• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Vegetarijanstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Veganstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Sirova hrana
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Baza znanja
  • Superhrana

Vege.hr

vege-hamburger

Objavljeno: 04.02.2019. Autor: Martina Lovaković

Burger od graha

U burgerima sve već duži niz godina uživa na našim područjima, a u novije vrijeme sve je više onih koji su okrenuti ukusnim veganskim varijantama ovog poznatog mesnog jela. Smatra se da burgeri potječu iz Chicaga, a glavna im je ideja da se između slasnog i mekanog peciva, nalazi pljeskavica pečena na žaru, uz dodatak kao što su razne salate i umaci. No, danas je sve više recepata prilagođeno i veganskoj prehrani. U veganskim burgerima se jednako (i više!) može uživati tako da ih se pripremi od raznih kombinacija povrća i žitarica.

Veganski burgeri se najčešće pripremaju od graha, slanutka i leće, a sve su to vrijedni izvor biljnih proteina u veganskoj prehrani. Dodaju se često i bundeva, naribana cikla, žitarice poput zobenih pahuljica, ali i pirovo brašno koje je zdravija zamjena bijelog brašna. Na kraju, dolaze na red i razni začini koji će upotpuniti i istaknuti okus veganskog burgera.

U nastavku ćemo vam pokazati kako napraviti ukusan burger od graha. Grah je jedan od omiljenih izvora proteina u veganskoj kuhinji. Pristupačan je i jednostavan za pripremu, ali i dobra alternativa za tofu i seitan. Grahu smo dodali i mrkvu koja će dati malo vlažnosti, ali nezamjenjive vitamine i minerale u ovaj veganski burger koji će zadovoljiti svačiji ukus.

Recept za veganski burger od graha

Sastojci:

  • jedna konzerva velikog crvenog graha (800 ml)
  • 100 grama sitnih zobenih pahuljica
  • dvije male glavice luka
  • dvije male mrkve
  • začin za burgere
  • maslinovo ulje

Priprema:

Dodajte maslinovo ulje u tavicu te na njemu ispržite na sitne komadiće nasjeckan luk. Luk treba poprimiti lijepu zlatnu boju i slatkasti okus.

Nakon toga, luku dodajte naribanu mrkvu i začin za burgere. Nemojte dodavati cijelu vrećicu začina odjednom. Kušajte povremeno kako vam okus ne bi bio preintenzivan. Pošto u začinu za burgere ima, između ostalog, soli, papra i češnjaka, nije ih potrebno dodatno dodavati u burger.

Po želji možete dodati još neke začine koje volite. Uz vege burgere odlično idu korijander, čili, peršin i vlasac. Isto tako, često se dodaje i soja sos. No, nemojte pretjerivati s previše začina odjednom. Radije svaki put eksperimentirajte s drugima.

U međuvremenu isperite grah iz konzerve te ga vilicom ili gnječilicom za pire krumpir dobro zdrobite. Trebali biste dobiti smjesu identičnu pire krumpiru. Takav zgnječn grah dodajte prethodno pripremljenoj smjesi luka, mrkve i začina te sve dobro promiješajte.

Dobivenoj smjesi dodajte još zobene pahuljice i sve dobro promiješajte.

Prije nego što ćete početi raditi burgere, provjerite nedostaje li vam začina pa dodajte po potrebi.

Od dobivene smjese dobit ćete više manjih burgera. Po želji, možete raditi i veće i deblje. Najbolji omjer debljine peciva i burgera je 2:1 pa to imajte u vidu kada ćete raditi burger.

hamburgeri-od-graha

Ostavite ih u zamrzivaču pola sata da se skupe pa ih pecite na umjerenoj vatri po nekoliko minuta sa svake strane.

Pošto se radi o prethodno pripremljenim i termički obrađenim sastojcima, nije potrebna duga termička obrada. Već nakon minutu do dvije, vaši veganski burgeri su spremni za konzumiranje.

vege-burger-na-tavici

Recept za hambi peciva

Hambi pecivo možete kupiti ili napraviti i sami. Ako ćete ga pripremati kod kuće, trebat će vam nešto više vremena, jer u tom slučaju tijesto mora odstajati i odmirovati da bi se dalje koristilo. No, vjerujemo da ćete uživati u njihovom ukusu i da će se trud isplatiti, jer danas je jako teško pronaći kvalitetna i ukusna hambi peciva. Obično u ponudi imamo tvrda ili gumena peciva, koja su suha i jako se mrve.

Iako proces izrade hambi peciva iziskuje malo više vremena, pošto se radi o dizanom tijestu, radi se ipak o jednostavnoj pripremi, a najviše vremena odlazi upravo na čekanje. Čekanje da tijesto poraste možete iskoristiti za obavljanje nekog drugog posla kao što je to na primjer priprema vege burgera.

U nastavku ćemo ponuditi vegetarijansku izradu hambi peciva, odnosno u izradi smo koristili jaja i maslac, ali kravlje mlijeko smo zamijenili zobenim biljnim napitkom.

Želite li tijesto obogatiti nekim novim začinima, možete dodati i čili, kurkume ili češnjaka, a peciva posipati, osim klasičnim sezamom, i nekim drugim sjemenkama poput lana, maka ili mješavinom sjemenki.

Sastojci:

  • jedna šalica zobenog mlijeka
  • dvije velike žlice smeđeg šećera
  • jedna vrećica suhog kvasca
  • tri šalice glatkog brašna
  • tri žlice maslaca
  • dva jaja
  • dvije male žličice himalajske soli
  • sjemenke za posipanje

Priprema:

Mlijeko lagano zagrijte i dodajte mu šećer i kvasac. Sve dobro promiješajte pa ostavite na toplom mjestu da se diže pola sata.

U međuvremenu u glatko brašno umiješajte sol i maslac te miješajte dok ne dobijete mrvičastu strukturu. Smjesi umiješajte kvasac te jedno jaje i mijesite dok ne dobijete glatko tijesto. Ako želite da vaša hambi peciva budu veganska, pročitajte koje su najbolje veganske zamjene za jaja.

Oblikujte kuglu, stavite tijesto u posudu te ga pokrijte vlažnom krpom.

izrada-tijesta

Pustite da se diže barem dva sata dok ne udvostruči veličinu.

Kada se tijesto diglo, podijelite ga na devet jednakih komada na pobrašnjenoj podlozi. Nemojte dodavati previše brašna jer bi vam tijesto moglo postati tvrdo.

Oblikovana peciva stavite na lim za pečenje na koji ste stavili papir za pečenje, pokrijte ih i ostavite da se dižu još dva sata.

Prije nego što peciva stavite peći, premažite ih umućenim jajetom u koje ste dodali malo zobenog mlijeka te ih posipajte sjemenkama sezama.

hambi-pecivo-za-pecenje

Da bi vam peciva bila meka i pufaste strukture, na dno pećnice stavite posudu s vodom.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva 20-ak minuta.

gotova-hambi-peciva

Najbolji prilozi za vege burger

Veganske burgere obogatite salatama i prilozima po želji koji će istaknuti i oplemeniti okuse povrtnog burgera.

Uz burgere će najbolje pristajati zelena salata, krastavci i rajčica, a po želji možete dodati i ljubičasti luk ili naribanu mrkvu. Sve prema svojim željama i ukusu. Salata će dati svježinu i sočnost burgeru, ali ne zaboravite niti na umake. Umak od rajčice ili umak od jogurta možete napraviti i sami ili kupiti neki od gotovih umaka prema svojim željama.

U burgeru smo koristili umak od sojinog jogurta, odnosno jogurt pomiješan s vlascem i koprom te gotovi umak od rajčice s čilijem.

Ovisno od toga volite li i konzumirate li sir, možete se odlučiti i za alternativne veganske verzije. U ovom vege burgeru, koristili smo veganski mozzarella sir čiji se blagi okus odlično stopio s burgerom od povrća.

Autor Martina Lovaković

Moje ime je Martina i živim u Zagrebu. Aktivni sam tip osobe, stalno u pokretu. U djetinjstvu sam se bavila baletom, a danas volim provoditi vrijeme u prirodi i vježbati pilates. Često planinarim i putujem jer me to opušta i puni baterije. Obožavam životinje, imam koker španijela Milku koja me prati u šetnjama, na planinarenju i na većini putovanja. Već neko vrijeme bavim se proučavanjem zdrave hrane. Preferiram prehranu s puno voća i povrća, žitarica, mahunarki... Volim kuhati i peći kolače, a strast mi je isprobavanje novih i neobičnih recepata i namirnica.

Svakako isprobajte i ove recepte!

toplo hladna salata od šampinjona
veganski jogurt
salata od bulgura
špagete s pestom od tikvica
veganski Alfredo umak
vegetarijanske tortilje s povrćem

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

himalajska sol

Himalajska sol

Himalajska sok je kamena sol (halit) često ružičaste nijanse zbog minerala u tragovima, a koristi se kao ...

Više

kakao maslac

Kakao maslac

Kakao maslac je prirodna biljna mast koja se dobiva iz kakaovca ili zrna kakaovca i, unatoč nazivu, ne ...

Više

domaći seitan

Seitan

Seitan ili sejtan je visokoproteinsko vegansko jelo koje se koristi kao zamjena za meso. Priprema se od ...

Više

domaća granola

Granola

Domaća granola ili žitarice sve su popularniji izbor za doručak, a glavni razlozi su ti što se brzo ...

Više

aquafaba od graha

Aquafaba - zamjena za jaja

Aquafaba je naziv za tekućinu koja zamjenjuje jaja (cijelo jaje ili bjelanjak) u veganskoj kuhinji, a ...

Više

proizvodi od glutena

Što je gluten

Gluten ili u prijevodu "ljepilo" je protein koji se nalazi u pšenici, ječmu, piru, raži, a sadrži ga ...

Više

sojino mlijeko

Sojino mlijeko

Domaće sojino mlijeko sjajna je alternativa kravljem mlijeku i često korišten biljni napitak u veganskoj ...

Više

Footer

Vege.hr

Portal Vege.hr pokrenut je jer smo uočili nedostatak profesionalnih informacija iz kategorije vegetarijanstva i veganstva u Hrvatskoj. Više

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr
Copyright © 2019–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka