• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Vegetarijanstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Veganstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Sirova hrana
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Baza znanja
  • Superhrana

Vege.hr

Popečci od povrća iz pećnice

Objavljeno: 11.03.2019. Autor: Ivana Surjan Mitrović

Veganski popečci iz pećnice

Veganski popečci rađeni su bez jaja, a kao zamjenu za jaja koristila sam chia sjemenke (ako nemate chia sjemenke, možete koristiti samljevene lanene sjemenke).

Chia sjemenke imaju visoku prehrambenu vrijednost i zato ih svrstavamo u super-foods. Tijelo opskrbljuju proteinima, kalcijem, kalijem, bakrom, željezom, manganom i cinkom. U vegetarijanskoj i veganskoj prehrani chia sjemenke su izuzetno važan izvor omega-3 masne kiseline, s obzirom na to da vege prehrana isključuje ribu.

Osim toga, odličan su izvor vlakana koji pospješuju probavu. S obzirom na to da su bez okusa, chia ne utječe na okus hrane, što je čini pogodnom za dodavanje različitim jelima.

U sva jela volim dodati žlicu gomashija, jer je bogat kalcijem. Gomashio je zapravo poprženi sezam koji se blenda sa soli. Može se pripremiti unaprijed i koristiti po potrebi. Uglavnom ga radim jednom tjedno.

Delikatesni sušeni kvasac je još jedan sastojak koji je obavezan u mojoj kuhinji. Koristi se za poboljšavanje ukusa juha, variva, umaka, namaza, salata i slično. Okus mu je orašast, a mnogi vegani ga koriste da postignu aromu sira u veganskim jelima. Proizveden je od deaktiviranog suhog kvasca i ne može se koristiti za dizanje tijesta. U jednoj velikoj žlici delikatesnog kvasca su prisutni vitamini B skupine, visok sadržaj vlakana, a ujedno je i vrlo bogat izvor bjelančevina.

Popečke volim raditi u pećnici, jer tako izbjegavam prženje u ulju.

Ove popečke možete staviti u sendvič, poslužiti uz rižu i šalšu ili veganski tartar umak.

Recept za veganske popečke od povrća

Sastojci:

  • 1 tikvica (naribana)
  • 1 žličica soli
  • 2 mrkve (naribane)
  • peršin (sitno sjeckani)
  • 1 režanj češnjaka (sitno sjeckani)
  • 100 g korijena celera (naribani)
  • 2 žlice brašna (pšenično ili pirovo)
  • 2 žlice brašna od heljde
  • 1 žličica chia sjemenki (ili mljevenih sjemenki lana)
  • 3 žličice vode
  • 1 žlica gomashija
  • 1 žlica delikatesnog suhog kvasca
  • 1 žlica sjemenki suncokreta ili konoplje
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 2 žlice ulja (maslinovo, repičino ili suncokretovo)

Priprema

Naribanu tikvicu posolimo i iscijedimo tekućinu iz tikvica.

Pripremimo chia jaje (ili laneno jaje) tako što u 1 žličicu sjemenki dodamo 3 žličice tople vode. Promiješamo i ostavimo 15 minuta.

U ocijeđene tikvice dodamo naribanu mrkvu, celer, češnjak, brašno, delikatesni kvasac, gomashio i prašak za pecivo. Promiješamo.

Dodamo chia (ili laneno) jaje, ulje i sjemenke suncokreta (ili konoplje).

Sve dobro promiješamo i smjesa za popečke je spremna.

U protvan stavimo papir za pečenje, a pećnicu uključimo na 200 stupnjeva Celzijevih.

Od smjese rukom oblikujemo popečke. Popečke uvaljamo u brašno, pa slažemo na papir za pečenje.

Stavimo ih peći u pećnicu.

Nakon 20 minuta, okrenemo popečke na drugu stranu i pečemo još 20 minuta.

Autor Ivana Surjan Mitrović

Moje ime je Ivana. Veganka sam 15 godina, a prije toga sam bila vegetarijanka 6 godina. Mama sam male veganke koja mi je inspiracija za veganiziranje tradicionalnih recepata. Uživam za nju pripremati sva jela u kojima uživaju njezini prijatelji, samo u veganskoj verziji. Svoje recepte rado dijelim sa svima koje zanima veganska prehrana putem svog YouTube kanala MamaVeganka. Za svoju obitelj pripremam zdrave, nutritivno uravnotežene obroke, no u tome nisam stroga pa povremeno uživamo i u veganskom junk-foodu. :) Danas je ponuda veganske industrijski pripremljene hrane u porastu pa nastojim naći balans.

Svakako isprobajte i ove recepte!

toplo hladna salata od šampinjona
veganski jogurt
salata od bulgura
špagete s pestom od tikvica
veganski Alfredo umak
vegetarijanske tortilje s povrćem

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

himalajska sol

Himalajska sol

Himalajska sok je kamena sol (halit) često ružičaste nijanse zbog minerala u tragovima, a koristi se kao ...

Više

kakao maslac

Kakao maslac

Kakao maslac je prirodna biljna mast koja se dobiva iz kakaovca ili zrna kakaovca i, unatoč nazivu, ne ...

Više

domaći seitan

Seitan

Seitan ili sejtan je visokoproteinsko vegansko jelo koje se koristi kao zamjena za meso. Priprema se od ...

Više

domaća granola

Granola

Domaća granola ili žitarice sve su popularniji izbor za doručak, a glavni razlozi su ti što se brzo ...

Više

aquafaba od graha

Aquafaba - zamjena za jaja

Aquafaba je naziv za tekućinu koja zamjenjuje jaja (cijelo jaje ili bjelanjak) u veganskoj kuhinji, a ...

Više

proizvodi od glutena

Što je gluten

Gluten ili u prijevodu "ljepilo" je protein koji se nalazi u pšenici, ječmu, piru, raži, a sadrži ga ...

Više

sojino mlijeko

Sojino mlijeko

Domaće sojino mlijeko sjajna je alternativa kravljem mlijeku i često korišten biljni napitak u veganskoj ...

Više

Footer

Vege.hr

Portal Vege.hr pokrenut je jer smo uočili nedostatak profesionalnih informacija iz kategorije vegetarijanstva i veganstva u Hrvatskoj. Više

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr
Copyright © 2019–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka