Ovaj recept je nastao sasvim slučajno. Kolegica me je pitala što da radi sa oljuštenom heljdom koju je kupila, i ja se sjetila da i imam negdje zabačenu i, nenamjerno, zaboravljenu vrećicu oljuštene heljde, pa sam pomislila da je super prilika da i ja svoju iskoristim, a njoj pomognem s pripremom. I evo ga, ručak koji je dobio pohvale i mojih i njenih ukućana!
Sastojci za bombice od heljde
- 1 glavica luka
- 2 veća češnja češnjaka
- 250 gr oljuštene heljde
- 2 srednje tikvice
- 1 kg svježih šampinjona (što većih)
- 2 žlice prehrambenog kvasca
- 200 ml sojinog ili rižinog vrhnja za kuhanje
- Veganski parmezan (recept za domaći veganski parmezan)
- Maslinovo ulje, sol, papar i začini po želji
Priprema
Oljuštenu heljdu večer prije natopiti, u vodi, s malo limunovog soka. Tikvice operite i, s korom, naribajte na veći dio ribeža. Malo ih posolite i stavite u cjedilo da se cijede dok pripremate ostalo.
Šampinjone očistite, odvojite stapke koje izrežite na sitne kockice, a klobuke složite u nauljen pleh za pečenje.
Luk i češnjak narežite na kockice, posolite i dinstajte na maslinovom ulju. Ja sam luku dodala malo sjeckanog vlasca i sušenog peršina. Dodajte nasjeckane stapke šampinjona, popaprite, začinite po želji i pustite da se dinsta na laganoj vatri otprilike 10-ak minuta. Zatim dodajte heljdu koju ste procijedili i isprali pod mlazom vode.
Podlijte s MALO vode i pustiti da se "krčka" otprilike 20-ak minuta stalno miješajući kakovam heljda ne bi zagorila. Ako heljda nije kuhana dolijte još malo vode. (Pazite da vam se heljda ne prekuha jer ona treba upiti i većinu vrhnja za kuhanje). Zatim iscijedite ostatak vode iz tikvica (ja sam uzimala tikvice u ruku, pravila loptice i istiskivala višak vode) i dodajte ih heljdi.
Dodajte vrhnje za kuhanje i prehrambeni kvasac. Promješajte smjesu i kuhajte dok ne dobijete finu kremastu strukturu. (Heljda treba upiti dio vrhnja za kuhanje, a višak vode od tikvica treba ispariti). Izgledat će vam kao kremasti rižoto. Pustite smjesu da se ohladi.
U klobuke od šampinjona stavite malo, na dno, veganskog parmezana ili vegan mozzarelle, zatim ohlađenu smjesu od heljde i pospite veganskim parmezanom.
Poškropite ih malo sa maslinovim uljem i pecite na 180°C, u zagrijanoj pećnici 30 minuta. Vrijeme pečenja će vam ovisiti o jačini pećnice.
Jednom kad ovo probate, heljda vam više nikad neće biti zabačena i zaboravljena u kuhinji. Dobar tek!
Odgovori