Pšenična trava ili trava mlade pšenice, od davnina se koristi u kulinarstvu zbog svojih brojnih ljekovitih svojstava. Razlika između pšenice i pšenične trave je u tome što trava sadrži izdanke mlade pšenice. Pšenica se koristi tisućama godina, a konzumirali su je i stari Egipćani, i to 5000 godina prije Krista uzgajajući je u dolinama rijeke Nil. Njezine ljekovite moći kasnije su prepoznali i Grci i Rimljani, a povijesni zapisi mnogih naroda i kultura govore o njezinoj širokoj primjeni u medicinske svrhe.
Popularnost pšenične trave porasla je nakon 1940. godine kada je poljoprivredni kemičar, liječnik Charles F. Schnabel javnost pobliže upoznao s njezinim brojnim pozitivnim učincima. Danas pšenična trava spada u kategoriju superhrane.
Pšenična trava je jednostavna za uzgoj i može se uzgojiti na svakom tlu, u zatvorenim i na otvorenim prostorima. Raste jako brzo, a za uzgoj će vam biti potrebno sjeme pšenice, zemlja i treset. U trgovinama se obično može pronaći narezana, osušena i samljevena u obliku zelenog praha te se kao takva dodaje u jela.
Upotreba pšenične trave
Pšenična trava je nešto slađeg okusa nego ječmena trava pa je možete konzumirati i samostalno u čaši vode. Želite li ipak izbjeći pomalo travnati okus, možete je odlično kombinirati sa sokovima, frapeima, smoothiejima, ali i dodati u juhe, umake i salate.
Napitcima će podariti lijepu zelenu boju, a želite li i tijesto obojiti u zeleno, pri njegovoj izradi dodajte malo pšenične trave. Pšeničnu travu možete dodati i u domaće energetske pločice te kombinirati s gotovo svim vrstama voća i povrća.
Dnevno se preporučuje dodati 3 do 5 grama pšenične trave u napitke ili u jela. Ako ćete je konzumirati redovito svaki dan, nakon tri tjedna napravite pauzu od tjedan dana.
Prah pšenične trave čuvajte ha tamnom, suhom i hladnom mjestu.
Uzgoj pšenične trave
Pšeničnu travu vrlo lako možete uzgojiti i sami te si tako osigurati zalihe ove visoko vrijedne biljke koja djeluje kao lijek na cijeli organizam. Uzgoj, sadnja i održavanje pšenične trave nije zahtjevan proces, a u nastavku vam donosimo cijeli postupak.
Pšenica raste vrlo brzo, u što se možete uvjeriti i sami kada je sadite prije Božića. Za sadnju će vam biti potrebno ekološko sjeme, zemlja i treset te posuda.
Prije sijanja, sjeme pšenice ostavite u vodi osam do dvanaest sati. Nakon toga, položite ih u staklenku na 24 sata te ih u tom periodu isperite tri puta. Kada primijetite da je započeo proces klijanja, sjemenke posadite u zemlju tako da ih položite na sami vrh zemlje. Omjer zemlje i treseta u koji ćete sijati pšenicu neka bude 3:1.
Nakon toga, sjemenke zalijte te posudu ostavite pokrivenu tijekom prva tri dana kako se sjemenke ne bi osušile. U vremenu kada je pšenica pokrivena, obratite pozornost na zalijevanje. Dobro je zalijte ujutro, a navečer je lagano poprskajte vodom.
Četvrti dan možete pšenicu otkriti te je ostaviti na indirektnom svjetlu. Najbolja temperatura za rast pšenice i izbjegavanje nakupljanja plijesni je od 21 do 26 stupnjeva. Ako se plijesan ipak pojavi, pšenicu bacite i uzgojite novu.
Kada pšenična trava naraste 20 centimetara, možete je rezati i upotrebljavati za jelo. Dva dana prije rezanja je stavite na sunčano mjesto kako bi se potaknula sinteza klorofila.
Za svaki sljedeći uzgoj pšenične trave, koristite novu zemlju i novo sjeme.
Ljekovita svojstva pšenične trave
Pšenična trava spada u superhranu i najčešće se koristi za detoksikaciju organizma jer tako tijelu vraća energiju i čuva njegovo zdravlje. Najvažniji ljekoviti sastojci pšenične trave su antioksidansi, enzimi te esencijalne masne kiseline.
Važno je spomenuti da pšenica ima preko 100 važnih elemenata potrebnih za zdravlje. Jedan od bitnijih je klorofil koji izbacuje teške metale i otrove iz tijela te krv obogaćuje kisikom. Povećava broj crvenih krvnih zrnaca i čini čak 70 posto pšenične trave.
Od važnijih vitamina i minerala, bitno je spomenuti vitamin A, B, E, C, F i K, a od minerala kalcij, magnezij, cink i željezo.
Pšenična trava može učinkovito očistiti jetru te neutralizirati toksine. Osim toga, možete je koristiti kod svih želučanih i probavnih tegoba. Uspješno se bori s čirom na želucu, zatvorom, proljevom i kolitisom.
Redovito konzumiranje pšenične trave jača imunitet, podiže energiju i pomaže kod mršavljenja. Prirodno je sredstvo za poticanje sna i plodnosti, a može se pohvaliti i velikim antiupalnim svojstvima.
Želite li poboljšati izgled i zdravlje kose, kože i noktiju te pomladiti organizam, preporučuje se kura pšeničnom travom.
Odlučite li se na kuru pšeničnom travom, u to vrijeme izbacite svu prerađenu i tešku hranu. U početku, sok pšenične trave pijete pola sata prije obroka u količini od 30 mililitara. Postupno, povećajte dozu od 30 mililitara dva puta na dan.
Foto: Hans/Pixabay
Odgovori