• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Vegetarijanstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Veganstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Sirova hrana
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Baza znanja
  • Superhrana

Vege.hr

kokosovo-ulje

Objavljeno: 10.09.2019. Autor: Martina Lovaković

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje se od davnina koristi u azijskoj kuhinji i medicini, a u posljednje vrijeme njegova ljekovitost je prepoznata i u našim područjima. S obzirom na bogate i hranjive sastojke, dokazano je da kokosovo ulje utječe na poboljšanje zdravlje cijelog organizma te se stoga s pravom može svrstati među ostalu superhranu.

Njegova nutritivna vrijednost i ljekovito djelovanje toliko su veliki da stručnjaci smatraju da bi ga trebalo redovito koristiti svako kućanstvo. Može se koristiti pri pripremi hrani, ali i za poboljšanje zdravlja kose, kože i noktiju. A budući da ne postoje štetne nuspojave prilikom njegova konzumiranja, preporučuje se svim članovima obitelji.

Upotreba kokosovog ulja

Kokosovo ulje dobiva se od sušenog mesnatog dijela kokosovog oraha.

Možete ga koristiti kod pohanja, prženja i kuhanja hrane jer termičkom obradom ne mijenja svojstva i ne postaje kancerogeno. Bit će odlično za pripremu brzih jela u woku, poput noodlesa s povrćem i tofuom. Ako volite jutro započeti uz šalicu kakaa i voćnog pekmeza, koristite kokosovo ulje ispod pekmeza kao zamjenu za margarin. Začinite njime napitke poput kave, kakaa i vruće čokolade.

Kokosovo ulje može se koristiti i pri izradi kolača, palačinki, peciva i kruha ili ga jednostavno dodajte u svježe iscijeđene sokove i smoothieje.

U trgovinama zdrave hrane možete nabaviti ekstra djevičansko hladno prešano kokosovo ulje koje će zadovoljiti sve ranije spomenute hranjive vrijednosti. Postoji kokosovo ulje bez mirisa i s mirisom, a vi odaberite ono koje vam najviše odgovara. Kokosovo ulje s mirisom koristite ako vam ne smeta miris kokosa kod pripreme hrane.

Na temperaturi nižoj od 22 stupnja, kokosovo ulje prelazi u čvrsto stanje i tada izgleda poput kokosove masti. Na toplijim temperaturama prelazi ponovo u tekuće stanje. Bitno je naglasiti da se radi o istom proizvodu.

Izbjegavajte rafinirano kokosovo ulje jer, iako je bitno jeftinije, ne sadrži sve bitne hranjive sastojke.

Svakoga dana preporučuje se uzimati od dvije do četiri žlice kokosovog ulja. Možete ga dodati u smoothie, pahuljice za doručak ili ga koristiti pri kuhanju. Iako je otporno na visoke temperature i može se koristiti za prženje i pečenje hrane, preporučuje se da ga koristite u sirovom obliku jer jedino tada će zadržati sve ljekovite sastojke.

Ljekovita svojstva kokosovog ulja

Osim antibakterijskog i antivirusnog djelovanja, stručnjaci su otkrili da kokosovo ulje ima i antikancerogeno djelovanje.

Ljekovitost kokosovog ulja može se zahvaliti velikim koncentracijama laurinske kiseline koja tijelo štiti od bolesti zbog svojih ogromnih antibakterijskih i antivirusnih svojstava. Zanimljivo je da se spomenuta kiselina još nalazi u majčinom mlijeku koja pomaže u izgradnji imuniteta novorođene djece.

Osim laurinske kiseline, značajna je i kaprilna kiselina uz koju se stvaraju dobre bakterije u tijelu, posebice one mliječne kiseline. U slučaju da imate problema s čestom pojavom kandide, riješite je se kokosovim uljem koje osim nje ubija i sve ostale parazite nastanjene u probavnom traktu.

U kokosovom ulju nalaze se i srednjelančane masne kiseline koje se ulaze odmah u jetru, lako se probavljaju i pretvaraju se odmah u energiju, ne opterećujući krv i probavu.

Konzumiranjem kokosovog ulja tijelo dobiva puno više energije pa je duži i osjećaj sitosti. Stoga se preporučuje svima onima koji imaju problema s viškom kilograma. Redovitim konzumiranjem održat ćete crijeva zdravima, ubrzat ćete metabolizam te zdravo smršavjeti.

Kokosovo ulje učinkovito liječi brojne zdravstvene tegobe i oboljenja poput:

  • kožnih bolesti
  • Parkinsonove bolesti
  • gljivica
  • problema s probavom
  • šećerne bolesti
  • Crohnove bolesti
  • slabog imuniteta
  • Alzheimerove bolesti
  • migrene
  • depresije
  • virusnih infekcija
  • artritisa
  • karcinoma
  • bolesti desni
  • bolesti vlasišta

Osim za poboljšanje zdravlja cijelog organizma, kokosovo ulje je učinkovito sredstvo za masažu te njegu vlasišta, kose i kože.

Ako patite od bolova u zglobovima, izmasirajte se kokosovim uljem čije će protuupalno djelovanje pomoći u suzbijanju bolova. Pomaže kod svih bolova u zglobovima, artritisa, reume i kod gihta, a osim toga u isto vrijeme njeguje kožu, čini je glatkom i mekom te sprječava nastanak bora i isušivanje kože.

Istraživanja pokazuju da žene koje od djetinjstva njeguju kosu kokosovim uljem rijetko u starosti imaju problema sa sijedim vlasima ili ispadanjem kose.

Izbacite sve kozmetičke preparate i koristite samo jedan, i to prirodni - kokosovo ulje. Kokosovim uljem možete njegovati kožu nakon depilacije i brijanja, koristiti ga umjesto hidratantne kreme i za uklanjanje šminke. Također, može biti glavni sastojak pilinga te pomoći kod opeklina, uboda insekata i osipa. Njime možete njegovati nokte i kosu, u isto vrijeme potičući i njihov rast.

Foto: moho01/Pixabay

Autor Martina Lovaković

Moje ime je Martina i živim u Zagrebu. Aktivni sam tip osobe, stalno u pokretu. U djetinjstvu sam se bavila baletom, a danas volim provoditi vrijeme u prirodi i vježbati pilates. Često planinarim i putujem jer me to opušta i puni baterije. Obožavam životinje, imam koker španijela Milku koja me prati u šetnjama, na planinarenju i na većini putovanja. Već neko vrijeme bavim se proučavanjem zdrave hrane. Preferiram prehranu s puno voća i povrća, žitarica, mahunarki... Volim kuhati i peći kolače, a strast mi je isprobavanje novih i neobičnih recepata i namirnica.

Svakako isprobajte i ove recepte!

toplo hladna salata od šampinjona
veganski jogurt
salata od bulgura
špagete s pestom od tikvica
veganski Alfredo umak
vegetarijanske tortilje s povrćem

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primarni stupac

himalajska sol

Himalajska sol

Himalajska sok je kamena sol (halit) često ružičaste nijanse zbog minerala u tragovima, a koristi se kao ...

Više

kakao maslac

Kakao maslac

Kakao maslac je prirodna biljna mast koja se dobiva iz kakaovca ili zrna kakaovca i, unatoč nazivu, ne ...

Više

domaći seitan

Seitan

Seitan ili sejtan je visokoproteinsko vegansko jelo koje se koristi kao zamjena za meso. Priprema se od ...

Više

domaća granola

Granola

Domaća granola ili žitarice sve su popularniji izbor za doručak, a glavni razlozi su ti što se brzo ...

Više

aquafaba od graha

Aquafaba - zamjena za jaja

Aquafaba je naziv za tekućinu koja zamjenjuje jaja (cijelo jaje ili bjelanjak) u veganskoj kuhinji, a ...

Više

proizvodi od glutena

Što je gluten

Gluten ili u prijevodu "ljepilo" je protein koji se nalazi u pšenici, ječmu, piru, raži, a sadrži ga ...

Više

sojino mlijeko

Sojino mlijeko

Domaće sojino mlijeko sjajna je alternativa kravljem mlijeku i često korišten biljni napitak u veganskoj ...

Više

Footer

Vege.hr

Portal Vege.hr pokrenut je jer smo uočili nedostatak profesionalnih informacija iz kategorije vegetarijanstva i veganstva u Hrvatskoj. Više

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr
Copyright © 2019–2025. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka