• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Vegetarijanstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Veganstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Sirova hrana
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Baza znanja
  • Superhrana

Vege.hr

ječmena trava

Objavljeno: 02.07.2019. Autor: Martina Lovaković

Ječmena trava

Ječmena trava označava mladi izdanak ječma, a koristi se još od davnina kada su prepoznata njezina brojna ljekovita svojstva. Naime, već više od 7000 godina koristi se kao prevencija i za rješavanje brojnih zdravstvenih tegoba. Njezinu ljekovitost otkrili su Egipćani, stari Grci i Rimljani, a prema nekim zapisima koristili su je rimski gladijatori za poboljšanje snage i izdržljivosti tijekom borbi.

Samo jedna čaša soka s ječmenom travom, tijelu će osigurati obilje proteina, vitamina i minerala za cijeli dan. A zbog bogatstva vitamina skupine B, osobito vitamina B12, posebno se preporučuje veganima i vegetarijancima. Od ječmene trave imat će koristi i sportaši jer je prepuna proteina koji pomažu u obnovi i rastu mišića.

Dovoljna je jedna čajna žličica ove superhrane kako bi tijelo bilo opskrbljeno s više od 50 vrsta vitamina, minerala i aminokiselina koje će ojačati imunitet i pružiti tijelu energiju koja će trajati i dugo nakon konzumiranja.

Ječmena trava nije slatka kao pšenična trava, a ako vam smeta njezin pomalo gorkast okus, možete je kombinirati s drugim slatkim voćem i prirodnim voćnim sokovima.

Upotreba ječmene trave

Ječmena trava se najčešće konzumira sa sokovima i smoothiejima, a u trgovinama zdrave hrane može se nabaviti i u obliku kapsula.

Nakon berbe, mladi listovi ječma se hladno prešaju od čega se dobiva sok koji se dalje pretvara u prah s maksimalnom količinom hranjivih tvari.

Prah mladog ječma može se uvrstiti gotovo u svako jelo. Dovoljno je samo malo mašte i kreativnosti. Dodajte ga u smoothie, u prirodni voćni ili povrtni sok ili jednostavno u običnu vodu. Možete ga dodati i u razna jela, a najbolje će odgovarati hladnim juhama i raznim povrtnim umacima. Ne preporučuje se uzimati s vrućim napitcima i obrocima jer toplina može neutralizirati nutritivne sastojke.

Prah ječmene trave uzimajte jednom do dva puta dnevno, dvadesetak minuta prije obroka ili dva sata nakon obroka. Preporučuje se započeti s dozom manjom od pola žličice te postepeno povećavati do pune žličice.

Za detoksikaciju tijela uzimajte jednu žličicu ječmene trave dnevno, a želite li intenzivnu detoksikaciju preporučuje se tri do pet putna dnevno popiti po jedna žličica ječmene trave umiješana u sok ili u vodu.

Budući da ječmena trava otapa kalcij na kostima te regulira razinu kalcija u krvi zbog visokog sadržaja organskog natrija, preporučuje se za sve one koji pate od artritisa. Naime, jedan decilitar soka ječmene trave sadrži čak 28 miligrama natrija, odnosno 100 grama ječma sadrži 775 miligrama organskog natrija.

Zeleni sok od ječmene trave

Za zeleni sok od ječmene trave ne treba vam puno vremena, sastojaka niti kulinarskog umijeća, a unijet ćete u tijelo visoko vrijedne nutrijente.

Zeleni sok se može prilagoditi vašem ukusu, ali i dostupnosti namirnica. Izaberite dvije omiljene ili dostupne vrste voća pa ih iscijedite u sokovniku. Gotovom soku umiješajte žličicu ječmene trave i dobili ste prirodni i brzo pripremljeni sok pun vitamina i minerala.

Sastojci:

  • 2 naranče
  • 2 jabuke
  • 1 mala žličica ječmene trave

Ljekovita svojstva ječmene trave

Ova vrijedna superhrana može se pohvaliti bogatstvom vitamina, minerala, enzima, esencijalnih masnih kiselina te antioksidansa. Osim toga, izvor je vlakana koji osiguravaju zdravu i uravnoteženu probavu. Od vitamina bitno je istaknuti obilje vitamina A, B, C, E i K, dok se od minerala ističu magnezij, cink, željezo, kalcij, kalij, fosfor te kalcij. Upravo se bogatstvo kalcija iz ječmene trave navodi kao odlična alternativa mlijeku koja je pogodna za vegetarijance i vegane.

Svoju iznimnu ljekovitost ječmena trava najbolje iskazuje antioksidansima i to u prvom redu enzima superoksida dismutaze koji neutralizira slobodne radikale koji se proizvode tijekom stvaranja energije.

Zbog navedenih vrijednih sastojaka, ječmena trava se koristi za poboljšanje imuniteta i zaštitu stanica od oštećenja, detoksikaciju tijela te održavanju alkalne ravnoteže. Konzumacijom ječmene trave smanjuje se rizik od obolijevanja od karcinoma, mogu se olakšati simptomi ulcerativnog kolitisa te sniziti razine šećera i kolesterola u krvi te krvnog tlaka. Ječmena trava može pomoći o održavanju zdravlja probavnog sustava, zaštititi tijelo od štetnog UV zračenja te pružiti pomoć za bolje pamćenje i koncentraciju.

Foto: LoggaWiggler/Pixabay

Autor Martina Lovaković

Moje ime je Martina i živim u Zagrebu. Aktivni sam tip osobe, stalno u pokretu. U djetinjstvu sam se bavila baletom, a danas volim provoditi vrijeme u prirodi i vježbati pilates. Često planinarim i putujem jer me to opušta i puni baterije. Obožavam životinje, imam koker španijela Milku koja me prati u šetnjama, na planinarenju i na većini putovanja. Već neko vrijeme bavim se proučavanjem zdrave hrane. Preferiram prehranu s puno voća i povrća, žitarica, mahunarki... Volim kuhati i peći kolače, a strast mi je isprobavanje novih i neobičnih recepata i namirnica.

Svakako isprobajte i ove recepte!

toplo hladna salata od šampinjona
veganski jogurt
salata od bulgura
špagete s pestom od tikvica
veganski Alfredo umak
vegetarijanske tortilje s povrćem

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primarni stupac

himalajska sol

Himalajska sol

Himalajska sok je kamena sol (halit) često ružičaste nijanse zbog minerala u tragovima, a koristi se kao ...

Više

kakao maslac

Kakao maslac

Kakao maslac je prirodna biljna mast koja se dobiva iz kakaovca ili zrna kakaovca i, unatoč nazivu, ne ...

Više

domaći seitan

Seitan

Seitan ili sejtan je visokoproteinsko vegansko jelo koje se koristi kao zamjena za meso. Priprema se od ...

Više

domaća granola

Granola

Domaća granola ili žitarice sve su popularniji izbor za doručak, a glavni razlozi su ti što se brzo ...

Više

aquafaba od graha

Aquafaba - zamjena za jaja

Aquafaba je naziv za tekućinu koja zamjenjuje jaja (cijelo jaje ili bjelanjak) u veganskoj kuhinji, a ...

Više

proizvodi od glutena

Što je gluten

Gluten ili u prijevodu "ljepilo" je protein koji se nalazi u pšenici, ječmu, piru, raži, a sadrži ga ...

Više

sojino mlijeko

Sojino mlijeko

Domaće sojino mlijeko sjajna je alternativa kravljem mlijeku i često korišten biljni napitak u veganskoj ...

Više

Footer

Vege.hr

Portal Vege.hr pokrenut je jer smo uočili nedostatak profesionalnih informacija iz kategorije vegetarijanstva i veganstva u Hrvatskoj. Više

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr
Copyright © 2019–2025. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka