Uopće ne znam kako da nazovem ovo savršeno čudo od krumpira i povrća. Popečci? Jastučići? Punjene pizzete? Moja mama ih zove FLUTE! I ja ostajem pri njezinom nazivu. Zašto flute? Ne znam! Mislim da ni moja mama ne zna! 😂😁
Kao mala sam ih često jela, ali naravno u standardnoj, nezdravoj verziji. Od kako sam promijenila prehranu, za mene je to značilo da se moram odreći svih ukusnih stvari koje sam prije jela, a ja to nisam htjela. Fluta ne, nikako! I tako sam se krenula "igrati" i isprobavati zdravu verziju. I evo je! Tako mekana, ukusna, savršeno zdrava verzija maminih fluta.
Recept za veganske popečke od krumpira s povrćem
Sastojci za tijesto
- 1 kg krumpira
- 3 dl rižinog brašna
- 1 dl tapioka škroba
- 2 žlice maslinovog ulja
- Sol
- Papar
- Origano
Sastojci za punjenje
- 1 mala glavica luka
- 2 češnja češnjaka
- 300 gr šampinjona
- 1/2 crvene paprike
- 1 manja tikvica
- Sol
- Papar
- Kajenski papar
- Svježi bosiljak
- Mladi luk
- Veganska mozzarella
Priprema
Krumpir skuhajte u blago posoljenoj vodi. Još vrućeg ga zgnječite vilicom ili gnječilicom u pire i pustite da se skroz ohladi. Nikako ga nemojte miksati mikserom.
Dok se krumpir kuha napravite punjenje.
Tikvicu naribajte na ribež, posolite i pustite da odstoji u cjedilu kako bi se ocijedila sva voda koju tikvica pusti nakon par minuta. Luk i češnjak posolite i dinstajte na maslinovom ulju, dodajte sjeckanu,na male kockice, crvenu papriku.
Kada paprika omekša, dodajte šampinjone koje ste prethodno izrezali na manje komadiće i dinstajte dok sva tekućina iz šampinjona ne ispari. Po želji još malo posolite, popaprite, dodajte kajenski papar, začine po želji. Tikvicu dobro procijedite (ja rukama uzimam hrpice koje gnječim dok ne izađe sva voda) i dodajte ih šampinjonima. Dinstajte dok vam god sva (obavezno sva!) voda ne ispari. Pazite da vam se ne zalijepi i ne zagori.
Pred kraj dodajte sitno sjeckani svježi bosiljak.
Pustite da se punjenje hladi dok pripremate flute/popečke.
Zamijesite tijesto od svih sastojaka i napravite valjak od kojeg ćete dobiti, otprilike, 20 kuglica (10 fluta).
Svaku kuglicu razvaljajte tanko, napunite ohlađenom smjesom, pospite mladim lukom i veganskom mozzarellom.
Preklopite s drugom tanko razvaljanom kuglicom, zalijepite i pecite u neprianjajućoj tavi s par kapi maslinovog ulja.
Svakako su još bolje kad malo odstoje. Djeca ih obožavaju, a ako ih djeca obožavaju, onda znajte da su odlične.
Promijeniti prehranu ne znači odreći se nečega što najviše volimo. Dovoljno je samo voljeti to toliko da se upornost isplati. Vi se ne morate truditi za pronaći savršenu zdravu verziju, tu sam ja za vas.
Odgovori