• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Vegetarijanstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Veganstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Sirova hrana
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Baza znanja
  • Superhrana

Vege.hr

Objavljeno: 28.02.2019. Autor: Nataša Rajčević

Veganski bolonjez koji ćete obožavati

Bolonjez - klasika omiljena svim generacijama, bez sumnje jedno od najpopularnijih jela na svijetu. Ako ne konzumirate meso to nikako ne znači da morate zaboraviti na ovaj klasik. Upravo suprotno, postoji mnogo načina na koji ga možete pripremiti a da nimalo ne gubite na okusu.

Ja ga pripremam s jednom od ove tri glavne namirnice - svježim usitnjenim tofuom, lećom ili sojinim ljuspicama. Nema velike razlike u okusu, upotrijebite ono što imate doma.

Dakle, umjesto mesa upotrijebite nešto od navedenog i sve ostalo radite potpuno jednako kao da radite “klasični” bolononjez.

Danas vam donosim jednostavni recept u kojem sam upotrijebila tofu.

Tofu je bogat proteinima i izvrsna je zamjena mesu. Sadrži čak osam esencijalnih aminokiselina, izvrstan je izvor vitamina B, kalcija i željeza. Osim toga, proteini tofua su lako probavljivi a iskoristivost nutrijenata ove namirnice je vrlo visoka.

Dakle ako još niste probali tofu - trk u trgovinu. Zbog velike popularnosti ( i ubrzanog rasta veganstva) dostupan je u svim većim trgovinama. Svježi, marinirani, pečeni, grilani… sve to možete pronaći na policama naših trgovina.

Danas ćemo koristiti svježi tofu.

Kad pričamo o svježem tofuu, važno je naglasiti da je on sam po sebi poprilično bezukusan i zapravo poprima okus marinade u koji ga stavite. To ga čini izvrsnom i svestranom namirnicom od koje možete postići okus kakav želite.

Prije marinade važno je iz njega ocijediti suvišnu vodu. To ćete najlakše napraviti tako da kocku tofua stavite izmedju dva kuhinjska ručnika te na njega stavite teži predmet. Pustite ga tako minimalno 15 minuta i nekoliko puta stavite nove ručnike.

Kad ispusti suvišnu tekućinu , spreman je marinadu i pripremu.

Za bolonjez ga je potrebno usitniti vilicom. Na hrvatskom tržištu postoji i već usitnjeni tofu spreman za bolonjez. Na pakiranju obično piše ‘minced tofu’ ali ako ga ne nadjete slobodno se poslužite ovom mojom jednostavnom tehnikom.

Dakle, krenimo mi na naš bolonjez.

Recept za veganski bolonjez

vege bolonjez

Sastojci:

  • 1 veliki luk ili poriluk
  • 1 mrkva
  • 1 crvena paprika
  • 1 konzerva sjeckane rajčice
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 pakiranje svježeg tofua
  • 1 litra povrtnog temeljca ili vode
  • 2 lovorova lista
  • Maslinovo ulje, sol, papar, crvena paprika po želji

Priprema:

  1. Tofu ocijedite i usitnite vilicom. (trebao bi izgledati baš poput mljevenog mesa)
  2. Posolite ga, popaprite, polijte s malo maslinovog ulja, crvenom dimljenom paprikom i kurkumom.
  3. Pustite da se marnira oko pola sata.
  4. U širokoj posudi zagrijte maslinovo ulje.
  5. Dodajte na sitno sjeckani luk ili poriluk, mrkvu i papriku. Odmah posolite kako bi povrće pustilo vodu i brže omekšalo.
  6. Pirjajte 15-20 minuta i po potrebi dolijevajte malo vode.
  7. Kad je povrće mekano, stavite usitnjeni tofu i pustite minutu, dvije da malo zamiriši.
  8. Dodajte sitno sjeckani češnjak, lovorov list, sjeckanu rajčicu i povrtni temeljac.
  9. Dovedite do vrenja, smanjite vatru i kuhajte oko sat, sat i pol vremena.
  10. Začinite po želji.
  11. Kad postignete željenu gustoću , probajte umak i po potrebi dosolite ili dopaprite.
  12. Poslužite uz omiljenu kuhanu tjesteninu.

Dobar tek 🙂

Autor Nataša Rajčević

Ja sam Nataša Rajčević, zadranka sa zagrebačkom adresom. Ljubav prema kuhanju razvila sam još kao mala, kuhanje mi je najdraža vrsta relaksacije i uživam u svakom trenutku. Spremam veganska, šarena i životopisna jela. Što više boja na tanjuru, to bolje! Veliki sam fan egzotičnih, kao i tradicionalnih starih dalmatinskih jela. Svojim receptima pokušavam ljudima približiti vegansku prehranu te im pokazati kako zdrava hrana ne mora biti skupa ni komplicirana a itekako zasitna i ukusna.

Svakako isprobajte i ove recepte!

toplo hladna salata od šampinjona
veganski jogurt
salata od bulgura
špagete s pestom od tikvica
veganski Alfredo umak
vegetarijanske tortilje s povrćem

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primarni stupac

himalajska sol

Himalajska sol

Himalajska sok je kamena sol (halit) često ružičaste nijanse zbog minerala u tragovima, a koristi se kao ...

Više

kakao maslac

Kakao maslac

Kakao maslac je prirodna biljna mast koja se dobiva iz kakaovca ili zrna kakaovca i, unatoč nazivu, ne ...

Više

domaći seitan

Seitan

Seitan ili sejtan je visokoproteinsko vegansko jelo koje se koristi kao zamjena za meso. Priprema se od ...

Više

domaća granola

Granola

Domaća granola ili žitarice sve su popularniji izbor za doručak, a glavni razlozi su ti što se brzo ...

Više

aquafaba od graha

Aquafaba - zamjena za jaja

Aquafaba je naziv za tekućinu koja zamjenjuje jaja (cijelo jaje ili bjelanjak) u veganskoj kuhinji, a ...

Više

proizvodi od glutena

Što je gluten

Gluten ili u prijevodu "ljepilo" je protein koji se nalazi u pšenici, ječmu, piru, raži, a sadrži ga ...

Više

sojino mlijeko

Sojino mlijeko

Domaće sojino mlijeko sjajna je alternativa kravljem mlijeku i često korišten biljni napitak u veganskoj ...

Više

Footer

Vege.hr

Portal Vege.hr pokrenut je jer smo uočili nedostatak profesionalnih informacija iz kategorije vegetarijanstva i veganstva u Hrvatskoj. Više

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr
Copyright © 2019–2025. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka