• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Vegetarijanstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Veganstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Sirova hrana
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Baza znanja
  • Superhrana

Vege.hr

pšenična trava

Objavljeno: 01.07.2019. Autor: Martina Lovaković

Pšenična trava

Pšenična trava ili trava mlade pšenice, od davnina se koristi u kulinarstvu zbog svojih brojnih ljekovitih svojstava. Razlika između pšenice i pšenične trave je u tome što trava sadrži izdanke mlade pšenice. Pšenica se koristi tisućama godina, a konzumirali su je i stari Egipćani, i to 5000 godina prije Krista uzgajajući je u dolinama rijeke Nil. Njezine ljekovite moći kasnije su prepoznali i Grci i Rimljani, a povijesni zapisi mnogih naroda i kultura govore o njezinoj širokoj primjeni u medicinske svrhe.

Popularnost pšenične trave porasla je nakon 1940. godine kada je poljoprivredni kemičar, liječnik Charles F. Schnabel javnost pobliže upoznao s njezinim brojnim pozitivnim učincima. Danas pšenična trava spada u kategoriju superhrane.

Pšenična trava je jednostavna za uzgoj i može se uzgojiti na svakom tlu, u zatvorenim i na otvorenim prostorima. Raste jako brzo, a za uzgoj će vam biti potrebno sjeme pšenice, zemlja i treset. U trgovinama se obično može pronaći narezana, osušena i samljevena u obliku zelenog praha te se kao takva dodaje u jela.

Upotreba pšenične trave

Pšenična trava je nešto slađeg okusa nego ječmena trava pa je možete konzumirati i samostalno u čaši vode. Želite li ipak izbjeći pomalo travnati okus, možete je odlično kombinirati sa sokovima, frapeima, smoothiejima, ali i dodati u juhe, umake i salate.

Napitcima će podariti lijepu zelenu boju, a želite li i tijesto obojiti u zeleno, pri njegovoj izradi dodajte malo pšenične trave. Pšeničnu travu možete dodati i u domaće energetske pločice te kombinirati s gotovo svim vrstama voća i povrća.

Dnevno se preporučuje dodati 3 do 5 grama pšenične trave u napitke ili u jela. Ako ćete je konzumirati redovito svaki dan, nakon tri tjedna napravite pauzu od tjedan dana.

Prah pšenične trave čuvajte ha tamnom, suhom i hladnom mjestu.

Uzgoj pšenične trave

Pšeničnu travu vrlo lako možete uzgojiti i sami te si tako osigurati zalihe ove visoko vrijedne biljke koja djeluje kao lijek na cijeli organizam. Uzgoj, sadnja i održavanje pšenične trave nije zahtjevan proces, a u nastavku vam donosimo cijeli postupak.

Pšenica raste vrlo brzo, u što se možete uvjeriti i sami kada je sadite prije Božića. Za sadnju će vam biti potrebno ekološko sjeme, zemlja i treset te posuda.

Prije sijanja, sjeme pšenice ostavite u vodi osam do dvanaest sati. Nakon toga, položite ih u staklenku na 24 sata te ih u tom periodu isperite tri puta. Kada primijetite da je započeo proces klijanja, sjemenke posadite u zemlju tako da ih položite na sami vrh zemlje. Omjer zemlje i treseta u koji ćete sijati pšenicu neka bude 3:1.

Nakon toga, sjemenke zalijte te posudu ostavite pokrivenu tijekom prva tri dana kako se sjemenke ne bi osušile. U vremenu kada je pšenica pokrivena, obratite pozornost na zalijevanje. Dobro je zalijte ujutro, a navečer je lagano poprskajte vodom.

Četvrti dan možete pšenicu otkriti te je ostaviti na indirektnom svjetlu. Najbolja temperatura za rast pšenice i izbjegavanje nakupljanja plijesni je od 21 do 26 stupnjeva. Ako se plijesan ipak pojavi, pšenicu bacite i uzgojite novu.

Kada pšenična trava naraste 20 centimetara, možete je rezati i upotrebljavati za jelo. Dva dana prije rezanja je stavite na sunčano mjesto kako bi se potaknula sinteza klorofila.

Za svaki sljedeći uzgoj pšenične trave, koristite novu zemlju i novo sjeme.

Ljekovita svojstva pšenične trave

Pšenična trava spada u superhranu i najčešće se koristi za detoksikaciju organizma jer tako tijelu vraća energiju i čuva njegovo zdravlje. Najvažniji ljekoviti sastojci pšenične trave su antioksidansi, enzimi te esencijalne masne kiseline.

Važno je spomenuti da pšenica ima preko 100 važnih elemenata potrebnih za zdravlje. Jedan od bitnijih je klorofil koji izbacuje teške metale i otrove iz tijela te krv obogaćuje kisikom. Povećava broj crvenih krvnih zrnaca i čini čak 70 posto pšenične trave.

Od važnijih vitamina i minerala, bitno je spomenuti vitamin A, B, E, C, F i K, a od minerala kalcij, magnezij, cink i željezo.

Pšenična trava može učinkovito očistiti jetru te neutralizirati toksine. Osim toga, možete je koristiti kod svih želučanih i probavnih tegoba. Uspješno se bori s čirom na želucu, zatvorom, proljevom i kolitisom.

Redovito konzumiranje pšenične trave jača imunitet, podiže energiju i pomaže kod mršavljenja. Prirodno je sredstvo za poticanje sna i plodnosti, a može se pohvaliti i velikim antiupalnim svojstvima.

Želite li poboljšati izgled i zdravlje kose, kože i noktiju te pomladiti organizam, preporučuje se kura pšeničnom travom.

Odlučite li se na kuru pšeničnom travom, u to vrijeme izbacite svu prerađenu i tešku hranu. U početku, sok pšenične trave pijete pola sata prije obroka u količini od 30 mililitara. Postupno, povećajte dozu od 30 mililitara dva puta na dan.

Foto: Hans/Pixabay

Autor Martina Lovaković

Moje ime je Martina i živim u Zagrebu. Aktivni sam tip osobe, stalno u pokretu. U djetinjstvu sam se bavila baletom, a danas volim provoditi vrijeme u prirodi i vježbati pilates. Često planinarim i putujem jer me to opušta i puni baterije. Obožavam životinje, imam koker španijela Milku koja me prati u šetnjama, na planinarenju i na većini putovanja. Već neko vrijeme bavim se proučavanjem zdrave hrane. Preferiram prehranu s puno voća i povrća, žitarica, mahunarki... Volim kuhati i peći kolače, a strast mi je isprobavanje novih i neobičnih recepata i namirnica.

Svakako isprobajte i ove recepte!

toplo hladna salata od šampinjona
veganski jogurt
salata od bulgura
špagete s pestom od tikvica
veganski Alfredo umak
vegetarijanske tortilje s povrćem

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primarni stupac

himalajska sol

Himalajska sol

Himalajska sok je kamena sol (halit) često ružičaste nijanse zbog minerala u tragovima, a koristi se kao ...

Više

kakao maslac

Kakao maslac

Kakao maslac je prirodna biljna mast koja se dobiva iz kakaovca ili zrna kakaovca i, unatoč nazivu, ne ...

Više

domaći seitan

Seitan

Seitan ili sejtan je visokoproteinsko vegansko jelo koje se koristi kao zamjena za meso. Priprema se od ...

Više

domaća granola

Granola

Domaća granola ili žitarice sve su popularniji izbor za doručak, a glavni razlozi su ti što se brzo ...

Više

aquafaba od graha

Aquafaba - zamjena za jaja

Aquafaba je naziv za tekućinu koja zamjenjuje jaja (cijelo jaje ili bjelanjak) u veganskoj kuhinji, a ...

Više

proizvodi od glutena

Što je gluten

Gluten ili u prijevodu "ljepilo" je protein koji se nalazi u pšenici, ječmu, piru, raži, a sadrži ga ...

Više

sojino mlijeko

Sojino mlijeko

Domaće sojino mlijeko sjajna je alternativa kravljem mlijeku i često korišten biljni napitak u veganskoj ...

Više

Footer

Vege.hr

Portal Vege.hr pokrenut je jer smo uočili nedostatak profesionalnih informacija iz kategorije vegetarijanstva i veganstva u Hrvatskoj. Više

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr
Copyright © 2019–2025. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka