Acai ili latinski Euterpe oleracea je vrsta visoke palme koja raste u području Amazone, u južnoj i srednjoj Americi, oko Belizea, Perua i Brazila. Odgovaraju joj močvarna i vodena područja, a uzgajaju se zbog sitnih bobica veličine do 26 milimetara. U sredini ploda nalazi se sjemenka koja zauzima 80 posto površine ploda. Acai bobice su malene, okrugle i ljubičaste te pomalo nalikuju zrnu grožđa.
Bobice rastu u grozdovima na kojima tijekom branja bude više od 1000 plodova. Okus im je slatkast te pomalo metalan. Zbog svojih brojnih ljekovitih svojstava pripadaju skupini superhrane. Odlične su za brzo mršavljenje i prirodno liječenje.
Upotreba acai bobica
Budući da se uzgajaju u udaljenim područjima, u Europu obično stižu u zamrznutom i suhom obliku, u obliku čaja ili praha te se kao takvi najčešće konzumiraju i u našim područjima. Mogu se naći u svim bolje opskrbljenim prodavaonicama zdrave hrane.
Zbog praktičnosti i dodavanja pri pripremi hrane te u prirodne sokove, smoothieje i voćne salate, najčešće se koristi acai prah. Preporučena doza acai praha je jedna do dvije velike žlice na dan.
Acai bobice možete koristiti kao dodatak svim desertima i zobenim pahuljicama te dodati u domaće energetske pločice. Možete ih jesti i samostalno između obroka. Ako osjetite napad gladi, uzmite malo sušenih acai bobica ili napravite smoothie s bananom i acai prahom.
Dosadašnja istraživanja isključuju pojavu nuspojava nakon uživanja u acai bobicama ili u acai prahu. No, trudnice, dojilje i kronični bolesnici, trebali bi se prije upotrebe posavjetovati s liječnikom.
Smoothie za podizanje energije
Sastojci:
- 1 banana
- 5 velikih žlica zobenog mlijeka
- 1 velika žlica javorovog sirupa
- 1 velika žlica acai praha
Sve sastojke promiješajte te blendajte jednu minutu. Popijte svježe pripremljeno.
Ljekovita svojstva acai bobica
Acai bobice prepune su vitamina, minerala i ostalim protuupalnih i antioksidativnih djelovanja. U njima se mogu pronaći velike količine vitamina A, B, C, D, E te od minerala kalcij i željezo. Sadrže velike količine slobodnih masnih kiselina, od kojih prednjače nezasićene aminokiselina kao što je na primjer oleinska kiselina, koja je i sastojak maslinovog ulja te antocijana zbog kojih joj se i pripisuju značajna ljekovita svojstva.
Antocijan je snažan antioksidans, a acai ga sadrži čak deset puta više od grožđa. On jača otpornost organizma i štiti od raka, a posebice se djelotvoran našao u borbi protiv leukemije.
Sadrže velike količine prehrambenih vlakana koje blagotvorno djeluju na zdravlje probave i srca te pomažu u reguliranju tjelesne težine. Odličan su izbor i za međuobrok jer daju osjećaj sitosti do sljedećeg obroka. Bogate su omega-3 masnim kiselinama i koenzinom Q10.
Plodovi acai palme u prvom redu čuvaju zdravlje srca i krvnih žila, poboljšavaju koncentraciju i pamćenje te smanjuju rizik od bolesti živčanog sustava. Štite stanice od svih oštećenja koje mogu nastati posredstvom slobodnih radikala.
Neki smatraju da su ljekovite acai bobice odlično sredstvo za skidanje kilograma, ali temeljena znanstvena istraživanja još nisu konačno potvrdila tu teoriju. No, istraživanja pokazuju da pomažu kod bržeg oporavka od sportskih ozljeda.
Preporučuju se za detoksikaciju organizma, ubrzavanje metabolizma te smanjenje negativnih posljedica masne hrane. Koriste se i za smanjenje visokog krvnog tlaka, jačanje libida te za ljepotu kože i kose.
Foto: Markus-Tries/Pixabay
Odgovori