• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Vegetarijanstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Veganstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Sirova hrana
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Baza znanja
  • Superhrana

Vege.hr

prosotto sa šampinjonima

Objavljeno: 08.04.2019. Autor: Ivana Zajačko

Rižoto od prosa sa šampinjonima

  • Recept za rižoto od prosa (prosotto) i salatu od rukole
    • Sastojci za rižoto od prosa (prosotto)
    • Sastojci sa salatu
    • Priprema rižota od prosa i salate

Kažu da je proso sirotinjska namirnica kojom se liječe bogataši. Okrugla žitarica žute boje koja ima visok udio proteina i vlakana sve se više koristi u prehrani zahvaljujući svojim bogatim nutritivnim vrijednostima. A sve veći broj populacije poseže upravo za ovom ukusnom i hranjivom žitaricom jer ne sadrži gluten.

Odlična je zamjena za rižu i tjesteninu i, iako ima specifičan "orašasti" okus, super se slaže sa svim namirnicama.
Ovog puta kombinirala sam ga sa šampinjonima, iako je i s tikvicama top kombinacija.

Recept za rižoto od prosa (prosotto) i salatu od rukole

Rižoto od prosa sa šampinjonima

Sastojci za rižoto od prosa (prosotto)

  • 750 gr svježih šampinjona
  • 1 šalica (2dl) prosa
  • 2 srednje glavice luka
  • 3 češnja češnjaka
  • 250 ml rižinog vrhnja za kuhanje
  • 400 ml bademovog nezaslađenog mlijeka (ili povrtnog temeljca)
  • 2 žlice prehrambenog kvasaca (za gušt, može i bez njega)
  • Sol, papar te začini po želji (odlično podnosi ljutinu ,tako da ako volite ljuto, slobodno dodajte chili ili kajenski papar)

Sastojci sa salatu

  • 125gr matovilca
  • 100gr rukole
  • 2 mlada luka
  • Par listova zelene salate
  • Bučine sjemenke
  • Chia sjemenke
  • Bučino (domaće) ulje
  • Aceto balsamico
  • Malo limunovog soka

Priprema rižota od prosa i salate

  1. Luk i češnjak narežite, posolite i dinstajte na malo maslinovog ulja dok ne postane "staklast". Zatim dodajte narezane šampinjone i dinstajte ih dok ne puste svu vodu.
  2. Dodajte začine po želji.
  3. Kada je voda od šampinjona malo isparila, dodajte proso koji ste prethodno dobro isprali pod mlazom hladne vode (možete ga i natopiti, u slanoj vodi, par sati prije kako bi skratili vrijeme kuhanja).
  4. Šampinjone i proso izmiješajte, dodajte bademovo ne zaslađeno mlijeko i kuhajte na laganoj vatri. Pazite da vam ne zagori. Bademovo mlijeko dodavajte malo po malo sve dok vam proso ne bude kuhan. (količina mlijeka će vam ovisiti o tome jeste li proso prethodno namakali u vodi ili ne). Umjesto bademovog mlijeka možete koristiti i povrtni temeljac.
  5. Kada je proso skuhan, dodajte rižino vrhnje za kuhanje, promješajte i na laganoj vatri pustite da ispari višak tekućine, a "rižoto" postane kremast. Ja na kraju kuhanja stavim i prehrambenog kvasca koji rižotu da okus parmezana.
  6. Za salatu, listove zelene salate iskidajte na manje komade, jednostavno pomješajte sve sastojke i pustite da odstoji u hladnjaku barem 30 minuta prije konzumiranja kako bi se povezali svi okusi.

I to je to! Savršeno toplo predjelo koje slobodno možete jesti kao glavno jelo, jer poslije njega vam neće biti potrebno ništa više. Osim možda nekog finog zdravog deserta kao što je, na primjer, ova zdrava vegetarijanska torta od čokolade i kikirikija. Posebnu zahvalu moram uputiti i svom kolegi Filipu Milotiću jer je ovako divno dekorirao moj Prosotto. Hvala Filip!

Autor Ivana Zajačko

Ja sam Ivana. Vukovarka s trenutnom adresom u Rovinju. Slavonka koja je tradicionalnu slavonsku kuhinju odlučila zamijeniti zdravim načinom prehrane koji se bazira na cjelovitim namirnicama biljnog porijekla (Whole Foods Plant Based). Posvetila sam se proučavanju i izradi zdravih i sirovih slastica, a inspiraciju crpim iz tradicionalnih i modernih, te pokušavam dobiti zdrave inačice standardnih kolača kako bih ljudima dokazala da nešto fino i savršeno ne mora biti nezdravo! Posebno bih izdvojila svoju specijalnost u izradi pralina.

Svakako isprobajte i ove recepte!

toplo hladna salata od šampinjona
veganski jogurt
salata od bulgura
špagete s pestom od tikvica
veganski Alfredo umak
vegetarijanske tortilje s povrćem

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

himalajska sol

Himalajska sol

Himalajska sok je kamena sol (halit) često ružičaste nijanse zbog minerala u tragovima, a koristi se kao ...

Više

kakao maslac

Kakao maslac

Kakao maslac je prirodna biljna mast koja se dobiva iz kakaovca ili zrna kakaovca i, unatoč nazivu, ne ...

Više

domaći seitan

Seitan

Seitan ili sejtan je visokoproteinsko vegansko jelo koje se koristi kao zamjena za meso. Priprema se od ...

Više

domaća granola

Granola

Domaća granola ili žitarice sve su popularniji izbor za doručak, a glavni razlozi su ti što se brzo ...

Više

aquafaba od graha

Aquafaba - zamjena za jaja

Aquafaba je naziv za tekućinu koja zamjenjuje jaja (cijelo jaje ili bjelanjak) u veganskoj kuhinji, a ...

Više

proizvodi od glutena

Što je gluten

Gluten ili u prijevodu "ljepilo" je protein koji se nalazi u pšenici, ječmu, piru, raži, a sadrži ga ...

Više

sojino mlijeko

Sojino mlijeko

Domaće sojino mlijeko sjajna je alternativa kravljem mlijeku i često korišten biljni napitak u veganskoj ...

Više

Footer

Vege.hr

Portal Vege.hr pokrenut je jer smo uočili nedostatak profesionalnih informacija iz kategorije vegetarijanstva i veganstva u Hrvatskoj. Više

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr
Copyright © 2019–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka