• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
  • Vegetarijanstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Veganstvo
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Sirova hrana
    • Recepti
    • Mali savjeti
  • Baza znanja
  • Superhrana

Vege.hr

lješnjaci

Objavljeno: 30.04.2020. Autor: Martina Lovaković

Mlijeko od lješnjaka

SADRŽAJ

  • Nutritivna svojstva mlijeka od lješnjaka
  • Kako napraviti mlijeko od lješnjaka
    • Recept za mlijeko od lješnjaka (sirovi lješnjaci)
    • Recept za mlijeko od lješnjaka (pečeni lješnjaci)
    • Recept za čokoladno mlijeko od lješnjaka
  • Kako čuvati mlijeko od lješnjaka
  • Kako koristiti mlijeko od lješnjaka
    • Kako iskoristiti pulpu od lješnjaka

Mlijeko od lješnjaka bogate je i kremaste teksture, idealno je za vegane, a dodatan plus mu je što nema one poznate gorčine koja se povezuje s bademovim ili nekim drugim mlijekom od orašida. Ako želite uživati u njegovoj punoći okusa, bit će dovoljno da ga samo rashlađenog popijete iz čaše.

Iako lješnjaci spadaju pod nešto skuplje namirnice, nemojte da vas to zaustavi. Zaista se isplati upotrijebiti ih za lješnjakovo mlijeko.

A ako mu dodate nekoliko datulja i kakao prah i uživat ćete u punoći okusa čokoladnog mlijeka od lješnjaka bez bilo kakvih neželjenih sastojaka.

Nutritivna svojstva mlijeka od lješnjaka

Mlijeko od lješnjaka je niskokaloričan napitak – na 100 ml mlijeka, ima svega 29 kalorija. Po nutritivnim svojstvima, mlijeko od lješnjaka slično je bademovom mlijeku, dok se okus lješnjakovog mlijeka smatra bogatijim.

Lješnjaci su bogati nezasićenim masnim kiselinama (uglavnom oleinska kiselina), bogati su magnezijem, kalcijem i vitaminima B i E. Zdrave masnoće utječu na smanjenje kolesterola, čuvaju zdravlje krvnih žila te smanjuju rizik od pojave kroničnih bolesti.

Lješnjaci su dobri za srce, pomažu za održavanje zdravlja mišića, kože, kostiju, zglobova i probave te sprječavaju velike oscilacije šećera u krvi.

Ako ćete pripremati napitak od lješnjaka s kožicom koju lješnjak sadrži, spriječit ćete pojavu srčanih bolesti zbog polifenola koji se nalaze u njoj.

Stoga, ako želite poboljšati zdravlje i preventivno djelovati protiv pojave nekih bolesti i tegoba, uživajte u ispijanju domaćeg mlijeka od lješnjaka.

Kako napraviti mlijeko od lješnjaka

Mlijeko od lješnjaka možete pripremiti dodajući osnovnom receptu različite dodatke i začine po želji poput datulja, javorovog sirupa, stevije, vanilije, cimeta i drugih, no za početak saznajte kako pripremiti mlijeko od sirovih i pečenih lješnjaka te čokoladno mlijeko od lješnjaka. Ova tri recepta, naši su favoriti!

Recept za mlijeko od lješnjaka (sirovi lješnjaci)

Sastojci:

  • 3/4 šalice lješnjaka
  • 3 1/2 šalice hladne vode
  • 1/4 žličice ekstrakta vanilije

Priprema

Položite lješnjake u posudu napunjenu vodom i ostavite ih pohranjene u hladnjaku najmanje osam sati, a najbolje preko noći.

Nakon toga ih procijedite, stavite u blender i dodajte im ekstrakt vanilije.

Blendajte toliko dugo dok se lješnjaci ne sjedine u kremasto mlijeko, odnosno dok se smeđi dio (lješnjakova ljuska) i bijeli dio (lješnjakov plod ispod ljuske) ne stope u istu boju, a lješnjak se potpuno ne usitni.

Na kraju mlijeko procijedite kroz vrećicu za cijeđenje biljnih napitaka. Ako ga nemate, pokušajte s gazom ili nekom drugom tkaninom.

Recept za mlijeko od lješnjaka (pečeni lješnjaci)

Smatra se da okus pečenih lješnjaka ne može nadmašiti sirove lješnjake, a niti jedne druge orašide. Okus im je poput okusa ukusnog lješnjakovog namaza. Sve što trebate je dodati im malo vode i dobit ćete recept od mlijeka od lješnjaka posebne arome!

Sastojci:

  • 1 šalica lješnjaka bez ljuske
  • 2 šalice vode
  • sladilo i dodaci po želji

Priprema

Ispecite lješnjake u unaprijed zagrijanoj pećnici na 180 Celzijevih stupnjeva tako što ćete ih pravilno rasporediti po limu za pečenje. Pecite ih 10 do 15 minuta dok ne poprime lijepu, zlatnu boju.

Budite oprezni posljednjih nekoliko minuta kako biste spriječili da se lješnjaci ne prepeku. Tanka je linija između savršeno pečenih lješnjaka i izgorenih lješnjaka.

Kada ih izvadite iz pećnice, zamotajte ih u krpu te kružnim pokretima s njih oljuštite kožicu. Ovo ne bi trebalo biti teško, a ne treba vas brinuti poneki ostatak kožice koji se lako ne skida. Neće vam smetati u mlijeku.

Jedan od najtežih zadataka općenito kod pripreme biljnih napitaka je namakanje orašida ili žitarica u vodi. Riječ je o procesu koji najduži traje, a ne preostaje nam ništa drugo nego čekanje. I ovdje ne biste trebali preskakati taj korak jer će se lješnjaci bolje samljeti i dobit ćete kremastiju i glađu teksturu mlijeka. Ako nemate snažan blender nikako ne preskačite ovaj korak.

Ostavite ih natopljene u vodi minimalno jedan sat, a najbolje preko noći.

Procijedite ih, dodajte u blender uz dvije šalice vode i blendajte jednu minutu, odnosno dok ne dobijete finu, kremastu teksturu mlijeka boje karamele.

Procijedite mlijeko kroz vrećicu za cijeđenje biljnih mlijeka i ulijte ga u staklenke. Trebali biste dobiti dvije šalice mlijeka.

Dodajte sladilo i druge dodatke po želji. Naš izbor bi ovoga puta bio cimet i malo javorovog sirupa, a vi stvorite svoju kombinaciju koja će vas oduševiti!

Recept za čokoladno mlijeko od lješnjaka

Ako želite pripremiti zdravo čokoladno mlijeko od lješnjaka bez nezdravih dodataka koje može konzumirati cijela obitelj, pripremite ga po dolje navedenom receptu, isprobajte ga već danas i zasigurno ćete mu se uvijek vraćati.

Sastojci:

  • 1 šalica domaćeg mlijeka od lješnjaka (vidi gore)
  • 1 žlica nezaslađenog kakaa u prahu
  • 1 datulja

Priprema

Hladno mlijeko od lješnjaka, kakao prah i datulju položite u blender i blendajte dok tekstura mlijeka ne bude potpuno glatka. Poslužite odmah.

Kako čuvati mlijeko od lješnjaka

Mlijeko od lješnjaka čuvajte pohranjeno u poklopljenoj staklenci u hladnjaku i iskoristite ga za dva do tri dana. Obavezno ga prije upotrebe protresite jer bi se voda i lješnjaci tijekom stajanja mogli odvojiti.

Kako koristiti mlijeko od lješnjaka

Mlijeko od lješnjaka može se koristiti na isti način kao i bilo koje drugo biljno mlijeko ili kravlje mlijeko. Sama pomisao na dozu lješnjaka u vašim omiljenim pahuljicama za doručak, pudingu, grizu, kavi, smoothieju, shakeu ili bilo kojem drugom jelu, natjerat će vas da izvadite blender i pripremite ga u većim zalihama.

Dodajte ga u kolače, torte, muffine i ostale recepte i zamijenite drugo mlijeko ovim napitkom bogate i kremaste teksture.

Kako iskoristiti pulpu od lješnjaka

Ostatak pulpe od lješnjaka možete iskoristiti za pripremu sirovih (raw) kuglica – zdrave slastice u kojoj možete uživati bez grižnje savjesti. Pulpu dodajte u biskvite, zobene pahuljice, zobenu kašu, u veganski sladoled ili u chia puding.

Foto: sunnysun0804 / Pixabay

Autor Martina Lovaković

Moje ime je Martina i živim u Zagrebu. Aktivni sam tip osobe, stalno u pokretu. U djetinjstvu sam se bavila baletom, a danas volim provoditi vrijeme u prirodi i vježbati pilates. Često planinarim i putujem jer me to opušta i puni baterije. Obožavam životinje, imam koker španijela Milku koja me prati u šetnjama, na planinarenju i na većini putovanja. Već neko vrijeme bavim se proučavanjem zdrave hrane. Preferiram prehranu s puno voća i povrća, žitarica, mahunarki... Volim kuhati i peći kolače, a strast mi je isprobavanje novih i neobičnih recepata i namirnica.

Svakako isprobajte i ove recepte!

toplo hladna salata od šampinjona
veganski jogurt
salata od bulgura
špagete s pestom od tikvica
veganski Alfredo umak
vegetarijanske tortilje s povrćem

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Primarni stupac

sjemenke bundeve

Mlijeko od sjemenki bundeve

Jeste li znali da napitak sličan veganskim verzijama mlijeka možete pripremiti od sjemenki bundeve? ...

Više

zeleni smoothie

Najbolji veganski proteinski dodaci

Izbjegavanjem proizvoda životinjskog podrijetla i prakticiranjem veganstva, ne mora odmah za sobom ...

Više

indijski oraščići u zdjeli

Mlijeko od indijskih oraščića

Domaće biljno mlijeko od indijskih oraščića nešto je neuobičajeniji izbor, ali jednom kada ga kušate, ...

Više

heljda

Mlijeko od heljde

Ako ste intolerantni na laktozu i gluten i ne želite koristiti proizvode životinjskog podrijetla, ...

Više

gumeni bomboni

Skriveni životinjski sastojci u hrani

Kada donesete odluku o tome da želite prijeći na veganstvo i u potpunosti izbaciti namirnice životinjskog ...

Više

Footer

Vege.hr

Portal Vege.hr pokrenut je jer smo uočili nedostatak profesionalnih informacija iz kategorije vegetarijanstva i veganstva u Hrvatskoj. Više

Informacije

  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja

Vezano

  • Gastronomija.hr
  • Moja Zimnica
  • Vege.hr
  • Vrtlarica.hr

Copyright © 2019–2022. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana.