• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Vegetarijanstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Veganstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Sirova hrana
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Baza znanja
  • Superhrana

Vege.hr

jelo-s-lososom

Objavljeno: 22.02.2019. Autor: Bojana Kuliš Bubalo

Pesketarijanska prehrana

  • Temelji pesketarijanske prehrane
    • Vrste morskih plodova i ribe
    • Što jedu pesketarijanci
    • Što ne jedu pesketarijanci
  • Prednosti pesketarijanske prehrane za zdravlje
  • Nedostaci pesketarijanske prehrane

Pesketarijanska prehrana je svojevrsna hibridna varijacija koja vegetarijanskoj prehrani dodaje ribu i morske plodove, te (eventualnu) povremenu konzumaciju jaja i/ili mliječnih proizvoda. Pojednostavljeno rečeno, iz klasične prehrane isključeno je meso, a povećana konzumacija žitarica, mahunarki i morskih plodova.

Termin je nastao tek 90-ih godina prošlog stoljeća kao kombinacija talijanske riječi PESCE - što znači riba i riječi VEGETARIJANAC. Ponekad se navodi i termin PESKO-VEGETARIJANAC, a bez obzira na konzumaciju životinjskih proizvoda (morskih plodova i ribe) svrstava se u podgrupu vegetarijanstva.

Ustvari, ovaj način prehrane je prirodno tipičan za stanovnike obalnih područja i otoka, ali su se oni kroz povijest tako hranili zbog moranja, a najčešće ne vlastitim izborom. Danas je to drukčije, i mnogi ljudi izabiru upravo ovaj način prehrane iz mnogih razloga.

Temelji pesketarijanske prehrane

Zdrava pesketarijanska prehrana se većim dijelom temelji na minimalno ili potpuno neprerađenoj hrani u kombinaciji s morskim plodovima, ribom, mliječnim proizvodima i (eventualno) jajima.

Široko je prihvaćena upravo zbog već poznatih dobrobiti vegetarijanskog stila života kombiniranih s dovoljnim unosom proteina, omega-3 i nezasićenih masnih kiselina (koje se u najvećim vrijednostima nalaze u lososu, tuni i haringama).

Vrste morskih plodova i ribe

  • Bijela riba - veliki izvor čistih proteina, jako malo masnoća, manja količina omega-3 masnih kiselina u odnosu na plavu ribu
  • Plava riba - značajna količina omega-3 masnih kiselina, puno veća nego u bijeloj ribi
  • Mekušci - omega-3, bakar (poboljšava apsorpciju i metabolizam željeza i formiranje crvenih krvnih zrnaca)
  • Školjke i rakovi - bogate vitaminom B12 i magnezijem kao i ostalim vitaminima iz porodice B

Zanimljivo je da je pesketarijanska prehrana prilično slična vrlo poznatoj i priznatoj Mediteranskoj dijeti koja obiluje voćem i povrćem, cjelovitim žitaricama i orašastim proizvodima.

Što jedu pesketarijanci

  • Cjelovite žitarice
  • Mahunarke i proizvodi od mahunarki (uključujući soju, tofu, humus, tempeh i slično)
  • Orašasti proizvodi i maslaci od orašida i sjemenki
  • Razne sjemenke, uključujući konoplju, chia sjemenke i lan (veliki izvori zdravih proteina i masnoća)
  • Mliječni proizvodi, jogurti, mlijeko i sirevi
  • Voće
  • Povrće
  • Ribe i morski plodovi
  • Jaja

Što ne jedu pesketarijanci

  • Meso bilo koje vrste

Prednosti pesketarijanske prehrane za zdravlje

Neovisno o razlogu koji imate da prijeđete na pesketarijanstvo, činjenica jest da je ova vrsta prehrane po mišljenju mnogih stručnjaka izuzetno balansirana opcija. Dodatno, ujedno je prilično jednostavna za primjenu u svakodnevnom životu, što je u današnje vrijeme bitan faktor. Pogodna je za osobe koje brinu da bi potpuno isključivanje proizvoda životinjske vrste moglo dovesti do problema povezanih s niskim unosom zdravih masnoća, cinka, omega-3 i 6 esencijalnih kiselina, raznih vitamina (poput B12) ili proteina.

U današnje vrijeme postoji sve veći broj pokazatelja koliko je prehrana bazirana na voću, povrću i žitaricama blagotvorna na organizam. Brojna su istraživanja koja upućuju da takva prehrana smanjuje rizik od dijabetesa, srčanih i brojnih drugih kroničnih bolesti. Ako tome dodamo unos morskih proizvoda kao glavni izvor proteina svakako dobivamo potencijalno kvalitetnu i balansiranu opciju.

Međutim, isto tako ako unos proteina bazirate na ribi pazite na to da ona bude iz provjerenih izvora. Često čujemo za mogućnosti trovanja morskim plodovima te količinu određenih štetnih supstanci (poput žive), koje riba može sadržavati.

Iz tog razloga je dobro kupovati namirnice na provjerenom mjestu i uvijek svježe. Najjednostavniji pokazatelj svježine su bjeloočnice i granica zjenica - tj. oštrina očiju. Nikada ne kupujte ribe bez glave. Također, neovisno o navedenom ne preporučuje se konzumirati riblje proizvode više od 4 puta tjedno.

Jedna od najistaknutijih prednosti pesketarijanske prehrane je povećanje unosa omega-3 nezasićenih masnih kiselina. Veganska prehrana uključuje navedeno kroz orahe i lan, ali je to drukčiji tip kiseline, koji se drukčije i apsorbira u organizam. Omega 3 ima odličan učinak na krvožilni sustav, funkcije mozga i opće raspoloženje. Za osobe koje žele svoj unos temeljiti na (većinom) proteinima ovo je svakako manje izazovna opcija od veganske prehrane. Uz to, dobit ćete već spominjani B12, cink i ostale bitne minerale.

Nedostaci pesketarijanske prehrane

Ako odlučite temeljiti prehranu na ovim načelima, bez obzira na to što imate preduvjete hraniti se kvalitetno, trebate ujedno biti svjesni određenih činjenica.

Kao i bilo koja vrsta prehrane, neovisno o pravcu (vegetarijanska, veganska, bezglutenska…), tako i pesketarijanstvo može varirati u kvaliteti i omjeru nutritivnih elemenata. Većina proteina u pesketarijanskoj prehrani dolazi iz ribe i morskih plodova. Vrlo je bitno pri tome naglasiti kvalitetu tih namirnica.

Nije cilj zamijeniti meso paniranim ribljim štapićima i fast food-om, tj. rafiniranom hranom i prerađenim škrobom. Svaka vrsta balansirane prehrane trebala bi se temeljiti na cjelovitim, organskim i kvalitetnim namirnicama i jelima, a vrstu prilagođavamo svojim osobnim preferencijama (uvjetovanim zdravljem, moralnim načelima ili nečim drugim).

Kod ove vrste prehrane problematičan može biti dovoljan unos željeza (kojime obiluje crveno meso) pa bi trebalo pripraziti na dovoljan unos zelenog lisnatog povrća, kao što su brokula ili špinat. U svakom slučaju treba paziti da unos namirnica bude dobro izbalansiran.

Kao i kod drugih opcija prehrane (koje isključuju neke namirnice), lako možete upasti u zamku pretjerane konzumacije onih drugih neisključenih (kod vegetarijanaca tu može doći do pretjeranog unosa, često prerađenih, ugljikohidrata).

Ako razmišljate o prelasku na vegetarijansku ili vegansku prehranu, možda je ovo dobar prijelazni korak, kojim nećete naglim promjenama šokirati organizam niti fizički niti mentalno. Isto tako, možda je ovo za vas generalno idealna vrsta prehrane, čiji ćete stil moći slijediti i primjenjivati s užitkom, bez osjećaja odricanja od nečega. Ključ uspjeha i dobrih rezultata odabira i primjene bilo kojeg načina prehrane je upravo u tome da ste mu skloni i da mu pristupate promišljeno i svjesno.

Bez obzira koji tip (vegetarijanske) ili druge prehrane odaberete za sebe, obvezno se što više obrazujte o njemu. Bitno je znati koju namirnicu možete zamijeniti nekom drugom kako biste održali unos svih potrebnih vitamina i minerala. Dodatno, dobro je pri tome i pozabaviti se i kulinarskim aspektom navedenog, kako biste prehranu prilagodili svom nepcu, upoznali mnoge, možda nove sastojke, začine te načine pripreme hrane koju konzumirate.

Foto: picjumbo_com/Pixabay

Autor Bojana Kuliš Bubalo

Ja sam Bojana, u ovih 30 i kusur godina svašta se izdogađalo. Mama je za sve znane i neznane datume kreirala najfinija slana i slatka jela koja zaista nikoga nisu ostavljala ravnodušnima. Što god sam radila, godinama, malo po malo s mamom i mnogim prijateljima sam sve više razmjenjivala recepte, proučavali smo i gledali brojne emisije, knjige, kuharice i slasne recepte i ideje modificirali i prilagođavali našim nepcima... bitan faktor u svemu je što je tata već tada bio dijabetičar, pa je sve većinom bilo prilagođeno na način da i on to može jesti. Tako kod nas npr. nema bijelog šećera u kući već preko 20 godina. Umjesto toga pronašli smo mnogobrojne, puno ukusnije opcije... isto tako, iskustvom smo saznali da za njega, a sigurno i nas - praktički za svaki recept, okus i ideju postoje mnoge zdravije, čak ukusnije varijacije. Godinama sam slušala prijedloge i sugestije da krenem i bilježiti ideje, recepte i fotografije svih finih papica sa svog stola, pa sam konačno i to počela realizirati prošlog ljeta. Nekako se sve spojilo u jedno - od pripreme hrane, prezentacije do fotografiranja i moje ljubavi prema estetskom i kreativnom izričaju. Nadam se da će moje ideje i recepti potaknuti i mnoge druge inspirirati da poboljšaju kvalitetu ishrane i uživaju u finim i zdravim papicama :)

Svakako isprobajte i ove recepte!

toplo hladna salata od šampinjona
veganski jogurt
salata od bulgura
špagete s pestom od tikvica
veganski Alfredo umak
vegetarijanske tortilje s povrćem

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

himalajska sol

Himalajska sol

Himalajska sok je kamena sol (halit) često ružičaste nijanse zbog minerala u tragovima, a koristi se kao ...

Više

kakao maslac

Kakao maslac

Kakao maslac je prirodna biljna mast koja se dobiva iz kakaovca ili zrna kakaovca i, unatoč nazivu, ne ...

Više

domaći seitan

Seitan

Seitan ili sejtan je visokoproteinsko vegansko jelo koje se koristi kao zamjena za meso. Priprema se od ...

Više

domaća granola

Granola

Domaća granola ili žitarice sve su popularniji izbor za doručak, a glavni razlozi su ti što se brzo ...

Više

aquafaba od graha

Aquafaba - zamjena za jaja

Aquafaba je naziv za tekućinu koja zamjenjuje jaja (cijelo jaje ili bjelanjak) u veganskoj kuhinji, a ...

Više

proizvodi od glutena

Što je gluten

Gluten ili u prijevodu "ljepilo" je protein koji se nalazi u pšenici, ječmu, piru, raži, a sadrži ga ...

Više

sojino mlijeko

Sojino mlijeko

Domaće sojino mlijeko sjajna je alternativa kravljem mlijeku i često korišten biljni napitak u veganskoj ...

Više

Footer

Vege.hr

Portal Vege.hr pokrenut je jer smo uočili nedostatak profesionalnih informacija iz kategorije vegetarijanstva i veganstva u Hrvatskoj. Više

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr
Copyright © 2019–2023. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka