Obožavam čokoladne slastice, no danas se, kod mene, na meniju našao ovaj savršeni Apple tart - pita od domaćih krušaka i jabuka koju je zaista brzo napraviti, a još brže nestaje. 🙂
Tijesto je napravljeno po osnovnom receptu koji koristim za sve vrste zdravih, veganskih verzija krostata. Savršeno je prhko i moj kolega s posla Vanja kaže da se uopće ne osjeti razlika između klasičnog tijesta za krostatu i ovog mog "hipi-dipi" krostata tijesta. To mora nešto značiti, zar ne?
Nadjev zapravo može biti kakav god želite, po svom guštu, ali je meni, osobno, kombinacija jabuka i krušaka bila pun pogodak i stoga sam odlučila podijeliti i s vama recept za ovo ukusno savršenstvo koje se topi u ustima.
Recept za zdravi Apple tart - domaću pitu od jabuka
Sastojci za tijesto
- 2 žumanjka
- 105 grama kokosovog brašna
- 1 žl. meda
- 1 žl. ribane korice limuna (ili naranče)
- 1 žl. tekuće vanilije (ekstrakt)
- 75 grama otopljenog kokosovog ulja
Priprema tijesta:
Sve sastojke stavite u posudu (koristite dublju da vam ne bi "špricalo" na sve strane) i mikserom dobro izmiksajte dok ne dobijete smjesu koja se mrvi.
Od "mrvičaste" smjese rukom umijesite kuglu.
S ovim receptom ne morate stavljati tijesto u hladnjak na hlađenje, nego ga odmah možete razvaljati. Savjetujem da to napravite između dva papira za pečenje (kako vam se ne bi lijepilo za valjak) i stavite u nauljen pleh za pečenje. Ja inače uljim kokosovim uljem, no vi možete kojim god želite. Također, koristim silikonski kalup za tart koji sam dobila od sestre prije par godina i iako silikonske tartove ne treba uljiti, ja ipak to učinim.
S ovim tijestom je malo teže raditi i teže ga je oblikovati za razliku od klasičnog prhkog tijesta zato što u njemu nema glutena koji inače tijestu daje "elastičnost", no ne brinite. Potrebno je samo malo strpljenja i vremena, a ako vam i pukne na nekim mjestima (to se događa i kod klasičnih prhkih tijesta) sve se da "popraviti" i "pokrpati".
Tijesto prije pečenja izbodite malo vilicom, preko njega list papira za pečenje (koristite ono isto koje ste koristili kad ste ga valjali), naspite prijesnog graha tako da vam se sredina ne "napuše" i ostane ravna.
Pecite otprilike 10-ak minuta na 150°C (ako imate ventilirajuću pećnicu) ili 170°C (u običnoj pećnici). Zatim maknite grah i papir za pečenje i nastavite peći otprilike 7 – 8 minuta. Pustite ga da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi.
Sastojci za nadjev:
- 2 jabuke
- 1 mala žl. cejlonskog cimeta
- 1 žl. meda
Sastojci za kremu:
- Pire od jabuke i kruške
- Agar
Priprema nadjeva i kreme:
Ogulite i narežite 2 jabuke. Možete ih narezati kako god vam je draže - šnite kao što sam ja ili kockice, krugove, kako god želite i pospite po njima cejlonski cimet.
Na laganu vatru stavite otopiti jednu žlicu meda i dodajte izrezane jabuke. Pustite ih da se "dinstaju" sve dok ne omekšaju (nemojte pojačavati temperaturu/vatru). Kad su omekšale, stavite ih sa strane da se ohlade.
Na ohlađeno tijesto možete staviti kremu po želji. To može biti neka voćna krema, od indijskih orašćića ili klasična krema od vanilije. Ja sam u ovom slučaju napravila kremu od jabuka i krušaka i to tako da sam jabuke i kruške ogulila, očistila od koštica i zblendala ih sve dok nisam dobila kašu koju sam kasnije zgusnula agarom)
Na kremu poslažite ohlađene jabuke koje ste dinstali na medu.
To je to! Ako vas "vuče" da ipak napravite nešto čokoladno onda preporučujem krostatu s čokoladom i kikirikijem - zdrava verzija Snickersa 😉
U slast...
Odgovori