Veganski popečci rađeni su bez jaja, a kao zamjenu za jaja koristila sam chia sjemenke (ako nemate chia sjemenke, možete koristiti samljevene lanene sjemenke).
Chia sjemenke imaju visoku prehrambenu vrijednost i zato ih svrstavamo u super-foods. Tijelo opskrbljuju proteinima, kalcijem, kalijem, bakrom, željezom, manganom i cinkom. U vegetarijanskoj i veganskoj prehrani chia sjemenke su izuzetno važan izvor omega-3 masne kiseline, s obzirom na to da vege prehrana isključuje ribu.
Osim toga, odličan su izvor vlakana koji pospješuju probavu. S obzirom na to da su bez okusa, chia ne utječe na okus hrane, što je čini pogodnom za dodavanje različitim jelima.
U sva jela volim dodati žlicu gomashija, jer je bogat kalcijem. Gomashio je zapravo poprženi sezam koji se blenda sa soli. Može se pripremiti unaprijed i koristiti po potrebi. Uglavnom ga radim jednom tjedno.
Delikatesni sušeni kvasac je još jedan sastojak koji je obavezan u mojoj kuhinji. Koristi se za poboljšavanje ukusa juha, variva, umaka, namaza, salata i slično. Okus mu je orašast, a mnogi vegani ga koriste da postignu aromu sira u veganskim jelima. Proizveden je od deaktiviranog suhog kvasca i ne može se koristiti za dizanje tijesta. U jednoj velikoj žlici delikatesnog kvasca su prisutni vitamini B skupine, visok sadržaj vlakana, a ujedno je i vrlo bogat izvor bjelančevina.
Popečke volim raditi u pećnici, jer tako izbjegavam prženje u ulju.
Ove popečke možete staviti u sendvič, poslužiti uz rižu i šalšu ili veganski tartar umak.
Recept za veganske popečke od povrća
Sastojci:
- 1 tikvica (naribana)
- 1 žličica soli
- 2 mrkve (naribane)
- peršin (sitno sjeckani)
- 1 režanj češnjaka (sitno sjeckani)
- 100 g korijena celera (naribani)
- 2 žlice brašna (pšenično ili pirovo)
- 2 žlice brašna od heljde
- 1 žličica chia sjemenki (ili mljevenih sjemenki lana)
- 3 žličice vode
- 1 žlica gomashija
- 1 žlica delikatesnog suhog kvasca
- 1 žlica sjemenki suncokreta ili konoplje
- 1 žličica praška za pecivo
- 2 žlice ulja (maslinovo, repičino ili suncokretovo)
Priprema
Naribanu tikvicu posolimo i iscijedimo tekućinu iz tikvica.
Pripremimo chia jaje (ili laneno jaje) tako što u 1 žličicu sjemenki dodamo 3 žličice tople vode. Promiješamo i ostavimo 15 minuta.
U ocijeđene tikvice dodamo naribanu mrkvu, celer, češnjak, brašno, delikatesni kvasac, gomashio i prašak za pecivo. Promiješamo.
Dodamo chia (ili laneno) jaje, ulje i sjemenke suncokreta (ili konoplje).
Sve dobro promiješamo i smjesa za popečke je spremna.
U protvan stavimo papir za pečenje, a pećnicu uključimo na 200 stupnjeva Celzijevih.
Od smjese rukom oblikujemo popečke. Popečke uvaljamo u brašno, pa slažemo na papir za pečenje.
Stavimo ih peći u pećnicu.
Nakon 20 minuta, okrenemo popečke na drugu stranu i pečemo još 20 minuta.
Odgovori