Ako ne smijete konzumirati namirnice u kojima se nalazi gluten ili želite isprobati bezglutensku prehranu, savjetujemo da si ne uskraćujte kolače bez glutena koji, iako ne sadrže pšenično brašno, mogu biti ukusni, čak i ukusniji nego oni u čijem je sastavu brašno. Kolači bez glutena se obično brzo i lako pripremaju, a postoje i oni koji se mogu pripremiti od jednostavnih i lako dostupnih namirnica.
Iako će vam se ponekad činiti da priprema kolača bez glutena zahtijeva i malo veće troškove, u nastavku ćemo vam pokazati kako pripremiti kolače bez glutena za svačiji džep te ukus. Od onih koji se peku, pa sve do onih sirovih koji za pripremu trebaju tek nešto malo vremena, dobru sjeckalicu i hladnjak.
Kolač bez glutena - bazni recept
Ovaj kolač možete kombinirati s raznim preljevima i dodacima, a može vam poslužiti i kao biskvit za tortu bez glutena. Pšenično brašno zamijenjeno je heljdinim brašnom, a rafinirani bijeli šećer brezinim šećerom koji se može koristiti i u prehrani dijabetičara, jer ima niski glikemijski indeks. Možete ga zamijeniti bilo kojim drugim zaslađivačem ili čak i medom. Što se tiče mlijeka, koristite ono prema želji. Ako želite i kolač bez laktoze, kravlje mlijeko po želji zamijenite biljnim mlijekom kao što je bademovo mlijeko, rižino mlijeko ili kokosovo mlijeko. Od ulja možete koristiti kokosovo ili suncokretovo ulje.
Sastojci:
- jedna šalica heljdinog brašna
- tri žlice brezinog šećera
- jedna šalica maka
- jedna šalica bademovog mlijeka
- 2 jaja
- pola šalice kokosovog ili suncokretovog ulja
- prašak za pecivo
Priprema
Priprema kolača je jednostavna i brza. Svi sastojci se stave u jednu posudu te se dobro izmiksaju. Smjesu ulijte u kalup koji je prethodno namašćen i posipam bezglutenskim brašnom.
Stavite u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva i pecite 20-ak minuta, odnosno dok kolače nije pečen. Ako vam pećnica slabije peče, pojačajte je na 200 stupnjeva.
Ovaj kolač se može jesti i sam za sebe. Posipajte ga kokosom i bit će ukusan, ali isto tako može se doraditi i drugim dodacima te ćete tako dobiti jedan potpuno novi kolač. Odlična ideja je da mak ponekad zamijenite mljevenim bademima, orasima ili lješnjacima pa će kolač svaki put biti drukčijeg okusa.
Možete ga premazati marmeladom po želji i preliti na pari otopljenom čokoladom s 80 posto kakaa, na koju ćete posipati mljevene orašaste plodove ili kokos. Dobit ćete ukusan i zdrav kolač, a predlažemo da birate marmeladu bez dodanog šećera koju možete nabaviti u svim trgovinama zdrave hrane.
Od njega možete napraviti i tortu. Stavite smjesu u kalup za torte, a nakon pečenja biskvit prerežite i napunite kremom po želji.
Sirova torta od manga i kokosa
Danas su sve popularnije sirove torte. Osim jednostavnog načina pripreme, riječ je o tortama bez brašna, bez šećera, bez laktoze i bez pečenja. Jedino što se može čini kao negativni dio pripreme ovakvih torti su možda malo skuplje namirnice, ali s obzirom na sve veću konkurenciju, cijene namirnica su svakog dana sve niže. Namirnice možete nabaviti gotovo u svim trgovinama.
Sastojci za podlogu:
- 20 dkg badema
- 9 datulja
- 10 dkg kokosovog brašna
- 4 žlice kokosovog mlijeka ili vode
- dvije žlice kokosovog ulja
Sastojci za kremu:
- tri zrele banane
- dva manga
- kokosovo vrhnje
- tri žlice kokosovog ulja
Priprema
Datulje ostavite namočene u vodi preko noći ili na šest sati, izvadite im koštice te ih stavite u blender s ostalim sastojcima. Dodajte bademe, kokosovo brašno, kokosovo ulje u tekućem stanju te kokosovo mlijeko pa sve izblendajte u smjesu. Ako vam je smjesa presuha, dodajte još malo kokosovog mlijeka ili vode.
Smjesu prebacite na kalup te je dobro utisnite i stavite u hladnjak da se stisne.
Za to vrijeme pripremite kremu od kokosa i manga koja teksturom podsjeća na sladoled.
Ogulite banane i mango te im dodajte kokosovo ulje i kratko izblendajte.
Kokosovo vrhnje izmiksajte sve dok ne dobijete šlag pa ga dodajte smjesi od banana i manga.
Ulijte u kalup na podlogu pa ostavite da se stisne tijekom noći.
Ova ukusna sirova torta zadovoljit će i najzahtjevnija nepca, a pošto je prepuna vitamina i minerala te bez rafiniranih šećera, možete je konzumirati bez grižnje savjesti.
Foto: kerdkanno/Pixabay
Odgovori