Bolonjez - klasika omiljena svim generacijama, bez sumnje jedno od najpopularnijih jela na svijetu. Ako ne konzumirate meso to nikako ne znači da morate zaboraviti na ovaj klasik. Upravo suprotno, postoji mnogo načina na koji ga možete pripremiti a da nimalo ne gubite na okusu.
Ja ga pripremam s jednom od ove tri glavne namirnice - svježim usitnjenim tofuom, lećom ili sojinim ljuspicama. Nema velike razlike u okusu, upotrijebite ono što imate doma.
Dakle, umjesto mesa upotrijebite nešto od navedenog i sve ostalo radite potpuno jednako kao da radite “klasični” bolononjez.
Danas vam donosim jednostavni recept u kojem sam upotrijebila tofu.
Tofu je bogat proteinima i izvrsna je zamjena mesu. Sadrži čak osam esencijalnih aminokiselina, izvrstan je izvor vitamina B, kalcija i željeza. Osim toga, proteini tofua su lako probavljivi a iskoristivost nutrijenata ove namirnice je vrlo visoka.
Dakle ako još niste probali tofu - trk u trgovinu. Zbog velike popularnosti ( i ubrzanog rasta veganstva) dostupan je u svim većim trgovinama. Svježi, marinirani, pečeni, grilani… sve to možete pronaći na policama naših trgovina.
Danas ćemo koristiti svježi tofu.
Kad pričamo o svježem tofuu, važno je naglasiti da je on sam po sebi poprilično bezukusan i zapravo poprima okus marinade u koji ga stavite. To ga čini izvrsnom i svestranom namirnicom od koje možete postići okus kakav želite.
Prije marinade važno je iz njega ocijediti suvišnu vodu. To ćete najlakše napraviti tako da kocku tofua stavite izmedju dva kuhinjska ručnika te na njega stavite teži predmet. Pustite ga tako minimalno 15 minuta i nekoliko puta stavite nove ručnike.
Kad ispusti suvišnu tekućinu , spreman je marinadu i pripremu.
Za bolonjez ga je potrebno usitniti vilicom. Na hrvatskom tržištu postoji i već usitnjeni tofu spreman za bolonjez. Na pakiranju obično piše ‘minced tofu’ ali ako ga ne nadjete slobodno se poslužite ovom mojom jednostavnom tehnikom.
Dakle, krenimo mi na naš bolonjez.
Recept za veganski bolonjez
Sastojci:
- 1 veliki luk ili poriluk
- 1 mrkva
- 1 crvena paprika
- 1 konzerva sjeckane rajčice
- 2 režnja češnjaka
- 1 pakiranje svježeg tofua
- 1 litra povrtnog temeljca ili vode
- 2 lovorova lista
- Maslinovo ulje, sol, papar, crvena paprika po želji
Priprema:
- Tofu ocijedite i usitnite vilicom. (trebao bi izgledati baš poput mljevenog mesa)
- Posolite ga, popaprite, polijte s malo maslinovog ulja, crvenom dimljenom paprikom i kurkumom.
- Pustite da se marnira oko pola sata.
- U širokoj posudi zagrijte maslinovo ulje.
- Dodajte na sitno sjeckani luk ili poriluk, mrkvu i papriku. Odmah posolite kako bi povrće pustilo vodu i brže omekšalo.
- Pirjajte 15-20 minuta i po potrebi dolijevajte malo vode.
- Kad je povrće mekano, stavite usitnjeni tofu i pustite minutu, dvije da malo zamiriši.
- Dodajte sitno sjeckani češnjak, lovorov list, sjeckanu rajčicu i povrtni temeljac.
- Dovedite do vrenja, smanjite vatru i kuhajte oko sat, sat i pol vremena.
- Začinite po želji.
- Kad postignete željenu gustoću , probajte umak i po potrebi dosolite ili dopaprite.
- Poslužite uz omiljenu kuhanu tjesteninu.
Dobar tek 🙂
Odgovori