• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Vegetarijanstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Veganstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Sirova hrana
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Baza znanja
  • Superhrana

Vege.hr

pahuljice-s-goji-bobicama

Objavljeno: 10.07.2019. Autor: Martina Lovaković

Goji bobice

Iako malene, goji bobice spadaju u jednu od najmoćnijih hrana današnjice pa s pravom pripadaju skupini superhrane. Riječ je o drvenastoj grmolikoj biljci čiju su plodovi duguljaste crvene bobice pomalo čokoladnog okusa. Grmovi goji bobica najčešće rastu na Himalajama gdje se u kuhinji i u prirodnoj medicini koriste stoljećima, a originalno potječu iz pokrajine NinXia iz Kine. I u našim krajevima su stekle popularnost te ih se zbog toga može nabaviti u gotovo svim trgovinama zdrave hrane.

Goji bobice se u Engleskoj koriste od 18. stoljeća kada su se koristile u kulinarstvu i za ukras. A početkom 21. stoljeća njihova popularnost raste zbog potvrđenih pozitivnih utjecaja na zdravlje. Tako se goji bobice danas još nazivaju crvenim dijamantima ili sretnim bobicama. Razlog tomu je taj što se zbog njihove duže konzumacije čovjek osjeća bolje, izdržljivije i energičnije.

Najpoznatije su po svojoj velikoj količini antioksidansa. Naime, prema američkoj ljestvici ORAC koja mjeri količinu antioksidansa u hrani, goji se nalazi na prvom mjestu. Riječ je o superhrani koja usporava starenje te ima veliku moć u uništavanju slobodnih radikala koji uzrokuju pojavu raznih bolesti.

Upotreba goji bobica

Od biljke goji mogu se koristiti i listovi, sjemenke, korijen i kora, no u tradicionalnoj medicini koristi se samo plod.

Kako biste iskusili poboljšanje zdravlje konzumiranjem goji bobica, ne treba vam velika količina. Preporučuje se 10 do 30 grama goji bobica na dan kako biste iskoristili njihove blagodati. No, važno je napomenuti da ne postoji gornja dnevna granica za konzumiranje goji bobica. Možete ih jesti koliko želite. U sklopu kineske medicine uobičajena doza je oko 150 grama bobica na dan.

U našim krajevima ne možete pronaći svježe goji bobice, osim ako ih sami ne uzgojite. Interes za većim uzgojem goji bobica nije velik. Stoga, najčešće ih možete nabaviti sušene ili u obliku soka.

Želite li uzgojiti goji bobice, znajte da to nije nimalo kompliciran posao. Plodove možete očekivati za dvije do tri godine nakon početka uzgoja, a jedan goji grm može dati otprilike 5 kilograma goji bobica. Za uzgoj goji bobica bit će potrebno posaditi ih na sunčanim predjelima i redovito ih zalijevati. Berba goji bobica odvija se nakon ljeta pa sve do prvih hladnijih dana.

Možete ih konzumirati kao dodatak zobenim pahuljicama za doručak s biljnim mlijekom, dodati u smoothie ili prirodne sokove, biljnr čajeve, ili u juhe.

Ne postoje nuspojave konzumiranja goji bobica, ali budite oprezni i posavjetujte se s liječnikom patite li od niskog krvnog tlaka i dijabetesa, budući da jako djeluju na sniženje krvnog tlaka i šećera u krvi. Isto tako koristite li terapiju za visoki krvni tlak i povišen šećer, znajte da goji može dodatno utjecati na njihovo smanjenje.

Ljekovita svojstva goji bobica

Goji bobice su prepune antioksidansa, esencijalnih masnih kiselina i aminokiselina. Obiluju i mnoštvom vitamina, minerala i drugih spojeva zbog čega i nose titulu superhrane.

Sadrže vitamine A, C (više od naranče), kompleks B vitamina, vitamin E, 21 mineral, 19 aminokiselina, proteine te druge ljekovite spojeve od kojih se ističe ciperon koji ublažava ženske tegobe te regulira tlak, betain koji štiti jetru, poboljšava koncentraciju te smanjuje rizik od infarkta, a bolji su izvor beta karotena od mrkve.

Goji bobice se preporučuju u svakoj prehrani jer jačaju cjelokupni imunitet te usporavaju starenje. Štite krvne žile i srce, sprječavaju dijabetes te daju energiju. Preporučuju se za poticanje plodnosti kod žena, a djeluju i na zdravlje reproduktivnog sustava. Mogu pomoći i kod plodnosti muškaraca i to tako što poboljšavaju kvalitetu spermija. Djeluju antiupalno i antibakterijski te štite od nastanka raka. Preporučuju se za zaštitu vida te za ljepotu i zdravlje kože.

Foto: ellaolsson/Pixabay

Autor Martina Lovaković

Moje ime je Martina i živim u Zagrebu. Aktivni sam tip osobe, stalno u pokretu. U djetinjstvu sam se bavila baletom, a danas volim provoditi vrijeme u prirodi i vježbati pilates. Često planinarim i putujem jer me to opušta i puni baterije. Obožavam životinje, imam koker španijela Milku koja me prati u šetnjama, na planinarenju i na većini putovanja. Već neko vrijeme bavim se proučavanjem zdrave hrane. Preferiram prehranu s puno voća i povrća, žitarica, mahunarki... Volim kuhati i peći kolače, a strast mi je isprobavanje novih i neobičnih recepata i namirnica.

Svakako isprobajte i ove recepte!

toplo hladna salata od šampinjona
veganski jogurt
salata od bulgura
špagete s pestom od tikvica
veganski Alfredo umak
vegetarijanske tortilje s povrćem

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primarni stupac

himalajska sol

Himalajska sol

Himalajska sok je kamena sol (halit) često ružičaste nijanse zbog minerala u tragovima, a koristi se kao ...

Više

kakao maslac

Kakao maslac

Kakao maslac je prirodna biljna mast koja se dobiva iz kakaovca ili zrna kakaovca i, unatoč nazivu, ne ...

Više

domaći seitan

Seitan

Seitan ili sejtan je visokoproteinsko vegansko jelo koje se koristi kao zamjena za meso. Priprema se od ...

Više

domaća granola

Granola

Domaća granola ili žitarice sve su popularniji izbor za doručak, a glavni razlozi su ti što se brzo ...

Više

aquafaba od graha

Aquafaba - zamjena za jaja

Aquafaba je naziv za tekućinu koja zamjenjuje jaja (cijelo jaje ili bjelanjak) u veganskoj kuhinji, a ...

Više

proizvodi od glutena

Što je gluten

Gluten ili u prijevodu "ljepilo" je protein koji se nalazi u pšenici, ječmu, piru, raži, a sadrži ga ...

Više

sojino mlijeko

Sojino mlijeko

Domaće sojino mlijeko sjajna je alternativa kravljem mlijeku i često korišten biljni napitak u veganskoj ...

Više

Footer

Vege.hr

Portal Vege.hr pokrenut je jer smo uočili nedostatak profesionalnih informacija iz kategorije vegetarijanstva i veganstva u Hrvatskoj. Više

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr
Copyright © 2019–2025. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka