Domaće biljno mlijeko od indijskih oraščića nešto je neuobičajeniji izbor, ali jednom kada ga kušate, otkrit ćete bogatstvo okusa, kremoznosti i više od svega - osvježenja. Budući da je pripremljeno isključivo od indijskih oraščića i vode, ne sadrži laktoze, ali ni namirnice životinjskog podrijetla, smatra se idealnim u veganskoj prehrani.
Ako ste ljubitelj bademovog mlijeka, mlijeko indijskog oraščića bi vas moglo oduševiti. Riječ je o još kremastijoj verziji mlijeka, neutralnog i blažeg okusa koje se priprema na jednostavniji način. A ako ste početnik u veganstvu, ovaj napitak će vam pomoći da najlakše pređete s kravljeg na biljno mlijeko.
Ovo mlijeko od orašida priprema se tako da se indijski oraščići pomiješaju s vodom te tako napitak zadržava sva vlakna i hranjive tvari koje se inače nalaze u indijskom oraščiću. Tako pripremljen biljni napitak, pripada u skupinu najzdravijih biljnih mlijeka. Naime, za razliku od većine biljnih mlijeka, u ovom slučaju se dobivena smjesa ne treba procijediti što između ostalog i sam proces čini jednostavnijim.
Nutritivna svojstva mlijeka od indijskih oraščića
Mlijeko indijskih oraščića bogato je važnim hranjivim sastojcima, poput magnezija, fosfora, bakra, željeza, kalija i cinka. Bogato je vitaminom skupine B. Odličan je izvor bjelančevina.
Masnoće u indijskim oraščićima uglavnom su nezasićene (oleinska kiselina), a sadrže 75 posto manje masnoća u usporedbi s drugim biljnim napitcima. Za razliku od kravljeg mlijeka, biljni napitak od indijskih oraščića ne sadrži štetan kolesterol. Riječ je o zdravim masnoćama bitnima za očuvanje zdravlja srca i krvnih žila.
Budući da ne sadrži laktozu i gluten, visoko je probavljivo, a ako ga pripremate kod kuće imate potpuno kontrolu nam sastojcima - kontrolirajte razinu slatkoće, teksturu (dodajući veće ili manje količine vode), sadržaj masti i cjelokupan okus.
Kako pripremiti mlijeko do indijskih oraščića
Mlijeko pripremljeno od indijskih oraščića je hranjivo, osvježavajuće i kremasto, a ako imate dobar i snažan blender, na kraju ga nećete morati ni cijediti (što je uobičajeno kod pripreme biljnih napitaka), a to će dodatno povećati količinu hranjivih tvari u mlijeku. Kao da pijete čisti indijski oraščić.
Za izradu ovog mlijeka bit će vam potreban dobar blender, a kako bi se oraščići što bolje usitnili i pretvorili u kremasto biljno mlijeko, preporučuje se da ih večer prije pripreme namočite u vodi. Osim što će ovaj proces pomoći u boljem usitnjavanju u blenderu, namakanje će oraščićima pomoći da se iz njih oslobode enzimi korisni za zdravlje.
Budući da je mlijeko ukusno i pripremljeno samo od indijskih oraščića i vode, možda vam neće trebati dodatni zaslađivač. Stoga, kada ga pripremite, kušajte ga prvo bez dodatnih sladila i aroma.
Recept za mlijeko od indijskih oraščića
U nastavku donosimo veganski recept za kremasti biljni napitak bez laktoze i bez glutena! Obvezno koristite sirove indijske oraščiće bez bilo kakvih dodataka.
Sastojci:
- 1 šalica sirovih indijskih oraščića
- 4 šalice vode (podijeljeno)
- 1 do 2 žlice javorovog sirupa ili nektara agave ili datulje
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- prstohvat morske soli
- cimet (po želji)
Priprema
Potopite indijske oraščiće u vodi najmanje četiri sata, a najbolje preko noći i držite ih pritom u hladnjaku. Ocijedite ih i isperite sve dok voda ne postane bistra.
Dodajte oraščiće i dvije čaše vode u blender te započnite s blendanjem. Prvo blendajte na nižoj razini pa postupno povećavajte dok se oraščići potpuno ne sjedine s vodom. Ovo bi moglo potrajati do dvije minute na jačim blenderima ili nešto duže na onim slabijima.
Nakon toga, dodajte još dvije čaše vode, zaslađivač po izboru, vaniliju, morsku sol i cimet po želji pa ponovo sve izblendajte.
Ako nemate jak blender koji bi nakon ovog trebao pretvoriti oraščiće u kremasto mlijeko, smjesu na kraju procijedite kroz vrećicu za cijeđenje biljnih mlijeka.
Ako želite još kremastije mlijeko guste teksture, pripremite mlijeko s još manjom količinom vode.
U smjesu indijskih oraščića i vode možete dodati i kakao (1 do 2 žlice), a tako ćete dobiti ukusno čokoladno mlijeko. Uz mahunu vanilije, dvije datulje i malo javorovog sirupa, rezultat će biti neodoljivo mlijeko od vanilije.
Možda ćete ga poželjeti ipak procijediti kroz vrećicu za cijeđenje biljnih mlijeka kako biste postigli još glađu i profinjeniju teksturu. U tom slučaju ostat će vam malo pulpe koju možete iskoristiti kao dodatak u žitarice za doručak, za izradu kolača, namaz za kruh ili jednostavno pomiješati s cimetom, zaslađivačem i voćem i pojesti kao puding.
Kako čuvati mlijeko od indijskih oraščića
Mlijeko od indijskih oraščića držite u dobro zatvorenim staklenkama u hladnjaku i potrošite za tri do četiri dana.
Također, možete odjednom pripremiti više mlijeka, zalediti ga u kockicama i koristiti prema potrebi. Izvadite kockicu zaleđenog mlijeka od indijskih oraščića iz zamrzivača i dodajte ga u smoothie od manga ili u šalicu kave. Jednostavno, zar ne? U zamrzivaču može trajati tri mjeseca.
Primijetit ćete da se mlijeko od indijskih oraščića tijekom pohranjivanja razdvojilo pa ga uvijek prije upotrebe dobro protresite.
Kako koristiti mlijeko od indijskih oraščića
Mlijeko od indijskih oraščića možete koristiti kao zamjenu za punomasno kravlje mlijeko, budući da im je tekstura jednaka. Rashlađeno mlijeko od indijskih oraščića pomoći će vam da se osvježite tijekom najtoplijih dana. Dodajte mu kakao, cimet i ostale začine po želji te od njega napravite popularni chia puding.
Prelijte njime žitarice za doručak, pripremite zdravi veganski sladoled, vruću čokoladu i čaj. Odlično će se sljubiti i s okusom kave pa započnite dan s bijelom kavom pripremljenom od biljnog napitka indijskih oraščića. Kava će biti kremasta te teksturom slična onoj pripremljenoj od kravljeg mlijeka.
Prilikom zagrijavanja, mlijeko bi se moglo malo zgusnuti pa imajte na umu ako vam treba finija i nešto rjeđa tekstura. U protivnom, upravo je mlijeko od indijskih oraščića odlično za pripremu variva, umaka, gustih juha i pire krumpira jer riječ je odličnom prirodnom zgušnjivaču koji će vam pomoći da jela pripremite na zdrav način bez upotrebe brašna i zaprške. U ovom slučaju ne dolazi do stvaranja grudica kao kod zobenog mlijeka, već se cijelo mlijeko zgusne i postane kremastije.
Uz pomoć njega pripremite razne umake, preljeve, shakeove, smoothieje ili slana jela poput guste juhe ili kremastog pire krumpira. Odlično je i za pripremu palačinki te bilo kojih drugih slanih i slatkih jela.
Odličnim se pokazao i za vrijeme termičke obrade, pečenje kolača i torti. Dodajte ga u čokoladni kolač od lješnjaka, tijesto za pitu od jabuka i muffina. No, kao što je i spomenuto, u tom slučaju dodajte više vode kod pripreme mlijeka (dodatna šalica i pol vode ili pola šalice domaćeg biljnog napitka i pola šalice vode). Ako koristite mlijeko od indijskih oraščića iz trgovina, u tom slučaju nije ga potrebno razrjeđivati jer dolazi u već razrijeđenom obliku.
U receptima za pripremu slastica ili za korištenje u slanim jelima, izostavite zaslađivač i bilo kakve začine kod pripreme mlijeka.
Budući da je u trgovinama teško pronaći mlijeko od indijskih oraščića pripremljeno isključivo od indijskog oraha i vode, bez šećera i ostalih često nezdravih dodataka, pripremite ga kod kuće i uživajte u prirodnom proizvodu. Iako su organski indijski oraščići nešto skuplji, za jednu šalicu indijskih oraščića, možete dobiti i do šest šalica biljnog napitka, ovisno o teksturi mlijeka koju želite.
Foto: u11116 / Pixabay
Odgovori