• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Vegetarijanstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Veganstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Sirova hrana
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Baza znanja
  • Superhrana

Vege.hr

Veganski gulas s gljivama

Objavljeno: 24.02.2019. Autor: Nataša Rajčević

Veganski gulaš od gljiva

Danas vam donosim recept za jedan vrlo jednostavan i brzinski ručak - gulaš s gljivama koji će oduševiti sve koji ga probaju.

Za vegane (i vegetarijance) je vrlo važno da pripaze na vrste namirnica koje konzumiraju te moraju nadoknaditi proteine koji se nalaze u mesu, a koji, u sebi, sadrže sve važne (neophodne) aminokiseline. Nijedna namirnica ne sadrži apsolutno sve važne aminokiseline koje tijelu treba, ali se kombiniranjem mogu nadoknaditi potrebni proteini. Najbolji način za to su svakako gljive.

U mojoj kuhinji se često na meniju nađu razne vrste gljiva i pripremam ih na sve moguće načine - kuham, dinstam, poham, pečem jer su bogat izvor proteina. Iako vegetarijanci jedu i jaja, mliječne proizvode i ribu koji su također prepuni proteina, situacija je kod vegana dodatno komplicirana jer ne jedemo ni ribu, ni mliječne proizvode, ni jaja. Zato često kombiniram razne biljke i začine, a izbjegavam i preparate koje mnogi koriste kao dodatak prehrani. Prirodno je prirodno...

Ovaj veganski gulaš s gljivama se često nađe na mom stolu, a ako imate i malo suhih vrganja slobodno ih dodajte jer će okus biti intenzivniji. Ja ih nisam imala i koristila sam sad samo šampinjone, ali je okus svejedno bio savršen!

Recept za veganski gulaš s gljivama

vege gulas s gljivama

Sastojci:

  • Sejtan
  • 1 žl. kokosovog ulja
  • Šampinjoni (ili druge gljive po izboru)
  • Mladi luk
  • 200 gr smrznutog graška
  • Češanj češnjaka
  • 1 dl. vina
  • 1 dl. vode
  • Rižino vrhnje za kuhanje (može i sojino)
  • Začini: kurkuma, sol, papar, timjan, dimljena crvena paprika

Priprema:

  1. Marinirani sejtan prziti par minuta na tavi s malo kokosovog ulja.
  2. Dodati šampinjone ( ili neke druge gljive) i mladi luk i nastaviti pirjati nekoliko minuta dok gljive ne puste vodu.
  3. Dodati smrznuti grašak i režanj češnjaka (nasjeckanog na sitno)
  4. Zaliti sa 1 dcl vina i 1dcl vode i lagano kuhati 10-ak minuta dok se grašak ne skuha.
  5. Dodati sol, papar, malo kurkume, timijana i dimljene crvene paprike.
  6. Kad je grašak skuhan umiješati rižino vrhnje za kuhanje (može i sojino ali rižino je puno lakše), kuhati još 2 minute i po potrebi dodati još začina.

Poslužiti uz njoke 🙂

Autor Nataša Rajčević

Ja sam Nataša Rajčević, zadranka sa zagrebačkom adresom. Ljubav prema kuhanju razvila sam još kao mala, kuhanje mi je najdraža vrsta relaksacije i uživam u svakom trenutku. Spremam veganska, šarena i životopisna jela. Što više boja na tanjuru, to bolje! Veliki sam fan egzotičnih, kao i tradicionalnih starih dalmatinskih jela. Svojim receptima pokušavam ljudima približiti vegansku prehranu te im pokazati kako zdrava hrana ne mora biti skupa ni komplicirana a itekako zasitna i ukusna.

Svakako isprobajte i ove recepte!

toplo hladna salata od šampinjona
veganski jogurt
salata od bulgura
špagete s pestom od tikvica
veganski Alfredo umak
vegetarijanske tortilje s povrćem

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primarni stupac

himalajska sol

Himalajska sol

Himalajska sok je kamena sol (halit) često ružičaste nijanse zbog minerala u tragovima, a koristi se kao ...

Više

kakao maslac

Kakao maslac

Kakao maslac je prirodna biljna mast koja se dobiva iz kakaovca ili zrna kakaovca i, unatoč nazivu, ne ...

Više

domaći seitan

Seitan

Seitan ili sejtan je visokoproteinsko vegansko jelo koje se koristi kao zamjena za meso. Priprema se od ...

Više

domaća granola

Granola

Domaća granola ili žitarice sve su popularniji izbor za doručak, a glavni razlozi su ti što se brzo ...

Više

aquafaba od graha

Aquafaba - zamjena za jaja

Aquafaba je naziv za tekućinu koja zamjenjuje jaja (cijelo jaje ili bjelanjak) u veganskoj kuhinji, a ...

Više

proizvodi od glutena

Što je gluten

Gluten ili u prijevodu "ljepilo" je protein koji se nalazi u pšenici, ječmu, piru, raži, a sadrži ga ...

Više

sojino mlijeko

Sojino mlijeko

Domaće sojino mlijeko sjajna je alternativa kravljem mlijeku i često korišten biljni napitak u veganskoj ...

Više

Footer

Vege.hr

Portal Vege.hr pokrenut je jer smo uočili nedostatak profesionalnih informacija iz kategorije vegetarijanstva i veganstva u Hrvatskoj. Više

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr
Copyright © 2019–2025. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka