Danas vam donosim recept za jedan vrlo jednostavan i brzinski ručak - gulaš s gljivama koji će oduševiti sve koji ga probaju.
Za vegane (i vegetarijance) je vrlo važno da pripaze na vrste namirnica koje konzumiraju te moraju nadoknaditi proteine koji se nalaze u mesu, a koji, u sebi, sadrže sve važne (neophodne) aminokiseline. Nijedna namirnica ne sadrži apsolutno sve važne aminokiseline koje tijelu treba, ali se kombiniranjem mogu nadoknaditi potrebni proteini. Najbolji način za to su svakako gljive.
U mojoj kuhinji se često na meniju nađu razne vrste gljiva i pripremam ih na sve moguće načine - kuham, dinstam, poham, pečem jer su bogat izvor proteina. Iako vegetarijanci jedu i jaja, mliječne proizvode i ribu koji su također prepuni proteina, situacija je kod vegana dodatno komplicirana jer ne jedemo ni ribu, ni mliječne proizvode, ni jaja. Zato često kombiniram razne biljke i začine, a izbjegavam i preparate koje mnogi koriste kao dodatak prehrani. Prirodno je prirodno...
Ovaj veganski gulaš s gljivama se često nađe na mom stolu, a ako imate i malo suhih vrganja slobodno ih dodajte jer će okus biti intenzivniji. Ja ih nisam imala i koristila sam sad samo šampinjone, ali je okus svejedno bio savršen!
Recept za veganski gulaš s gljivama
Sastojci:
- Sejtan
- 1 žl. kokosovog ulja
- Šampinjoni (ili druge gljive po izboru)
- Mladi luk
- 200 gr smrznutog graška
- Češanj češnjaka
- 1 dl. vina
- 1 dl. vode
- Rižino vrhnje za kuhanje (može i sojino)
- Začini: kurkuma, sol, papar, timjan, dimljena crvena paprika
Priprema:
- Marinirani sejtan prziti par minuta na tavi s malo kokosovog ulja.
- Dodati šampinjone ( ili neke druge gljive) i mladi luk i nastaviti pirjati nekoliko minuta dok gljive ne puste vodu.
- Dodati smrznuti grašak i režanj češnjaka (nasjeckanog na sitno)
- Zaliti sa 1 dcl vina i 1dcl vode i lagano kuhati 10-ak minuta dok se grašak ne skuha.
- Dodati sol, papar, malo kurkume, timijana i dimljene crvene paprike.
- Kad je grašak skuhan umiješati rižino vrhnje za kuhanje (može i sojino ali rižino je puno lakše), kuhati još 2 minute i po potrebi dodati još začina.
Poslužiti uz njoke 🙂
Odgovori