• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Vegetarijanstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Veganstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Sirova hrana
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Baza znanja
  • Superhrana

Vege.hr

šampinjoni punjeni rižotom od heljde

Objavljeno: 11.04.2019. Autor: Ivana Zajačko

Bombice od heljde – šampinjoni punjeni rižotom od heljde

Ovaj recept je nastao sasvim slučajno. Kolegica me je pitala što da radi sa oljuštenom heljdom koju je kupila, i ja se sjetila da i imam negdje zabačenu i, nenamjerno, zaboravljenu vrećicu oljuštene heljde, pa sam pomislila da je super prilika da i ja svoju iskoristim, a njoj pomognem s pripremom. I evo ga, ručak koji je dobio pohvale i mojih i njenih ukućana!

Sastojci za bombice od heljde

  • 1 glavica luka
  • 2 veća češnja češnjaka
  • 250 gr oljuštene heljde
  • 2 srednje tikvice
  • 1 kg svježih šampinjona (što većih)
  • 2 žlice prehrambenog kvasca
  • 200 ml sojinog ili rižinog vrhnja za kuhanje
  • Veganski parmezan (recept za domaći veganski parmezan)
  • Maslinovo ulje, sol, papar i začini po želji

Priprema

Oljuštenu heljdu večer prije natopiti, u vodi, s malo limunovog soka. Tikvice operite i, s korom, naribajte na veći dio ribeža. Malo ih posolite i stavite u cjedilo da se cijede dok pripremate ostalo.

Šampinjone očistite, odvojite stapke koje izrežite na sitne kockice, a klobuke složite u nauljen pleh za pečenje.

Luk i češnjak narežite na kockice, posolite i dinstajte na maslinovom ulju. Ja sam luku dodala malo sjeckanog vlasca i sušenog peršina.  Dodajte nasjeckane stapke šampinjona, popaprite, začinite po želji i pustite da se dinsta na laganoj vatri otprilike 10-ak minuta. Zatim dodajte heljdu koju ste procijedili i isprali pod mlazom vode.

Podlijte s MALO vode i pustiti da se “krčka” otprilike 20-ak minuta stalno miješajući kakovam  heljda ne bi zagorila. Ako heljda nije kuhana dolijte još malo vode. (Pazite da vam se heljda ne prekuha jer ona treba upiti i većinu vrhnja za kuhanje). Zatim iscijedite ostatak vode iz tikvica (ja sam uzimala tikvice u ruku, pravila loptice i istiskivala višak vode) i dodajte ih heljdi.

Dodajte vrhnje za kuhanje i prehrambeni kvasac. Promješajte smjesu i kuhajte dok ne dobijete finu kremastu strukturu. (Heljda treba upiti dio vrhnja za kuhanje, a višak vode od tikvica treba ispariti). Izgledat će vam kao kremasti rižoto. Pustite smjesu da se ohladi.

U klobuke od šampinjona stavite malo, na dno, veganskog parmezana ili vegan mozzarelle, zatim ohlađenu smjesu od heljde i pospite veganskim parmezanom.

priprema šampinjona

punjeni sampinjoni

Poškropite ih malo sa maslinovim uljem i pecite na 180°C, u zagrijanoj pećnici 30 minuta. Vrijeme pečenja će vam ovisiti o jačini pećnice.

Jednom kad ovo probate, heljda vam više nikad neće biti zabačena i zaboravljena u kuhinji. Dobar tek!

Autor Ivana Zajačko

Ja sam Ivana. Vukovarka s trenutnom adresom u Rovinju. Slavonka koja je tradicionalnu slavonsku kuhinju odlučila zamijeniti zdravim načinom prehrane koji se bazira na cjelovitim namirnicama biljnog porijekla (Whole Foods Plant Based). Posvetila sam se proučavanju i izradi zdravih i sirovih slastica, a inspiraciju crpim iz tradicionalnih i modernih, te pokušavam dobiti zdrave inačice standardnih kolača kako bih ljudima dokazala da nešto fino i savršeno ne mora biti nezdravo! Posebno bih izdvojila svoju specijalnost u izradi pralina.

Svakako isprobajte i ove recepte!

toplo hladna salata od šampinjona
veganski jogurt
salata od bulgura
špagete s pestom od tikvica
veganski Alfredo umak
vegetarijanske tortilje s povrćem

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

sjemenke bundeve

Mlijeko od sjemenki bundeve

Jeste li znali da napitak sličan veganskim verzijama mlijeka možete pripremiti od sjemenki bundeve? ...

Više

zeleni smoothie

Najbolji veganski proteinski dodaci

Izbjegavanjem proizvoda životinjskog podrijetla i prakticiranjem veganstva, ne mora odmah za sobom ...

Više

lješnjaci

Mlijeko od lješnjaka

Mlijeko od lješnjaka bogate je i kremaste teksture, idealno je za vegane, a dodatan plus mu je što nema ...

Više

indijski oraščići u zdjeli

Mlijeko od indijskih oraščića

Domaće biljno mlijeko od indijskih oraščića nešto je neuobičajeniji izbor, ali jednom kada ga kušate, ...

Više

heljda

Mlijeko od heljde

Ako ste intolerantni na laktozu i gluten i ne želite koristiti proizvode životinjskog podrijetla, ...

Više

Footer

Vege.hr

Portal Vege.hr pokrenut je jer smo uočili nedostatak profesionalnih informacija iz kategorije vegetarijanstva i veganstva u Hrvatskoj. Više

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Vezano

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Copyright © 2019–2022. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.