• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Vegetarijanstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Veganstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Sirova hrana
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Baza znanja
  • Superhrana

Vege.hr

Objavljeno: 24.02.2019. Autor: Ivana Zajačko

Vegetarijanska krostata od čokolade i kikirikija

Meni je osobno najdraži recept talijanska krostata. Čokoladna ili voćna, nema veze, ja ju obožavam na sve moguće načine i Talijani znaju napraviti fantastične deserte, zar ne? Zato sam ja pokušala (i uspjela!) napraviti zdravu inačicu krostate od čokolade i kikirikija i dobila okus Snickersa!

Savršeni spoj čokoladne kreme i prhkog tijesta mogu jesti uvijek, 24 sata dnevno, uz kavu, poslije ručka, kad god mi "padne šećer", a svi koji me poznaju, dobro znaju da meni šećer "pada" često 🙂 Nadam se da ćete uživati u ovom zdravom desertu jednako toliko koliko i ja, jer ja ga obožavam!

Recept za zdravu, vegetarijansku krostatu od čokolade i kikirikija

Sastojci za tijesto:

  • 200 gr brašna od prosa
  • 150 gr maslaca od kikirikija (sobne temperature)
  • 50 g tapioka škroba
  • 1 jaje + još jedan žumanjak
  • 50 gr meda (sobne temperature)
  • 1 prašak za pecivo

Priprema:

Prvo započinjemo s pripremom tijesta, tijesto je slično kao i ono koje sam radila za tart od jabuke i krušaka, zdrava verzija klasičnog tart tijesta koji se može puniti bilo čime. Ja ga koristim kao osnovu za sve svoje tartove i isprobano mi je najukusniji. Dakle, sve sastojke za tijesto stavite u dublju posudu i miksajte dok ne dobijete smjesu koja se mrvi (slično kao onoj koju dobijete za prhko tijesto), a zatim rukama mijesite da dobijete kuglu.

Za ovu vrstu tijesta ne morate čekati da se ohladi u hladnjaku, nego ga možete odmah razvaljati između 2 papira za pečenje (da vam se ne lijepi) i staviti u kalup koji prethodno malo nauljite (ja sam koristila kokosovo ulje). Ja koristim silikonski kalup za pečenje, no svejedno ga malo nauljim.

Tijesto će vam možda biti malo teže oblikovati nego što je to slučaj s klasičnim prhkim tijestom, no ne odustajte. Potrebno vam je strpljenje i dobra volja i trud će vam se isplatiti. A i ako vam se na mjestima "pokida" to je normalno i kod klasičnih prhkih tijesta pa ga samo malo popravite i "pokrpajte".

Kad ste tijesto stavili u silikonski kalup, izbockajte ga vilicom i preko njega prebacite papir za pečenje (možete i onaj koji ste koristili prilikom valjanja), i na njega istresite prijesan grah i tako ćete ga peći kako bi vam tijesto ostalo ravno (ne bi se napuhalo).

krostata tijesto priprema

Pecite na 170°C ako imate običnu pećnicu ili na 150°C ako imate ventilirajuću pećnicu otprilike 10-ak minuta.

Maknite grah i papir za pečenje i nastavite peći na istoj temperaturi otprilike 7 – 8 minuta (ovisi o jačini pećnice). Ostavite ga sa strane da se ohladi.

krostata peceno tijesto

Sastojci za kremu:

  • 250 gr tamne čokolade
  • 300 gr kokosovog vrhnja
  • Prženi sjeckani kikiriki

Priprema kreme:

Kokosovo vrhnje skroz otopite na laganoj vatrii lagano dodajte izlomljenu tamnu čokoladu. Smjesa vam se mora ujednačiti pa lagano miješajte sve dok ne dobijete glatku, savršenu kremu.

Kad je gotovo, izlijte kremu na već ohlađeni tart i pospite kikirikijem koji ste prethodno malo popržili i isjeckali.

Pustite da se hladi minimalno 2 sata u hladnjaku; idealno bi bilo preko noći, no teško je dočekati!

U slast!

Autor Ivana Zajačko

Ja sam Ivana. Vukovarka s trenutnom adresom u Rovinju. Slavonka koja je tradicionalnu slavonsku kuhinju odlučila zamijeniti zdravim načinom prehrane koji se bazira na cjelovitim namirnicama biljnog porijekla (Whole Foods Plant Based). Posvetila sam se proučavanju i izradi zdravih i sirovih slastica, a inspiraciju crpim iz tradicionalnih i modernih, te pokušavam dobiti zdrave inačice standardnih kolača kako bih ljudima dokazala da nešto fino i savršeno ne mora biti nezdravo! Posebno bih izdvojila svoju specijalnost u izradi pralina.

Svakako isprobajte i ove recepte!

toplo hladna salata od šampinjona
veganski jogurt
salata od bulgura
špagete s pestom od tikvica
veganski Alfredo umak
vegetarijanske tortilje s povrćem

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primarni stupac

himalajska sol

Himalajska sol

Himalajska sok je kamena sol (halit) često ružičaste nijanse zbog minerala u tragovima, a koristi se kao ...

Više

kakao maslac

Kakao maslac

Kakao maslac je prirodna biljna mast koja se dobiva iz kakaovca ili zrna kakaovca i, unatoč nazivu, ne ...

Više

domaći seitan

Seitan

Seitan ili sejtan je visokoproteinsko vegansko jelo koje se koristi kao zamjena za meso. Priprema se od ...

Više

domaća granola

Granola

Domaća granola ili žitarice sve su popularniji izbor za doručak, a glavni razlozi su ti što se brzo ...

Više

aquafaba od graha

Aquafaba - zamjena za jaja

Aquafaba je naziv za tekućinu koja zamjenjuje jaja (cijelo jaje ili bjelanjak) u veganskoj kuhinji, a ...

Više

proizvodi od glutena

Što je gluten

Gluten ili u prijevodu "ljepilo" je protein koji se nalazi u pšenici, ječmu, piru, raži, a sadrži ga ...

Više

sojino mlijeko

Sojino mlijeko

Domaće sojino mlijeko sjajna je alternativa kravljem mlijeku i često korišten biljni napitak u veganskoj ...

Više

Footer

Vege.hr

Portal Vege.hr pokrenut je jer smo uočili nedostatak profesionalnih informacija iz kategorije vegetarijanstva i veganstva u Hrvatskoj. Više

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr
Copyright © 2019–2025. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka