Ako bolujete od celijakije ili je vaš organizam osjetljiv na gluten, potrebno ga je potpuno izbaciti iz prehrane jer biste u protivnom mogli osjetiti niz zdravstvenih tegoba. Naime, protein gluten kod osoba intolerantnih na gluten, aktivira imunološki sustav koji u tom slučaju počinje uništavati crijevne resice što dovodi do oštećenja sluznice i crijeva. Ako vam smeta gluten, nakon unosa hrane koja ga sadrži (pšenica) možete osjetiti razne tegobe poput proljeva, nadutosti, slabosti, povraćanja...
Ako vam je dijagnosticirana celijakija, u potpunosti izbacite gluten iz prehrane, a mi vam u nastavku donosimo neke ideje kako možete pripremiti ukusnu večeru bez glutena.
Recepti za večeru bez glutena
Večera bez glutena ne mora biti nemoguća misija. U nastavku pronađite recepte za večeru u kojima će jednako uživati i oni kojima ne smeta gluten te vegetarijanci i vegani.
Salata s kvinojom i grahom
Osvježavajuća i niskokalorična salata s kvinojom, ne samo da će napuniti sve rezerve vitamina i minerala u vašem tijelu, već će biti ukusan i hranjiv obrok bez glutena pogodan i za vegane. Kvinoja potječe iz područja Čilea, Perua i Bolivije, a pošto se koristila još prije 5000 godina, smatra se jednom od najstarijih biljaka za prehranu. Spojili smo se je s crvenim grahom, lukom i paprikom uz malu dozu pikantnog čilija.
Sastojci:
- 150 grama crvenog graha
- 100 grama kvinoje
- 1 žuta paprika
- 2 mlada luka
- 1 glavica ljubičastog luka
- maslinovo ulje
- svježa čili papričica
- sol i papar
Priprema
Skuhajte kvinoju prema uputama na vrećici, a nakon što je kuhana, maknite je s vatre i ostavite da odstoji poklopljeno još 5 minuta. U međuvremenu narežite mladi luk, papriku i ljubičasti luk na sitne komadiće.
Kvinoju rasporedite po posudi kako bi se što prije ohladila, a za to vrijeme pripremite umak. Ulijte maslinovo ulje u posudu, dodajte malo soli i papra, peršin te mljevenu čili papričicu. Pripazite na ljutinu. Ako niste ljubitelj pikantnih okusa, možete je i potpuno izbaciti iz salate, te dodati neki drugi začin po svojoj želji.
Dobiveni dressing prelijte preko kvinoje, dodajte crveni grah i sve dobro promiješajte.
Riža na kokosovom mlijeku
Ako želite laganu, slatku i toplu večeru, najbolji izbor je riža na kokosovom mlijeku. Kokos, šumsko voće, cimet i riža, odvest će vas okusom i mislima u neke daleke egzotične zemlje.
Sastojci:
- 70 grama riže
- pet žlica kokosovog mlijeka
- šumsko voće
- 200 mililitara vode
- pola žličice soli
- pola žličice cimeta
- ekstrakt vanilije
Priprema
Na laganoj vatri skuhajte rižu prema uputama na pakiranju pa pred sami kraj kuhanja dodajte kokosovo mlijeko. Kad je riža gotova, prebacite je u zdjelicu pa dodajte cimet, sol i ekstrakt vanilije. Sa štapnim mikserom usitnite šumsko voće pa ga dodajte po vrhu.
Bezglutenska pizza od palente
Tijesto za pizzu od palente zanimljiva je zamjena za tradicionalno tijesto. Ako volite sočna tijesta za pizzu na pravom ste mjestu. Isprobajte ovu zdravu i bezglutensku pizzu u kojoj može uživati cijela obitelj. U ovom obroku mogu uživati i vegani, ali i svi oni koji paze na kalorije jer palenta je niskokalorična. Naime, jedna šalica palente ima samo 150 kalorija.
Sastojci:
- jedna i pol šalica palente
- povrtni temeljac
- maslinovo ulje
- sol i papar
- origano
- bosiljak
- peršin
- crne masline
- zelena paprika
- kukuruz
- veganski sir
Priprema
Stavite temeljac kuhati pa nakon što zakipi, smanjite vatru i dodajte mu maslinovo ulje i začine. Zatim dodajte i palentu pa miješajte pet minuta dok smjesa ne postane glatka. Kuhanu palentu sa začinima stavite na pleh, kojeg ste prethodno obložili papirom za pečenje, razmažite tanko, do 1 centimetra debljine i napravite krug. Stavite u hladnjak na pola sata, a pećnicu zagrijte na 230 stupnjeva.
Tijesto od palente pecite 25 minuta pa ga izvadite iz pećnice, okrenite ga i na okrenutu stranu posložite sastojke po želji. Premažite tijesto rajčicom, dodajte veganski sir, zelenu papriku, kukuruz i sitno sjeckane crne masline te pecite dok se svi sastojci ne ispeku i dok se sir ne rastopi.
Intolerancija na gluten može dovesti do velikog broja opasnih simptoma, a na kraju i do razvoja nekih opasnih bolesti, pa je prehranu potrebno prilagoditi tegobama. A želite li iznenaditi ukućane ukusnim slasticama i desertima, predlažemo kolače bez glutena.
Foto: Engin_Akyurt/Pixabay
Odgovori