer

Vege.hr

Portal Vege.hr pokrenut je jer smo uočili nedostatak profesionalnih informacija iz kategorije vegetarijanstva i veganstva u Hrvatskoj. Više

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr
Copyright © 2019–2025. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka