Meni je osobno najdraži recept talijanska krostata. Čokoladna ili voćna, nema veze, ja ju obožavam na sve moguće načine i Talijani znaju napraviti fantastične deserte, zar ne? Zato sam ja pokušala (i uspjela!) napraviti zdravu inačicu krostate od čokolade i kikirikija i dobila okus Snickersa!
Savršeni spoj čokoladne kreme i prhkog tijesta mogu jesti uvijek, 24 sata dnevno, uz kavu, poslije ručka, kad god mi "padne šećer", a svi koji me poznaju, dobro znaju da meni šećer "pada" često 🙂 Nadam se da ćete uživati u ovom zdravom desertu jednako toliko koliko i ja, jer ja ga obožavam!
Recept za zdravu, vegetarijansku krostatu od čokolade i kikirikija
Sastojci za tijesto:
- 200 gr brašna od prosa
- 150 gr maslaca od kikirikija (sobne temperature)
- 50 g tapioka škroba
- 1 jaje + još jedan žumanjak
- 50 gr meda (sobne temperature)
- 1 prašak za pecivo
Priprema:
Prvo započinjemo s pripremom tijesta, tijesto je slično kao i ono koje sam radila za tart od jabuke i krušaka, zdrava verzija klasičnog tart tijesta koji se može puniti bilo čime. Ja ga koristim kao osnovu za sve svoje tartove i isprobano mi je najukusniji. Dakle, sve sastojke za tijesto stavite u dublju posudu i miksajte dok ne dobijete smjesu koja se mrvi (slično kao onoj koju dobijete za prhko tijesto), a zatim rukama mijesite da dobijete kuglu.
Za ovu vrstu tijesta ne morate čekati da se ohladi u hladnjaku, nego ga možete odmah razvaljati između 2 papira za pečenje (da vam se ne lijepi) i staviti u kalup koji prethodno malo nauljite (ja sam koristila kokosovo ulje). Ja koristim silikonski kalup za pečenje, no svejedno ga malo nauljim.
Tijesto će vam možda biti malo teže oblikovati nego što je to slučaj s klasičnim prhkim tijestom, no ne odustajte. Potrebno vam je strpljenje i dobra volja i trud će vam se isplatiti. A i ako vam se na mjestima "pokida" to je normalno i kod klasičnih prhkih tijesta pa ga samo malo popravite i "pokrpajte".
Kad ste tijesto stavili u silikonski kalup, izbockajte ga vilicom i preko njega prebacite papir za pečenje (možete i onaj koji ste koristili prilikom valjanja), i na njega istresite prijesan grah i tako ćete ga peći kako bi vam tijesto ostalo ravno (ne bi se napuhalo).
Pecite na 170°C ako imate običnu pećnicu ili na 150°C ako imate ventilirajuću pećnicu otprilike 10-ak minuta.
Maknite grah i papir za pečenje i nastavite peći na istoj temperaturi otprilike 7 – 8 minuta (ovisi o jačini pećnice). Ostavite ga sa strane da se ohladi.
Sastojci za kremu:
- 250 gr tamne čokolade
- 300 gr kokosovog vrhnja
- Prženi sjeckani kikiriki
Priprema kreme:
Kokosovo vrhnje skroz otopite na laganoj vatrii lagano dodajte izlomljenu tamnu čokoladu. Smjesa vam se mora ujednačiti pa lagano miješajte sve dok ne dobijete glatku, savršenu kremu.
Kad je gotovo, izlijte kremu na već ohlađeni tart i pospite kikirikijem koji ste prethodno malo popržili i isjeckali.
Pustite da se hladi minimalno 2 sata u hladnjaku; idealno bi bilo preko noći, no teško je dočekati!
U slast!
Odgovori