• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Vegetarijanstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Veganstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Sirova hrana
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Baza znanja
  • Superhrana

Vege.hr

šampinjoni punjeni rižotom od heljde

Objavljeno: 11.04.2019. Autor: Ivana Zajačko

Bombice od heljde - šampinjoni punjeni rižotom od heljde

Ovaj recept je nastao sasvim slučajno. Kolegica me je pitala što da radi sa oljuštenom heljdom koju je kupila, i ja se sjetila da i imam negdje zabačenu i, nenamjerno, zaboravljenu vrećicu oljuštene heljde, pa sam pomislila da je super prilika da i ja svoju iskoristim, a njoj pomognem s pripremom. I evo ga, ručak koji je dobio pohvale i mojih i njenih ukućana!

Sastojci za bombice od heljde

  • 1 glavica luka
  • 2 veća češnja češnjaka
  • 250 gr oljuštene heljde
  • 2 srednje tikvice
  • 1 kg svježih šampinjona (što većih)
  • 2 žlice prehrambenog kvasca
  • 200 ml sojinog ili rižinog vrhnja za kuhanje
  • Veganski parmezan (recept za domaći veganski parmezan)
  • Maslinovo ulje, sol, papar i začini po želji

Priprema

Oljuštenu heljdu večer prije natopiti, u vodi, s malo limunovog soka. Tikvice operite i, s korom, naribajte na veći dio ribeža. Malo ih posolite i stavite u cjedilo da se cijede dok pripremate ostalo.

Šampinjone očistite, odvojite stapke koje izrežite na sitne kockice, a klobuke složite u nauljen pleh za pečenje.

Luk i češnjak narežite na kockice, posolite i dinstajte na maslinovom ulju. Ja sam luku dodala malo sjeckanog vlasca i sušenog peršina.  Dodajte nasjeckane stapke šampinjona, popaprite, začinite po želji i pustite da se dinsta na laganoj vatri otprilike 10-ak minuta. Zatim dodajte heljdu koju ste procijedili i isprali pod mlazom vode.

Podlijte s MALO vode i pustiti da se "krčka" otprilike 20-ak minuta stalno miješajući kakovam  heljda ne bi zagorila. Ako heljda nije kuhana dolijte još malo vode. (Pazite da vam se heljda ne prekuha jer ona treba upiti i većinu vrhnja za kuhanje). Zatim iscijedite ostatak vode iz tikvica (ja sam uzimala tikvice u ruku, pravila loptice i istiskivala višak vode) i dodajte ih heljdi.

Dodajte vrhnje za kuhanje i prehrambeni kvasac. Promješajte smjesu i kuhajte dok ne dobijete finu kremastu strukturu. (Heljda treba upiti dio vrhnja za kuhanje, a višak vode od tikvica treba ispariti). Izgledat će vam kao kremasti rižoto. Pustite smjesu da se ohladi.

U klobuke od šampinjona stavite malo, na dno, veganskog parmezana ili vegan mozzarelle, zatim ohlađenu smjesu od heljde i pospite veganskim parmezanom.

priprema šampinjona

punjeni sampinjoni

Poškropite ih malo sa maslinovim uljem i pecite na 180°C, u zagrijanoj pećnici 30 minuta. Vrijeme pečenja će vam ovisiti o jačini pećnice.

Jednom kad ovo probate, heljda vam više nikad neće biti zabačena i zaboravljena u kuhinji. Dobar tek!

Autor Ivana Zajačko

Ja sam Ivana. Vukovarka s trenutnom adresom u Rovinju. Slavonka koja je tradicionalnu slavonsku kuhinju odlučila zamijeniti zdravim načinom prehrane koji se bazira na cjelovitim namirnicama biljnog porijekla (Whole Foods Plant Based). Posvetila sam se proučavanju i izradi zdravih i sirovih slastica, a inspiraciju crpim iz tradicionalnih i modernih, te pokušavam dobiti zdrave inačice standardnih kolača kako bih ljudima dokazala da nešto fino i savršeno ne mora biti nezdravo! Posebno bih izdvojila svoju specijalnost u izradi pralina.

Svakako isprobajte i ove recepte!

toplo hladna salata od šampinjona
veganski jogurt
salata od bulgura
špagete s pestom od tikvica
veganski Alfredo umak
vegetarijanske tortilje s povrćem

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

himalajska sol

Himalajska sol

Himalajska sok je kamena sol (halit) često ružičaste nijanse zbog minerala u tragovima, a koristi se kao ...

Više

kakao maslac

Kakao maslac

Kakao maslac je prirodna biljna mast koja se dobiva iz kakaovca ili zrna kakaovca i, unatoč nazivu, ne ...

Više

domaći seitan

Seitan

Seitan ili sejtan je visokoproteinsko vegansko jelo koje se koristi kao zamjena za meso. Priprema se od ...

Više

domaća granola

Granola

Domaća granola ili žitarice sve su popularniji izbor za doručak, a glavni razlozi su ti što se brzo ...

Više

aquafaba od graha

Aquafaba - zamjena za jaja

Aquafaba je naziv za tekućinu koja zamjenjuje jaja (cijelo jaje ili bjelanjak) u veganskoj kuhinji, a ...

Više

proizvodi od glutena

Što je gluten

Gluten ili u prijevodu "ljepilo" je protein koji se nalazi u pšenici, ječmu, piru, raži, a sadrži ga ...

Više

sojino mlijeko

Sojino mlijeko

Domaće sojino mlijeko sjajna je alternativa kravljem mlijeku i često korišten biljni napitak u veganskoj ...

Više

Footer

Vege.hr

Portal Vege.hr pokrenut je jer smo uočili nedostatak profesionalnih informacija iz kategorije vegetarijanstva i veganstva u Hrvatskoj. Više

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr
Copyright © 2019–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka