• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Vegetarijanstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Veganstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Sirova hrana
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Baza znanja
  • Superhrana

Vege.hr

veganski sushi

Objavljeno: 21.03.2019. Autor: Ivana Surjan Mitrović

Veganski sushi kojeg će svi obožavati

Vege prehrana isključuje ribu, pa su morske alge odličan dodatak prehrani za one kojima nedostaje ‘morski’ okus. Danas se sve više priča o problemu mikro-plastike koja kroz ribu ulazi u naš organizam, pa je i to još jedan razlog zašto zamijeniti ribu na tanjuru nekim alternativnim receptima.

Alge su sastavni dio makrobiotičke prehrane jer donose velike dobrobiti za naš organizam. U receptu za sushi koristi se nori alga, ali postoje još i druge vrste algi (kombu, wakame, arame) koje su nutritivno bogate i doprinose detoxu organizma. Alge sadrže velike količine gotovo svih minerala; kalcija, joda, željeza, natrija, magnezija fosfora, kalija.

Bogate su ugljikohidratima, proteinima i bjelančevinama, a sadrže omega 3 i omega 6 masne kiseline. Kombu alge su odlične za kuhanje s mahunarkama jer smanjuju simptome nadimanja.

Sushi možete raditi s povrćem, gljivama, avokadom, dimljenim tofuom, seitanom u tempuri… kombinacije su beskrajne.

Ako nemate rižu za sushi, možete koristiti bijelu rižu kratkog zrna, a rižin ocat možete zamijeniti jabučnim octom.

Recept za veganski sushi

Veganski sushi

Sastojci:

  • 250 g riže za sushi
  • 300 ml vode
  • 2 nori alge
  • 2 žlice rižinog octa
  • 1 žlica šećera
  • pola žličice soli
  • 1 žlica sezamovog ulja
  • 1 mrkva
  • 1 cikla
  • 1 paprika
  • 1 krastavac
  • 100 g dimljenog tofua
  • 1 žlica sezama
  • ukiseljeni đumbir (za prilog)
  • tamari (sojin umak)

Priprema:

  1. Rižu dobro isperemo u 2-3 vode i ostavimo da se ocijedi 10-ak minuta.
  2. Za to vrijeme pripremimo začine za rižu. Rižin ocat, sol i šećer zagrijavamo par minuta (ali ne do vrenja) i istovremeno miješajući dok se šećer ne rastopi.
  3. Kad se riža ocijedila, stavimo je kuhati u vodi. Riža za cijelo vrijeme kuhanja mora biti poklopljena. Najprije kuhamo rižu na najjačoj vatri, do vrenja (oko 3 minute). Kad je riža zakuhala, smanjimo na srednju vatru i kuhamo još 7 minuta. Nakon toga smanjimo vatru na minimum i ostavimo kuhati još 10 minuta. Kad je gotovo, skinemo s vatre i ostavimo još 5 minuta u poklopljenom loncu.
  4. Sad rižu prebacimo u široku zdjelu da se što prije hladi i začinimo sa kombinacijom rižinog octa, soli i šećera. Nježno miješamo rižu i začine da zrna riže ne puknu. Riža će dobiti sjaj i tada je gotova. Ovakvu rižu je najbolje upotrijebiti unutar 2 sata.
  5. Povrće i tofu narežemo na štapiće. Povrće (osim krastavca) kratko popržimo na tavi sa sezamovim uljem da dobije finu aromu.
  6. Jedan list nori alge stavimo na bambusovu podlogu za sushi, tako da je sjajna strana dole. Vlažnim rukama rasporedimo 225 g kuhane riže preko alge, ostavljajući na kraju alge (oko 1 cm) bez riže, jer ćemo tu zatvoriti sushi.
  7. Na rižu složimo u jednom redu povrće i tofu.
  8. Uz pomoć podloge, zarolamo sushi. Onaj dio alge koji smo ostavili bez riže, možemo lagano namočiti da se rola lakše zatvori.
  9. Dobivenu rolu narežemo oštrim nožem na 6 jednakih dijelova. Između svakog rezanja, isperemo nož.
  10. Uramaki sushi (u kojem je riža izvana) se radi na isti način, s tim da kad složimo rižu na algu, okrenemo algu da je riža dole, a nadjev slažemo na algu. Kad radimo uramaki sushi, bambusovu podlogu obložimo prozirnom folijom da je zaštitimo od riže. Uramaki sushi se obično pospe sezamom kojeg smo prethodno popržili na suhoj tavi.
  11. Sushi poslužimo uz tamari (soja sos), ukiseljeni đumbir i po želji malo wasabi umaka (japanski hren).

Veganski sushi s algama

I to je to! Dobar tek.

Autor Ivana Surjan Mitrović

Moje ime je Ivana. Veganka sam 15 godina, a prije toga sam bila vegetarijanka 6 godina. Mama sam male veganke koja mi je inspiracija za veganiziranje tradicionalnih recepata. Uživam za nju pripremati sva jela u kojima uživaju njezini prijatelji, samo u veganskoj verziji. Svoje recepte rado dijelim sa svima koje zanima veganska prehrana putem svog YouTube kanala MamaVeganka. Za svoju obitelj pripremam zdrave, nutritivno uravnotežene obroke, no u tome nisam stroga pa povremeno uživamo i u veganskom junk-foodu. :) Danas je ponuda veganske industrijski pripremljene hrane u porastu pa nastojim naći balans.

Svakako isprobajte i ove recepte!

toplo hladna salata od šampinjona
veganski jogurt
salata od bulgura
špagete s pestom od tikvica
veganski Alfredo umak
vegetarijanske tortilje s povrćem

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

sjemenke bundeve

Mlijeko od sjemenki bundeve

Jeste li znali da napitak sličan veganskim verzijama mlijeka možete pripremiti od sjemenki bundeve? ...

Više

zeleni smoothie

Najbolji veganski proteinski dodaci

Izbjegavanjem proizvoda životinjskog podrijetla i prakticiranjem veganstva, ne mora odmah za sobom ...

Više

lješnjaci

Mlijeko od lješnjaka

Mlijeko od lješnjaka bogate je i kremaste teksture, idealno je za vegane, a dodatan plus mu je što nema ...

Više

indijski oraščići u zdjeli

Mlijeko od indijskih oraščića

Domaće biljno mlijeko od indijskih oraščića nešto je neuobičajeniji izbor, ali jednom kada ga kušate, ...

Više

heljda

Mlijeko od heljde

Ako ste intolerantni na laktozu i gluten i ne želite koristiti proizvode životinjskog podrijetla, ...

Više

Footer

Vege.hr

Portal Vege.hr pokrenut je jer smo uočili nedostatak profesionalnih informacija iz kategorije vegetarijanstva i veganstva u Hrvatskoj. Više

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Vezano

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Copyright © 2019–2022. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.