• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Vegetarijanstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Veganstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Sirova hrana
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Baza znanja
  • Superhrana

Vege.hr

veganski rižoto s tikvicama i šampinjonima

Objavljeno: 08.10.2019. Autor: Vlasta Jašćur

Veganski rižoto s tikvicama i šampinjonima

Meni je riža miris djetinjstva. Nekad davno, kada nisu postojale pekare na svakom uglu, s mirisnim pecivima koji mame i djecu i odrasle, u školama su postojali besplatni obroci za sve. Nije bilo razlike. Nisu to bile užine, kako smo ih zvali, raskošne i raznolike, ali mi smo u društvu sve slasno pojeli. Meni nisu bile privlačne razne salame, namazi i čajevi, ja sam obožavala sutlijaš - rižu kuhanu na mlijeku, slatku i mirisnu. O tom receptu drugi put. Tako sam zavoljela rižu.

Kada sam za školske praznike boravila kod bake, ona je tek pripremala slasnu rižu, uglavnom uz pečeno meso. Obožavala sam tu rižu, meso sam ostavljala, a ta ljubav se nastavila i do današnjih dana.

Radim razna rižota, a danas sam vam pripremila recept za veganski rižoto za koji ne treba puno vremena i možete koristiti povrće koje se nađe u hladnjaku. Ja sam samo kupila šampinjone i kapare, rižu sam imala, tikvicu također, sušenu rajčicu sam sama ljetos sušila, a začine dodam po ukusu.

Sastojci za veganski rižoto

  • 20 dkg šampinjona
  • Riža
  • Tikvica
  • Sušena rajčica
  • Kapari
  • 1 žličica kurkume
  • 1 žličica currya
  • Sol
  • Papar
  • Maslinovo ulje

Priprema

  1. Skuhati 20 dkg riže
  2. 1/2 tikvice nasjeckati sitno
  3. Šampinjone također nasjeckati sitno, dodati sušene rajcice i maslinovo ulje iz rajčica (ako nemate sušene rajčice onda slobodno možete koristiti maslinovo ulje koje imate), ubaciti kapare, žličicu kurkume, žličicu currya, soli i papra po želji.
  4. Svo povrće popržiti na tavi.
  5. Kada je gotovo, sjediniti s već kuhanom rižom, staviti u zdjelice te prevrnuti na tanjur da dobijemo lijep oblik.

Ja sam ovaj vege rižoto poslužila uz chatney od šljiva i jabuka, a taj recept ću vam pripremiti i uskoro podijeliti s vama. Ako ste ljubitelj riže kao i ja, svakako probajte i recept za veganski sushi kolegice kolumnistice Mame Veganke. Rižoto je jako ukusan, a vama želim dobar tek.

Autor Vlasta Jašćur

Ja sam Vlasta Jašćur i kuhanje je jedan od mojih mnogobrojnih hobija. Od malena sam voljela kuhati, a kako sam u obitelji imala 4 muškarca, kuhinju sam prilagodila njima. Otkad sam ostala sama sa suprugom, kuhinja se drastično promijenila. Svi moji zatomljeni recepti i ideje u glavi su došli do izražaja. Pobornik sam raznih okusa i kuhinja drugih kultura. Ipak, najviše preferiram sama eksperimentirati, mijenjajući osnovne recepte prema vlastitom ukusu. Shvatila sam da mi dugotrajno stajanje kraj štednjaka pruža neopisiv mentalni odmor. Mnogi kuhanje doživljavaju kao teret dok ja obožavam biti u kuhinji, a svoje slatke proizvode rado poklanjam prijateljima. Nadam se da ću vam prenijeti bar dio moje ljubavi prema kuhanju. Ovdje sam da s vama podijelim svoje vegetarijanske recepte.

Svakako isprobajte i ove recepte!

toplo hladna salata od šampinjona
veganski jogurt
salata od bulgura
špagete s pestom od tikvica
veganski Alfredo umak
vegetarijanske tortilje s povrćem

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

himalajska sol

Himalajska sol

Himalajska sok je kamena sol (halit) često ružičaste nijanse zbog minerala u tragovima, a koristi se kao ...

Više

kakao maslac

Kakao maslac

Kakao maslac je prirodna biljna mast koja se dobiva iz kakaovca ili zrna kakaovca i, unatoč nazivu, ne ...

Više

domaći seitan

Seitan

Seitan ili sejtan je visokoproteinsko vegansko jelo koje se koristi kao zamjena za meso. Priprema se od ...

Više

domaća granola

Granola

Domaća granola ili žitarice sve su popularniji izbor za doručak, a glavni razlozi su ti što se brzo ...

Više

aquafaba od graha

Aquafaba - zamjena za jaja

Aquafaba je naziv za tekućinu koja zamjenjuje jaja (cijelo jaje ili bjelanjak) u veganskoj kuhinji, a ...

Više

proizvodi od glutena

Što je gluten

Gluten ili u prijevodu "ljepilo" je protein koji se nalazi u pšenici, ječmu, piru, raži, a sadrži ga ...

Više

sojino mlijeko

Sojino mlijeko

Domaće sojino mlijeko sjajna je alternativa kravljem mlijeku i često korišten biljni napitak u veganskoj ...

Više

Footer

Vege.hr

Portal Vege.hr pokrenut je jer smo uočili nedostatak profesionalnih informacija iz kategorije vegetarijanstva i veganstva u Hrvatskoj. Više

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr
Copyright © 2019–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka