• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Vegetarijanstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Veganstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Sirova hrana
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Baza znanja
  • Superhrana

Vege.hr

patliđan punjen bulgurom i crnom lećom

Objavljeno: 04.08.2019. Autor: Nataša Rajčević

Patlidžani punjeni bulgurom i crnom lećom

Eto… dočekali smo i ljeto. I rajčice i tikvice i patlidžane. Hura!!

Iako zapravo patlidžan možemo pronaći tijekom cijele godine, nekako ljeto najviše vežemo uz njega i, naravno, jedemo ga na sve moguće načine (barem ja :)). Uz tikvice, nalazi se na mom tanjuru gotovo svaki drugi dan. Iako po ovim vrućinama baš ne volimo paliti pećnicu, danas učinite malu iznimku. Za manje od pola sata imat ćete jako ukusan, zasitan i vizualno predivan obrok.

Punjenje prilagodite vlastitim željama, meni bulgur i crna leća najbolje pašu. Ali izbora je stvarno puno, slobodno eksperimentirajte.

Recept za punjene patlidžane

punjeni patliđan

Sastojci

  • 4 patlidžana
  • Šaka cherry rajčica
  • Nekoliko suhih rajčica
  • Šalica bulgura
  • Šalica beluga leće
  • 1 veća tikvica
  • Malo vlasca
  • Maslinovo ulje
  • Aceto balzamico
  • Sol
  • Začini po želji

Priprema

  1. Patlidžane prerežite na pola. Posolite ih i malo nauljite.
  2. Pecite u posudi obloženoj papirom za pečenje 20ak minuta sa prerezanom stranom prema dolje.
  3. Dok se patlidžani peku skuhajte bulgur i beluga leću (odvojeno) prema uputama na pakiranju.
  4. Tikvice narežite na manje kockice i kratko prepržite na tavici.
  5. Tikvicama dodajte skuhani bulgur, leću, sušene i cherry rajčice te začinite kombinacijom začina po želji. Ja sam ovaj put išla na orijentalnu curry mješavinu, no jednako bi ukusno bilo i sa mediteranskim začinima.
  6. Gotove patlidžne izvadite i vilicom lagano udubite (slobodno im izvadite malo mesa iz sredine i dodajte punjenju).
  7. Napunite patlidžane pa zapecite još 10ak minuta.

Prije posluživanja pospite vlascem i dobrim mlazom maslinovog ulja i aceta balzamica. Također preporučujem da pogledate i recept za zapečeni patlidžan s rajčicom i mozzarellom. Dobar tek!

Autor Nataša Rajčević

Ja sam Nataša Rajčević, zadranka sa zagrebačkom adresom. Ljubav prema kuhanju razvila sam još kao mala, kuhanje mi je najdraža vrsta relaksacije i uživam u svakom trenutku. Spremam veganska, šarena i životopisna jela. Što više boja na tanjuru, to bolje! Veliki sam fan egzotičnih, kao i tradicionalnih starih dalmatinskih jela. Svojim receptima pokušavam ljudima približiti vegansku prehranu te im pokazati kako zdrava hrana ne mora biti skupa ni komplicirana a itekako zasitna i ukusna.

Svakako isprobajte i ove recepte!

toplo hladna salata od šampinjona
veganski jogurt
salata od bulgura
špagete s pestom od tikvica
veganski Alfredo umak
vegetarijanske tortilje s povrćem

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Primarni stupac

himalajska sol

Himalajska sol

Himalajska sok je kamena sol (halit) često ružičaste nijanse zbog minerala u tragovima, a koristi se kao ...

Više

kakao maslac

Kakao maslac

Kakao maslac je prirodna biljna mast koja se dobiva iz kakaovca ili zrna kakaovca i, unatoč nazivu, ne ...

Više

domaći seitan

Seitan

Seitan ili sejtan je visokoproteinsko vegansko jelo koje se koristi kao zamjena za meso. Priprema se od ...

Više

domaća granola

Granola

Domaća granola ili žitarice sve su popularniji izbor za doručak, a glavni razlozi su ti što se brzo ...

Više

aquafaba od graha

Aquafaba - zamjena za jaja

Aquafaba je naziv za tekućinu koja zamjenjuje jaja (cijelo jaje ili bjelanjak) u veganskoj kuhinji, a ...

Više

proizvodi od glutena

Što je gluten

Gluten ili u prijevodu "ljepilo" je protein koji se nalazi u pšenici, ječmu, piru, raži, a sadrži ga ...

Više

sojino mlijeko

Sojino mlijeko

Domaće sojino mlijeko sjajna je alternativa kravljem mlijeku i često korišten biljni napitak u veganskoj ...

Više

Footer

Vege.hr

Portal Vege.hr pokrenut je jer smo uočili nedostatak profesionalnih informacija iz kategorije vegetarijanstva i veganstva u Hrvatskoj. Više

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Gastro Mreža

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr
Copyright © 2019–2025. by Gastro Mreža. Sva prava pridržana. Web: Informativka