Kažu da je proso sirotinjska namirnica kojom se liječe bogataši. Okrugla žitarica žute boje koja ima visok udio proteina i vlakana sve se više koristi u prehrani zahvaljujući svojim bogatim nutritivnim vrijednostima. A sve veći broj populacije poseže upravo za ovom ukusnom i hranjivom žitaricom jer ne sadrži gluten.
Odlična je zamjena za rižu i tjesteninu i, iako ima specifičan "orašasti" okus, super se slaže sa svim namirnicama.
Ovog puta kombinirala sam ga sa šampinjonima, iako je i s tikvicama top kombinacija.
Recept za rižoto od prosa (prosotto) i salatu od rukole
Sastojci za rižoto od prosa (prosotto)
- 750 gr svježih šampinjona
- 1 šalica (2dl) prosa
- 2 srednje glavice luka
- 3 češnja češnjaka
- 250 ml rižinog vrhnja za kuhanje
- 400 ml bademovog nezaslađenog mlijeka (ili povrtnog temeljca)
- 2 žlice prehrambenog kvasaca (za gušt, može i bez njega)
- Sol, papar te začini po želji (odlično podnosi ljutinu ,tako da ako volite ljuto, slobodno dodajte chili ili kajenski papar)
Sastojci sa salatu
- 125gr matovilca
- 100gr rukole
- 2 mlada luka
- Par listova zelene salate
- Bučine sjemenke
- Chia sjemenke
- Bučino (domaće) ulje
- Aceto balsamico
- Malo limunovog soka
Priprema rižota od prosa i salate
- Luk i češnjak narežite, posolite i dinstajte na malo maslinovog ulja dok ne postane "staklast". Zatim dodajte narezane šampinjone i dinstajte ih dok ne puste svu vodu.
- Dodajte začine po želji.
- Kada je voda od šampinjona malo isparila, dodajte proso koji ste prethodno dobro isprali pod mlazom hladne vode (možete ga i natopiti, u slanoj vodi, par sati prije kako bi skratili vrijeme kuhanja).
- Šampinjone i proso izmiješajte, dodajte bademovo ne zaslađeno mlijeko i kuhajte na laganoj vatri. Pazite da vam ne zagori. Bademovo mlijeko dodavajte malo po malo sve dok vam proso ne bude kuhan. (količina mlijeka će vam ovisiti o tome jeste li proso prethodno namakali u vodi ili ne). Umjesto bademovog mlijeka možete koristiti i povrtni temeljac.
- Kada je proso skuhan, dodajte rižino vrhnje za kuhanje, promješajte i na laganoj vatri pustite da ispari višak tekućine, a "rižoto" postane kremast. Ja na kraju kuhanja stavim i prehrambenog kvasca koji rižotu da okus parmezana.
- Za salatu, listove zelene salate iskidajte na manje komade, jednostavno pomješajte sve sastojke i pustite da odstoji u hladnjaku barem 30 minuta prije konzumiranja kako bi se povezali svi okusi.
I to je to! Savršeno toplo predjelo koje slobodno možete jesti kao glavno jelo, jer poslije njega vam neće biti potrebno ništa više. Osim možda nekog finog zdravog deserta kao što je, na primjer, ova zdrava vegetarijanska torta od čokolade i kikirikija. Posebnu zahvalu moram uputiti i svom kolegi Filipu Milotiću jer je ovako divno dekorirao moj Prosotto. Hvala Filip!
Odgovori